Ako veľmi je finančne náročné študovať na vysokej škole?
Ako velmi je financne narocne studovat na vysokej skole?
Žijeme v domácnosti štyria približne z 800€ na mesiac, plus rátam ak by som si našla brigádu. Dá sa to?
to záleží aj od toho, čo chceš študovať
@janai1 tak pravdepodobne na internáte
mozes brigadovat popri vs 🙂
Záleží od vysokej školy. Napríklad môj snúbenec chodí na vysokú na súkromnú a platí za jeden ročník 1000€. Ale za učebnice neplatí nič keďže to je už v tej 1000€. Zasa na štátnych platíš za učebnice co viem.
To je individualne. Mna skola nestala v podstate nic, studovala som v mieste bydliska a ziadne knihy a skripta som si nikdy nepotrebovala kupit.
@modraslamka aj ked je to denne studium?
Tak internát je cca 80€/mesiac +strava +cestovné
Niekto si kupuje učebnice, niekto požičiava...
Ak nemusíš platiť školné, tak najväčšia položka je ubytovanie a strava. Študijné materiály sú pár eur za rok, potom ich môžeš aj predať a treba využívať služby knižnice.
Da sa to zvladnut, ale proste pocitaj s brigadami a pravdaze aj zgrlosenim, ale robis to pre svoju buducnot.
Ako už je vyššie, tak záleží...hlavne na tom kde budeš bývať - či doma a tam sa aj prestravuješ alebo musíš ísť na intrák a ak intrák, tak tak či dostaneš alebo budeš musieť riešiť byt... ja by som len dodala, že je možnosť poberať sociálne štipendium, čo by ti asi mohlo výjsť + s dobrými známkami môžeš dostať aj prospechové a na niektorých odboroch aj motivačné... ak budeš brigádovať, dá sa to... inak sú tam len jednorázové náklady na začiatku ako prihláška, ISIC... skriptá sa dajú väčšinou požičať v knižnici alebo kúpiť od starších za symbolické ceny, aj to nemusíš kupovať všetko odporúčané, treba si zistiť čo naozaj potrebuješ, tam som ja minula minimum...
ja som mala vsetky knihy zo skolskej kniznice, za cele studium som kupila mozno dve knizky. asi ten intrak musis len pocitat, strava. a brigada sa da. nejaky mc donald to vzdy isti, tam su aj stredoskolaci, co naozaj chodia denne do skoly.
Celú vysokú školu som brigádovala, nebola som na internáte ale dochádzala som 20km. Od rodičov som nebrala ani € (boli sme 6, pracoval len otec, mama opatrovala sestru s downovým syndrómom). Študovala som ekonomiku a manažment, veľa materiálu som mala po starších spolužiakov, pouzite skriptá za pár €. Plus som dostávala od tretieho ročníka sociálne štipendium a od prvého ročníka aj prospechové. Ja som si počas výšky dokázala aj slušne ušetriť. Ale teda nerozhadzovala som, skôr šetrila každé €.
Tak závisí aj od krajiny kamoska platí intrak v Nitre tusim okolo 70€ ale kamoska v Brne platí za intrak okolo 200€.
ano ja som brigadovala i kopec mojich spoluziacok, jedna sa cely rok drtila co najskor na skusky v predtermine a v lete sla do usa na brigadu a doniesla si slusne peniazky i tak sa da 🙂
Kamoska chodila v lete do UK zbierat jablka, pocas celej VS a mala na prilepsenie. Inak to nebude asi extremne narocne lebo znami, skromna rodinka a maju obe deti na VS aj ked jedno myslim zaroven aj uci v ZUŠ popri studiu.
Ubytovanie a cestovanie a drobne na stravu (plus strava z domu)...naj je mat brigadu. Aj ja som prigadovala v UK cele leto a vyzila cely rok pocas skoly.
Ako sa už píše vyššie, je to veľmi individuálne. Minulý rok som chodila na výšku na Slovenku - dochadzala som čiže vlak zadarmo, strava minimálne výdavky nakoľko mi stačilo čosi malé prejesť cez deň a učebnice som kúpila od starších spolužiakov a následne predala. Teraz študujem v Prahe a výdaje cca 500€ mesačne. Čiže si určite zváž možnosti a uvidíš čo je pre teba najvýhodnejšie
neviem, ako narocna to bude VS
ale nejake brigady popri sa budu dat zvladnut, pripadne v lete cez prazdniny mozete ist niekde do zahranicia, zarobit si nieco a z toho potom financovat studium
Zalezi od skoly, ak ides na tazku VS denne, tak asi nebudes stihat robit okrem prazdnin. Myslim napr medicinu alebo IT. Neznevazujem ine VS, ale podla mna naozaj zalezi, co ides študovať. Okolo mna, vratane mame vsetci VS a zalezalo velmi od skoly. Ja som hravo davala brigady lebo "obycajna VS" ekononika ci humanitne a moj muz sa ucil aj 12 hod denne, to by nedal. Jeho spoluziaci aj brigadovali a opakovali rocniky....
Ťažko povedať - ste v domácnosti štyria - ty si dieťa, čo žije s rodičmi? Alebo si rodič, ktorý má deti a chce ísť študovať? Ako študent si vieš nájsť aj popri dennom štúdiu brigádu, ktorou si budeš hradiť úplne, alebo aspoň čiastočne štúdium. Tiež vieš cez leto ísť na brigádu do zahraničia, kde si urobíš väčšiu rezervu na akademický rok. Tiež záleží, kde chceš študovať (náklady na cestu, ubytovanie,…).
co platite z tych 800 eur pre styroch ?
hladala by som si VS tak aby si mohla dochadzat a odbor aby si mohla aj brigadovat (tj napr nie medicinu farmaciu) a potom by si to mohla dat a dochadzanie vlakom aby bolo zadarmo
a kazde leto makat cele tri mesiace aby si si privyrobila na vydavky cez rok
800e na mesiac styria,to je po odratani nakladov? S takymto budgetom by som ani neuvazovala ze zacnem niekam dochadzat a byvat(platit) si intrak.Toto si neviem predstavit ani pri tej naj brigade. Alebo plan B...zamestnaj sa,zaplat skolne a studuj externe,ja mam tak 2 a dalo sa to zvladnut. Aj ked,teraz neviem ako to je,externe sa uz studuje dlhsie,hm,zabite roky🙈
to záleží kde tá škola je a čo študuješ... Moja dcéra študuje na Karlovke, na FF jazyky, prednášky má okrem piatku každý deň (okrem skúškového) a zatiaľ nás to nestojí o nič viac ako stála stredná = výdavky na dopravu, svačiny, vreckové. Do školy zatiaľ nič spešl nepotrebovala, býva v Phe, máme tam dom, ktorý využívame, keď tam sme (čo je často), takže sa oň v podstate stará ona. Brigáduje doučovaním jazykov, zatiaľ v susedstve.
Áno myslím že dá, ja som tak študovala, štúdium som si financovala výlučne len ja z brigád. Záleží aj na náročnosti štúdia a teda ako veľmi budeš časovo vyťažená, ja som mala taký priemer (nič extra náročné, ale zas učiť som sa musela plus robiť praktické práce, projekty, seminarky). Aby si si vedela predstaviť konkrétne, výdavky som mala: bývanie na zdieľanom byte 100€/mes, vlaky zadarmo, MHD cca 15€/mes, strava (plus zábava, keďže min 1x týždenne, niekedy aj viac som chodila na párty / do baru so spolužiakmi ci spolubývajúcimi) okolo 150€/mes (varili sme si na byte, občas som si kúpila niečo vonku), občas niečo do školy dokúpiť, to však nebolo treba každý mesiac. Mala som školu od pondelka do štvrtku, prvé roky som brigádovala vikendy v bare, neskôr som si našla brigádu na popoludnia v mieste štúdia (keďže som mávala školu väčšinou len do 16). Štúdium som dokončila pred rokom, takže tie ceny sa snáď až tak veľmi nezmenili, závisí však určite aj od miesta (ja som bola v NR, v BA či Brne je predpokladám minimálne nájom/intrak náročnejší). Držím palce 🙂
Ahoj. Ak chces kľudne mi napis na FB, Vierka Odjazierka . Môžem ti poradiť a dať aj tipy idea ako ušetriť alebo zohnať peniaze na školu, štipendiá, granty a tak ... Som PhD na SVF STU ....
@taminka1986 vela škôl dnes už ani externé nemá, hlavne tie lepšie nie.... Tam sa robia zadania a práce z týždňa na týždeň a externé by to nebolo možné zvladnut
Moja dcéra brigaduje od svojich 16 rokov, cez leto makala aj v dvoch robotach, my jej dávame peniaze len na internát a stravu, ostatné náklady si platí sama, ako povedala, bolo by jej trápne pýtať si od nás peniaze navyše, už je stvrtacka, prospech výborný, dostáva aj motivačné štipendium, pritom nestuduje žiadnu ľahkú školu, je na farmacii. Takže, áno , s brigádou sa to dá zvládnuť, ak sa uskromnis, budem držať palce.
Som zo 7detí, 6 z nás ma vš. Dá sa to.

Budeš na internáte alebo dochádzať?