Ísť ešte opäť študovať, a to počas materskej?
Ahojte žienky. Idem si pre radu. Som na materskej druhý rok a nie som ešte taká stará (snáď, 27 je ešte OK? 🤭 Myslím na to štúdium). A chytá má depka, čo bude s prácou, keď bude od troch rokov dieťa v škôlke, ja chcem ešte jedno minimálne stihnúť tak reťazovo, ale uvidíme ako Pán Boh dá. Keď som bola hlúpa v mladosti, neriešila som nič dopredu, nevzali má na výšku tam kde som chcela a prihlásila som sa na niečo len tak nech som není doma. Aj ma to bavilo, aj nie ale srdce na to odísť som nenašla. Mala som plány ísť študovať PhD. Ostať na škole, ísť pracovať na sesterskú univerzitu do Poľska...bla bla. Ale prišiel ON, zamilovala som sa a...ostala som doma. U nás moc nebola možnosť sa zamestnať v tom odbore nuž som niečo prestriedala. Po troch rokoch prišlo bábo, svadba a teraz som v koncoch. Vždy ma to ťahalo k deťom a uvažujem nad pedagogikou. Ako práca fajn ale hlavne ten pracovný čas ma láka. Leto free, víkend free, sviatky free. Proste budem s deťmi, môj chodí na týždňovky lebo tu ozaj nič moc práca. A kde by som dala deti? Práca na smeny neprichádza do úvahy a proste neviem. Mám dva mesiace na podanie prihlášky a mám aj strach. Je tu nejaká mamička na tom podobne? Študuje niekto druhu výšku lebo v mladosti stratil rozum a študoval hlúposť? Ja som jednoducho asi až teraz prišla na to, čo chcem v živote robiť. Neni neskoro?
Neni neskoro, chod do toho ak ta to laka... ak mas podporu v rodine a tak zvladnut sa to da.
Ja som chodila tiez externe, vtedy som este nemala dceru, ale mala som dost spoluziacok co uz rodinu mali, 1 al 2 deti. Chodili sme kazdy vikend do nitry, niektore boli zo starej lubovne, trrbisov, kezmarok.... a dali to, 5 rokov, skoro takmer kazdy vikend + skusky
Nikdy nie je neskoro. Ja mam 38r a az teraz na 'stare kolena' chcem ist studovat to co ma bavi.
Ked som koncila strednu, zomrel mi otec, musela som do prace, na skolu nebol cas. Do skoky som sa vratika o par rokov neskor. Urobila som si bakalara. Naskytka sa pracovna prikezitost, odisla som s manzelom do zahranicia. Po navrate som si dokoncila posledne dva roky ako 29 rocna a tehotna s najstarsou dcerkou. Statnice som robila uz tehotna s druhou dcerkou. Takze odpoved na tvoju otazku:nie, nie si stara, skolu si urob, da sa to aj pri detoch 👍
Chod kludne poznam ludi co si spravili titul v 40ke a nemyslim tym socialnu pracu..
@keithy ahoj, klasicka pedagogika napr akademicke predmety ns zs, ss by sa mala dat studovat len denne, nie je vhodne externe studium....ak v tvojom.okoli je ss so zameranim tvojej vysokej, staci ti Doplnujuce pedagogicke studium, kt. sa studuje externe....rozmysli si, ale ci ta ta pedagogika naozaj laka-lebo tak ako ma vyhody tak ma aj nevyhody...ak chces vidiet aj tie nevyhody tak napis, nechcem to tu rozpisovat ;) vela ludi si mysli ake je byt ucitelom lahle co vobec neni pravda....ale ja to robim rada 🙂 a kazda praca robena poctivo a s najlepsim vedomim je narocna
@keithy určite študuj... Ale prečo pedagogiku? 🤦 V lete trochu viac dovolenky a na víkendy free zabudni. Pracovná doba je kratšia ale práce nie je menej
@keithy na studium stara nie si, ale ak je hlavny dovod studovania ucitelstva ten, ze sa ti to zda byt vyhodne, tak to nebude dobry dovod a po case mozno budes chciet vystudovat nieco ine. Studovat treba to, co ta naozaj bavi, lebo v praci travime prilis vela casu.
Ja som popri dcere skoncila (teda dufam v auguste skoncim) doktorandske denne studium. Mam 34 rokov, dieta 4. Takze studovat sa popri dietati da, ale naozaj ti musi obcas niekto s dietatom pomoct.
Podla mna je vs uplna zbytocnost v dnesnej dobe. Skor popozeraj akym smerom sa hybe pracovny trh a co vyzaduju v inzeratoch. A radsej venuj cas kurzom a naberani skillov, uceni jazyka (odporucam anglinu a IT), ktore realne vyuzijes a zdvihnu ti sancu na prijatie do dobrej prace ako zabit energiu a cas niekolko rokov kvoli papieru, ktori je akurat tak dobry na stenu a mozno na to, ze ta aspon zavolaju na pohovor.
@matkamirko tak ale to povedala len ako moznost🤷🏼♀️
@nevludna to ano,tiez by som neriesila inu VS, ale skor to,co pises ty-ale ak chce ucit,inu moznost nema.
Aj ja idem teraz, v 36 rokoch opäť do školy, ale ja už vysku mám, som ešte rok na materskej a mám tri deti a muža čo robí 200km od nás, ale tiež verím že to dam externé dva roky.
@keithy aj ja som zacala študovať pedagogiku, keď som mala 28 rokov a pol ročne bábätko.Statnice som robila tehotná v šiestom mesiaci s druhým babom. A to som este dochadzala do skoly v ČR. Teraz uz robim v školstve. Ma to presne tie vyhody, o ktorych píšeš. Takze choď, da sa to zvládnuť.
@zooeynka nechcem strhavat pravu temu autorky, pretoze viem ako to funguje...nieco napisem a kazdy sa do mna pusti ake to mame my ucitelia lahke...ale hned na zaciatku pisem ze mam svoju pracu rada, lenze nie kazdy ma na to byt ucitelom a musi si porozmyslat ci to zvladne. Podla mna by sme mali robit psychotesty. Treba ai uvedomit ze my nerobime s kusom zeleza, ale s dietatom, v obdobi ked je najviac zranitelne, potrebuje citit lasku a oporu. Ja mam v triede 27 deti a je tazke sa zmierit s ich osudmi. Ten psychicky tlak je velky, pretoze ked clovek ma tie deti rad ako svoje tazko znasa ich problemy a zivotnu situaciu. Napriklad mam dieta s obrnou, dieta ktore ma tak silno poskodeny mozog, ze je otazka kedy umre, dieta, ktore je tak v riti zo svojho zivota ze pol roka lezalo na psychiatrii, a takto by som mohla pokracovat o kazdom ziakovi ktoreho mam, clovek, ktory na toto nema aby to vstrebal tak by to nemal robit...Dalej ludia si vobec nevazia nasu pracu - vsade kde si precitas tak dospeli ludia nadavaju vulgarne na ucitelov lebo si dovolia povedat na ich dieta ze sa sprava nevhodne...ale treba si uvedomit ze deti kopiruju rodicov, ked pocuje ze tatko povie ze ucitelka je p..a, tak toto iste povie dieta ucitelke....a ano je to bezne, pretoze automaticky ked nieco vyvedie ziak tak vinny je ucitel ....co sa tyka toho pracovneho casu- na nasej skole neni system ze oducim si o odidem...mame presne dany pracovny cas 7 a pol hodinovy a 30 min obedova prestavka - ktoru aj tak nemame bo dozory a cez prestavky robime papiere...ludia maju predstavu ze cez prestavku kavickujeme - kdeze, my robime papiere, spravy na ziakov, dokumentaciu (ktorej je milion) nekavickujeme..niektore dni nestiham ani zajst na wc , niekto tu pisal ze je cely den v praci a nosi si ju domov...ano aj my to tak robime..nie je to o tom ze o 12 idem domov, kazdy den byvam cca do 16tej v praci a robim, dojdem domov a do polnoci robim z domu...ale je to tak ok lebo som si to vybrala ....len ludia by mali si zacat navzajom viac vazit pracu kt Vykonavaju....a netreba zabudat neni ucitel ako ucitel, tak ako neni ziak a ziak..
Ja som v mladosti študovala ekonómiu, pretože “rodičia chceli”. Nebavilo ma to, trápila som sa s tým a nikdy som to nevyužila. Štátnice som robila 2 týždne pred pôrodom. Nikdy som to nevyužila, nepracovala v takom obore. A zrazu, v 30.tke som sa zobudila a zatúžila po práve, ktoré ma vždy lákalo. Dcéra mala osem a ja som podala prihlášku, veď tak skúsim. Keď ma nezoberú, nič sa nedeje. A čuduj sa svete, som v piatom ročníku, externe, takže končím budúci rok. Som slobodná matka, takže o to to bolo náročnejšie, ale našťastie starí rodičia pomohli, keď bolo najhoršie... takže asi len toľko k tomu, že nikdy nie je neskoro. Držím palce 🤞🏻
Súhlasím s vyšším príspevkom, učiť môže málokto. Potýkať sa denne s povahou žiakov a keď neni podľa spokojnosti, potom s povahou rodičov. Ja som vždy mala dojem, že 50% času v triede vychovávam, teda zvládam situácie, ktoré mi žiaci nastolovali a 50% som aj niečo odučila. 🙂 Ale teda záležalo na triede, mala som aj pomery 80/20. Kávu som pila cez dozor na prestávke, cikať som chodila na úkor hodiny :D, lebo keď má človek v ten deň dozor a učí ,tak buď chýba na prestávke alebo na hodine. A robota na doma po škole? To je taký štandard :D ale priznávam, niekedy som sa na to vykašlala a písomky jednej triedy som opracovala cez písomku v inej triede. 🙂
@keithy a čo si skončila pôvodne?
Nie je neskoro,ja som si dorabala na VŠ druhý aprobacny predmet,končila som v 40-tke,2 ročne dieťa. Treba ísť do toho
Ahoj, ja študujem externe pedagogiku na UK v Bratislave, teraz som tehotná, o 2 mesiace rodím a štátnicujem o týždeň :D plánujem pokračovať aj na mgr. s bábätkom...ja si myslím, že všetko sa dá, keď sa chce...školstvo má svoje výhody, prázdniny atď :D na druhú stranu si to treba dobre zvážiť, pretože ja si myslím, že to nemôže robiť niekto, kto k tomu nemá vzťah...potom to tak v našom školstve vyzerá...je to mizerne platené...a neviem teda čo presne chceš študovať, ale odporúčala by som sa zamerať na konkrétne predmety než na nejaký všeobecný predmet..napríklad ja mám slovenčinu a angličtinu, nie je to až také ťažké, navyše ak sa nemôžem zúčastniť prednášky, tak mi nikto hlavu netrhá, je im to jedno, hlavne že platím :D ja by som do toho šla, držím palce!!!!
@ladybug138 prosim ta na UK sa da studovat aj externe? Chcela by som si dorobit aprobacie
@keithy nikdy neni neskoro..ja som si urobyla 2vysoke skoli za sebou ked dcerka mala cca 4roky a este stale uvažujem o dalšiu skolu.pritom mam skoro 18ročnu dceru, 1ročneho syna a uz pracujem..sama ich vychovam..otazne je ci budes moct platit vysoku skolu z materskej..dost vela stoji 1 semester
@barbellka ano, nie vsetky kombinacie ale, pozri na stranke fedu.uniba.sk, tam v casti studium je kolonka pre uchadzacov a tam najdes vsetky, ktore ponukaju.. Nevýhoda je, ze studujes o rok viac ako pri dennom
@ladybug138 super diki.. bo ja ked som kukala predtym par rokov som nenasla pedagogiku externe....hej to je nevyhoda ze externe je 4+3 🙂 ale co uz. .a dikecko 🙂
Jednoznačne bez váhania choď do toho. Ja som študovala externe, plánovane som otehotnela v poslednom ročníku a rodila týždeň po štátniciach, lebo o 2 týždne skôr. Človek sa má vzdelávať celý život a pracovať na sebe...a vôbec nie si stará. Choď do toho, kde je vôľa, tam je cesta a držím palce...

Choď, ak ti bude mať kto pomôcť s dieťaťom. Aj ja som študovala externe, ale bez detí. Zvládlo to kopec mojich spolužiačok s malými deťmi, tak prečo nie...