Dospelý syn sa odsťahoval z domu
Ahojte maminy... mám 18r syna, ktorý sa sám dobrovoľne odsťahoval z domu, sám si nahlásil trvalý pobyt inde, lebo sa.rozhodol, že nechce bývať doma s rodičmi a pod ich dozorom, lebo má 18 a chce sa osamostatniť. Má pred sebou ešte 2r štúdia na strednej škole v mieste doterajšieho bydliska, ale namiesto toho, aby býval u rodičov, chce bývať na internáte ( ktorý je vo vedľajšej ulici od domu rodičov...). Nikto ho z domu nevyhnal, sám sa rozhodol aj o trvalom pobyte, pri odsťahovni kľúče od bytu odovzdal. Ja ako matka som s tým odsťahovanim ešte aspoň počas štúdia nesúhlasila, preto sme sa nerozisli v dobrom, ale je dospelý, nemôžem nič urobiť... platím mu výživné a prídavky, a to je všetko z mojej strany. Otázka teraz znie, keď on sám sa vlastne vyhodil z domu, kde mal všetko zabezpečené, komplet full servis, denne navarene, oprate, dostupná hygiena, súkromie, 2 pc k dispozícii na prípravu do školy alebo len tak na bežné používanie... toto všetko vymenil za internatny život, resp. teraz cez prázdniny u kamaratov v Ba, kde si dal aj ten trvalý pobyt... či v prípade, ak si "zrazu" rozmysli, že to samostatne nezvláda, z akýchkoľvek dovodov, či už finančných alebo neviemakych, ho prijať automaticky naspäť do tejto domácnosti, odkiaľ dobrovoľne a napriek všetkému odišiel, odkiaľ sa odhlásil z trvalého pobytu...
@pillipilli áno, ja to viem, mne to vysvetľovať nemusíš... ale iní nevedia..
Ja s platenim vyzivneho nemam problém, viem, ze musim. Aj veci okolo tp sú mi známe. On sa so mnou nekontaktuje preto, lebo som nesúhlasila s jeho odsťahovanim za týchto okolností a podmienok. Doma nemal žiadne obmedzenia, príkazy, zákazy, mal free režim, jedinou jeho povinnosťou bolo, aby sa učil, zvládal školu, a obcasna pomoc v domácnosti...
ja som odišla v 19 od rodičov bývať k priateľovi - teraz už manžel, mala som už dokončenú SŠ ale pýtať od rodičov peniaze "výživné" by ma nenapadlo ani v sne mama by ma asi poslala kadelahsie. Ak chce byt samostatný nech si to aj plati, vtedy bude frajer... žiť si samostatne za peniaze rodičov to nie je samostatnosť ale frajerina. Je vo veku kedy potrebuje za každú cenu niekam zapadnúť a získať obdiv, rešpekt jeho rovesníkov. Neviem síce prečo sa takto odstrihol ale pises, že mal full servis, tak mi z toho vyplýva že iba vymýšľa. Keď on takto, ja by som stopla tie peniazky a on si to veľmi rýchlo rozmysli.
pred takymi 20 rokmi by to bolo normalne lebo studenti koncili strednu skolu 17-18 rocni, avsak ked odisli tak uz im nikto nemusel posielat ziadne peniaze pretoze uz pracovali, hold dnes je to uz problem
@sissy27 nespravna informacia a blud je rozdiel... blud to nie je kedze to plati na vacsinu standartnych situacii ( vacsinou konci vyzivovacia povinnost ukoncenim studia na vs ), dalsie konkretne veci popisali dievcata... uznavam ze som to nerozpisala tak ako treba takze mea culpa😉 spokojna?
@78jarmila niekde sa stala chyba,skôr by som sa zamyslela nad sebou. Smutné zlyhanie....
Mozno sa mylim....ale...z tvojich pismeniek citit hnev, sklamanie (coz je pochopitelne). No citit z nich aj nieco - akoby si "mala navrch" A teda, ak hladas odpoved na tvoju otazku, mozno by bolo vhod upresnit, preco to vlastne doslo do takehoto stadia....keby si nam to trochu zrekapitulovala (ak chces, samozrejme).
A ano, moje dieta by som prijala aj za tu cenu, ze v minulosti spalil mosty. Ak tam toho nebolo viac a podstatne preslapy. Pretoze mlady clovek tuzi lietat, spoznavat svet. Preco si myslis, ze by to nezvladol ? Mozno este velmi prekvapi 😉 Dnes vidim castokrat opacny problem, ze chlapi sa nevedia ostrihnut od pupocnej snury. Preco to vidis tak skepticky ? Daj mu sancu. A cakaj ho s otvorenou narucou. Toz mlady clovek byva niekedy aj nerozvazny.
@barbs24 áno, tiez si myslim, že len nejak frajeri... len potom, naozaj, ked sám zrusil všetky kontakty s rodinou, a "zrazu" zisti, že to sám nezvláda, a že doma to predsa len nebolo až také hrozné, mám ho prijať? Lebo najskôr znici, spali všetky mosty, a potom, mama, vrátil som sa, staraj sa o mňa naďalej?...
@78jarmila človek robí chyby a je to tvoj syn. Vieš si predstaviť ak by sa náhodou vrátil žeby si ho neprijala? Ďalej by si nevedela kde je, čo robí ako žije? Decká robia v živote väčšie sprostosti ako odseparovanie sa od rodičov, mala by si sa nad túto situáciu preniesť. Ale nepáči sa mi, že vôbec nie ste v kontakte, na tomto by si mala trvať, nech sa aspoň raz do týždňa ozve.
@78jarmila na toto si musis odpovedat sama,nikto na MK nebude zit za teba. Ja viem na 100% ze moje dieta by som prijala,lebo proste som tak nastavena aj za cenu ze by ma sklamalo najviac ako by sa dalo. Je to moja krv a moja zodpovednost.
A zasa na druhej strane stavaju sa aj horsie veci ako napr. ,ze niekoho zabije,alebo vedome vazne ublizi ... Nechaj chlapca vychladnut aj teba. Ono sa to fakt casom niekam posunie.
Apropo... neverim ze by si ho neprijala, to proste matky nevedia a odpustaju aj niekedy zbytocne.,
@78jarmila len ty vies ako to medzivami a u vas doma ozaj bolo aj je, preto len ty musis vediet resp sa rozhodnut ci ho prijmes... nikde nie je napisane ze ked ho prijmes mas mu dat aj full service, dieta by som prijala ale boli by nejake podmienky a trvaly pobytby som mu u mna neobnovila...
@78jarmila Tvoj syn odišiel preto, lebo si vyrátal, že ak bude žiť sám, tak mu zostane na život viac peňazí. A myslím si vzhľadom k tomu čo si tu už v predchádzajúcej diskusii riešila, že sa rozhodol správne. A trvalý pobyt si musel odhlásiť, ak nechcel aby si mu z tých peňazí čo má ešte vzala. Píšeš inde že máš 4 deti, z toho 3 malé, žiješ s RD + prídavky na deti + z jeho výživného, ktoré mu posiela jeho biolog. otec. 100 eur - Je to veľmi málo peňazí. nechaj ho skúsiť nový život.
Všetkým ďakujem za názory, potrebovala som počuť aj nazory z iného, priamo nezainteresovaného uhla pohľadu... pomohli ste mi v ďalšom postupe... Ďakujem ešte raz všetkým 😘
@barbs24 peniažky stopnúť nemôže, pretože tak ako má rodič vyživovaciu povinnosť voči dieťaťu tak raz bude mať dieťa vyživovaciu povinnosť voči rodičovi ak na to dôjde. Môj manžel sa o seba staral sám od 18tich (hoci dá sa povedať, že od 14tich - pretože býval na intráku, ktorý mu hradila firma, dostával peniaze za prax a nakoľko ho práca bavila chlapi si ho volali na výpomoc na fušky takže dostaval peniažky, čo určitým ľuďom vyhovovalo - akože o starosť menej a dnes (keď sme tých ľudí za nejakých 20r. videli 3x čakáme že sa ozvú a budú potrebovať pomoc a teraz čo - srdce a rozum ti hovorí jedno, ale zákon druhé a nikoho nezaujíma, že o teba 30r neopreli rebrík jak sa povie
@dai ale to neznamená že mu musia dávať hotovosť do ruky ..vyživovaciu povinnost znamená že má dieťa strechy nad hlavou,jedlo, cestovné,knižky do školy,oblečenie...ale nie že mi musia dať peniaze v hotovosti...takže ak to ma zabezpečené všetko doma,nie si povinný mu financovať jeho free život...
Poznám konkrétny prípad,keď to bolo presne tak,že synator chcel výživné od rodičov aby mohol samostatné bývať v podnájme s frajerkou..bol na strednej posledný rok a mal už 18..no by si sa čudovala ako rýchlo mu sudca vysvetlil čo je to vyživovaciu povinnosť
@78jarmila ja by som syna prijala aj späť s takým pocitom zadosťučinenia že až. Ale už by musel plniť moje podmienky, žiaden "hotel MAMA" s full servisom.
Je možné,. že sa to ani nestane. Aké "výživné" mu platíš? Ja by som mu dala len rodinné prídavky a toť všetko. Ked je dospelý a odsťahoval sa, tak asi má za čo žiť samostatne, či? Alebo si mladý pán myslí, že ste dojná krava, čo mu musí dávať peniaze ale viac sa nemá o nič starať? Doteraz s ním problémy neboli?
A opravím ťa, nezrušil všetky kontakty s rodinou, kedže ho finančne podporujete. To by som sa na to pozrela, e by som musela niekomu dávať peniaze a on by si robil, čo chce.
@puklica13 sudcovia su rozni a maju aj na tuto vec rozni pohlad... ak je tam na neho vyzivne od otca plus pridavky a on z toho nic nevidi ci dokaze ze vydavky na jeho osobu su nizsie ako prispevky tak to ma vyhrate...
Normalna matka sa okrem toho nebude sudot s deckom len zato ze v 18tich chce zit same a vie ze zije usporiadany zivot a studuje - ja aj moji bratia sme celu vs dostavali od rodicov peniaze na ruku ...
@hettinka asi si mladý nemyslí, že je dojná krava, keď sa odsťahoval a chodí na brigády pričom ešte navštevuje strednú školu.
Čo také zlé spravil, že sa osamostatnil?
@barbs24 lenže ty si mala dokončenú strednú školu. On má ešte dva roky.
Ak by chodil normálne do školy a mal výsledky a popritom si sám doma pral (čo asi aj bude), tak by som ja ako matka mu posielala a bola by som ešte pyšná, že nie je odkázaný na mamičku a že je samostatný a zodpovedný.
Ja osobne toto kvitujem. Skôr ma iritujú "mladí" v 30ke nasačkovaní u mamičky so svojimi rodinami
@sasa1310 podla slov matky, ho doma neobmedzovala, mohol si robiť, čo chcel, ešte sa o neho starala ... asi bola na neho príliš dobrá, tak sa jej teraz odvďačil. Pohádal sa s nou a prerušil styky, lebo si dovolila mať na niečo iný názor. Ale na peniaze je mu dobrá ... Paráda, takéto decko. Dospelý je len "na papieri". Skutočne dospelý muž by sa takto nesprával.
No ved on teraz na to rýchlo príde, čo to je, starať sa o seba sám, makať na brigádach a ešte aj študovať ... no fajn, nebude už musieť mať dobré známky, stačia aj štvorky ... Podla mna tú školu ani nedokončí, to mam tiež svoje skúsenosti, ani jeden puberťák, čo takto začal vymýšlať, našu školu v poriadku nedoštudoval.
Ja učím na SŠ a vidím, akí sú dnešní 18-ročná polobohovia, si myslia, že rodičia už im nič nemôžu, nikoho a nič nerešpektujú, ani učitelov, ani doma ... ale ked je zle, rodičia zachraňujte ma. A rodičia hned vďačne nabehnú, všetko riešia, zaplatia ... a to je CHYBA. Nulová výchova k zodpovednosti za svoje činy. OK, odsťahoval sa, tak by to mala rešpektovať, ale on by nemal očakávať, že ho bude živiť. Je chrapúň, ak si tie peniaze od nej berie.
Jasné, že opačný extrém, do 30-ky u mamy aj s celou rodinkou tiež nie je dobrý ... ale človek by sa mal odsťahovať vtedy, ked sa vie uživiť sám, teda po škole, ked si nájde prácu.
Možno sa s ním mohla dohodnúť na kompromise, že teda bude na internáte, ale príde sa na víkend ukázať. Ale možno to bude celé zložitejšie, nefunkčná rodina...
nečítala som všetky príspevky ale pozorujem aj z okolia že tí , ktorí sú doma najviac dusení - minimum PC ( to asi u vás nie je problém), samé otázky, kde si bol, s kým? kedy prídeš, čo robíš a pod. ako keby deti vyháňalo z domu. Poznám takto dosť mladých na SŠ ktorí sa hneď po škole chystajú osamostatniť sa, lebo nemôžu nikam chodiť, cítia sa byť dusení doma. Ťažko povedať, či je to aj prípad tvojho syna. Iba on pozná dôvod.
Ja som tiež nemohla, žiadne disco, výlety, nič. Nič nebolo dobré, čo som spravila a tak som po 18-tich odišla - osamostatnila sa. Potom sa časom vzťahy zlepšili. Ale chcela som žiť po svojom, mala som skončenú školu a prácu. A ten pocit slobody, že môžem hocikam s hocikým ísť, nikomu nič nemusím vešať na nos. ale to bolo veľmi dávno. Dnes je iná doba a veru bála by som sa o dcéru.
Len dúfam, že bude aspoň natoľko rozumný aby dokončil školu.
Ale myslím, že skôr mu ide o tú slobodu čo povedzme si úprimne doma asi nemajú takú, akú by chceli mať.
Fakt si myslis, ze mu doma nič nechýbalo? Rodičia + štyri deti v dvojizbovom byte - je jasné, že nemal žiadne súkromie.
A ešte sa teraz ty za to urazíš, že si hľadá vo svete svoje miesto a zastrájaš sa, jak ho späť neprijmeš... Ajajaj.
Ten sa domov nevráti. A zvládne to lepšie, ako si myslíš. Má veľkú motiváciu.
V BA sa predsa pracovať/brigadovat dá, keď sa chce. Aj popri škole. Že mladý vymysla, je zrejme. Ale na to mladosť je.
Si mama a sama si uznaj, že si svojim deťom ideálne podmienky na život nezabezpečila. Nie je to dôvod zanevrieť na neho a živiť v sebe nejakú krivdu...
Aha, rodičia + štyri deti v dvojizbovom byte, to moze byt pre ludi v jeho veku (nielen) neznesitelne. Dokonca aj ak ine nepozna. Niektorym je uz tazko v prevedeni rodicia plus 2 deti v 3i. Su to legitimne pocity. V tom veku clovek pocituje silnu potrebu priestoru. Urcite by som sa za to na neho nehnevala...

@cacianka nie, deti nemajú nárok na taký istý finančný štandard ako rodičia - majú právo na rovnaký životný štandard.. rodičia zo svojich príjmov zabezpečie fungovanie rodiny, bývanie, stravu, hygienu atď. rovnako pre všetkých, nie že každému dajú toľko, koľko sami zarobia... a mladý pán toto všetko zabezpečené mal, nikto ho z domu nevyhodil, on sám sa rozhodol žiť sám a tak na to pravdepodobne bude prihliadať aj súd... A hlavne - najprv ten súd musí vôbec prebehnúť a vyniesť rozsudok, dovtedy mu hotovosť dávať naozaj nemusí.