Ísť či neísť na vysokú školu?
U nás platí pravidlo, že pokiaľ chceme ísť na vysoku školu, musíme si to sami financovať (keďže nejde o "povinnú školu").
Moje plány boli také, že po maturite nepôjdem rovno na výšku ale zoberiem si rok voľno aby som mohla pracovať a zarobiť si na štúdium.
Uvedomila som si, že aj keby idem na denné štúdium, musím mať peniaze na napr. intrák, cestovné, obedy a pod.
Keby pracujem celý rok a šetrila by čo najviac, mohla som si všetko dovoliť a postupom čase si pokojne nájsť brigádu v meste kde študujem.
Pekne a premyslené plány, že?
Lenže kvôli rodinný dôvodov mi plán padol ako dom z kariet.
V poslednom dobe mi každý (kolegovia, súrodenci, známi), že by som mala ísť na výšku.
Teraz mám na to príležitosť.
Ja som však proti tomu aby som išla na výšku zo viacerých dôvodov:
1. Zmaturovala som v roku 2016. Už 3 roky som mimo štúdium a vôbec mi škola nechýba
2. Neviem na akú výšku sa mám prihlásiť. Nemám vysnívanú školu ani zamestnanie
3. Podľa mňa je lepšie sa prihlásiť na kurz. Zaplatíš zaň, si tam max rok, získaš si potrebné info/prax a na konci dostaneš certifikát.
4. Poznám veľa ľudí, ktorý študovali a úspešne dokončili vysokú školu a nezískali a nič lepšie zamestnanie. Robia napr ako čašníčky alebo v McDonald's.
Čo si o tom myslíte vy vážený? Ste za aby sa za vysoku školu ale proti?
@jatva Isteze ale nie pre absolventa co doteraz len sedel na prednaskach a chce sa od neho par tabuliek v exceli a nejake ine štatistiky. V nie extra velkej firme. Ludia co tam maju inu zodpovednú prácu nemajú ani polovicu.....a nie nejaky "frajer" co si myslí,ze sa z neho všetci pototo lebo je Mgr.ci Bc.
@jatva rozne, prevazne odborne a veduce funkcie v ramci karierneho postupu - logicky, ale bez titulu to neslo, nechcem konkretne menovat
ked sa uz bavime o tituloch, nechce sa vam baby, ktore poberaju alebo poberali rodičovsky, vyplnit dotazníček :Dja by som jeden titulček ešte brala
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScVk3q...
@via88 hmmm, mala som riaditela ktory mi ako ulohu zadal najst skolu, kde dostane titul a nebude pre to musiet nic urobit, iba zaplatit :D Je pravda, ze uz aj mojho chlapa poslali parkrat do kelu, ze nema titul a oni maju smernicu... no onedlho mu volali, ze ti otutilovani nic nevedia a tocia sa im tam.
@22abigail22 mlada kocka, tipujem, ze jemne nad 20 rokov a nemas ziaden sen, co by si tak chcela robit? Lebo povedzme si uprimne, teraz si vo veku, ked je sanca, ze by si si ten sen mohla splnit. Neskor pride rodina a uz sa sny realizuju tazsie (aj ked, ani to nie je vylucene). A od toho sa uz odvija zvysok, niekde VS treba a niekde nie.
@jatva Bol to priklad-zamestnanie pre IT firmu. Proste max.tam mohol u nas ako nástupný plat absolventa dostat 800Eur ale sadol a prve co "zapotil" ze on ale pod tu sumu nepojde -v štýle ani sa ma nepokúšajte presvedčiť.😂😂😂😂 No skoro sme sa pototo.... Proste chlapec co ma všetko a nepotrebuje nic a myslí si že to tak bude naveky-a mozno ano.
@evittam ak skoncil informatiku, tak je velka pravdepodobnost, ze uz pocas skoly robil (a teda ho nemuseli dotovat rodicia) a je aj velka pravdepodobnost, ze velmi rychlo sa nad tych 2000 dostane. Takze mozno len trafil do firmy, kde nepotrebovali vystudovaneho informatika, ale stacil by im niekto s kurzom. Viem o com pisem, medzi IT-akmi som cely zivot.
@dskjhfdlkdjhl Nie nebol to ten pripad. Životopis bol len o SS a VS.
Dala som to sem len ako príklad.
Nepisem o ľuďoch co vedia a zaslúžia si ocenenie. Pisem presne o tych ktorym bol aj dotyčný mladik. To je vsetko.
@dskjhfdlkdjhl veru.... 800e je na it dost malo. Ale myslim IT ako riadne IT, nie praca v exceli.
@abbey1 Samozrejme. Vyssie som uviedla o co islo. Nikde sa neuvadza plat v čistom. To by ste tu vsetky odbornicky na zamestnanie mali ale dobre vediet. A to je vsetko z mojej strany k danému príspevku. Viac vysvetlovat urcite netreba. Kto chcel pochopil co som tym chcela napísať.
@evittam Urážanie ti ide. Nikto nič nechápeme. Myslí si o nás, čo chceš, ale asi nikto normálny by po vysokej neušiel pracovať za tú sumu, pokiaľ mu doma neplačú deti od hladu. Aj zamestnávatelia by si mali vstúpiť do svedomia a nerobiť ramená. Každý chápe, žs väčšími skúsenosťami a odbornosťou stúpa plat. Ale tváriť sa, že má človek poďakovať za každú omrvinku a tu sa nadrapovat, ako bol mladý drzý, je smiešne. ;)
@abbey1 Ja nikoho neurazam. A tá pozicia bola ako nástupný plat ohodnotena akurat. A je fuk ci mal mlady jednu alebo dve VS.
Určite všetci vsade na neho čakaju a na jeho "vedomosti" a titul. Tito co si to myslia ako ty by si tiež mali uvedomiť,ze sa treba aj niekde odraziť a nie cakat za nijak extra prácu nadpriemerny plat len preto lebo akurát vysli z VS. Kedysi sa podobnym hovorilo "klobaskovy inžinieri". Presne o takých pisem. A to je naozaj vsetko k danej veci. Pekny vecer.

@jatva Zvláštne pre mňa. Tým netvrdím, že takí ľudia nie sú. Ale väčšinou ľudia majú svoj dream job a mladosť je ideálny čas skúsiť to. ;)