Ako zvládnuť ADHD a vysokú školu?

13. dec 2021

Ahojte, ako zvládnuť ADHD a vysokú školu? Zatiaľ mám len terapie, žiadne lieky ani doplnky a niekedy už sama na seba mám nervy, že nedokážem sa sústrediť a tým pádom ani učiť. Školu chcem mať, snažím sa ale nie vždy to ide, čo by ste mi odporučili alebo aké máte vy skúsenosti? Ďakujem za každú jednu radu.

mia78111
13. dec 2021

Ja som bola za mladi dosť žihadlo. Pomáhalo mi pravidelne vybiť energiu športovaním. Tak som sa dokázala sústrediť na učenie

haley7897
13. dec 2021

Za mňa najdôležitejšie; nahrávať prezentácie. Či už sú prostredníctvom zoom alebo naživo. Viac sa sústrediť na prednášku než na písanie poznámok. Zapísať kľúčové momenty. Vieš sa k prednáške neskôr vrátiť doma x krát.
Prostredie. Čisté, minimum veci, vyhradené len na učenie. Zabranis tomu aby si mala nutkavu potrebu preupratovat knihy v polici podľa abecedy a podobne "životne dôležité veci" ak je jedna vec ktorú majú všetci ADHD ľudia spoločnú, tak je to naša milovaná prokrastinacia 😍 minimalistické pracovné prostredie pomáha zamedziť podobným "aktivitám" + Neprehľadný pracovný priestor je zabijak.
White noise, sum mora a podobné veci ak ti to vyslovene nejde na nervy (mne áno, ale poznám ľudí ktorým to vyhovuje) pripadne na YouTube nájdeš hudbu na štúdium. Ideálne sluchátka, White noise pomôže blokovať iné rušivé zvuky.
Organizácia. Viditeľný kalendár z deadlinmi, stále na očiach
Schedule v mobile, nastavene alarmy, pripomienky, foldery označené záložkami s lakhym a predhlanym prístupom k čomu budeš potrebovať.
Učenie cez videa. Ak sa dá, zvyčajne je to najschodnejsia cesta. Pripadne ak prokrastinujes a nevieš sa naštartovať k učeniu, pomôže práve video napríklad na YouTube s topicom ktorému sa potrebuješ venovať. Je to fajn štartér.
To sú také prvé tipy co mi napadli 🤔

ichbinich
14. dec 2021

Prestuduj si stranku additudemag.com
Tam je milion clankov, pre vsetky vekove kategorie ludi a ADHD, od deti az po dospelych, aj veeela tipov na studium.
Neexistuje JEDEN tip, treba si vyskusat, co funguje. A je tiez mozne, ze to znova restane fungovat, tak treba skusit nieco nove.
@haley7897 ti uz dala kopec podnetov.
Ak vies po nemecky, tak lernen-mit-adhs.ch
Ja mam od nich tu knizku „Erfolgreich lernen mit ADHS“ - tam je tiez vela tipov a trikov, ale aj vysvetleni, preco a ako. A aj vela tipov ku organizacii.

autor
14. dec 2021

@haley7897 Ďakujem, určite niečo z toho vyskúšam 🙂
@ichbinich Ďakujem, idem kuknúť tie stránky
@mia78111 Ďakujem, ja športujem celý život takže to mi veľmi nepomáha skôr vrámci prokrastinácie idem si radšej zabehať akoby som mala robiť to, čo treba do školy 😖

cobhan
16. dec 2021

Timer - nastavený na 45 minút (alebo koľko dáš) a venovať sa len učeniu. Ja mám všetko na timer, aj upratovanie 5, 15, 20 minút, podľa toho aký mám deň. Skrátka viem, že toľko zvládnem a naplánujem si povedzme 3-4 bloky denne.

miriamka24
16. dec 2021

Na každej VŠ pôsobia koordinátori pre študentov so špecifickými potrebami. Skus ich kontaktovať. Nájdeš ich na stránke školy. Počet študentov na VŠ je v súčasnosti veľký. Koordinátor vie s viacerými vecami pomôcť a hlavne ide o diskrétnosť. Netreba sa báť.

tianna
16. dec 2021

Nezávidím.. mám syna ktorý má o.i. ADHD ťažkú formu a teda úprimne budem rada keď nejakú učňovku zvladne.. zatiaľ je len tretiak na ZŠ ale teda za toho 2,5 roka jeho školy som prišla aj o zbytky nervov ktoré mi pri ňom ostali 😂 veľmi ti držím palce a máš môj obdiv 🍀🙂

ajana
14. jún 2022

@haley7897 veľmi pekne ďakujem za konkrétne rady zo života. V detstve cca 12 rokov Ti čo pomáhalo? Budem vďačná za postrehy.