icon

Chcem ísť na medicínu a neviem chémiu

12. okt 2020

Zdravim, mojim snom je ist na medicinu, som v 4.roč na strednej, kupila som si testovnice a ucim sa. Vedela som ze kvoli chemii budem musiet chodit na doucka, lebo nechodim na gympel. No myslela som si ze to bude len kvoli prikladom, ked som otvorila testovnicu nechapala som nicomu, nie len prikladom kedze na nasej skole bola chemia iba 2 roky, bojim sa co teraz, budu mi stacit doucka? Stihnem na nich prebrat to co neviem? Alebo co by ste mi radili? Zacinam mat pocit ze na to nemam a bojim sa, ze sa to nenaucim. Mate niekto skusenost ze ste sa to dokazali doucit?

loginexistuje
12. okt 2020

a urcite treba doucko min na chemiu

iveta7677
12. okt 2020

@alexandra2468 suhlasim s Vami😊Volakedy som sa aj ja takto ucila na prijimacky sice nie na medicinu ale na inu vysoku a dala som to.

cecilia29
12. okt 2020

Vďaka chemii a fyzike som ju nedokoncila. Takze sa uc 🙂

fokuska
12. okt 2020

Velmi mi to pripomina @nikdom

sabinka022
12. okt 2020

Ahoj. Nebudem ti pisat ake to je tazke, ako to nedas atd. Ale poviem ti, ze aj ked nie si z gympla a nevies chemiu,ale budes makat a naozaj chciet, tak to das. Proste sa celych 9 mesiacov do prijimaciek sustred len na skolu a ucenie a urcite to vyjde. PS: Stratene je len to, coho sa sami vzdame. Drzim palce ✊

pink_lady
12. okt 2020

s dobrym doucovatelom a pevnou vôľou mas to šancu zvládnuť...😊

nikdom
12. okt 2020

@fokuska som rada že na mňa myslite a mate ma hlboko v pamäti ❤

fokuska
12. okt 2020

@nikdom Dnes som ti pisala do diskusie a tato mi to pripomenula - tiez je na strednej (nie na gymnaziu) a chce ist na medicinu 🙂 tak si mozete vymenit inspiracie a skusenosti ohladom pripravy.

lady083
12. okt 2020

Najdi si doucovatela, ktory ti vsetko vysvetli a pojde to, uvidis. Treba makat. Dcera maturovala v anglictine chem/ biologia, prijmacky v Prahe v cestine + este fyzika a po postupeni z testov aj ustny pohovor a dostala sa. Zacala sa ucit cca v novembri tusim, ako zacala chodit na pripravy z fakult, kde davala prihlasku. To robi kazda lf svoje aj s knihami s otazkami. To si pozri.

autor
12. okt 2020

Co sa tyka tych pripravnych kurzov, na tie som sa rozhodla neist, stoji to dost, a zo skusenosti od znamych, a celkovo na nete som sa dozvedela/docitala vacsinou to iste - daju vam tam urcity pocet otazok na naucenie a pisete tam potom nasledne testy, ziadne velke vysvetlovania co si myslim je strata penazi, a radsej by som ich dala do osobneho doucka.

bluebriggs
12. okt 2020

Ahoj, ja som na medicine. Poviem ti ze absolutne som nechapala chemiu, chodila som na gympel a mala som z nej zle znamky. Nasla som si v maturitnom rocniku kvalitne doucovania u jednej pani doma, kde som jej povedala ze neviem ani zaklady. Bola som u nej skoro kazdy druhy az treti den a to nezartujem.. vzdy po skole som sla za nou a vecer som chodila domov. Bol to BRUTAL, moj najhorsi rok zivota pripravobat sa na maturitu a zaroven na primacky. Chodila som k tomu este aj na doucovania ktore robi fakulta kde sa musis naucit naor 200 otazok, a kazdy fruhy vikend mas test z toho. To ta prinuti sa ucit. Ale ak chcemii vobec nechapes musis mat aj VYSVETLOVACIE doucko. Take kde budes u niekoho doma a preberiete to. A samozrejme sa musis vela ucit. Ja som skoncila 40ta z 1000 uchadzacov! Cize som priamy dokaz ze sa to da ked sa chce, len musis brutalne zamakat. Doteraz si pamatam ze boli take dni kedy som spala max 2 hodiny v noci lebo aj po nociach som sa ucila. Cize chod do toho ale zacni brutalne.

korenicka87
12. okt 2020

Ja doucujem chemiu, nemyslim si, ze si strateny pripad, ale treba zamakat, aby sa ti splnil sen. ak nepomoze jedno doucko, treba aj dve. a stale opakovat, drzim palce. Ak by si potrebovala nejake speci doucko, daj vediet 🙂

demetria
12. okt 2020

Urcite sa da chemia doucit do urovne prijatia na medicinu, len sa tomu treba naozaj venovat. Mala som na VS spoluziaka z elektrotechnickej priemyslovky. Sice ho neprijali hned na prvy raz, ale normalne dostudoval bez opakovania rocnika.

andreatytler
13. okt 2020

Ja som poziadala o ducko ucitela chemie na zakladake u nas na dedine... Bol z toho cely vycumeny ze stvrtacka z gympla take nieco chce ale skvele mi pomohol.
Na zaciatku sa treba nabiflovat vela veci... celu periodicku tabulku, oxidacne cisla a zakladne pravidla o tom ako latky spolu reaguju. Ale potom to je to uz velmi logicke... Ked som dosla na organicku chemiu, bolo pre mna uplne jednoduche.
Tiez vela veci co som sa ucila na maturitu som potom vyuzila na prijmackach a dokonca tiez na skuskach co sme mali v prvych dvoch semestroch, takze ta energia ktoru do toho das teraz sa ti 3x vrati.

autor
13. okt 2020

Mozem sa spytat kolko stoji asi take doucko chemie napr na úplnom východe? Ake ceny sa zhruba pohybuju za hod.

bluebriggs
13. okt 2020

To neviem. Ja som v kosiciach platila 8 eur na hodinu u jednej pani, a to bola este LACNA. Niektori si pytaju viac. Musis hladat. No urcite nelutuj tie peniaze ak ta ma dobre pripravit, potom budes lutovat ze si sa nedostala

autor
13. okt 2020

@bluebriggs a ako dlho si chodila na doucovanie? Do prijimaciek?

nesiris
13. okt 2020

Chcela by som upozornit zaujemcov o studium mediciny konkretne v Bratislave, ze posledny rok znacne vyskocila hranica bodov na prijatie, nakolko v case korony mali zaujemcovia ovela viac casu na ucenie. Tento rok sa scenar zopakuje, hranica skoci podla mna este vyssie, pretoze k,torych neprijali min rok, budu krok pred tymi, co idu tento rok prvykrat.
Zacat sa v oktobri ucit na prijimacky bez gymnazia je dost odvazne. Syn(gymnazium , jednotky) sa uci systematicky kazdy den na buducorocne prijimacky uz rok a pol. V lete dal skusobny test z 2000 otazok na 90 %, co je stale malo. Chyba mu doucit sa 1000 otazok . Co chce stihnut do konca decembra. Doucit sa ale neznamena prebehnut, ale ovladat na 90 % !!Od januara do juna ciste opakovanie do nemoty viac hodin denne.
Odporucat popozerat sa po nete , predavaju sa aplikacie velmi rozumne vymyslene, kde sa ucite cisto otazky dokola plus testovanie a vyhodnotenie, takze viete na com ste. Upozornujem, ze je to draha zalezitost.

bluebriggs
13. okt 2020

Ja som chodila na doucovanie cely maturitny rocnik od augusta az po primacky

autor
13. okt 2020

Ach, zacinam o tom pochybovat, nemam totizto peniaze na doucovania, rodicia nemaju, im to je vlastne aj jedno, vobec ich to netrapi, jasne je pekne ist na vysku na medicinu, ale co ako zaco sa tam dostat...to ich uz nezaujima, nulova podpora, nikdy ma nepochvalili, stale som mala ukazkove znamky, nikdy som nerobila problemy, brali to ako samozrejmost, mame aj ine problemy vdaka ktorym sa casto doma nemozem sustredit na ucenie, neviem si najst brigadu, byvam daleko od mesta kde dochadzam do skoly, vsade sa oytam a roznasam zivotopis, ale vsade len ozveme sa, a nic... myslim ze ich odradi to ze nie som z mesta, myslela som ze si zarobim cez leto ale polku leta som bola dost chora a polku bolo zle pocasie takze sme nemali robotu a co som zarobila to som musela nutne pouzit, nedostavam ani vreckove, fakt uz uvazujem nad tym ze mi to nie je sudene, nechcem sa tu lutovat ale vazne sa mi nic nedari aj ked sa snazim, myslite ze ma to este cenu ist o rok neskor? Nerada by som zbytocne stratila rok, ale uz rozmyslam vselijak a som z toho vazne nestatna, nic ma nebavi

loginexistuje
13. okt 2020

@nesiris zasa sa ale ma zvysit pocet prijatych uchadzacov na ukor zahranicnych ale suhlasim pripravovat sa treba skor najma ak nie je chemia maturitny predmet

bluebriggs
13. okt 2020

Ak nemas peniaze bude to tazke. Kedze doucovania su drahe.. možes sa ucit aj sama tak ze sa nabiflis tie otazky...

bluebriggs
13. okt 2020

Nezabudni ze cela skola na medicine je velmi draha. Su poplatky za prolongaciu isicu kazdy rok 12 eur, potom by si musela platit asi z internat, za zivot na internate za jedlo atd. Treba si kupit knihy kedze v kniznici je malo, anatomia 2 knihy ma vysli na 160 eur. Uprime, ja som za sukromne doucovania + doucovania z fakulty na 1 rok dala viac ako 2 tisic eur..... ked to vsetko spocitam...

nesiris
13. okt 2020

Cez semester je tolko ucenia, ze ani brigada sa nestiha. Co sa tyka prijimaciek, je sanca zvladnut ich stylom cisto sa nabiflit testove otazky. Napis na mail predajna@fmed.uniba.sk, ze objednavas Podklady na prijímacie skúšky z biológie a chémie , cena 15 eur s postovnym, resp. zakup si ich osobne v Predajni kníh a skrípt LF UK na Sasinkovej ul .č. 4 v Bratislave . Ak zacnes teraz , mozno stihas, buduci rok uz dobre sance. S tym, ze sa ucis viac hodin kazdy den.

pseudomonas87
13. okt 2020

@bluebriggs no je to náročné, ale dá sa. Ja som mala spolužiačku, čo sa sama živila od 15 tích snáď, cely gympel brigádovala aj celú výšku, makac nehorazny. A dala to. Knihy zoženieš aj z bazáru, nemusi mat nových Cihakov. Nebude to ľahké ale dá sa to zvládnuť aj s prekazkam.

pseudomonas87
13. okt 2020

Hlavne sa nenechaj odradiť, a chod do toho! Keď sa chce, cesta je. Zajdi sa popýtať, koľko stojí doučovanie chémie, uč sa do nemoty otázky.... Ak by si to neskúsila, budeš ľutovať. A hlavne uvidíš, ako to dopadne, aj mne hneď slávna Blava poslala že ma neberú a za 2 týždne, berieme, posunula sa hranica, lenže to už s bola prijatá do Prahy.
Hlavne to skus... Lebo budea ľutovať

demetria
13. okt 2020

Pokojne mozes ist o rok. Takych ludi je tam vela. Jeden rok skusia, zistia ako su na tom a na druhykrat to uz vyjde. Zatial pobrigaduju, popracuju, zarobia nejake peniaze, popripravuju sa bez stresu z maturit.
Netreba zase robit z prijimaciek na medicinu strasiaka, su spravitelne.
Mala som spoluziacku salovu sestru aj spominaneho elektrotechnika. Aj uradnicku z obecneho uradu alebo postarku. Ludia ten cas do prijatia stravili rozne, ale nakoniec ich poprijimali a oni v pohode bez opakovania rocnika vystudovali.

andreatytler
13. okt 2020

Mne napriklad stacili asi 4 hodiny doucovania... vyslovene tie zaklady lebo to nebolo v ucebniciach z gympla. Potom sa da ucit aj z knih a zase ak tam natrafis na nieco comu nerozumies, pojdes na hodinu doucovania... aj ked neiem ci sa to da takto ze jednorazove.
Ja by som to urcite skusila... co stratis? Za ten pokus nic nedas. Ano peniaze za doucovanie ale to sa ti zide aj na maturitu. A ak neuspejes, nemusis mat pocit ze si neschopna, lebo vies ake tazke to je... podla mna ked niekto vie 90% uciva, tak uz len vedomie ze to vsetko ovlada mu doda dobry pocit. Ak beru 60 ludi a ty budes 88... tak az taky velky rozdiel medzi vami nie je... mozno 2 otazky.

Este by ma zaujimalo, ako je to s protekciou dnes na Slovenskych vysokych skolach? Vie niekto?

bluebriggs
13. okt 2020

@andreatytler momentalne protekcia nie je ziadna aspon tam kde som ja na medicine. Mam spoluziacku ktora ma otca na vysokej pozicii na skole, je dost znamy nebudem tu pisat meno, a nema ziadne vyhody dokonca jednu skusku musela prenasat do dalsieho rocnika. Myslim ze po roznych kauzach si uz profesori na to davaju velky pozor.

andreatytler
13. okt 2020

@bluebriggs Tak to je dobre vediet... v minulosti musel clovek ratat s tym ze prvych 10-15 miest bolo obsadenne protekcne a tak teda ked vedel ze brali 60... zmensilo sa to v reale na 45.