Je správanie autistického študenta vhodné na vysokej škole?
Chcem sa opýtať aký máte názor na to, že rodiča dajú chlapca autiatu na vysokú školu technickú.
Pri zápočete ak niečo nevie, začne si búchať hlavu rukami, trepať do tých troch kalkulacie co ma pri sebe,chodit po triede.
Je pravda, že na 4 pokus tie príklady vypočíta, lebo sa ich nabifli doma. Ale podľa Vás je takéto správanie vhodné na VŠ?
@mandzula Ja osobne o PAS nemám veľa teoretických informácií, pokiaľ ale viem, spektrum je tak široké, že každé dieťa môže mať konkrétne špecifické problémy. Niekde v diskusii si tu osobnosť svojej dcéry aj popisovala. Rovnako viem, že v niektorých prípadoch môžu byť znevýhodnenia aj kumulované, kedysi som mala na vysokej škole spolužiaka v spektre a zároveň nedoslýchavého. Veľ'mi laicky si myslím, že viac ako špeciálny pedagóg alebo asistent by mohlo byť vhodné akési tútorstvo konkrétneho vyučujúceho pedagóga, ktoré by mohlo byť práve z týchto peňazí financované. Ja som stále vo vede a výskume, aj keď už neučím a mám len doktorandov, ale fakt nemám v náplni práce venovať sa nadštandardne študentom so špeciálnymi potrebami, pričom zrejme v prípade PAS je istá personalizovaná komunikácia dosť dôležitá. Predpokladám, že výber študijného odboru budete starostlivo zvažovať a možno by bolo fajn aj vopred so školou komunikovať. Možno sa vám otvoria aj možnosti, o ktorých aktuálne neviete.
Podla mna je investovanie do podpory vzdelanosti poskytnutim asistenta (ved skusky za neho nepise, vediet to musi ako kazdy iny student) omnoho lepsie "vyhodenie penazi", ako potom riesit ID alebo hmotnu nudzu, ked sa ti ludia ani nebudu vediet zaradit cely pracovny zivot nikde do spolocnosti...opakujem, ze su zamestnania a je ich dost, kde sa takyto clovek bez problemov vie uplatnit, lebo je to kludna pozicia, ktora vyzaduje jedno - kvalifikaciu a sustredenie...
@borabalazova ďakujem za odpoveď.🙂 Prípadne si predstavujem ešte také všeobecné uvedenie do problematiky - či už vyučujúcich, alebo aj študentov - práve z dôvodu, aby napríklad vedeli reagovať na nečakané reakcie týchto "decáķ". Ono sú to často ľudia, na ktorých by to na prvý pohľad nikto nepovedal, len nevšedné reakcie môžu ukázať, že vybočujú z normy. Možno by im život počas štúdia uľahčilo práve to, keby sa stretli s pochopením a nie odsúdením, ktoré často vychádza práve z nevedomosti.
@mandzula My to mame tak, ze v inf. systeme vidime, ktory student ma spec. potreby a je tam aj strucne napisane, co mu je a napr., ze ma casove navysenie na testoch a rozne dalsie informacie. Potom je to uz len na konkretnom ucitelovi, ci si to pozrie a ako dokladne si to pozrie. Ja sa do toho divam, lebo chcem vediet, co ma na prednaskach a cviceniach moze stretnut.
@dskjhfdlkdjhl to je super, ďakujem za prínosnú informáciu🙂. Ešte by som k tomu ako vzdelávacia institúcia práve za tie vyššie dotácie pridala to, čo som písala vyšsie - aby ste vedeli nielen to, že je problém, ale aj to, ako k nemu pristupovať.
@annm81 mam autistu, ktory sa absolutne nebucha, nikdy nikoho neudrel, nikdy nemal nijake sebaposkodzovacie sklony. Neexistuju dvaja rovnaki autisti a ani nie kazdy autista je “rovnaky” - toci sa dokola, trieska hlavu o stenu, spickuje, vyvratene oci dohora a podobne stereotypne predstavy
@mandzula Zase ja by som nevnímala vysokú školu ako nejaké nepriateľské prostredie, dnes sú študenti veľmi otvorení a prístupní: veľmi závisí od študijného odboru/programu. Poznám situáciu, kde najväčšiu ostrakizáciu zažíva “white straight male”. To na odľahčenie.
@borabalazova z toho, čo som tu čítala, som mala práve opačný pocit, takže ďakujem za info z praxe.🙂
@cyberk takéto deti musia pri tých "normálnych" dosť trpieť. Hlavne ak majú spolužiakov, ktorý majú rodičov ako ty
@zuzuliennka1 Toto je už fakt posledný môj príspevok k tejto diskusii, takže len zo slušnosti odpoviem na tvoju ponosu. Tvrdila som ja snáď niekde, že každý autista je neschopný ovládať svoju agresivitu? Alebo že každý jeden je úplne rovnaký? Alebo som to snáď niekde naznačila? Ja chápem, že ako rodič dieťaťa s takou diagnózou si asi k tejto téme citlivejšia, ale skús trocha čítať s porozumením.
@annm81 Napriek tomu, že píšeš, že reagovať už neplánuješ, by ma úprimne potešilo, ak by si si môj príspevok aspoň prečítala . Prešla som si všetky tvoje reakcie v tejto téme a najčastejšie si sa argumentami vracala k absurdnosti predstavy človeka s autizmom vo výskume. Preto som ti chcela povedať, že takéhoto človeka osobne poznám a je to brilantný vedec. Vyučovala som viacero autistov (odbor informatika), no tento mi prišiel pod ruky, až keď som sedela v jeho štátnicovej komisii. V rámci riešenia témy jeho práce narazil na chyby vo výskume renomovaného vedca, opravil ich, vysvetlil, prečo boli pôvodne závery chybné a vytvoril nové. Podotýkam, že objavil zásadné chyby, ktoré si pred ním nikto nevšimol, a tak podkopali prácu množstva ďalších výskumníkov, ktorí na týchto chybných záveroch stavali. V diplomovke 🙂 Vyšiel z toho článok v časopise, o ktorom ja a väčšina slovenských vedcov môže len snívať. Samozrejme, že sme ho vzali na doktorandské (žiaľ, nie je v mojom tíme). Tu ti teda zničím ďalšiu ilúziu, zjavne existujú autisti, ktorí dokážu na nejakej úrovni fungovať tímovo 🙂 je pravda, že to stálo jeho vedúceho a najbližších kolegov nejaké ústupky - komunikácia s ním si vyžaduje určitú trpezlivosť, pracoval z domu, mal väčšiu flexibilitu pri výbere pracovných úloh, pomáhali mu s písomnými reakciami na kritiku od recenzentov a samozrejme nechodil prezentovať svoj výskum (ako ťa to vôbec mohlo napadnúť? Veď sama hovoríš o práci v tímoch, tak mi nehovor, že nabehnete na konferenciu prezentovať jeden výskum všetci 50 autori z kolaborácie... Som ďalšia v poradí, ktorá spochybňuje tvoje akademické povolanie).
Ako hovorím, brilantný vedec. Áno, je jediný tejto úrovne, s ktorým som sa osobne stretla, jeho spolužiaci s touto diagnózou boli "bežnejšie" prípady. Nič to však nemení na tom, že dostal šancu od ľudí, ktorí nemajú také predsudky ako ty. Zopakujem slová, ktoré na tvoju adresu v tejto diskusii už zazneli, nehroť to. Zjavne si práve ty tá, ktorá nemá dostatok informácií.
@annm81 tvoje slova: “ ale autista, čo sa pri drobnom neúspechu začne trieskať do hlavy, je v týchto oblastiach extrémne ťažko uplatniteľný.” - nie kazdy autista sa trieska do hlavy, je nepouzitelny, divny a neviemaky.
su aj autisti, ktori dokazu relativne v pohode fungovat, vedia sa to naucit (a je to pre nich obrovska zataz, lebo oni sa ucia fungovat v normotyp. prostredi, oni su ti, ktori musia menit svoje postupy a spravanie, aby vyhovovali “skatulkam a normam”.) a my - rodicia takychto deti, uz davno pred oficialnou dg. vynakladame tak enormne mnozstvo usilia, casu, penazi, na ukor nas samych, aby nase deti vedeli akotak fungovat.
a ak aj moje dieta raz bude chciet ist na vs, a teda roky a roky mravencej prace mna a mojho muza, o ktorej bezny rodic nema ani paru!, sa zurocia, podporim ho maximalne.
Ty totiz nemas ani sajnu, ako dokaze vyzerat autista, a ako realne autisti dokazu fungovat. PAS spektrum je tak siroke, ze aj ty mas vo svojom okoli minimalne jedneho (aj dvoch) ktori keby presli testami, budu autisti
Pána boha no ja túto tému čítam od začiatku a baby vy si idete iné fantasmagorie. @annm81 tu nikde negeneralizuje všetkých autistov a nevraví ani že žiadny autista nepatrí na VŠ. Ona tu celý čas dookola opakuje (v reakcii na dookola omieľajúce) že TENTO KONKRÉTNY TRIESKAČ nie je vhodný adept na VŠ podľa JEJ názoru, na ktorý sa pôvodný autor témy pýtal. Očividne nie len ten autista nie je vhodný na štúdium na VŠ ale aj veľa žien z tejto diskusie, keď si nevedia s porozumením prečítať informáciu.
K téme- poznám autistu, ktorý vyštudoval VŠ bez problémov, celý vysokoškolský život si užil, aj so všetkými sociálnymi interakciami a intraživotom ktorý k tomu patrí. Vo svojom obore obrovský odborník, šikovný v strašne veľa iných témach, čo chce sa naučí bez najmenšieho problému. Maskuje tak dobre, že by ste o ňom nepovedali že je nejako iný. Akurát na konci dňa je vyfľusnuty a potrebuje svoje ticho a kľud.
A poznám aj autistu, ktorý sa síce do hlavy pred druhými netrieska, dá sa považovať za vysoko funkčného, ale svojím prístupom a hlavne prístupom rodičov do praxe a celkovo bežného dennodenného života nepoužiteľný. Pánko si zmyslel študovať školu, hoc už zo základnej išiel ledva so 4kami, rodičia ho na tú školu prihlásili (ťažký odbor, žiadna sociálna práca) a keď si on počas prednášok začal na lavici skladať domčeky z kariet, pískať, odvrávať učiteľom, tak rodičia namiesto toho aby si spratka poriešili, začali oni doliezať za učiteľmi a dožadovať sa aby syna dostatočne motivovali aby dával pozor, aby ho nevyvolávali a nepýtali sa (chlapčisko sa nechalo počuť že on nebude odpovedať na otázky, na ktoré učiteľ aj tak pozná odpoveď). Rodičia si išli svoje že decko je nadpriemerne inteligentné a je na učiteľoch aby z neho dokázali tú inteligenciu využiteľne dostať. Pretlačili ho tak do ďalšieho ročníka (fakt nič nevedel, viem svoje) všetko na princípe toho že inklúzia, tolerantnosť, inakosť a nebyť toho že sa mladý na to sám vyserie, bol by doštudoval. Že v súkromí hádzal vecami, vrieskal, nadával po druhých, bol agresívny a nebezpečný vás zaujímať nemusí, keďže sa to odohrávalo mimo akademickej pôdy, ale vkladám to ako vsuvku len aby ste si vedeli dotvoriť obraz.
Ja sa pýtam:
1. Ako k tomu prídu spolužiaci, ktorým išlo o budúcnosť a chceli niečo vedieť. Ako k tomu prídu, keď vedľa nich sedí blbeček, ktorý si skladá domčeky z kariet a oni sa majú práve naučiť niečo, čo potrebujú pre celý svoj budúci profesijný život
2. Ako k tomu prídu učitelia, ktorí už tak majú plné ruky práce, ktorí majú objektívne hodnotiť vedomosti a poznatky budúcich odborníkov, a ktorí majú dané brať zvýšené ohľady a prispôsobovať sa takémuto individuú, ktoré si zobralo do hlavy že má právo študovať napriek tomu, že absolútne nie je potenciál?
3. Ako k tomu prídu obyčajní ľudia, ktorí si v dobrej viere zvolia odborníka, ktorý takýmto spôsobom vyštuduje a nakoniec vážne ohrozí svoje okolie len svojou neprofesionalitou a titulom "z inklúzie"?
Naozaj chceme toto v našej spoločnosti? Ja nevravím aby sme nedali šancu študovať ľuďom, ktorí na to majú, ktorí naozaj niečo chcú dokázať, ktorí majú vo svojom živote nejaký cieľ. Ale netvárme sa že každý môže robiť všetko a že inklúzia a tolerantnosť nepoznajú hranice. Hranice sú presne tam, kde zohľadňovanie potrieb jedného zasahuje do potrieb iného.
Predtým než ma tu ženy zožeriete že vyberám extrémny prípad a nemám skúsenosti- mám skúsenosti aj pedagogické, aj osobné a toto nie je jediný prípad kedy som sa s niečím takým stretla tak sa netvárme že nejaký trieskajúci autista je ojedinelý prípad, jeden sám na celom Slovensku a nikde nikdy sa nič podobné nedeje.
A nakoniec teda čo sa týka môjho názoru na tohto konkrétneho študenta z diskusie - nie, nie je to normálne, nie, nepatrí na vysokú školu ak sa nevie ovládať a svojim vyrušovaním negatívne ovplyvňuje ostatných študentov.
@beatrixx1525 fakt si vybrala extrém - lebo si ho vyvrať chcela, aby si nám všetkým "ukázala". Rodič, ktorý má všetkých pokope, nebude svoje dieťa (a nehovorme tu len o PAS), ktoré evidentne nemá na to, aby študovalo, do štúdia nútiť, len aby si pred dedinou niečo dokázal. Ak to urobí, hovorí to o jeho úbohosti. Tu sa však môžeme pozrieť na všetkých "klobáskových" lekárov či právnikov, ktorým sa do rúk fakt dostať nechceme.
@mandzula mnoho rodičov, keď ide o ich deti ma na očiach zial také ružové okuliare ze az.
A samozrejme, ako vyplýva aj z tejto diskusie, vždy za to môže len ten chudák učiteľ, lebo ten sa ma prispôsobiť, ten ma takéhoto žiaka vedieť zaujať, motivovať a este neviem co, sa snažiť... učiteľ, učiteľ, učiteľ. No amen tma. Ani sa nedivím, ze to nikto nechce robiť, lebo takýchto problémových deti s rôznymi diagnozami iba pribúda, ale neresi sa, čo realne s nimi robit. Samozrejme, najlepšia je ich integrácia. V poriadku, ale pozerá potom niekto aj na tie ostatne deti? Ci tým sa učiteľ venovať uz nemusi? To, ze napr.taketo dieta stale narúša výučbu je asi ok.
Vo veľkom sa tu prezentuje aj homeschooling. Prečo si teda neskúsia rodiacia takéhoto žiaka učiť sami doma napr.? No lebo by to nezvládli. Plus je to aj možnosť jednoducho nebyť s nim 24/7, nemusíme si tu klamat ze nie.
@beatrixx1525 to napisala uplne pravdivo, kruto (pre tie, ktoré takéto deti majú ale samozrejme, ako aj tu už bolo spomenuté, ak bude dieta chcieť, podporim ho samozrejme nech študuje ďalej- to, ze na to skrátka nema, je už druhorade), ale pravdivo. Pokial to ten študent nezvláda (a je jedno ci pobehuje po triede, trieska si hlavu alebo čokoľvek ine), nema jednoducho co v škole so zdravými deťmi robiť, na VS už tobôž.
@lienka.7 hlavne že ty vieš akí sú ostatní.
@ibatanecnica podstatne je, že to vieš ty 👌😉
@lienka.7 👍
@beatrixx1525 No, a ako ho tam pretlacili? Lebo ak by si vyucujuci robili svoju pracu tak, ako mali a teda by vyhodili studenta, ktory nedosahuje pozadovane vysledky, tak sotva by sa im to podarilo. Ak sa im to podarilo, tak chyba je aj niekde inde, nielen v rodicoch a povedala by som, ze este vacsia.
@lienka.7 k prvej casti len tolko, ze suhlasim s tym, ze skoly nie su realne pripravene na integraciu, personalne ani odborne, o tom niet pochyb, dokonca si myslim, ze nie vsetky deti, ktore sa v sucasnosti integrovat snazime, su na to vhodne.
K druhej casti. Ano, aj ja svoje PAS dieta podporim, ak bude chciet studovat, posudim to podla toho, v akom aktualne bude stave, pretoze vdaka tomu, ze s nim pracujeme, robi pokroky a robi ich take, ze dufam, ze o tie 4 roky, ked preň bude ta VS aktualna, ma toat bude
Ak to tak nebude, tlačiť ho do toho nebudem, pretože moje ego bude vždy menšie ako šťastie dieťaťa.
A ešte jedna vec, ak sa bavime o VŠ, ako je možné, že škola na nátlak rodiča prijme a drží tam žiaka, ktorý to evidentne nezlvláda? Niekde sa stala chyba.
@lienka.7 Tak nielen rodicia, ktori maju doma autistu, maju skreslene videnie svojich deti.
@mandzula Lenže takýchto pretlačených alebo ,,nevhodných,, žiakov na VŠ (nie autistov) je veľa. Už som písala, že koľko študentov je v medziročníkoch, pretože nespravili skúšku na prvý,druhý a niekto ani na tretíkrát. Tak toľko isto pokusov môže mať počas ďalšieho roka. Je to v poriadku? Má ten študent potom na to?
@dskjhfdlkdjhl s týmto uplne suhlasim
@ibatanecnica ja som to videla na svojej vyske - ked som videla, kolko blbych ludi vystudovalo, bolo mi mdlo.
@dskjhfdlkdjhl mne je srdečne jedno ako kto koho kam pretlačil. Pointa je že sa to deje a nie je to z výmyslu učiteľov
@lienka.7 a presne tito rodicia (bez ohladu, ake je ich dieta) robia to, ze tlacia deti bez potrebnych schopnosti do studia. A ked to nejde na normalnej VS, tak im potom platia aspon rozne pofiderne. Takze je uplne scestne tu pisat specialne o studentoch s PAS, je to bez ohladu na diagnozu, staci premotivany rodic.

@borabalazova ako človek z fachu, vedela by si si predstaviť, ako by sa tieto financie dali využiť práve pre PAS študentov?