Kam na vysokú školu po gymnáziu?
Ahojte, prosím vedeli by ste mi poradiť na aký smer sa mám uberať, na vysokú školu? Celú strednú nad tým rozmýšľam a stále sa neviem rozhodnúť, pretože by ma toľko vecí bavilo a keď už som ako tak rozhodnutá akým smerom ďalej, vždy sa zamyslím nad tým že čo keby aj ten smer vyskúšam, aj ten... Proste stále ma to ťahá všade, či už na medicínu, architektúru, alebo právo... Teraz chodím na gymnazium, 3.ročník takže teoreticky môžem ísť chocikam, mám zvolené aj semináre, matiku a fyziku ale stále rozmýšľam že si ich možno zmením, podľa toho kam pôjdem na VŠ. Bavia ma hlavne prírodovedné predmety (matika, biologia...) ale bavilo by ma aj právo. Proste neviem, je to strašné keď vidím na každom predmete niečo dobré, pretože potom sa neviem pre nič rozhodnúť. Dlho som rozmýšľala nad architektúrou ale veľa ľudí ma od nej odhovára, vraj je to veľmi ťažká škola. Mám síce rada matiku aj veľa kreslím a maľujem, ale bojím sa že to bude veľmi technické na mňa. Čím ďalej rozmýšľam aj nad medicínou alebo farmáciou pretože aj veľa spolužiakov tam ide, tak si vravím že asi ani to by nebolo zlé... Fakt neviem prosím poraďte mi, vaše skúsenosti s VŠ? Keby si máte vybrať znova kam by ste šli ? Čo sa oplatí študovať?
@simca06022011 ehm ja som iba odporucala to, vo vynasa a kde skonci vo Farmabiznise. Co je dobre platene.
Medicina -nemusis mat same jednotky ani ja som nemala. Musis sa pripravovat cely maturitny rocnik na primacky a zaplatit si doucovania.. mna vsetky pripravy vysli za 1 rok na 2000 eur... takze treba tam aj financie. To ani nehovorim o tom, ze ake su drahe medicinske knihy, kedze aspon v nasej kniznici skoro nic nieje a vsetko si musime kupovať, lekari ktori nas skusaju casto vyzaduju znalosti ktore mame len ak si preictame zahranicne knihy a k tym sa musime nejak dostat.. cize ak mas financie a chcela by si ist na medicinu tak to skus inak budes neskor.litovat ze si nesla.
@kiki68 jaaaaj ja som nechcela oznacit teba ale autorku, prepac :D nechapem ako sa mi to podarilo...
@saimaa ja som po ukončení gympla si povedala, že tam svoje dieťa doslova nepustím. Prešiel ale nejaký ten čas, som 3 roky po ukončení VŠ zatiaľ zamestnaná v odbore (zatiaľ, lebo táto doba ktovie čo prinesie...) a už som to celkom prehodnotila. Moje smerovanie sa za tie štyri roky diametrálne zmenilo a keby som si vybrala konkrétny smer už po ZŠ asi by som horko zaplakala :D ... a ďalšou vecou je, že v dnešnej dobe bohužiaľ človeka zamestnávajú kontakty a na tých gymnáziách sú diametrálne perspektívnejšie ako kontakty inde...
A na aku inu skolu by dieta co chce ist na VS, malo ist?
Lebo ziadna ina neda take komplexne vzdelanie dietatu. Mala som na VS spoluziacku co rok po SS este biflila matiku aby sa tam dostala a teda isla na VS o rok neskor. Gymnzia davaju kvalitne vzdelanie vseobecne, uplne stvorene pre vysokoskolakov. Ale aj pre tych co nakoniec na VS nepojdu, lebo sice nie su elektrikari, ale vseobecne vzdelanie maju na vsetko, jazyky vedia dva, informatika dostacuje, matika tiez... Dalsia vec, tak ako s VS aj na gymnaziu zalezi vsetko na konkretnom studentovi. Ci sa tomu venuje, ci nie.. ci je tam len do poctu... alebo maka na sebe ;)
@simca06022011 ja som isla na pravo z ekonomickej.
@izabela333 ok, ale z ekonomickej sa u nas potili na doucovani matiky napriklad, ked chceli ist na financie do BB... (tot bolo pred nejakymi rokmi uz samozrejme..). CIze vsetko zalezi kam ides. Z OA keby si sla na medicinu, tak by to asi nebola sranda ;)
@simca06022011 to suhlasim...ja som sa tiez ucila vela na primacky navyse. NOS- ka a filozofia a tieto vedy...Ale su aj take pripady, ze decka v mojej triede sa na gymnazia nedostali, hoci neboli zli ziaci, jednoducho silny rocnika a velka konkurencia napr. Cize na VS mozes ist aj bez gymnazia 🙂
@izabela333 ja netvrdim, ze nemozes ist.. skor to myslim tak, ze ten objem veci co sa naucia na gymply v takom rozsahu, sa nenaucia inde.. taka noska a filozofia je brnkacka co sme zvladli vsetci v jednom rocniku. Keby si sa mala doucit tu matiku (ako ta moja kamoska zo SPS) alebo prirodne vedy.. lebo ako 15 rocna nemusis vedeit co chces robit,t ak to v maturitnom rocniku nedas.Preto ak viem, ze moje dieta nevie presne co chce robit ale ma halvu na ucenie, tak vobec nevaham a na gymnazium ho dam. lebo tu sa nasli take nazory ake je gymnazium zle 🙂 Jedine, kedy by som povedala razne nie, je keby sa neucila a mozno ak by nemala hlavu na matiku.
@simca06022011 jaj tak to ano. To mame rovnaky nazor. A presne suhlasim- na matiku hlavu som nemala, preto mi gymko ani nenapadlo...Ale v ostatnom suhlasim🙂
na vš som mala kopec spoluziakov aj z inych sš, a podla mojho nazoru na vacsine sš skol nie su zvyknutí na tolké učenie, ten prechod zo sš na vš bol pre gymnazistov jednoduchsí, boli v istom smere takí schopnejší...ALE : ono sa to velmi rychlo dorovnalo - napr. ludia z obchodneja akademie boli na ekonomických vš-smeroch tí "na správnom mieste", už od zaciatku boli v odbore..pamatám si na predmete účtovníctvo, kým som ja ja do toho aspon zbežne dostala, ludia z obchodnej uz pomaly mali zápočet za sebou... a .to nehovorim o zdravotných sestrách na vš, to je oproti gymnazistom sto a nula. ale ked sa chce, sa dá vsetko..... Ináč to o matike na stredných skolach je pravda, ja som bola aj na obchodnej, a teej matiky tam prost majú málo (aspon co som ja videla), tam nie je šanca prebrat to, čo gymnazisti, a potom tí študenti majú problémy aj s prijimackami na ekonomicku univerzitu, príp. potom aj so skuskami s maitiky, co je škoda.....ja ako gymnazista vzdy tvrdím, že nic "neviem robit", prakticky aspon ten strojopis keby nas tam naucili, ale: velké plus sú cudzie jazyky, tie sa len tazko mozu zrovnat s urovnou na bezných sš...informatika a solídný základ v podstate ku kazdému predmetu, ze si naozaj mozem vybrat, kam chcem ist studovat, a nikde nebudem uplne mimo...napriek tomu som viac za stredne odborné skoly 🙂
sorry za OT.

@kiki68 mas zvlastny pristup.. (citala som len uvaodny prispevok), jedna vec je co by ta bavilo studovat, ale co by ta bavilo ROBIT? denno denne, dalsich 30 rokov... na to si odpovedz? Chces sediet v lekarni, v labaku, v kancelarii? alebo denne riesit chorych ludi? pracovat sama/v tyme/riadit ludi... na vsetko treba mat aj nejake osobnostne predpoklady.