Ako získať všeobecný prehľad?
Ahojte ľudkovia, mám veľa voľného času a rád by som získal nejaký ten všeobecný prehľad, ale neviem vôbec ako na to. Snažím sa sledovať vedomostnú súťaž Duel, ale viem toho skutočne málo... Ako získať všeobecný prehľad? Je na to nejaká zaujímavá metóda? PS: Je mi jasné, že ide o vec, ktorú treba robiť robiť roky a zo dňa na deň zázraky sa robiť nedajú... Mám už aspoň 600 otázok z relácie Duel vypísaných, aby som si mohol ich pozrieť kedykoľvek a opakovať si...
@jumama Ja by som bol rád múdrejší. Možno je to aj tým, že som introvert a rád by som prekvapoval ľudí pozitívne ako niekedy v minulosti. Bohužiaľ cítim, že tie časy sú preč a rád by som sa vrátil na správnu cestu... Tiež potrebujem aj nejako stráviť čas, keďže som na invalidnom dôchodku. Prečo nie štúdiom?
@vezuv_a_hekla Ja som čítal vždy málo. Mám doma jednu dobrú encyklopédiu, tak možno si ju pozriem. Snáď mi to pomôže a budem si robiť aj otázky z nej, aby som si zapamätal, čo najviac vecí a kedykoľvek sa vrátil ku tomu. Mongolsko poznám hlavné mesto Ulanbatár. Poznám skoro každý štát sveta na mape alebo z futbalu poznám aj viac klubov. Hlavné mestá robia problém, akože viem, keď mám to napísané, ale.... Niektoré africké a ázijské majú veľmi krkolomné názvy, ktoré si neviem zapamätať. Neviem si zapamätať Vietnam, Mjanmarsko, Brunej...
Ja dom typický príklad takej chodiacej encyklopédie kde ľudia okolo mňa majú pocit že viem všetko a nijako som sa k to nesnažila. Možno to pred desiatimi rokmi niekomu imponovalo, ale teraz už vôbec, skôr mám pocit, že to ľudí dráždi. Takže to radšej pred nikým nevyťahujem, maximálne keď mi k niečomu napadne nejaká vtipná súvislosť. Vlastne mi to ako introvertke k ničomu nepomáha a aj tak som pravidelne označená že ničomu nerozumiem 😆. Hlavne v internetových debatách.
@zuzanockamt tak to je krasne podporenie niekoho, kto sa snazi ziskat vseobecny prehlad naozaj, nikdy nie je neskoro!

@autumm aj Geo časopis je fajn