Vie dnes každý po anglicky?

misiaknunu
12. okt 2022

Ahojte. Zaujíma ma, či vy alebo ľudia vo vašom okolí vedia po anglicky. Je to dnes nevyhnutnosť? Využívate jazyk v práci? A čo mládež? Myslíte, že vedia vďaka dnešným možnostiam všetci mladí po anglicky?

bublinka1426
12. okt 2022

@misiaknunu uplne bezne.

petamich
12. okt 2022

nie po anglicky dnes samozrejme nevie kazdy 🙂 mame medzi sebou aj starsie generacie, ktore su stale aktivne ale jazyk/y neovladaju a inak podla mna tie mladsie generacie uz relativne bezne, za mna to nevyhnutnost je ale moze to byt ovplyvnene tym, ze to bola nevyhnutnost v kazdej spolocnosti, kde som pracovala a este je tam vela inych dovodov, preco je dobre minimalne anglicky vediet alebo iny rozsireny jazyk (napr. cestovanie)

martul
12. okt 2022

@misiaknunu ja nie, učila som sa nemčinu. V práci nepotrebujem cudzí jazyk vôbec. Deti /3/ vedia perfektne. Ale nenaučili sa v škole ale z počítačových hier, keď chceli hrať museli komunikovať 😊

roja01
12. okt 2022

Nie, nevedia vsetci

nika1971
12. okt 2022

nie, nevie...ani ja neviem...mam po 50, ucila som sa rustinu a nemcinu...nemecky sa moc nedohovorim, este tak rusky a madarsky

kleopatra114
12. okt 2022

Nie , samozrejme . Veď niektorí neovládajú poriadne ani slovenčinu .

trema
12. okt 2022

Samozrejme nevedia vsetci a ani mladi nie su taki super v jazyku

katkaseiner
12. okt 2022

samozrejme nevie kazdy po anglicky ale blizime sa k tomu ze sa to od kazdeho (aspon jeden cudzi jazyk) predpoklada... Ja som s muzom bola v UK 5 a pol roka a chcela som ostat v dennom pouzivani a nasla som si pracu v ktorej anglictinu denne vyuzivam. Deti chodili od cca 3-4 rokov do jazykovky, dcera (10) plynulo hovori, syn (7) sa tam dufam teiz dostane... ale nemozem povedat ze maju vsetko zo skoly/jazykovky... dcera pocuva kopec youtuberov z coho ja mam nervy, ale na druhej strane sa z toho uci.
Za mna uz len cisto anglictina nestaci... dcera zacala chodit na spanielcinu a syn tiez pojde, zatial ma este cas - nech sa uci anglinu.

cyberk
12. okt 2022

Ano, v mojom kruhu vedia, a aj v praci. Vediet po anglicky by malo byt dnes samozrejmostou u mladych... a ked aj stretnem niekoho, kto nevie tak mi je trapne aj za neho... ale nasledne som aj tak mila a poprosim si hranolky s kecupom :D

fkata
12. okt 2022

Nie, nevedia. Dokonca mám skúsenosti, že aj čo maturovali z anglického jazyka, alebo sa ho učili na VŠ, po určitej dobe zabudnú, ak jazyk nepoužívajú.

tosomja
12. okt 2022

Učila som sa angličtinu a francúzštinu. Nepoužívam som , zabudla som. Ale je pravda, že vtedy som sa to učila ako napríklad matiku a geometriu, jednu hodinu písomka, na druhý deň som to vypustila z hlavy. Moja dcéra sa učí a aj rozumie a aj komunikuje. A tiež pozerá YouTube.

melanta
12. okt 2022

Nevedia všetci, ani náhodou. A obrovská časť ľudí, ktorí vedia, ju nevedia na naozaj dobre úrovni. Ja osobne 90% práce vykonávam v anglickom alebo nemeckom jazyku, pričom úroveň potrebujem mať naozaj ako rodnú reč. Relatívne dobre hovorím ešte ďalším jazykom. Môj muž pracuje výlučne v anglickom jazyku. Plus obaja sa učíme aj ďalší jazyk.

nikoletta1712
12. okt 2022

@cyberk Tak pri mne by ti bolo trápne aj za mňa, lebo ja po anglicky neviem🤷🏼‍♀️…

akvi
12. okt 2022

Tak ešte stále je na svete generácia, ako ja a starší, čo sme sa v škole učili ruštinu a druhý jazyk bol okrajovou záležitosťou. Ja sa dohovorim lepšie po rusky, aj keď AJ viem ako tak, aby som dokazala fungovať keď niečo potrebujem. Moje decko trkoce v angličtine ako rodnou rečou. Je fakt, že sa to naučil sám, nie v škole. Sám mi vravel, že v škole sú priam priepastné rozdiely medzi deťmi, vidno, kto sa jazyk učí tak, ako my dakedy v škole, čiže o ničom a kto sa učí prirodzene skrz hry, filmy, YouTube, komunikáciu s virtualnymi kamošmi a pod. Denne mi je ľúto, že neviem jazyk lepšie, mrzí ma, že si neviem pozrieť film, že prečítať článok v Aj a porozumieť mu je pre mňa nadľudské úsilie. Ja jazyk v práci potrebujem okrajovo, ale tiež ma to občas obmedzuje, že sa neviem vykoktat poriadne.

canany
12. okt 2022

Nie nevedia, iba sa tak tvaria. Nie je problem, ze pride na pohovor a hra sa ako dobre vie po anglicky a ked ma napisat nejakycvicny email klientovi napise take bludy, ze aj mne co som samouk a sama si priznam, ze neviem uplnetak akoby som chcela, tak sa mi panenky pretacaju. Je to iba o tom, ze si to mladi nepriznaju a myslia si o sebe ze su topka.

ninka297
12. okt 2022

@fkata no zaklady v nich zostanu vzdy..aspon zaklady

melanta
12. okt 2022

A nie, nie je to nevyhnutnosť. Ak robíš prácu, kde cudzí jazyk ozaj netreba alebo ak nechceš v budúcnosti prácu, kde cudzí jazyk netreba, tak ho nepotrebuješ vedieť. Nie je na tom nič trápne ako tu niekto napísal. Na druhej strane, ja osobne som stretla veľa ľudí, ktorí nemohli dostať prácu, ktorú chceli kvôli slabej úrovni cudzieho jazyka. A stretávam sa bežne s tým, že Slováci si často do CV píšu úroveň znalosti vyššiu ako je realita.

nelca84
12. okt 2022

@misiaknunu starsi urcite nevedia vsetci, ale mladez ano. Syn ma 16, ma uroven B2.

ivangeline
12. okt 2022

hmmm ...tak v mojom okoli bezne. aj alebo nj... ja viem rusky a co to polsky...skor ma lakaju slovanske jazyky. xD Za mna je aj nutnost.

sisaka
12. okt 2022

@canany trafila si klinec po hlavičke, mnohí ľudia si sebavedomí a myslia si, ako super ovládajú, ale opak je pravdou. Za tých x rokov, čo žijem v Kanade som mala česť s mnohými vysokoškolsky vzdelanými zo Slovenska aj Čiech, čo si mysleli, ako super im to ide a bola to katastrofa a tiež medzi nimi boli mnohí čo sa učili celú ZŠ, SŠ aj na výške a znalosti ako po absolvovaní rýchlo kurzu… Takže tie pohovory v cudzom jazyku si viem živo predstaviť

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sense
12. okt 2022

V mojom okolí nie, ale v práci aspoň úroveň b1-b2 takmer každý, mladší aj starší. A u mňa platí koľko Jazz kov vieš, toľko krát si človekom. Okrem slovenčiny viem ďalšie 3 (nj, aj, fj) a 4 je v progrese

deti95060810
12. okt 2022

tí čo mali v škole angl. povinne - tí niečo vedia
syn vie veľmi dobre - aj používa aj v práci, len tiež vraví že kolegovia angl. neovládajú..

osky
12. okt 2022

Zrovna tu anglictinu teda velmi neovladam,ale na urcitej urovni ju viem.
Popri nej vsak viacero inych Reci.
Neznasam,ak niekam idem a nerozumiem ze uplne nic...
Generacia nad 60 rokov asi Este bude tymto handicapom trpiet,pretoze v kurze bola rustina/ktora inak ani dnes nie je na zahodenie😉/,ale neskor uz Sa mohol ucit kazdy...
V dnesnej dobe je vo svete uplna samozrejmost ovladat anglictinu a dalsie cudzie jazyky.
Sme 30 rokov plus Po pade totality hranice Sa otvorili,moznosti rozsirili.
Kto chce nieco dosiahnut alebo vo svete nechce vyzerat celkom hlupo,posnazi Sa.
Netreba ju ovladat perfektne,ak ju v praci nepotrebujes,ale ked uz Sa vydam na dovolenku a nedokazem si vypytat ani vodu ci ine zakladne frazy,je to hanba.
A najmä politcii mna zarazaju ked v dnesnej dobe Este vsetci neovladaju anglictinu.
Ako moze taky Politik Prezentovat stat vo svete.
Minimalne President , Premier ,ministri,predseda vlady.
Ti by mali ovladat minimalne anglictinu,optimalne aj nemcinu.
A kolko roznych informacii Sa docita clovek jedine v anglictine ci nemcine.
Rovako Filmy,Dokumenty...
Je neuveritelne prijemne nebyt ohraniceny Jazykom a moct si tak rozsirit obzor🙂

abbey1
12. okt 2022

@misiaknunu Tolko ludi si mysli, ze vie anglicky a ked otvoria usta, je to des.
Jeden cudzi jazyk povazujem za samozrejmost. Smutne je, ked ho neovladaju ani mladi ludia, ktori z neho maju maturitu.

lilope
12. okt 2022

@misiaknunu nie, nie, nie a nie. 😀

lilope
12. okt 2022

@abbey1 prepáč, ale v škole ťa cudzí jazyk na perfektnej úrovni (teda to považujem za ovládanie cudzieho jazyka, nie hapkanie pár fráz) nenaučia. Nepoznám ani jedného človeka, ktorý by sa naučil v škole ovládať cudzí jazyk na úrovni. Poznám len takých, ktorí ho popri škole chodili do jazykovky (tiež ho ešte neovládali perfektne) a následne si ho upevnili až pobytom v zahraničí, inak nie. Zaujímalo by ma či ty si ho po maturite ovládala, keď píšeš, že je smutné, že ho maturanti neovládajú.
Oveľa smutnejšie je, keď maturanti neovládajú slovenský jazyk, čo je základ pre náš život a nie ten cudzí. Akosi zabúdame, že košeľa je bližšia než kabát.

venusa85
12. okt 2022

@misiaknunu ja neviem. Na zakladnej som sa ucila nemčinu a na strednej mi pribudla francúzština

abbey1
12. okt 2022

@lilope Ano, ja som ho po maturite ovladala. Konkretne anglucky jazyk som sa ucila dobrovolne a hneď v 18 som si z nej urobila statnice.
Maturitu mam z rustiny, plus som sa na gymnaziu ucila francuzky jazyk, ktory som sa I pred tym ucila sama dobrovolne.
Pouzijem tvoj vyraz. Prepac, ja necakam, ze dietatu v skole niekto vedomosti naleje do hlavy. A ano, stale si budem mysliet, ze je smutne, ze mlady clovek ani tesne po maturite neivlada na slusnej urovni cudzi jazyk, z ktoreho ma maturitu. A nie, jie je to v tom pripade chyba skoly.

nerya
12. okt 2022

Pracujem v UK, ver mi, ze väčšina ľudí nevie okrem yes a no ani ceknúť 🤷 v anglicku!