icon

Je správanie autistického študenta vhodné na vysokej škole?

3. jan 2024

Chcem sa opýtať aký máte názor na to, že rodiča dajú chlapca autiatu na vysokú školu technickú.
Pri zápočete ak niečo nevie, začne si búchať hlavu rukami, trepať do tých troch kalkulacie co ma pri sebe,chodit po triede.
Je pravda, že na 4 pokus tie príklady vypočíta, lebo sa ich nabifli doma. Ale podľa Vás je takéto správanie vhodné na VŠ?

mimka1402
3. jan 2024

Aj by som tu sa reálne zapojila ale vidím že tu stále prevládajú klasické stereotypy o tom ako autisti majú neustále vyššie IQ než bežné deti.. To vravia rodičia takých deti a nie reálnu odborníci, ktorí tieto deti vidia dennodenn. 🙂 Ale chápem, je ťažšie mať dieťa s nejakou diagnózou tak treba si trošku robiť falošné obrazy...
Žiaľ realita je, že väčšina ľudí s Pas naozaj nevynika nikak zvlášť, len tým že sú v spektre Pas sa to viac preukazuje ako sú inteligentní, ale štatisticky sú zväčša podpriemer alebo priemer, tak ako aj v bežnej populácii. Len ma udivuje ako na mk každá mamička má dieťa s vysokým IQ, exceluju všade...
Inak, ak je na VŠ znamená to, že tam musí ovládať. Špeciálne úľavy nezarucia to, že doštuduje i keď viem pochopiť že pre niekoho kto sa tomu nerozumie môže byť sebaposkodzovanie čo u pas ľudí je bežné, desivé a nereálne z ich pohľadu do praxe. To ako sa daný človek správa v práci je individuálne. Sú ľudia nachylnejsi viac a menej na takého správanie. Ale ak je niekto s pas, kde už je časté sebaublizovanie asi tiež by som mala predsudky voči tomu ako by reagoval na stresové situácie ďalej v práci. Tam musí byť extrémne pochopenie zo strany zamestnávateľa a kolegov, čo na Slovensku zatiaľ často nebýva. V iných krajinách už to nie je nič neobvyklé a ľudia s Pas, sú brani aj s týmito "chybami".

annm81
3. jan 2024

@viestta Ako som už vyššie písala, väčšina ľudí s autizmom má podpriemerné IQ a pomer géniov je rovnaký ako u zvyšku populácie. To len mnohí rodičia majúci takéto deti si idealizujú ich diagnózu a hľadajú si aspoň niečo pozitívne, takže potom sa namiesto faktu, že aj autista môže mať vysoké IQ širia dezinterpretácie, ako že autisti sú bežne genialni.

Samozrejme, je fajn podporovať aj takéto deti a snažiť sa, aby z nich niečo bolo. Ibaže tu sa bavíme o študentovi technického smeru na univerzite, čo si fyzicky ubližuje, keď spraví drobnú chybu, a nie je schopný sústredene pracovať na zadanej úlohe.
Chcieť od študenta, akého opísala autorka, aby bol úspešný v danej oblasti je ako chcieť od slepého človeka, hoc aj geniálneho, aby bol architekt. Áno, podporujme všetky deti, aby dokázali naplno využiť svoje schopnosti, ale netvárme sa, že každý človek má predpoklady robiť čokoľvek na svete.

@dskjhfdlkdjhl Tak si teda predstav, že ty si na mieste, kedy vedieš skupinu odborníkov s ktorými pracujete na riešení nejakého problému. Stretnete sa celá skupina, aby ste si prebrali problematiku. Chlapec z tejto diskusie dostane zadanie ako každý iný a rovnako termín na jeho splnenie. Dostane týždeň na vyriešenie malého problému. Po dvoch dňoch nahodi svoje výpočty do počítača a... zrúti sa mu svet, lebo toto riešenie nefunguje. Zrútenie sa opakuje každú hodinu. Vo štvrtý deň príde kolega na konzultáciu, dôjdu k ďalšej chybe a namiesto konštruktívnej debaty sleduje kolega len to, ako si chlapec trieska hlavu o stenu. O týždeň sa prezentujú výsledky a kolegovia čakajú na čísla, aby ich mohli zahrnúť do svojej práce. Výsledky nikde, chlapec zrutený, komunikácia s ním nemožná, práca celého tímu stojí... tak to spraví niekto za neho. Po čase je potrebné stretnúť sa napr. s klientom, prezentovať výsledky, konzultovať ďalší postup... klient si na zrazu (ako vždy na poslednú chvíľu) zmyslí, že to chce inak. Chlapec sa zrúti, lebo kritika... máš fakt toľko peňazí, aby si zamestnávala človeka, ktorý brzdí celý tím? Lebo v praxi to takto nefunguje. V praxi nedostane žiaden čas navyše, lebo čas sú peniaze.

viestta
3. jan 2024

@annm81 nikde som nepisala, ze vsetci PAS maju nadpriemerne IQ.
Ak ste schopni do kolektivu zaclenit cholerika, ktory stres riesi krikom, nedajboze hadzanim predmetov (a takych mame celkom dost, co blacia po podriadenych, kolegoch za kazdu kravinu a nikto sa nad tym az tak nepozastavuje), viete zaclenit aj cloveka, ktory si bucha po hlave. Ked ste schopni do kolektivu zaclenit takeho, ktory sa pri neuspechu rozplace, viete zaclenit aj vysokofunkcneho autistu alebo aspergera. Dokonca uplne v pohode sa do kolektivov zaclenuju aj flakaci, za ktorych robia kolegovia a zas sefstvo z toho az taky problem nerobi. Len nech si nikto nebucha hlavu, to je dolezite...

annm81
3. jan 2024

@viestta Ak niekto hádže predmety a má cholerický záchvat 5x denne, alebo niekto preplače štvrtinu pracovnej doby, tak takého je do tímu rovnako ťažké zaradiť. Lebo ja diskutujem o prípade, aký spomenula autorka - ktorý sa zrúti pri banálnom probléme, akým bude čeliť denne mnohokrát. Ako si ošetrujú flákačov v iných oblastiach ja netušim - vyjadrovala som sa zasa k tomu, čo tu padlo ako oblasť, kde sa vraj určite dokáže chlapec uplatniť.

buberova
4. jan 2024

@tinqua to je dosť cool 🙂

anjelicek26
4. jan 2024

@annm81 fakt to velmi hrotis... byt vystresovany pri narocnej skuske je snad kazdy student, niektori dokonca extremne, stres, plac, caj na ukludnenie, lieky na hnacku pred skuskou... a to bez diagnoz...bezna praca okolo takehoto levelu stresu - kazdy bozi den - ani nesla... udierat si po hlave ci pohyb u niektorych autistov pomaha eliminovat ten tlak, ty tu pises o cholerickych zachvatoch 5x denne a hadzani predmetov..zas odtial potial 🙄

Tento chlapec zvladol klasicku maturitu, ma pravo studovat. Viac k tomu nie je co dodat.

Pozri si uplatnenia depresivnych, vyhoretych, ludi s panickymi zachvatmi ci uzkostnymi poruchami... tam mozeme zacat diskusiu, ci teda aj tym ludom nepomahat, nevenovat sa im, nepomoct, nevidiet svetlo na konci tunela a uplatnenie.

dskjhfdlkdjhl
4. jan 2024

@annm81 Povedala by som, ze ani Ty, ani autorka velmi neviete o com pisete. Ako som uz niekde na prvej strane pisala, ucim na VS a mame tam aj studentov s PAS. Niektori skolu nezvladnu a niektori zvladnu-tak ako je to v pripade aj beznych studentov. Hlavu si tam ziaden nebuchal, to, co popisuje autorka, to som za 30 rokov nezazila, verim, ze sa to mohlo stat, ale absolutne to nie je bezne. Nastastie, ani Ty, ani autorka o tom studentovi nerozhodujete. Ukaze cas-napr. teraz je skuskove, tak sa uvidi, ci zvladne skusky, ak ano, tak pojde dalej, ak nie, tak vypadne rovnako ako ktorykolvek student, ktory skusky neurobi. Ludia su rozni a mnohi z tych, ktori maju perfektne myslenie, nie su az taki perfektni v prezentovani-napriek tomu su v tymoch oceneni. Neviem, kde sa pohybujes, ale ja prave medzi vedcami a poznam dost takych, ktori prave na tu prezentaciu nie su, ale su to kapacity vo svojom odbore, toto sa vzdy da riesit. Naozaj sa pohybujes vo vede?

lienka.7
4. jan 2024

@annm81 aj keď sa tu do teba pustili ako supy, uplne s tebou súhlasím. Ja som reálne zažila spoluprácu s takouto osobou ako tu popisujes. Ci bol nadpriemerne inteligentný, to posúdiť neviem, pri veľa veciach mu to naozaj palilo, inokedy sa vsak ale dokázal pýtať na fakt stupidity. Ale jednoznačne nezvladal rôzne stresové situácie, a už vôbec nejaký, co I len náznak kritiky bral ako vysloveny útok na jeho osobu. Poviem to úprimne a otvorene, všetky jeho "nevhodne" prejavy sa ako tak tolerovali až do dňa, kedy mu asi už úplne preplo a začal po kancelárií hádzať stoličky, rozbíjať o zem kvetináče a pod. Vtedy ho konečne prepustili, lebo to bolo reálne ohrozovanie iných ludi na živote. A poviem ti, vydýchli sme si tam všetci...
Zeny/matky co maju takéto deti ich samozrejme budú obhajovať (aj to ze su vraj inteligentnejšie, ano, možno v oblasti ktorá ich zaujíma, ale inde sú zial "nepouzitelni"), je to úplne prirodzene.
A jednoznačne treba rozlišovať medzi diagnozami. Ako si už písala, ze slepy clovek nebude architekt (alebo podobne povolania, kde jednoducho potrebuješ zrak), ale môže byť vynikajúci huslista. Ale aspoň tie husle neobucha niekomu o hlavu, keď na neho príde nejaká horšia "chvilka", co u autistu a pod. nikdy vylúčené nie je.

ibatanecnica
4. jan 2024

@viestta ja som za 30 rokov mojej praxe už zažila všelijakých kolegov, nervákov, protekčných flákačov, kolegyňu, ktorá obedovala zásadne za prac.stolom a tie chrontavé papiere, čo sa k nám potom podostávali, rôznych nervákov, plačkov, ľudí s labilnou psychikou. Ale niekde ich tolerovali. Prečo? Vždy bol nejaký dôvod, známosti a pod. To, že boli pre firmu max. nepoužiteľní, bolo vedľajšie, hlavne že nemali na papieri žiadne dg.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
mimka1402
4. jan 2024

@1ryba Samozrejme, že nie. Len som sa zamyslela pomimo, nevravela som iba o tom danom študentovi. Len vravim, že chápem ľudí ktori tomu nerozumejú, hlavne tým prejavom seba poškodzovaniu - buchanie si hlavy apod, kde to nevyzerá prihemne na prvý pohľad. Žiaľ tu sama vidíš, že ľudia majú a budú mať predsudky.

annm81
4. jan 2024

@anjelicek26 Nemyslím si, že niečo hrotím. Stačí si prečítať celé vlákno a vnímať môj príspevok o hádzaní predmetov v kontexte - o nervákoch, čo hádžu vecami písala iná diskutujúca a nebolo to o študentovi, ktorého spomína autorka.

@dskjhfdlkdjhl A autorka alebo ja hovoríme, že je to bežné? Veď práveže ona sa pýta, či je to normálne a ja hovorím, že ide o extrémny prípad s ktorým som sa nikdy nestretla - rovnako tvrdíš, že toto si za desaťročia nezažila. Áno, ja ani autorka o tom nerozhodujeme a autorka sa ani nepýtala, ako to má riešiť - chcela len poznať názor iných ľudí. To, že máš kolegov, ktorý nie sú práve typy, čo sú majstri v prezentácii ako odporuje tomu, čo som napísala? Ja sama sa síce na diagnózu necítim a ani ju nemám, ale už len preto, že som introvert, necítim sa úplne vo svojej koží, keď som v centre pozornosti a mám technické myslenie, mi už pár ľudí Aspergera prisúdilo. Takýchto PAS asi stretávaš aj ty a do tejto škatuľky sa dnes vprace asi každý tretí človek. Ale autorka hovorí predsa o úplne iných prejavoch. Asi sa pri tých svojich kolegov, čo nie sú dobrí v prezentovaní nestretávaš s tým, že na konferencii si pri otázkach ubližujú, ani že počas prezentácii kolegu nevykrikujú alebo sa neprechadzajú po sále, že?

mandzula
4. jan 2024

Sledujem, ako sa vyvíja táto diskusia, keďže sa ma osobne týka otázka toho, ako sa na takýchto ľudí pozerá spoločnosť. Som mama dcéry z PAS, a teda okrem toho, že je to veľmi náročné na psychiku všetkých zúčastnených, často si ako rodičia kladieme otázku, čo s budúcnosťou nášho dieťaťa, ako mu to v živote čo najviac uľahčiť. Na jednej strane chápem pohľad tých, ktorí za takýmito ľuďmi v škole či na pracovisku vidia problémy, na druhej strane ma mrzí, že sa na takýchto ľudí pozerá cez prsty, pretože to vedia byť veľmi šikovní ľudia, akurát s iným vnímaním reality a, áno, s problémami v sociálnych väzbách, v prijímaní kritiky. Aj moja dcéra je práve tá s vysokým IQ, no s výraznou diskrepanciou v rôznych jeho zložkách - na jednej strane vyniká, na druhej je podpriemerná - možno ako aj mnohí z nás, akurát že u NT sa to bežne takto detailne neskúma, pretože neprešli procesom diagnostiky nejakého psychického zdravotného problému. Vy, ktorí ste NT a máte deti NT, verte nám, že pokojne by sme tých pár bodov z IQ obetovali, aby sme mali deti ako vy - deti bezstarostné, deti, ktoré vám opätujú dotyk, deti, ktoré nemajú úzkosti, depresie, nemajú tendenciu k sebapoškodzovaniu, neplačú, že si nevedia nájsť kamarátov. Pracujeme s tým, čo nám bolo nadelené a bojujeme aj s pomocou odborníkov statočne - za to, aby sa naše deti raz mohli osamostatniť (môj najväčší sen) a sami si zarábať - a preto sa snažíme tie naše decká všemožne podporovať vo vzdelávaní, štúdiu a sociálnych zručnostiach. A ak mi po strednej škole dcéra povie, že chce skúsiť štúdium na VŠ, podporím ju v tom - možno to zvládne a možno nie, možno sa na prvej skúške zosype a možno aj nie, neviem, no ju a ani seba o šancu skúsiť to neoberiem. A možno takto rozmýšľa ten chlapec z pôvodného príspevku a jeho rodičia.

dskjhfdlkdjhl
4. jan 2024

@annm81 Este raz-nastastie autorka zrejme nema ziaden vplyv na to, ako takeho studenta riesit a na to si jej vlastne Ty ani neodpovedala, len tu neustale pises to iste a sice, ze takych ludi tam netreba, pritom ale vobec dotycneho nepoznas a myslim si, ze si sa s takym pripadom ani nestretla, navyse ani nevieme, ci naozaj taky je. Ja, na rozdiel od Teba, som jej na to odpoved dala-vyriesi si to skola, student bud prejde, alebo neprejde. Ci sa uplatni, alebo neuplatni, to zavisi od toho, ako sa bude dalej vyvijat, lebo ludia sa casom menia, niektori k horsiemu, niektori k lepsiemu.
A skus si moj predchadzajuci prispevok precitat v klude😉

777januska777
4. jan 2024

@lienka.7 prepáč, ale tak ako chceme my bez diagnoz aby sa na každého z nás pozeralo individuálne, tak to mame robiť aj my k iným ľuďom a netvarit sa, ze keď máš skúsenosť s jedným autistom poznáš všetkých. Takéto škatulkovanie kohokoľvek ma vyslovene uraža. Autisti, každý jeden majú svoje vlastné osobnosti a svoju vlastnú povahu, majú spoločné znaky, ktoré však môžu byť úplne na inej úrovni a každý dokáže inak tie prejavy kontrolovať. Problem nás ľudí, je ze aj keď sa tvarime, ze však tolerujeme takýchto ľudí, v skutočnosti netolerujeme.

ibatanecnica
4. jan 2024

@mandzula krásne napísané, držím palce v živote.

annm81
4. jan 2024

@dskjhfdlkdjhl Prepáč, ale asi by si s kľudom mala čítať ty. Čo som nezodpovedala autorke? Ako riešiť situáciu? Na to sa ona vôbec nepýtala. Jej otázka- hneď prvá veta - je "aký máte názor? " Nie "čo mám robiť, aby som problém vyriešila"? Argumentuješ tu ani neviem proti čomu konkrétne tým, že ja som sa podľa teba s takým prípadom ešte nestretla - a predsa ty sama priamo tvrdíš, že si sa s takým prípadom nestretla. Teda??? Nevieme, či taký naozaj je. A? Rozhodujeme tu snáď o niečom? Autorka chcela vedieť názor. Ak chcela vedieť názor na reálnu situáciu a uviedla skreslené informácie, tak má názory, ktoré nie sú relevantné. Čo konkrétne to mení na odpovedi k otázke "aký máte názor na takýto prípad"?

dskjhfdlkdjhl
4. jan 2024

@annm81 Autorka sa pyta, ci je to normalne-ja tvrdim, ze jej do toho nic nie je a ma pockat, ako to skola vyriesi. Takze skus si aj po sebe citat a potom sa vyjadruj😉 Je totiz velmi jednoduche povedat, ze ano, taky student tam nepatri/patri, ale ci to aj bude naozaj pravda, to je otazka. Vieme strasne malo informacii. Z toho, ak raz za semester si niekto bucha hlavu o lavicu, tak z toho vieme figu borovu. Ale jasne, su tu taki, ktori tvrdia, ze taky student tam nema co hladat.
Ale Ty evidentne na VS neposobis, resp. mas nulove skusenosti, len vela reci.

annm81
4. jan 2024

@dskjhfdlkdjhl Rovnaké spochybňovanie môžem ja vzniesť k tvojej osobe a ešte pridať, že o praxi mimo akadémiu nevieš nič a ani nedokážeš čítať príspevky s porozumenim a vnímaním kontextu, ale zato si dokážeš domýšľať všeličo... načo ale taká prázdna diskusia, ja radšej používam fakty a tie som tu uvádzala opakovane každému, kto na mňa reagoval.

dskjhfdlkdjhl
4. jan 2024

@annm81 Ked myslis, mne je uplne jedno, co prave Ty o mne napises, je to len MK😉 Ty sa tocis stale ako pes okolo chvosta a nevidis, ze aj Ty sa mozes mylit, ze nie je vsetko len cierno-biele. Ale nebudem s Tebou stracat cas, nie je to pre mna zaujimave.

dskjhfdlkdjhl
4. jan 2024

@annm81 A o tom, ktora z nas dvoch nevie citat v kontexte, ci s porozumenim, by sa dalo tiez podebatit. Ja aspon viem, o com pisem😉

ibatanecnica
4. jan 2024

@dskjhfdlkdjhl nie ona to nevidí. Vidím aj v iných diskusiách ako si stále ide svoje a pritom môže byť pravda aj na druhej strane. Ale mnohí su tak zaslepení svojim názorom, že toto je pre nich neprijateľné, aby uznali, že sa môžu v niečom mýliť alebo že je aj iná možnosť. Proste nie, a hotovo. S nimi n ejakádiskusia možná nie je.

Je dobré mať svoj názor s stáť si za ním, ale je nebezpečné byť presvedčený o svojej pravde za každú cenu v každej veci

dskjhfdlkdjhl
4. jan 2024

@ibatanecnica A prave preto si myslim, ze sa vo vede nepohybuje, inak by debata s nou bola ina😉

beata_k
4. jan 2024

Tak dooost by mi vadilo keby som nespravila zapocet lebo si niekto vedla mna zacal trieskat hlavu. Neviem ako ine, ale mna by to vyrusovalo. A na VS uz nejde o piskorky. Ak nespravim zapocet, nemozem na skusku. Bez skusky poletim z VS. Takze tu nejde ani tak o tu tolerantnost voci "inym", ale dovolim si povedat, ze o sebeckost. Nedokoncit VS je vazna vec.

annm81
4. jan 2024

@dskjhfdlkdjhl Áno, lepšie týmto nestracať čas .. namiesto argumentov používaš osobné útoky... fakt vidno, aký si vzdelaný a skúsený človek...čo už.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
annm81
4. jan 2024

@1ryba Jaj, bože, tieto trápne výbuchy urazenej pýchy namiesto argumentov... aj takí ľudia sú.. nevadí, prežijem to.

mandzula
4. jan 2024

@beata_k a preco by si ty nemala spravit zapocet, ak ma vedla teba niekto problem? Zazila som placuce osoby, zrutene osoby, no zeby mi to branilo v ukonceni VS.