Je možné dokončiť vysokú školu s rečovou vadou?
Ahojte, mám možno trochu nezvyčajnú otázku ale skúsim. Je možné skončiť VŠ aj s rečovou vadou? Ďakujem
Ano je, drzim prsty. 😎
na skolach zvyknu mat nejakeho koordinatora pre studium zdravotne znevyhodnenych, treba sa poradit s nim,
na mnohych skolach sa vacsinou pisu testy a pisomky, ustnych odpovedi je malo, horsie to bude na statniciach,
v zajakavosti by som ja osobne nevidela nejaky velky problem, ja recovu vadu nemam a aj tak na statniciach neviem dostat zo seba suvislu vetu.
a poznam jednu babu, co skoncila uspesne vs, mala nejake postuhnutie asi aj od narodenia, nepytala som sa jej na diagnozu, ale bola kriva a aj nezrozumitelne rozpravala a aj tak to zvladla.
@heln myslela som aj na štátnice a neviem si to vôbec predstaviť, ale viem že by som si tým musela prejsť ako každý jeden.
Autorka, ak budeš chcieť, napíš mi správu 🙂 písala som aj o tom článok v Zdraví
Mne, chválabohu, nikto na výške nedal pocítiť, že som menejcenna kvôli zajakavaniu sa. Nikto sa nad tým ani nepozastavil. Absolvovala som aj ústne skúšky, aj štátnice ústne, ako každý iný študent.
Najhoršia bola pre mňa základná škola, čo sa týka mojej recovej vady, lebo tam sa mi najviac posmievali spolužiaci a tam sme aj najviac nahlas čítali. A viete, čo je paradox? Že som chodila na recitacne súťaže a aj som ich často vyhrala. 😅
Najlepši je môj 8r. syn, keď sa "zaseknem": Maminka, hovor normálne, prosím Ťa. 🤣🤣🤣
@ankare pri recitovaní si nemala problém?
Kým som bola menšia, nie. Neskôr sa to zhorsilo.
Keď si rozprávam nahlas sama sebe, nezakokcem sa ani raz. Psychika robí najviac.

Ani neviem či trauma ale brala som sa vtedy ako menejcenná. Ale rokmi sa to polepšilo, aj vnímanie seba samej - veď všetci máme nakoniec svoju jedinečnosť. 🙂