icon

Aký priemer známok je potrebný na vysokú školu?

lili177
4. feb 2025

Dobry den, chcela by som sa opytat s akym priemerom znamok z akej skoly vas vzali na aku vysoku skolu a ako sa Vam na nej vodilo...Nerozumiem totiz dnesenu systemu, za mojich cias sme mali mnohi ciste jednotky na gymnaziu ale na lepsiu Vs vas to nedostalo, iba prijimacky....dnes staci priemer do 1,5, to znamena ze fakt s takym priemerom vezmu vsetkych?preco dnes sa vravi ze maldi toho vedia menej ako sa nasich cias no na druhej strane je tazsie dostat tu jednotku, ja mam pocit, ze je to aj tym ze nam stacilo vediet poznaky pripadne sa precitat aj ucebnicu, kym oni dnes poriadne ucebnice ani nemaju a vsetko sa ucia s prezentacii, a ucitelia mozno robia testy a ani nedodaju studentom materialy,...ci ako to je ?je dnesn mladez lenivejsia?skutocne by som sa chcela stat na chvilu ziackou, aby som toto vedela porozvat...prosim o akekolvek postrehy, moje dieta ma 2 a 3na gymnaziu a uvazujem ci sa na nejaku vysku s takymi znamkami vobec niekde dostane...

andreakotesova
4. feb 2025

@lili177 dostane, ale v prvom a druhom ročníku ich dobre preriedia, alebo si študenti uvedomia, že na to nemaju.

lindous
4. feb 2025

Školy sú financované od počtu študentov, čiže ich naberú veľa a tie lepšie ich potom veľmi ľahko a rýchlo pretriedia a na tých horších nejak skončí skoro každý 😅 dostať sa určite dostane a ak chce ísť na školu s prijímačkami, rolu zohrajú hlavne tie… a nakoniec sa mu tam môže dariť lepšie ako nejakému jednotkárovi z iného gympla, lebo nie všade je to rovnako náročné

vams
4. feb 2025

A prečo by sa nedostalo? Syn mal tiež 2, 3 na gymnáziu. Vybral si vysokú školu akú chcel, ale musel robiť prijímačky. Tie spravil a vzali ho. Ale tento prvý semester bol hrôza. Kto na to nemá buď odíde sám alebo neporobí zápočty a skúšky a prenáša ich do ďalšieho ročníka.

lukbe
4. feb 2025

Nie je pravda, že nemajú učebnice alebo nepoužívajú alebo že učiteľ nedáva žiakom poznamky, lebo nie je učiteľ ako učiteľ. Neznášam toto zovseobecnovanie. Aj na gymnáziu sú slabší žiaci. Niektorí sa zamerajú len na svoje kľúčové predmety, iní jednoducho na všetko nemaju. Takmer všetky VŠ zrušili prijímačky, často tam držia žiakov kvôli peniazom. Ale mnohé aj preriedia, takže mali a mohli by zostať takí, ktorí chcú a vedia.

liv1
4. feb 2025

Spravodlive by boli len prijimacky a nie znamky. Ako na vysku, tak na strednu. Skoly na Slovensku maju roznu uroven, niekde dostane ziak 1, inde by dostal 3. Je to podla mna velmi nespravodlive. Porovnavat napr. mestske skoly s dedinskymi.

tairyx
4. feb 2025

Dostane sa aj s 3kami na VŠ, ak spraví prijímačky. Ak by chcel ísť bez prijímačiek môže sa dostať aj tak na VŠ. Prvý ročník je sito, po prvom semestri odíde veľa žiakov, niektorí si povedia, že to nie je pre nich, niektorí nezvládnu učivo.
Ale je pravda, že je to celkom iné ako za "našich" čias..
Zase keď si to tak vezmeš, rôzne deti dospievajú rozdielne.. čiže možno trojkár na strednej ak vyzrie, môže spokojne ukončiť VŠ s červeným diplomom, a takisto jednotkár sa môže "zopsuť", vykašľať sa na to, založiť si napríklad rodinu.. je to aj o tom konkrétnom dieťati

lucik194
4. feb 2025

poviem to takto- moji spoluziaci co zostali ucit na univerzite, vsetci do jedneho povedali, ze kebyze maju vyžadovať to iste ucivo, co vyzadovali od nas, tak vyhodia vsetkych.
strasne slabe zaklady, neschopnosr spajat vedomosti z viacerych odborov, slabo pripraveni zo SS......

kaktusik007
4. feb 2025

@lili177 ja ti k tomu poviem jedno - nie je gymnazium ako gymnazium. Napriklad moje deti chodia na take, kde 65% je uz stvorka ---- cize ano, ten, kto ma 2 a 3 na tomto gymnaziu, ma realnu sancu tu vysku spravit - je totiz zvyknuty naucit sa a zvladne potom tych 70% na E.

andreakotesova
4. feb 2025

@lucik194 máš odbory, ktoré buď vieš, alebo nevieš a "neuplatnis sa". Nemyslím tým humanitné vedy, ekonómiu a pod. Skôr narážam na medicínu, technické odbory a pod.

lili177
autor
5. feb 2025

no v kosiciach sa pise ze na pravo beru do 1,5, za nasich cias tam robili vsetci prijimacky, ide o to ze ak sa chce clovek dobre pripravit na prijimacky tak malokto dokaze potiahnut vsetky predmety na 1,

kaktusik007
5. feb 2025

@lili177 na pravo bez prijimaciek??? fuuuu..... sila.

lili177
autor
6. feb 2025

Ak mám študijný priemer do 1,50 vrátane (priemer koncoročných študijných priemerov za posledné 3 roky štúdia na strednej škole predchádzajúce roku, v ktorom sa koná maturitná skúška – napr. 4-ročné gymnázium – 1.- 3. ročník; 8-ročné gymnázium – 5.- 7. ročník)

lili177
autor
6. feb 2025

V prípade externého štúdia som prijatá/ý bez prijímacej skúšky.

taktotedanie
7. feb 2025

@lili177 spoluziak stvorkar, asi uz z lutosti mu davali prechadzat
Vystudoval pedagogiku a uci 🤷🏻‍♀️

lili177
autor
7. feb 2025

a to aky odbor a kde?

kaktusik007
7. feb 2025

@taktotedanie neviem aku pedagogicku vystudoval, ale u nas sa teda vyhadzuje a prechadzat z milosti nenechavaju ani nahodou....

ono vies, ak bol aj niekto stvorkar - neznamena to, ze nema v hlave. Vyska je uplne iny system studia a ak bol stvorkar lebo nezaujem o skolu a pisomky, ale zatat sa a spravit skusky na vyske vie -- tak proste skusky spravi.

vela ludi ma ludi takto zaskatulkovanych - ze stvorkar, trojkar.... lajdak...
robim asistentku, v triede mame jedneho bystreho chlapca, ktory ale skolu odmeita a odmieta pripravu. NIe pre schopnost ze to nevie a nerozumie, ale proste on sa to ucit nebude. HOrko tazko prelieza so stvorkami. Avsak verim tomu, ze ked ho puberta prejde, a ak by dospel k rieseniu, ze vzdelanie potrebuje - maturitu si spravi a rovnako verim tomu ze je schopny vystudovat vysoku skolu.

mna neskutocne vytaca, ked rodina takto zanedbava dieta. Lebo to dieta sa lajdakom nerodi, ono sa lajdakom stava a v 90% prave vdaka pristupu rodiny k vzdelaniu.

taktotedanie
7. feb 2025

@kaktusik007 na strednej bol stvorkar a nie neucil sa a tiez mu az tak nepalilo
Netusim ako vystudoval