Dali ste dcére niečo materiálne po svadbe?
Stretla som sa so starou paňou a sťažovala sa mi,že ťažko nasporila a vnučkam nakupila postel.prádlo,príbory,nejaké súpravy..a vnučky odmietli,že si nakupia podľa svojich predstáv...je jej ťažko,že odmietli "veno"...mám už jednu z dcér dospelú,tak ma to zaujalo,to sa ešte dnes dáva niečo materiálne dcére po svadbe? nič také totiž nechystám,aj keď ja som od mamky podostávala ,ale pred 25 rokmi a nie po svadbe,ale do nového bytu...a minule som videla krásny príbor za super cenu- začnem zbierať veno 😀 nezačnem,nemám na to miesto,ale zaujíma ma ako to "teraz chodí" 😉
ja som babku 15 rokov presviedčala, že už nebudem nosiť nič zlaté. a prstene už nenosím 10 rokov, len občasne. a ona ani za boha nechcela pochopiť že odmietam ako dar od nej zlatý prsteň na každý sviatok! dokonca sa obmäkčila na toľko, že to išla vybrať so mnou, ale musela byť pritom, aby som náááhodou nevybrala niečo strieborné, čo skutočne aj nosím. už teraz len dá peniaze a kúp si čo chceš. väčšinou je to oblečenie a knihy. ale dlho trvalo kým to pochopila a bojím sa, aby mi na svadbu do budúcna nechcela zase niečo z toho nanútiť.
bohužiaľ majú oni úúúplne iný vkus ako deti. treba to veľmi opatrne odmietnuť aj keď to zraní, ale že sa to nehodí k štýlu, alebo to zvaliť na partnera že sa mu to nepáči :D alebo v tichosti prijať a vyberať len keď príde na návštevu. ale to je už veľmi žalostné riešenie. starí ľudia by to mali pochopiť. max. aby išli s deťmi nakúpiť tie veci na živo nech vidia, čo sa im páči. toto "darovanie vena" a dokonca po svadbe už je odveci dosť.
ja by som prijala radšej poukážky do ikey a iných obchodov, aby som si sama mohla nakúpiť čo sa mne páči a prípadne poukazy na zážitky alebo pernamentky, kurzy... a nie také materiálne veci, ktoré majú tendenciu ostať roky v byte ale nepáčia sa osobe, kt. ich dostala :(

my sme traja súrodenci dve dievčatá a brat. Náš otec a naša babka nám všetkým trom zhromažďovali veno , ja som trošku s odstupom , tak som mala tých vecí nazbieraných menej , ale veľmi sa mi hodili a aj doteraz ich ešte používam , dostala som plachty, obliečky, utierky , uteráky všetko bolo také nadčasové , že sa to aj teraz v pohode dá ešte použiť ......