icon

Čo robiť, keď dcéra nezvládne skúšku?

janaanaj45
25. jan 2024

Ahojte žienky. Dcéra študuje na VŠ 2r. V prvom neurobila jednu skúšku, opravný vtedy nestihla,tak si ju prenášala. No bohužiaľ tú skúšku neurobila znova. Ide na opravný termín, no ona upadla do takej depky, že neviem čo s ňou. Vôbec si neverí, že to urobí. A pritom sa všetko doučila. Skúšala som ju a fakt to vie super. Podporujem a povzbudzujem ju že ak to takto vie, tak ju predsa musí urobiť. Bojí sa že zastresuje a hlava bude zrazu off.
Ak by došlo k takémuto scenáru...čo sa bude diať potom? Rovno ju vylúčia alebo má ešte nejake iné možnosti? Dá sa ísť za vyučujúcim a prosiť o ústne preskušanie? Áno viem, ze na študijnom oddelení nám povedia viac, no nechcem týmto ešte viac stresovat dcéru. Nechcem aby videla, že na to myslím a že tiež sa bojím.
Poprosim Vás o radu...samozrejme chce v štúdiu pokračovať ďalej, no čo robiť aby neprišla o status študentky? Ide o to, že ak ju vylúčia, už nie je študent?
Ide o to, že tým pádom by jej otec prestal platiť to mizerné výživné ktoré plati a žiadať ho o polroka platiť znova neprichádza do úvahy. Preto uvažujem, že aj keď ju vylúčia, čo robiť aby bola naďalej študentkou.

sindla
25. jan 2024

Neviem síce ako je to s vylúčením. Taktiež študujem na KU, taktiež som mala skúšku z ANAT a tych 80 otázok nestačí na splnenie testu. Ak sa učí len tie dvojbodové otázky 🙃

luliu
25. jan 2024

@janaanaj45 žiadny medziročnik, ak nespravila skúšku druhý rok, vyhodia ju. Nemá ďalšiu šancu opakovať ten predmet, musí ísť odznova.

tykat
25. jan 2024

@janaanaj45 "No mám na stole 130vypracovanych otázok, z ktorých sa skladajú testy a z ktorých sa učila." písala si že si ju skúšala a z 80 zahabkala pri 8-9, a tých zvyšných 50?
Za mňa len sadnúť a nadrviť sa to, bez zahabkania.

dadka75
27. jan 2024

V prvom rade treba mysliet pozitivne aj ked viem ze je to tazke. Predpokladam ze na konci skuskoveho budu mat kontrolnu etapu. V pripade ze neurobila 2x zapisany predmet bude zo studia vylucena. Pride jej postou oznamenie o vyluceni. Na 9. den od prevzatia prestava byt studentkou. V pripade ze by sa ro stalo odporucam podat si znovu prihlasku do 1. rocnika a dat si uznat urobene predmety aby ich nemusela znovu absolvovat. Neviem ako je to na jej fakulte, napr. Na UK je to max 50 kreditov do hodnotenia max C.
Urcite to zvladne, drzim palce

vevesh
27. jan 2024

@janaanaj45 necitala som vsetko, ale teda mojho spoluziaka na 5rocnom studiu takto vyhodili na pol roka v tretom rocniku. Okamzite znova podal prihlasku na studium, isiel na skusky, spravil ich, bol opat prijaty na ten isty odbor. A potom si dal uznat uz spravene predmety a preskocil do podrocnika. Aj to je cesta...

sussie1
27. jan 2024

Neviem, kedy ma dcera opravny termin. Ale ked je uz naucena, nezvazili by ste nejaku platenu konzultaciu u vyucujuceho? Aby ziskala tu sebaistotu, ze to vie a na skuske to potom uz zvladla 🙂

mooonika1975
27. jan 2024

Inak ja len nahlas premýšľam, čo take rodinne prídavky a danovy bonus? Ako prídu na to úrady, ze už nie je student? Predsa potvrdenie o navsteve sa dáva na začiatku roka . Hmmm.

mooonika1975
27. jan 2024

@sussie1 to je výborný nápad, trosku ju povzbudiť aby sa toho nebála 👌

ouwecka
27. jan 2024

@janaanaj45 zalezi na skole ale bracha tak vyhodili a siel potom znova do 1.rocnika ale zmenil si ten predmet za iny (ja som od začiatku ale vravela ze to nie je jeho salka kavy) no a potom mal tiez takto jednu skúšku a dal az.ten posledny posledny termin v prenesenom rocniku inak by ho vyrazili znova

saxalendra
27. jan 2024

@janaanaj45 po riadnych termínoch býva ešte dekansky termín, nech si to dorieši u skúšajuceho, bude stále študentkou, pokiaľ viem

dskjhfdlkdjhl
27. jan 2024

@sussie1 Platenu konzultaciu? Kazdy vyucujuci je povinny mat vypisane konz. hodiny a tie nie su spoplatnene. Za takmer 30 rokov som nezazila ziadnu platenu konzultaciu a keby nejaky student s takym niecim prisiel, tak by som mu vysvetlila, ze ma prist v case konz. hodin a bude to mat zadarmo.

mooonika1975
27. jan 2024

@janaanaj45 och moja ,to je riadne ťažká skúška, skús fakt doučko od skúšajúceho, sú to obyčajni ľudia ako my

dskjhfdlkdjhl
27. jan 2024

@sussie1 ci si mala na mysli doucovanie?

daniela595
27. jan 2024

@sussie1 platena konzultacia u vyucujuceho? To som este nepocula

mooonika1975
27. jan 2024

@lilian183 to už dávno nefunguje, je jeden riadny a jeden opravny a potom presun do ďalšieho ročnika, tam znova riadny, opravny popripade dekansky,

dskjhfdlkdjhl
27. jan 2024

@mooonika1975 su skoly, ktore maju dva opravne terminy, pripadne take, ze tych druhych opravnych si student moze vybrat iba niekolko, nema ich automaticky ku kazdemu predmetu.

mooonika1975
27. jan 2024

@zuzuliennka1 to sa nedá, prerušiť, prerušuje sa predtým, ako začne ďalši semester, ale ktorý má ukončený

mooonika1975
27. jan 2024

@dskjhfdlkdjhl to už ale takých škôl je málo,

dskjhfdlkdjhl
27. jan 2024

@mooonika1975 to sa nevylucuje s tym, co som napisala😉

jaden
27. jan 2024

nie všade sú medzirocniky a neumožnia ani preniesť predmety do vyššieho ročníka, hlavne keď sú nadväzujúce. Pri medic
Anat sa robí test a potom ústna skúška, a stačí neurobiť ústnu a koniec štúdia

73daniela
27. jan 2024

@sussie1 urcite si zajednat konzultaciu u vyucujuceho a da mu aj najavo ze to neberie na lahku vahu a mozno ju nasmeruje povzbudi aby to zvladla

mooonika1975
27. jan 2024

@dskjhfdlkdjhl tak áno, to je pravda 👍 ak však je niečo mimoriadne , tak výnimka potvrdzuje pravidlo a to pravidlo je , že už je skoro všade len jeden opravný. Ešte som sa teraz nestretla s takým, že dva opravné.

lienka.7
27. jan 2024

@mooonika1975 úrady na to pridu asi tak, ze nebude v registri študentov 😉

mooonika1975
27. jan 2024

@lienka.7 budú to skúmať cez rok ? Mysliš ? Že nie len ku začiatku ďalšieho školského roka ?

mooonika1975
27. jan 2024

@lienka.7 a čo študent, ktorý študuje v zahraničí ? Hmmm ?

lienka.7
27. jan 2024

@mooonika1975 keď zistia nejaký nesúlad, budú žiadať potvrdenie. A myslis, ze VS ti vystavi potvrdenie, že si bola študentka, keď si nebola? Jednoducho všetko, čo si neopravnene pobrala, budeš vracať.
A keď si v cudzine, predkladas za každý semester. Ci si myslíš, ze daco predlozis v septembri, v októbri školu necháš a rok budeš všetko poberat len tak a nikto na to nepríde? No skus 😉

lienka.7
27. jan 2024

@mooonika1975 plus písala som to už predtým, ze záleží na referentke, kedy ju vylúči. Môže sa poponáhľať a vylúčiť ju ihneď po nespraveni skúšky a moze tak urobiť až k 31.8.ked sa budu kontrolovať podmienky na postup do ďalšieho ročníka.

sussie1
27. jan 2024

@dskjhfdlkdjhl myslela som, ze konzultacie (tie neplatene) su len pocas semestra, ze cez skuskove sa da len individualne. Ak su konzultacne hodiny aj pocas skuskoveho, tak este lepsie 🙂

cakanka22
27. jan 2024

@janaanaj45 na UPJŠ funguje medziročník (Nevidim na aku UNI chodí), ale ona v ňom uz je, kedze prenáša z prveho rocnika predmet do druhého. Ak ho nespraví, žiadny medzirodnik uz nie je. Avšak, aj u nas sa vyskytli výnimočné prípady, kedy sa to doriešiť dalo. Napr. si študent "zaplatí" jeden rok (kedze Bc. sa preplácajú 3 roky) a spraví ten jeden predmet za jeden rok), no ale stratí jeden rok štúdia.. Teda Bc. stupeň bude robiť 4 roky ako keby.
Vzdy sa nájde riešenie, treba ist ale za vedením.

cakanka22
27. jan 2024

@mooonika1975 nemas celkom pravdu. Na mojej Alma mater riadne fungujú 3 termíny z niektorých skúsok, reap. riadny a 2 opravné, niektorých jeden opravný a niektorí si navolili jeden termín riadny a žiadna moznost oprávneho. Takže, je to na vyučujucom.