icon

Čo študovať na vysokej škole?

18. okt 2023

Kam na vš? čo sa oplatí študovať aj o 5r? Matematika, fyzika, chemia, biologia nikdy neboli silnou strankou, tieto prirodne vedy su mimo mňa úplne. Som umelecky typ ale je to skor hobby ako to že by som bola tak dobra aby som sa tomu mohla venovat v práci. či som technicky typ povedat neviem, možno by som si vedela predstaviť niečo také za prácu kedže s počítačmi a inou technikou viem robiť. Psychologia ma zaujima ale to je dost dlhá a naročna cesta si myslim. Ďalej ma zaujima aj policia - štatna sprava, ale na to zase niesom teraz pripravená kedže som mala nejake psychicke problemi a kondička žiadna. Rozmyšlam na aku vš aj keď možno až o 5 rokov. Nebude už dosť IT ludi a technikov? Aká vysoká by sa naozaj oplatila, aj keby externe? Oplati sa vobec na tú vš alebo sa da najst praca aj bez nej, napriklad s kurzami? ( moj Odbor na sš - polygrafia ,graficky dizajn. ) Velmi ma trapi že neviem čo vlastne chcem robit, naplňalo by ma vela veci ako napr ta psychologia, policia, dizajn/umenie, aj niečo technicke možno len neviem čo presne, IT a podobne, ale predpoklady na zvladnutie tychto veci nemam take dobre.

zuzana76
18. okt 2023

navyse kde sa studuje informatika, tak vsade maju aj nejaku matematiku a fyziku, takze aj to je asi nanic pre teba, matika, informatika a fyzika spolu suvisia

zuzana76
18. okt 2023

tak chod studovat dejiny umenia, sice sa nezamestnas, ale aspon to znie honosne. Co si studovala? Dejiny umenia (mam vystudovane 😀) ale popri tom aj ine dva odbory

autor
18. okt 2023

@zuzana76 prave to nechcem😂s takym niecim sa nezamestnam takze to je zbytocne aj keby ma to bavi

autor
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
18. okt 2023

urcite tam su rozne matematicke discipliny, ved to spolu suvisi

zuzana76
18. okt 2023

https://www.fiit.stuba.sk/buxus/docs/Studium/ka...

pozri si tieto predmety - vyberam niektore: datove struktury a algoritmy, finančný manažment, algebra a diskretna matematika

ivka225
18. okt 2023

Ak ta prekvapuje, ze na informatike sa studuje aj matematika (a nie prave lahka), tak potom ani informatika nie je pre teba.

simca06022011
18. okt 2023

Nestudujes, nebaví ta učiť sa = nehnevaj sa nie si adept na vysokú školu. Chod pracovat. Ze neoplatí sa niečo studovat? Ak ma niečo bavi a som v tom dobrá všetko sa mi oplatí studovat, lebo sa v tom aj presadim. Keď nie, nič sa neoplatí lebo aj tak bud nedostudujes alebo budeš robiť predavačku s vysokou školou (a vieš koľko je takých???).
Informatika bez matiky je ako medicína bez chémie. Jedine fakt nejakú pedagogiku.

ascedant
18. okt 2023

Mám vyštudovanú Strojnícku v BA na STU, Kopec kamošov čo chodilo na FEI, FIIT,SJF,SVF vo všetkých sú prvých semestroch nosné predmety matematika, algebra, fyzika....... a potom sú vyššie levely spomínaných predmetov, Proste po technických školách nepozeraj, tam sa týmto predmetom nevyhneš. Musíš si položiť otázku čo by ťa bavilo, Pozri si na webstránkach škôl štúdijné programy, ich predmety a podľa toho sa rozhodni.

zuzana76
18. okt 2023

ja mam pre teba tieto navrhy: archivnictvo, muzeologia a digitalizacia historickeho dedicstva, dejiny umenia, estetika, etnologia, informacne studia, pedagogika, sociologia, socialna praca, religionistika. Vsetko s cim je tazke sa zamestnat, ale zaroven vsetko take, co by sa mohlo dat naucit.

autor
18. okt 2023

@zuzana76 tieto su celkom dobré, ale ako vravite tažko sa zamestnať s tým, no myslim ze ta socialna praca / pedagogika bude potrebna vzdy a vsade,

autor
18. okt 2023

@ascedant to je škoda lebo informatika, robotika, IT a podobne by ma bavilo aj a je to buducnost doby ale z matiky som fakt mimo :/

ascedant
18. okt 2023

Na stu som v v bakalárskom štúdiu prvé 4 semestre matematiku 1-3, algebru , informatiku, fyziku, pružnosť pevnosť, technickú mechaniku, kinematiku, dynamiku. a informatika na fiitke, spolubývajúci z intráku to študoval a to mal riadny zaberák, programovanie v C..............

betulinka1
18. okt 2023

Neviem na co mas talent ale mozno na ktorych odbornikov sa caka alebo sa stale hladaju (z mojho pohladu)….tlmočník s pečiatkou v Hu jazyku, logopedicky, klinické psychologicky, projektoví inžinieri, strojovi inžinieri, ucitelky, nechtarky (Akoze na termin cakas aj 3 tyzdne a mnohé uz ani novych neberu), kadernicky maju stale plno, barbery tiez cakas, Cize asi tiez maju dost klientov….

zuzana76
18. okt 2023

ale darmo ta bavi informatika, ktoru si mala na strednej skole (co je mimochodom naozaj len taka ochutnavka informatiky ako vedy), ked vlastne nevies logicky mysliet, ved by si to ani neskoncila a nedokazala robit. Informatika je ovela komplexnejsia, ako to co sa uci na strednych skolach. Tam sa uci vacsinou pouzivatelska informatika (pouzivatelovi chybaju technicke znalosti na pochopenie funkcii)

zuzana76
18. okt 2023

@betulinka1 logopedia? zartujes? ved to je polovicna medicinska disciplina, tam je mnoho medicisnkych predmetov. Prijimacie skusky tazke: biologia, slovensky jazyk a cudzi jazyk z gymnazialneho uciva

ascedant
18. okt 2023

A videl som kopec študentov, čo to vzdali po prvom roku.

autor
18. okt 2023

@simca06022011 napriklad niektore tieto. Bavili by ale. Zamestnam sa? Su take že tažko

autor
18. okt 2023

@ascedant ano poznam vela ludi co po 1. roc alebo aj 1 mes skoncili lebo ze to neni pre nich(nemyslim presne tuto vš ale všelijake ine)

ascedant
18. okt 2023

Sesternicina dcéra je vyštudovaná reštaurátorka kníh, ona sa zamestnala, študovalo ich to len zopár študentov, ona má práce dostatok, Ale zas na Slovensku je takýchto pracovníkov málo a dopyt vysoký,

simca06022011
18. okt 2023

Dá sa aj v tomto zamestnať, ked vieš kde

luccija
18. okt 2023

Sprav si kurz tetovania obočia máš estetické cítenie, kozmetiku, pedikúru, keď nevieš čo chces robiť služby pôjdu vzdy..Alebo choď k psychologicke na testy poradí Ti

autor
18. okt 2023

@luccija robi to hocijaky psycholog tieto testy?

autor
18. okt 2023

@ascedant može byt samozrejme kazdy ten odbor ma uplatnenie niekde , da sa to mozno, aj ked v takychto osboroch tazsie, nehladaju reštauratorov a poodbne na kazdom rohu

betulinka1
18. okt 2023

@zuzana76 v pohode moze byt.

positivvibe
18. okt 2023

V tvojom odbore grafik je pokracovanie na vysokej škole v BB Fakulta výtvarných umení ak chceš pokračovať v rovnakom odbore 🤷🏻‍♀️

5noach12
18. okt 2023

Tak skús študovať cudzie jazyky. Tlmočníctvo alebo učiteľstvo cudzích jazykov.

kovo21
18. okt 2023

Strojarina, technologia, konstrukcia. Je toho na trhu prace malo. Zohnat mladeho dobreho strojara je uz dnes skoro nemožné

zuzana76
18. okt 2023

vola sa to profesijna orientacia aurcite kazdy psycholog ta bude vediet nasmerovat

221girl
19. okt 2023

@zuzana76 aplikovana informatika je aj napriklad na FPV v BB, poznam viacerych ludi co robia informatika s touto skolou