icon

Je hanba mať dnes slabú úroveň angličtiny?

23. jan 2023

Ahojte… ako to vnimate vy? Ked dnes mlady clovek nevie dobre anglicky, taka slabsia B1, slabsie komunikacne zrucnosti? Ako ste na tom vy s anglictinou?

Strana
z4
akvi
27. jan 2023

A ja ešte vnímam aj druhý extrém a to je akési automatické vyžadovanie AJ pomaly aj na pozíciu upratovačky. 😅🙄

malacibulka
27. jan 2023

No, hanba to nie je, ale je to handicap. A kazdym rokom vacsi. V mnohych povolaniach sa clovek stava horsie zamestnatelnym alebo uplne nezamestnatelnym. Firmy sa zucastnuju na medzinarodnom trhu - aj tam, kde anglictina nie je vyzadovana, sa stava vyhodou v pripade zaujmu o karierny postup. Celkovo sa priemerny clovek bez anglictiny ma horsie.

santiago_segura
27. jan 2023

I don't know English and I'm not ashamed of it. Believe that in many professions it is not needed and never will be needed.

Kapíšto? 😉

tiezjedna
27. jan 2023

@lapersefona pre mňa bohužiaľ nepoužiteľný, potrebujem mobilných zamestnancov a spolupracovníkov... Ale verím, že inde by sa bez problémov uchytil.

tiezjedna
27. jan 2023

@santiago_segura že anglické slová používa v bežnej komunikácii súčasná generácia tínedžerov neznamená, že slovenčinu zruinuje angličtina. Predstav si trebars pilota dopravného lietadla alebo kapitána lode, že by boli v angličtine zdatní ako ty... Nechcel by si si zadok viezť ani v jednom, že...😎

santiago_segura
27. jan 2023

To ano pokial má také povolanie že to potrebuje tak nech to ovláda. Ja také povolanie kde to je potrebné som nemal nikdy. Skôr otázka je zle položená. Že je to hanba? Čo je hanba? Je to relatívne. Velmi relatívne. Skôr by som formuloval otázku že uplatním sa v XY odbore so slabou angličtinou? Áj dont nó.

tiezjedna
27. jan 2023

@santiago_segura no veď naprostá väčšina z nás, ktorí sme do tejto diskusie prispeli, sme sa zhodli na tom, že hanba to nie, ale je to veľký handicap. Hlavne pracovný.

santiago_segura
27. jan 2023

Ak si pozriete pod témou tie ponuky náhodných tém tam už ich je kopec že “neviem po anglicky” a podobne. Ja som sa zvykol učiť cez to duolingo zábavnou formou ale to nenaučí odbornú komunikáciu. To je skôr taká hobbi angličtina. Ja hovorím Bernolákovskou angličtinou že mi nikto nerozumie 🙂

tiezjedna
27. jan 2023

@santiago_segura si ma rozosmial teraz 😂 ja si ťa predstavujem úplne takto

https://www.youtube.com/watch?v=8Xm0zLDyoVQ
santiago_segura
27. jan 2023

Áno, preeeesne si trafila! 🙂 Aj ja zvyknem miešať nemčinu a angličtinu dokopy a výslovnosť á la Bernolákovčina - píš ako počuješ.

tiezjedna
29. jan 2023

@santiago_segura ty si taká iná odroda môjho brata 😀 Ten teda zláta angličtinu, ale už sa neunúva s výslovnosťou 😂

santiago_segura
29. jan 2023

Včera som sa rozprával so Siri. Viac ako polovicu mi rozumela. Možno kvôli nej sa budem mať motiváciu učiť. Že ju apple dá do CZ/SK/HU verzie nehrozí. Maximálne Poľsky. O mininárody do 10mil obyv. nemá apple záujem.

santiago_segura
29. jan 2023

majamat možno mala namysli toto. V jednote (čo sa považuje za slovenský obchod) kupovaná pepsi a mala na vrchnáku toto. Len po anglicky. Žiadna slovenčina.

milanemila
29. jan 2023

Mne to pripada, ze v dnesnej dobe je anglictina uz uplny zaklad ak chces pracovat v akejkolvek medzinarodnej firme, skor sa riesi aky dalsi jazyk vies 🤷🏼‍♀️ nie je hanba nieco nevediet, ale je hanba nesnazit sa na sebe pracovat a iba sa vyhovarat, ze toto a hento sa neda a toto neviem, ale teda zarabat chcem vela 🙈 Nie kazdy ma “talent” na jazyky, ale anglictina je naozaj aj gramaticky lahka rec. Neviem si predstavit existovat bez anglictiny, jednak vzhladom na pracu, ale aj cestovanie, filmy, serialy atd.

santiago_segura
29. jan 2023

Inak este toto: Uz som videl aj reakciu ze preco tak propagujem ze ju nepotrebujem. Lebo ze ja ked necestujem tak to neznamena ze ani druhi nie. Tak preformulujem nadpis otazky:

Je hanba ak nevie po anglicky clovek ktory to nema kde vyuzit a vobec to nepotrebuje?

Je hanba ak nevie po anglicky clovek ktory necestuje, ma pracu kde to nevyzaduju, a pozera filmy/serialy s dabingom?

Strana
z4