Je titul Bc preceňovaný?
Ahojte. Rada by som si prečítala názory ohľadom titulu Bc.
Ide o to, že síce som iba v 1. ročníku Bc stupňa, študujem externou formou, no už teraz viem, že ďalej ísť na Mgr nie je môj plán. A prečo? Pretože viem, že vysoká škola mi moc veľa toho nedá, maximálne budem odolná voči stresu, zlepším si iste skills, naučím sa sebadiscipline, no prax neziskam a aj tie vedomosti si musím sama ešte samostudiom dopĺňať a hlavne z tejto doby, nie z doby ešte socializmu.... Chcela by som ísť namiesto strácania 2 rokov na Mgr, radšej do jazykovky , ktoré mi pomôžu a dajú niečo do života. Veľa ľudí podceňuje a dehonestuje ľudí s Bc, no je to smutné, pretože aj prvý stupeň je dostačujúci, ak človek vie, co ma ďalej v pláne. Ešte ma zaujíma jedna vec, ti, ktorí ste skončili pri Bc, ľutovali ste to niekedy? Píšete si Bc aj pred meno? Alebo radšej nie, lebo pre veľa ľudí je to trápne... Ďakujem za vaše názory.
Ja úprimne nechápem, prečo sa na Slovensku titul bakalár tak strašne podceňuje. V iných krajinách je to normálny plnohodnotný titul. Potom to tu tak aj vyzerá, každý druhý dobre že nie magister a inžinier & aj predavačky a upratovačky zachvíľu budú potrebovať Mgr titul 🤦♀️
@alexk12 čo je smiešne na Mgr. Mgr.? skončil 2 VŠ tak si ich píše
@savanna študujem marketing, takže preto si myslím, že Bc bude stačiť. Ja už mám rodinu, zázemie , čiže ja toho času veľa nemám ako tu niekto spomínal ten čas.. A Bc je 4 roky, nie 3 to je ďalšia vec... Tí, čo mali negatívne vyjadrenie voči titulu, očakávala som to, čiže nie som ani trochu prekvapena, no pre mňa Bc verte či nie bude hodnotné. Študovať s dieťaťom nie je žiadna sranda a neskôr keď sa pridá do toho práca, tak to bude ozaj náročné... Učiť sa na skúšky pocas obdobia keď idú dieťaťu zuby je trochu ine kafe... Pretože spánok je nulový. Takže nie nebude mi ani trochu blbé skončiť pri Bc, pretože Bc nedostanem len tak za pekný úsmev,ale bude to vydrete. Vydrety nie spôsobom, že na to nemám, že to nezvládam, ale z toho časového hľadiska kedy je človek ozaj nútený sa naučiť kvantum učiva za minimum času.
@zuzanka.zuzu ja mam profesora, ktorý má Mgr. Mgr., čiže tiež nechápem tomu výsmechu, no vždy sa niekto musí nájsť čo bude rýpať
@sparrows lebo sme bohužiaľ na Slovensku kde sú ľudia takí akí sú...
Naozaj hlúpa mentalita. Ak ten titul nič neznamená, nech ho zrušia 🤦♀️
Prepac ale ty si si zvolila dieta pred skolou,tak tu teraz nepis,ze my ostatni co sme najskor vystudovalo a potom mali dieta sme vlastne voci tebe menej,lebo ty mas malo casu na ucenie a dieta ti place a vlastne ked 3 roku takto studujes pri dietati tak ten Bc je zasluzeny a netreba viac. K tomu,ze studujes marketing externe sa ani nejdem vyjadrovat.
Bola som na pohovor, mam prax,, bez vš. Vzali mňa radšej ako absolventkou vš bez praxe.
Pozri, je to Tvoj zivot, zariad sa podla seba, nie podla mamiciek na MK 🙂, to ci si budes pisat Bc. alebo nie je tiez len na Tebe. Nemusis sa riadit podla toho, ci to niekomu pride trapne alebo nie. Je to titul? Je.
Ak vies, ze Ti v oblasti, v ktorej chces pracovat, staci prvy stupen, tak je to potom naozaj uz len na Tebe.
Ja mam najvyssi dosiahnuty titul PhD. a nedala som si ho uviest ani do OP, a teda ho ani nepouzivam, pokym sa nejedna o CV. Na druhu stranu, moj spoluziak nechal skolu hned po bakalarovi, ktory este aj rok predlzoval lebo uz makal na svojom vlastnom projekte. Titul si sice tiez nikde neuvadza, ale je celkom dost uspesny, ma rozbehnuty vlastny startup a mozem s cistym svedomim povedat, ze to dotiahol dalej ako ktokolvek iny z nasich spoluziakov co dokoncili aj druhy / treti stupen.
Len v skratke pre autorku...zalezi vzdy od toho, co v zivote chces robit, a ci titul potrebujes k vykonu prace (su profesie, kde to bez titulu nejde). Moderna doba nekladie titulom taky zasadny vyznam, to je pravda...na druhu stranu, vysokoskolske vzdelanie ti v profesii vie niekedy zarucit vyssi plat a minimalne do startu lepsie postavenie, viac respektu od zamestnavatela (hlavne ako zena...lebo sice zijeme v dobe v akej zijeme, ale zena je v ociach vacsiny zamestnavatelov stale profesne nieco menej nez chlap, dostava nizsi plat ako chlap na rovnakej pozicii a aspon ten VS titul jej vie k lepsiemu ohodnoteniu pomoct). Ja mam Ing. titul z vedecko technologickej univerzity, vysla som z labaku a mala tu cest spoznat aj akademicku podu oboru aj prax na Slovensku. Su to dva rozne svety... ak ma VS nieco naucila, tak to, ze vzdelanost a inteligencia su dve rozne veci...ze clovek studovany s titulom neznamena clovek schopny a charakterny...a taki, co maju potrebu pisat si titul aj na postovu schranku si asi maju pred svetom potrebu nieco dokazovat. Takze v praci si aj titul Bc. do podpisu v maili, na vizitku, kludne davaj, tam to je na mieste. Inde ho pisat hadam netreba...ci uz Bc alebo Mgr. Titul nie je nieco, cim by mal clovek mavat inym pred tvarou...ma to byt odrazom nadobudnutych znalosti. A teda otazka precenovania a podcenovania je uplne zbytocna...malo by ti byt jedno co si o Bc mysli zvysok sveta. Dolezite je, co ti Bc da a co pre teba znamena... ak mas pocit ze ti vyssie vzdelanie v praxi tvojej prace nic nepomoze a je to plytvanie casu, tak sa na to vykasli...len aby sa potom nestalo prave to, ze sa budes uchadzat o miesto niekde, kde daju prave prednost tomu, kto to vysokoskolske vzdelanie ma. Svet dnes patri sikovnym, priebojnym a podnikavym ludom, co vedia....VS ti len otvori viacere dvere a moznosti...nezaruci ti ale uspech. Taku dobu uz davno nezijeme...titul uz ma kazdy druhy. O uspech sa nakoniec musis postarat sama...ci s titulom alebo bez. Podla mna je to ale jednoduchsie s nim.
@zuzanka.zuzu lebo je to to iste? keby si ja necham pouznavat skusky na troch skolach, tak budem Ing., Ing., Ing. Keby to boli rozne tituly, tak to chapem. akoze podla vas je Mgr, ine ako Mgr, Mgr? je to Mgr na druhu? take na hlavu trochu. akoby sa niekto tuzil pochvalit, ze to skoncil dva krat, lebo ma pocit, ze samotny titul Mgr. je pre neho nepostacujuci.
@zuzanka.zuzu tak isto mi pride cudne, keby si pisem ja Bc., Ing. len preto, ze mam doma dva diplomy. proste Ing,, je viac ako Bc., tak na co pisat oba? a Mgr., Mgr. su si rovnocenne, tak na co pisat oba?
@janulka182 tak zase ak niekto skoncil pravo a napr. matematiku, tak ma tie Mgr nie tym sposobom, ze si nechal pouznavat skusky. Tym neobranujem to dvojite Mgr, ale vysvetlujem, ze to nie je celkom tak, ako pises.
@dskjhfdlkdjhl ano, to je jasne. ale co s tym niekto, kto to uvidi niekde uvedene? to napise k tomu vysvetlivku?
@janulka182 este raz-ja neobhajujem dvojite Mgr, ja som len napisala, ze to nemusi byt tak, ako tu bolo spominane-ze si niekto da na dvoch skolach pouznavat predmety. Je to uz jasne?
@dskjhfdlkdjhl ved v pohode. ja som to nemyslela v zlom. len tiez vysvetlujem ako som to myslela.
@janulka182 A teda, mne osobne je uplne jedno, co si kto napise za meno, ci pred meno. Ja mam celkom dost titulov, v beznom zivote ich nepouzivam, akurat na kancelarii to napisane mam a pokial pisem pracovne listy, tak to pouzijem, lebo tam to patri. Ale co si tam pisu ini, to vobec nesledujem. Ani sa nad tym nepozastavujem-je to kazdeho osobna vec.
Tak záleží aj z čoho máš to bc....brat má tiež len prvý stupeň ale on je programátor a hneď po ňom firmy skočili takže už sa rozhodol nepokračovať a žije si s tým v pohode, mňa osobne by to mrzelo nedokončit,ale to som ja... pokiaľ vieš že nepotrebuješ môže ti to byť jedno
@dskjhfdlkdjhl tak to je jasne. nech si kazdy robi, co chce. tiez si pisem, len ked ozaj treba. ale tak, ked uz je tu tato tema, tak polemizujeme 🙂
@janulka18
@dskjhfdlkdjhl Zienky, ak sa dosiahne vyssieho titulu v jednej oblasti, pise sa len ten najvyssi, u ktoreho je jasne, ze mu predchadzali aj nizsie tituly. Ak ma niekto pred menom Mgr. Mgr. znamena to, ze vystudoval magistra z dvoch roznych odborov/profesii. Moj manzel ma Ing., Ing.arch... ma stavebneho inziniera (tj. moze robit dozor na stavbach) aj je architekt zapisany v komore architektov, takze projektuje stavby. Pise si oba tituly, lebo to znamena, ze vie klientovi zabezpecit full service. Aj mu domcek nakreslit, vybavit povolenia, aj dohliadnut a vybavit realizaciu stavby...nevidim na tom nic zle. Ale je pravda ze ked sme sa spoznavali a dostala som od neho vizitku, prva otazka bola, nemas tu chybu? 🤣
@sindyem A preco to vysvetlujes mne? Mas snad dojem, ze z toho, co som doteraz napisala, ze toto neviem?
@dskjhfdlkdjhl Lebo ste spolu s janulkou polemizovali nad dvojitym Mgr...utoky v tom nehladaj 😉
@sindyem hej, toto je jasne. ja to asi sudim podla toho exemplaru v nasej rodine, co zazrakom po x rokoch prisiel ku statniciam a potom si veselo nechal pouznavat skusky a teraz to vsade rozprava ako ma dve skoly skoncene. cize som zrejme zaujata 😀
@sindyem no, ja len tolko, ze ja som nepolemizovala, ale vysvetlovala. Tiez za tym nehladaj utoky, len je fajn si poriadne citat, ked na nieco reagujes.
@janulka182 No to su take pripady...😂 preto nie je titul ako titul..niekto to ma zasluzene lebo vie (a vacsinou taky naozaj nema potrebu chvastat sa kade tade, ze dal VS)...a potom su tie pripady, co vysli vysoku s odratymi usami, po dvoch rokoch predlzovania studia, s tahakmi a ludmi co im popisali diplomovky... a taki aspon u nas uz v den ukoncenia statnic na chodbe riesili, ze idu rychlo vybavit novy OP, aby tam mali titul...prislo mi to usmevne 🤭
@dskjhfdlkdjhl Tak prepac, ze som sa medzi Vas "vtrela" a chcela sa zapojit k teme, ku ktorej som mala co povedat... citala som Vase prispevky s porozumenim, to sa bat nemusis. Nikde som nenapisala, ze by si ty tomu neporozumela, alebo napisala nieco zle... oznacila som ta cisto preto, ze diskusia prebiehala o danej veci medzi tebou a janulkou. Tak sa hned neurazaj a neprskaj a neosocuj ma, ze si dobre necitam prispevky, prosim ta. 🙄
@dskjhfdlkdjhl Ja som sa tu neprisla hadat, len som chcela prispiet vlastnou skusenostou alebo poznatkami...nechapem preco tu podaktore zeny vylozene vyhladavaju spory a su neprijemne za kazdu cenu. Mate sa v zivote tak naprd, ze to potrebujete ventilovat na koňovi a povysenecky rypat za kazdu cenu vsade?? Nechapem...fakt.
Ahoj, svoje priority a hodnoty už asi máš nastavené. Z môjho pohľadu VŠ naopak, môže poskytnúť naozaj veľa - ale záleží aj od konkrétnej školy aj od prístupu študenta. Mala som veľa spolužiakov, čo si dávali napísať práce, vypracovať zadania - od seminárok cez bakalárky po diplomovky. Komu nejde len o tie písmenká pred/za menom, tomu VŠ na vyšších stupňoch môže poskytnúť príležitosti od publikovania článkov/kníh, zapojenia do grantov, vedeckej činnosti, sieťovanie s vedeckými kapacitami (okrem rozvoja seba samého a zvyšovania kvalifikácie).
Moje prvé a asi aj najlepšie veci z výskumu boli publikované počas Mgr. Neskôr na doktorandskom som už len nadviazala na to, čo som začala.
Otehotnela som prvý raz na Bc. v druhom ročníku, titul som obhájila už s malou. Ďalšia dcéra vznikla v prvom ročníku PhD. štúdia, zvládla som všetko tehotná a na obhajobe boli so mnou obe deti, bábätko aj staršia - čakali na chodbe 🙂 Obe tehotenstvá som mala rizikové, ale školy boli ústretové a všetko sa dalo, keď som naozaj chcela.
Teraz som tehotná a zvažujem od septembra ďalšiu školu - keďže mam Mgr.a PhD., nie kvôli titulu, ale kvôli rozšíreniu obzorov a získaniu nových pracovných možností a kontaktov. Ale len ak bude všetko v poriadku a budem sa na to cítiť 🙂 Je pravda, že pre mňa je vzdelanie v rebríčku hodnôt veľmi vysoko, hneď za rodinou.
Akokoľvek sa rozhodneš, držím palce, som presvedčená, že najviac záleží na našej vnútornej spokojnosti, nie na tom, čo povedia druhí .

Vobec si nemyslim, ze bc. je take, ze dalej som sa nedostal...skor, ze spravil som si bc. a dalej som v tom uz nevidel zmysel. Bc. titul sa asi zbytocne podcenuje, lebo pocas prvych 2-3 rokov musi clovek absolvovat tie najtazsie celouniverzitne predmety, aspon u nas to tak bolo. Zalezi na tom, co chces robit. Ak napr. pedagoga, pravnika, psychologa, bc. ti stacit nebude. Ak chces nieco v sukromnej sfere, korporate, v obchodnej sfere, tak potom ti bc. bude bohate stacit a bude lepsie zamerat sa viac na tie jazyky.