Je správanie autistického študenta vhodné na vysokej škole?
Chcem sa opýtať aký máte názor na to, že rodiča dajú chlapca autiatu na vysokú školu technickú.
Pri zápočete ak niečo nevie, začne si búchať hlavu rukami, trepať do tých troch kalkulacie co ma pri sebe,chodit po triede.
Je pravda, že na 4 pokus tie príklady vypočíta, lebo sa ich nabifli doma. Ale podľa Vás je takéto správanie vhodné na VŠ?
@lienka.7 neviem ako by som reagovala. Poznám takýchto ľudí (dospelych aj deti) a verím, že práca ci spolupráca s nimi musí byť ťažká. Ale ja sa predsa nemôžem upnúť na to, ze joj no je s nimi ťažká práca, nič z toho. A teraz majú všetci ini smolu, lebo však ja som mala skúsenosť s niekym. Toto chceme učiť naše deti? Stačí jedna zla skúsenosť a môžeš sa na každého podobného pozerať cez prsty? Ja budem mat zlu skúsenosť s predavačkou v obchode a teraz mam pravo súdiť všetky predavačky? Toto je problém. Toto skatulkovanie, o tom tu baby píšu a kritizujú ho.
@lienka.7 Nemá... len mám vo zvyku každému, kto mi napíše nesúhlasné stanovisko, odpisať argumenty, ktoré mám na svoje obhajobu. Potom odpovede na ich vlastné prispevky označia za "opakovanie dokola". Jedna mi vyčíta, že som oponovala jej predstave, ako je výskum plný geniálnych autistov, čo mali silné autistické prejavy a keď jej ozrejmim, že nie je, tak už ju zrazu ťahám za slovíčka a pod výskumom nemyslela výskum ale niečo úplne iné. Druhá sa oháňa tým, ako som neodpovedala na otázku autorky, zatiaľ čo ona áno, pričom reálne som dala autorke presne to, čo chcela - názor, zatiaľčo tá si vyfabulovala, ako autorka, nedajbože ja už ideme okamžite riešiť vyhodenie daného študenta. Ďalšia zasa omieľa, ako sú autisti geniálni a keď jej dám reálne fakty o pomeroch úrovni IQ, už to berie ako osobnú urážku a moju netolerantnosť. Potom si vymyslí, ako si určite vymýšľa autorka o svojom živote a ja o svojom...Ďalšia mi vyčíta, že sa nemám vyjadrovať, lebo určite nemám skúsenosti s takým prípadom a o tri riadky sama píše, že zo svojej praxe tiež nepovažuje za bežné takéto správanie, lebo úplne rovnako nemá skúsenosti... samozrejme, každá jedna rieši viac osobné útoky ako podstatu diskusie... nevadí, veľká časť ľudí nedokáže vecne a bez urážok diskutovať... ale máš pravdu, že je asi načase si vypnúť sledovanie tejto diskusie, lebo ma jedine sťahujú na ich úroveň...
@beata_k zazila som v zivote dost situacii porovnatelnych so stresom sposobenym konanim, o ktorom sa bavime, no nebranilo mi to v dokonceni cinnosti. Keby ano, asi by som skoncila bez vzdelania a zomrela od hladu. Tato debata je okrem ineho aj o tom, ako ludia s PAS nie su vhodnymi adeptmi na studium ci na zamestnanie, lebo nevedia zvladat urcite situacie. O co ini
su vsak potom normotypy, ktore nie su schopne zvladnut stres az tak, ze neurobia zapocet. Tam uz vsak bude meter akysi iny - dvojaky.
Myklo by zrejme aj mna, lebo by som sa zlakla, no zeby ma to rozhodilo tak, ze neurobim zapocet, to tazko.
@annm81 Neviem sice o akych utokoch pises, ale ano, s Tebou radsej uz debatovat nebudem, nema to pre mna ziaden zmysel.
@beata_k ak si citala, co som pisala, mam PAS dceru, takze, ano, zazivam rozne situacie. Ked sa uz pytas, tak sa ta opytam aj ja. Ty si to uz zazila, ked vies, ze by si pre zachvat autistu mozno nespravila zapocet? Praveze ty to tahas do absurdit, ze jeden zachvat sposobi, ze mozno poletis z vysky.
@lienka.7 tak dcera mala v skolke takych spoluziakov co.druhych sacali a nevedeli si s nimi rady. A autisti.neboli. ja som volala policiu na suseda ked ma napadol pretoze som si dovolila zabuchat mu na stenu o 2 v noci nech stisi hudbu. Nieco oslavovali. A tiez nebol autista. Takze s jednymi sa nestane nic je to Ok a druhych odsudime lebo vsetci budu utocit? Ak.by si pozorne citala takl piseme ze ani autista nie je ako autista a kazdy je iny. Co zvladne jeden mozno dalsich 5 neda. Ale.nebudem toho co ma sancu aspon nieco dosiahnut odsudzovat kvoli ostatnym.
@beata_k ale zas ked si schopna pracovat a sustredit sa len za idealnych podmienok, to tiez nie je dobre. Idealne podmienky nie su nikdy, niekde lieta otravna mucha, niekde ma niekto prehnanu reakciu. Odolnost jedinca sa ukazuje hlavne v tych stresovych situaciach. Ano, ak by si niekto trieskal hlavu o mur, vzbudilo by to aj vo mne obavy o jeho zdravie, ale ak si len bucha po hlave je to to iste ako ked niekto v strese puka hankami alebo trasie nohou alebo si popod nos somre to co ide napisat. Je to sice rusive, ale nemoze mi to branit v tom aby som podala dobry vykon.
Vznikla tu veľmi zaujímavá debata a pripojím moje dlhoročné skúsenosti z univerzitného prostredia: štandardne rodičia detí so špeciálnymi potrebami tlačia na školu, aby takéto dieťa prijala (dôvody sú často prozaické, t. j. vplyv na invalidný dôchodok v budúcnosti, náplň dňa pre mladého človeka, atď.), škola takýchto študentov prijímať chce, pretože majú na takýchto ľudí oveľa vyššiu finančnú dotáciu (niekoľkonásobne). Pedagógovia na vysokých školách nie sú špeciálni pedagógovia a v komunikácii s týmito študentmi obvykle tápajú, podpora zo strany školy je často nulová. Asistentov (z rôznych dôvodov) robia buď rodičia alebo spolužiaci, znovu nie špeciálny pedagóg v pozícii istého tútora študenta. Škola tlačí na pedagógov, aby takéto dieťa napriek mnohým problémom študovalo, lebo "inklúzia", "integrácia", atď., a schopnosti študenta veľmi často ustupujú do úzadia a všeobecne sa na nich kladú nižšie nároky ako na bežných študentov (hovorím zo skúsenosti z mojej domovskej inštitúcie, zo skúsenosti môjho muža i skúseností mojich kamarátov-vysokoškolských pedagógov). Riešenie asi nie je jednoduché a priamočiare. Ja osobne si neviem predstaviť viesť doktoranda s takýmto správaním, neviem si predstaviť dlhodobo s takýmto človekom spolupracovať a vo všeobecnosti nemám trpezlivosť vysvetľovať a tlmočiť niečo študentovi na 4-krát, ako sa hovorí v úvodnom komentári. A úprimne si nemyslím, že je úlohou vysokoškolského pedagóga prispôsobovať výuku a požiadavky študentom so špeciálnymi potrebami.
@borabalazova No, ja ucim na VS takmer 30 rokov a este sa mi nestalo, aby niekto na mna tlacil, aby som niekoho nechala prejst. Mozno aj u nas na niekoho niekto tlacil, ale za mnou si este nikto nedovolil prist. Napriek tomu, ze nie som spec. pedagog, tak si myslim, ze celkom viem pracovat aj s takym studentom, ale ziadne ulavy (nizsia narocnost a podobne) u mna nemaju. Casove navysenie beriem ako take minimum, co im mozeme poskytnut a teda, aby bola predstava, tak ak sa pisomka pise 120 minut, tak student so spec. potrebami ma navyse 30 minut. Vacsina z nich to ani nevyuzije. A keby nahodou niekto niekedy chcel na mna tak, ako pises, tlacit, tak u mna by narazil. Ale myslim, ze si to nikto nedovoli.
@borabalazova ked vsetko takto dobre viete, tak by ste mala vedieť ze dôchodok ma vacsina ľudí s PAS z mladosti, čiže vobec nezalezi na tom koľko a kde dieta študovalo, ale dostane ho v 18 rokoch bud celý alebo polovičný
@rachel36a Písala som o študentoch so špeciálnymi potrebami vo všeobecnosti, nie o študentoch s PAS.
@borabalazova Inak, ak na Teba, alebo Tvojich znamych, skola tlaci, tak riesenie je jednoduche-netreba sa dat dotlacit k niecomu, co nechces.
@borabalazova píšeš "... pretože majú na takýchto ľudí oveľa vyššiu finančnú dotáciu (niekoľkonásobne)". Zaujímalo by ma, na čo konkrétne je tá dotácia určená a ako sa využíva. Nerýpem, len ma to fakt zaujíma.
@mandzula Hovorím o tzv. normatíve na študenta nastaveného podľa finančnej náročnosti študijného odboru. Pokiaľ viem, je to individuálne od prípadu k prípadu, nie sú to nijako konkrétne viazané prostriedky a je v kompetencii školy rozhodnúť o ich použití, samozrejme, na vzdelávanie, resp. uľahčenia štúdia študenta so špeciálnymi potrebami. Na fakulte, kde som pôsobila, to bol vždy dohovor medzi rodičmi a vedením školy.
@borabalazova a ako konkrétne sú tieto prostriedku využité práve na to uľahčenie stúdia, čo si mám pod tým predstaviť, ako je to u vás?
@viestta tak takúto "perlu" dokážeš snáď zo seba dostať iba ty🤦♀️ ideálne podmienky? Lietajuca mucha ta rozhodi? Keď raz počas skúšky na VS ma byt v miestnosti ticho, tak asi bude vadiť, ak si tam nejaký Rain man začne búchať hlavu o stôl. A to urcite nielen
@beata_k ale aj iným, neboj sa.
Mimochodom, presne sme mali na skúške situáciu, že jeden spolužiak si tam zacal praskat hanky na rukách. Sama profka ho upozornila, že keď je nervózny, nech sa na 10 min.ide prejsť von a potom sa vráti, ale nech nevyrusuje ostatných...
Mimo to, ako pise
@borabalazova VS nie je povinná, a nechápem, prečo by mal titul získať niekto, kto na to nemá (teraz je jedno akú má diagnozu). Potom sa ale budeme čudovať, že titul ma hocikto, ze? Plus ešte keď zavedú psychotesty, ako o tom uz uvažujú, tam potom co, tito dostanú akpze zase výnimku ci ako.
@mandzula Úplne konkrétne viem o nepočujúcej študentke, ktorú som mala v skupine, a ktorej škola vedela uhradiť nejaký vyšší level načúvacieho prístroja, ktorý nebol krytý zdravotným poistením a nevedeli ho zaplatiť ani rodičia, rovnako jej škola zabezpečila špecializované zariadenie a softvér na prepis prednášok do textu. Asistentku jej robila spolužiačka zo skupiny. Čo všetko ďalšie, neviem, ale išlo rádovo o tisíce eur. Je to bežný štandard, tieto financie sú uvedené aj v metodike rozpisu dotácií vysokým školám. Predpokladám, že sa začína debatou s vedením a študijným/kariérnym poradcom.
@lienka.7 Cez skusku ho vyucujuca poslala von? To vazne? To ste pisali pisomku a on mohol opustit miestnost?

@beata_k mnohé to tu posudzujú len z teoretického hľadiska (rovnosť šancí, príležitosti a pod.), pripadne, uplne logicky, bránia svoje deti. To je samozrejme všetko pekne.
Ja nikde netvrdím, že každý autista a pod.musi byt nebezpečný pre svoje okolie.
@777januska777 neviem, čo by si tvrdila, keby si sa dostala do situácie, ako my v praci vtedy. Kedy sme dokonca museli volať políciu, lebo situácia bola fakt neúnosna. Pripadne, keby ti takéto dieta v skolke napadne a zraní tvoje dieta. Kamaratkinu dcéru takyto chlapec zranil v skolke, dievcatko ma traumu a doživotne následky. Chcela by som vedieť, ako by si reagovala. Asi by si tak úplne v pohode nebola, vsak? Každý mame predsa svoje práva, ale tie tvoje končia tam, kde začínajú tie moje. Ja nikoho odnikanial nevyclenujem, ale pokiaľ sa nevie správať, alebo je pre svoje okolie nebezpečný, tak tam proste nemá čo robiť. Je mi ľúto.
@annm81 nema zmysel tu čokoľvek písať, len oni majú pravdu. Ty si pomýlena. A ja samozrejme s tebou👌