Je vhodné plánovať dieťa počas štátnic?
ahoj maminy,
jedného drobca máme už doma. chceli by sme druhé bábo, no čakajú ma štátnice túto jar - prelom máj, jún.
Keďže dokážem veľmi stresovať, myslíte že je vhodnejšie počkať, aby sa nič nestalo kvôli stresu, ak by som otehotnela ? Na druhej strane si poviem, že rodina je dôležitejšia a nemôže ma škola v tomto obmedzovať. no z racio dôvodu asi skôr lepšie je počkať :D
nie je isté že hneď otehotniem, prvé nám trval 9 mesiacov, a stále ho dojčím.. 🙂
Ďakujem za vaše rady a názory.
Keď sme sa snažili o prvé, tiež som počkala, kým zatestujem, jednak som sa bála, aby stres neublížil bábätku, jednak nevedela som si predstaviť, že by som sa učila nad zachodovou misou... Nakoniec to trvalo 1,5 roka, kým som otehotnela.... Zato s druhým, popri kojeni, som ostala tehotná po 4 mesiacoch..... Čiže to nikdy nevieš, ako to vyjde....
S 2 malymi deťmi statnicovat je celkom náročné, preto by som neriskoval a radšej by som išla na istotu, spravila štátnice a až potom mala 2.dieta.
Za par mesiacov mozes mat po statniciach. Mozes mat naozaj tehotenstvo ze polroka prezvracias, alebo nedajboze budes rizikova, hospitalizovana, atd... myslim ze tych par mesiacov za to asi nestoji.
Ja som bola tehotná celý môj posledný ročník VŠ, brala som to ale psychicky v pohode - nestresovala som sa z ničoho, neriešila som to, mala som plán, že ak to náhodou nedám, o rok predĺžim štúdium… mne sa to nezdalo ako koniec sveta a veľmi sme už chceli bábätko. Štátne skúšky som mala 2, jednu v 37. a druhú v 38. týždni, bez stresu, s úsmevom. Fakt som sa už tešila na bábo, bolo mi fuk, že mám skúšky 😅 na bakalárskych som potila krv a stresovala tak, že mi bolo na vracanie, na týchto pohoda. Záleží aj od toho, akú máš školu, aké máš štátnice - na mojich bolo treba ukázať hlavne zručnosť, teda som nemala až tak veľmi veľa učenia, učila som sa len pár týždňov.
Držím ti palce, nech sa rozhodneš akokoľvek 🙂
To závisí od konkrétnej osoby. Kamarátka obhajovala dizertačnú prácu asi týždeň pred pôrodom.
Ahoj, ja som otehotnela v apríli 2023. Na praktické štátnice som šla tehotná a ani som o tom nevedela 😅. Vlastne to, že som tehotná som sa dozvedela 2 dni po štátniciach, keď mi meškala ms (bol to mesiac, kedy som absolútne nečakala že otehotniem, lebo za celý mesiac sme mali sex iba 1x, kedže som bola totálne vynervovaná z tých štátnic). Bakalárku som už dopisovala keď som vedela, že som tehotná plus v júni som mala teoretické štátnice. Ja som extrémne úzkostlivý človek a tehotenstvo aj školu som zvládla bez problémov. Môj názor je, že ak chcete dieťa, tak sa pokojne snažte 😊 Nikde nie je povedané, že otehotnieš na prvú šupu
veď si mladá, nehorí ti pri zadku, že by si musela čím skôr otehotnieť, navyše prvé dieťa malé, prečo si chceš nasilu komplikovať život? To nemôže to druhé tehotenstvo chcvíľu počkať, kým budeš mať štátnice za sebou?

Ani za svet by som neštátnicovala tehotná. Určite by som počkala. Veď to je len pol roka.