Chcem ísť študovať učitelstvo - kombinácia predmetov

theoscotyy
9. dec 2023

Ahojte, chcem ísť študovať učitelstvo, môžem si nakombinovať oredmety, ktoré chcem učit ľubovôlne alebo iba podľa ponúkaných kombinácii?

zuzanockamt
9. dec 2023

@theoscotyy Závisí od VŠ/fakulty.

vkatush
9. dec 2023

@theoscotyy no tú kombináciu musia učiť, takže ľubovoľne, ak ju majú na škole. Záleží od školy.

A zároveň premýšľať aj nad tým, aby ti to vykrylo úväzok. Ak si dáš napr geo-dej, tak niektoré odborné školy nemajú vôbec takú kombo a na iných je dotácia jedna hodina na týždeň. Ak tam majú učiteľa, čo to učí už dlho, nezoberú ťa, lebo jeden im stačí pre celú školu.

pokemonkaa
9. dec 2023

je nedostatok napr. fyzikarov, idealne k tomu studovat matematiku.
uvazok sa hlavne vykryje predmetmi ako je slovensky jazyk a matematika.

lindous
9. dec 2023

Dá sa zväčša všelijako pokombinovať, ale čím exotickejšia kombinácia, tým zložitejšie skladanie rozvrhu, obzvlášť, keď to je medzifakultne a musíš sa presúvať medzi fakultami a niekedy sa to ani nedá napchať do rozvrhu + si výrazne obmedzená pri výbere výberových predmetov... my sme to u nás zažili pri chalanovi s kombináciou che-nj... ja preto radšej odporúčam vybrať si niečo čo je v ponuke rovno ako kombinácia, ktorú asi nebudeš študovať jediná a uni je na to pripravená

danka_gi
9. dec 2023

@theoscotyy a nad akymi predmetmi rozmyslas? Mozno ti aj poradime, ktore, lebo je to naozaj dolezite, aby si si vedela najst pracu. A este je fajn aj rozmyslat nad tym, ze ak sa da, tak si dat jeden premet, kde sa ziaci delia napr jazyk alebo informatika. Lebo je fakt, ze s kombinaciou mat-fyz si najdes pracu hned, ale ucit stale plny pocet triedy je viac vycerpavajuce ako ked mas obcas polovicu. Myslim si, ze v tomto to maju najlepsie jazyk a informatika. Ti maju stale menej ziakov v triede.

theoscotyy
autor
10. dec 2023

@danka_gi určite geografia, pretože tam mám veľa predmetov absolvovaných v rámci odborného štúdia. A k tomu v jazykovke si chcem spraviť štátnice, pretože v BA nie je kombinácia GEO+AJ. A veľa ludí mi povedalo, že tej anj vie byť na výške veľmi veľa a prakticky sa dá tá aprobácia získať aj iným spôsobom. Preto hľadám niečo ku GEO, aby som stíhala časovo navštevovať jazykovku. Plus mám pred sebou posledný rok na konzerve, takže by som mohla učiť aj tam, a preto hľadám skôr niečo na doplnenie tej geo. Je to dobrý postup?

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zunaf
10. dec 2023

@monsterablue Ak vyštuduje učiteľstvo, tak štátna skúška z angličtiny bude braná ako ďalší predmet do aprobácie. Je to štátnica a oprávnenie učiť získa absolvovaním učiteľského odboru na VŠ.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zunaf
10. dec 2023

@monsterablue Fiiiha, vďaka za info, to som nezachytila.