Akú vysokú školu si vybrať?
Mám obrovskú životnú dilemu. Mojim snom je byť učitelkou, ale viem že s VŠ pedagogickou veľké možnosti mať nebudem. Tak premýšlam či sa mám vzdať sna a radšej študovať nejaký managment alebo školu, s ktorou budem mať väčšie možnosti.Ajkeď všetky tieto managment a bussines školy dnes má už snáď každý druhý.Bojím sa ,že by som vyštudovala pedagogickú a za pár rokov si budem trieskať po čele, že som stratila 5 rokov života zbytočne. Čo by ste robili vy? Ajtak sa nakoniec rozhodnem podľa seba, iba ma zaujíma váš pohľad na vec. Ďakujem za každý názor.
Byt tebou idem do tej pedagogiky, ono zas život nie je len o jednej ceste, možno časom zistíš že chces niečo iné. Ale ísť na manazment sa mne osobne nezdá ako dobrý nápad. Neotvorí ti to viac dveri. Z čoho si nadobudla pocit že učiteľky nemajú možnosti?
no, to nic nemeni na fakte ze stale nevies co chces...co si za tie dva roky robila? mala si pracu? Bola si v zahranici? Pokial viem existuju aj nejaki poradcovia co pomozu cloveku zistit na aku pracu sa vlastne hodi, skusila si nejakeho najst? alebo cez psychologa, oni vedia vselijake testy urobit co ti pomozu sa v sebe zorientovat...ja som isla studovat hned po strednej. Mala som idealisticke predstavy ako ty, ake to bude super...uz pocas studia som zistila ze som urobila velku chybu, lebo realita a moje predstavy su uplne odlisne. V odbore ktory som studovala som nikdy ani nepracovala...preto pisem ze radsej pockat, nez vrazit peniaze a cas do niecoho co ta nakoniec nebude bavit ani ta to neuzivi...co sa stane ak pockas este rok, dva tri? Co ti utecie? Mala by si si upratat najprv v sebe az potom sa rozhododvat
este ma nadalo ze ak skutocne chces ucit a si si tym ista...co asi nie si ale povedzme ze ano..stale mas moznost studovat nejaky jazyk, ten mozes potom aj ucit ale aj nemusis, mozes prekladat, tlmocit, ludi s jazykmi beru aj zahranicne firmy ...tam mas uplatnenie iste
Tak ked nemas vztah k excelu a pocitacom ( nehovorim o programovani, ale v kazdej firme je nejaky CRM system atd.) tak naozaj neviem co chces dokazat.
Technicke odbory si vsetky vylucila, ucitelstvo sa ti mali, ale vidis sa zjavne ako manazerka. Len to manazerstvo nie je len o plate nad 2000 eur a kostymceku, to ti daju naozaj az ked nieco vies.
Studovanie humanitnych odborov ako sociologia a cestovny ruch ti uplatnenie tiez nezaruci. Aj ked par ludom ano, ale to su jedinci co si nepovedia ze excel kaslem, to je spanielska dedina, ale doucia sa vsetko co treba.
Preco teda chces ist na VS, ked ani netusis co chces robit, v akom smere, co k tomu potrebujes a nie si ochotna sa ucit? A pri reparatoch z matiky od zakladnej naozaj zvaz, ci na VS mas a preco vlastne chces studovat. Co od studia cakas?
@c_est_la_vie ahaa čiže keď žena nema vzťah k počitačom a excelu tak je vlastne uplna nula čo nič nedokaže?😂 kde som napisala že sa vidim ako manazerka prosimta pekne.. nestačim sa diviť ako si to tu cele dokrutila😁 napisala som že excel kašlem? Napisala som že informatika a matematika v žiadnom pripade pretože sa asi neprihlasim na MATFYZ keď mi tieto predmety nejdu. Nerozumiem tvojmu komentaru absolutne že očo ti išlo, či vlastne si sa tu chcela vyvršiť že som uplne neschopna alebo čo si tym sledovala? Mala som jednotky z jazykov, z biologie, z náuky o marketingu atd ale matematika mi jednoducho nejde!! Zato som nepoužitelna? Zato nemam isť na vysokú?
A ktoré predmety zvažujes? Treba vybrať jeden taký, ktorý sa učí veľa (SJ, AJ) a k tomu druhy, ktorý ti ide a baví ta.
Somarina je študovať napríklad dejepis-geo, takéto kombinácie, čo je 1-2 hodiny do týždňa.
V Žiline je napríklad angličtina - občianska náuka, to je celkom fajn kombinácia.
Ja mám jazyky, s matkou som sa na VS uz vôbec nikdy nikde nestretla.
Tak sa daj na učiteľstvo cudzích jazykov angličtina +nejaká kombinácia. Ak budeš mat cudzí jazyk zamestnás sa aj inde ako v škole, keby sa ti nepáčilo.
Pisala si ze zvazujes studium manazmentu, tak mi prosim povedz v akom segmente. A ako sa chces k tomu dopracovat, kedze manazer nema len chvalit/ buzerovat ludi, ale pracuje s datami v systemoch alebo MS Excel aby optimalizoval business proces. Co ta teda laka na tomto studiu?
Pisala som ze i ludia s humanitnymi smermi sa vedia pekne uplatnit, ale nie s postojom toto mi nejde, toto ma nebavi, toto je spanielska dedina pre mna. Postoj robi svoje a ak by si miesto vety excel je spanielska dedina pouzila nieco v zmysle neviem ale ved naucim sa, hned by som ta inak vnimala.
Na uplatnenie ako prekladatelka tiez potrebujes MS office balik, pretoze si musis vediet rychlo upravit texty po prekladani- nesedi ti format a ver, ze nikto necaka nestrukturovany text zarovnany do bloku.
Zial, to z coho si mala jednotky je pre zamestnavatela uplne nerelevantne. Pointou prispevku bolo ze ci ma zmysel ist studovat VS ked sama netusis aky smer chces robit. Naozaj si myslis ze ti pomoze nieco, co ti odporuci osoba, ktora nepozna tvoje vzdelanie, prezentacne schopnosti a netusi co ta zaujima?
Aky zmysel ma skola/ odbor, co ti odporuci teta s nickom xyz na koni? Ides si podla nej stavat zivot?
Sama by si mala vediet, co chces od zivota... A ked to nevies, je zbytocne nieco 5 r studovat. A vysoka skola ti zamestnanie a dobry plat nenajde, aj po nej sa budes musiet ucit systemy kazdej jednej firmy....
Na počítači musí vedieť robiť každý učiteľ, bez ohľadu na aprobaciu. Minimálne MS Office musí zvládať - prezentácie bude vyrábať, testy vo Worde a občas aj nejaká ta tabuľka v Excel príde. Mame interaktívne tabule, tie majú vlastný program, treba zvládať edupage, nahodit tam plány, testy, rôzny obsah. Občas sa robia prace, online školenia, všetko je cez počítače už. Ale dá sa to zvládnuť, sú rôzne kurzy na to.
@hettinka ja som praveže velmi technicky typ. Všetko nastavim v hocijakom počitači v hocijakom telefone na hocijakej telke vzdy ked z rodiny niekto niečo taketo potrebuje tak idu zamnou. Word aj powerpoint lavou zadnou tiež spravim všetko. Milovala som robiť referáty atď len ten excel neviem pochopiť vôbec
Excel až tak nepotrebuješ, občas v rámci nejakej prace, ale to ti aj kolega pomoze.
takže , ak chceš byť učiteľka , nechoď na manažment. Ak pôjdeš na inú VŠ kvôli možnostiam ( netuším aké ) tak ti to v práci v školstve nepomôže. Tak či tak si budeš musieť dorobiť vzdelanie
Nemali sme my rovnaku ucitelku geografie 😂
@hettinka si ma pobavila . Neviem z akého si kraja , ja z východoslovenského. No realita je taká , že prezentácie nemáš na čom púšťať , tabule spočítaš na jednej ruke v takmer každej škole . Online školenie som ešte nemala a to ver , že tých školení veru mám požehnane a tak ďalej
ah toto su take dilemy... a co ked s manazmentom neuplatnis? ak mas sen byt ucitelka a bude ta to bavit, tak sa uplatnis. Ak ale snivas o vysokom plate a neviem .. bohemskom zivote napriklad, tak to nebude ono asi.. A to ze vystudujes pedagogiku, neznamena ze sa neuplatnis na nejakej manazerskej pozicii.. ine by boolo keby si si zmyslela, ze chces byt lekarka, to by uz bol problem. Alebo ti dam jeden typ... v mojej rodine je to bezne. Vystuduj pedagogiku v kombinacii s nejakou inou VŠ ;) u nas bezne informatika/pedagogika a ekonomia/pedagogika isla.. aj bratranec, robil IT, bol z toho na nervy a teraz stastny ako blcha uci na strednej skole.. uz roky... miluje to proste. Pri kazdej profesii je moznost ze to bues skor ci neskor neznasat, zalezi ako sa cez to prenesies, ci si vies najst/vymysliet nieco ine.. alebo sa motivovat zotrvat 🙂
A excell fakt nie je problem 😂 s tym sa netrap.
@lenocka12345 ja učím na gymnáziu v Žilinskom kraji, interaktívnu tabuľu mame vo vacsine tried, v ostatných projektor a plátno. Stále sa kupuje nejaká technika, teraz mame dostať nové notebooky. Už dom ho mala mat, len korona to zabrzdila.
V rámci jazykov stále bežia webinare, online školenia. Som na FB v skupinách pre učiteľov. Treba si hľadať sama, nie čakať, kým v škole niečo ponuknu. Tak isto robím na projektoch, aj platených, pekne sa dá privyrobit, ak je človek aktívny.
@lenocka12345 Na tom východe fakt nič nie je😂 Mám deti v Žiline na dvoch rôznych školách a fakt majú interaktívne tabule, PC, notebooky, tablety všade, až mi to prekáža. Nehovoriac o tom, že osobná komunikácia s rodičmi je zriedkavý jav, všetko sa rieši elektronicky.
Mozes ucit aj na VS, ked ju skoncis. To mas ako jednu moznost. Druhu moznost mas vystudovat jazyky a potom pedagogicke minimum. Mozes ucit jazyk a sucasne sa uzivit ako tlmocnik prekladatel. Vzdy ti ostate moznost na vyber aby si nelutovala, ze mas len pedagogicku. Mas pravdu v tom, ze pedagogicka ti potom nemusi dat vsetky moznosti, ak nebudes chciet ucit. Sice nemam pedagogicku ale sem tam sa mi stane, ze idem extetne prednasat alebo robit skolenia a ja to milujem postavit sa pred plnu salu ludi a skolit ich, cakat na interakciu, niecim ich zaujat. Neviem ci ti to niekto uz radil, vsetky komentare som necitala.
@heleninamama no , u nás kebyže rodič nedonesie nemáme ani papiere .... samozrejme nie všade , bola som v školách , kde bola skoro všade interaktívna tabuľa , no a aj v škole kde bola tabuľa s dierami , 25 ročné lavice a stoličky .... viem, viac na západ je to iný svet . Pamätám ako som sa v Ba pýtala , či notebook a tlačiareň si učiteľky doniesli :D :D :D
@lenocka12345 máte zle vedenie. Najmä, ak máte na škole aj menšinu, dalo sa napisat xy projektov, vybaviť školu.
ak neinklinujes k matike resp logickemu a analytickemu mysleniu tak na manzment nechod nepresla by si studiom
a skor najdes uplatnenie s pedagogickou ak hodne zvolis odbor aj mimo skoly ako s manazmentom
@hettinka tieto konkrétne nie . Bola som na škole kde áno , osobne aj s projektom , nevidela som rozdiel

@ajka0207 barmanku