Kurzy pre tvorbu webstránok
Uvazujem ,ze by som si v Bratislave urobila tieto dva kurzy.Myslite ze by som sa neskor mohla uspesne s nimi uplatnit na trhu prace?Ze by sa zvysil moj zivotny standart a zarobila si tak slusnu sumu penazi?
Už dávno nie
ako pisu nadomnou uz davno na web dizajnera Ti nestaci kurz, ten trh je davno nasyteny......
momentalne aj mnohe velke firmy prehodnocuju "svojich" web dizajnerov a davaju im robit stale menej a menej prace. kedze existuje uz ovela viac nastrojov, kedy Ti tu stranku proste programator (a nemusi to byt len frontend) celu urobi......
tie casy, kedy sa firmy bili o grafikov su davno prec.....
musis ponuknut aj nieco ineho..... kurz je len o tom, ze sa zoznamis s programami. nic viac a anic menej,
tak ako hovorí milanemila, začni kurzom testera, aby si si osvojila nejaké tie základné zručnosti, kódy atď.... Do čoho by som išiel ja, by bola administratíva e-shopov, to dosť letí...Alebo programovanie Java, Python, C+/+ ..je toho veľa 🙂 pozri si ponuku prác, čo najviac zháňajú. Ale tam sa treba naozaj učiť, nieje to len tak (mám to vyštudované) keby čokoľvek kľudne napíš súkromnú správu
Obyčajné HTML+CSS o tomu nejaký ten javascript, pred 15 rokmi by to ešte šlo, ale v dnešnej dobe už nie, buď na tvorbu webu si nainštaluješ nejaký CMS, Wordpress alebo Joomla, prípadne nejaký hostovaný CMS, napr BaseKit a môžeš sa hrať s tvorbou webu. Ak chceš fakt len obyčajné HTML to ti nakóduje za pár sekúnd aj AI. Je dosť možné, že za pár rokov živý kôder bude skôr rarita a málokto bude vedieť nakódovať obyčajnú stránku, ale vzhľadom na súčasné možnosti by nejaký kurz na tvorbu stránok bol podľa mňa nerentabilný.
@leliale Ono to takto nefunguje, ze urobis si kurz, hned po tebe skoci IT firma a ty budes krasne zarabat a zit si na vysokej nohe. Prepac, ale toto je predstava vacsiny ludi mimo IT o IT. Momentalne sa trh velmi zmenil a potrva to este, kym sa ustali. Vacsina IT firiem ma pozastaveny hiring juniorov a prepustaju ludi, pretoze biznis bud odchadza do Indie alebo sa vela prace zautomatizovalo a entry pozicie uz neexistuju. Takze, ak je tvoja predstava, ze si urobia kurz a zacnes paradne zarabat, tak na to zabudni, ale na druhej strane, ak ta programovanie neskutocne bavi, venujes tomu vsetok cas a vies si predstavit sa do buducna neustale vzdelavat a byt schopna reagovat na meniace sa potreby trhu, tak smelo do toho.
Nie a nie. Na to by si musela byt iny macher a nie s 2 kurzami. Ja som na takom kurze bola - ucila som sa tam zaklady WP, a velmi mi to pomohlo v dalsej praci,kde som sa naucila dalsie dolezite prakticke veci,ale kolega,co sa zivil tvorbou webstranok toho musel vediet x krat viac. A hlavne stale nove a nove pluginy hladat,lebo kazdy zakaznik ma specificke poziadavky a bol z toho casto k.o., ked pol dna aj viac riesil nejaku technicku vec. Najlepsie ale bolo,ked sa s tym natrapil a klient to nechcel zaplatit,lebo sa mu to zdalo drahe. Nezabudaj,ze je doba,kedy ludia cakaju funkcny web aj s eshopom za 300e,co pokryje tak tvoj cas, nie zisk. Nieco ako pri peceni tort. Ocakavam mega tortu,ktora vyzera ako za 80e, ale ochotny som za nu dat max.30. Asi tak.
Dobre, ideme úplne triezvy názor. Žiadny IT tester - to už robí AI. AI je taktiež za 3 junior programátorov. Web dizajn/UX pomaly začína tiež robiť AI.. v dnešnej dobe by si potrebovala akurát tak vyštudovať VŠ a mať kopec šťastia, aby si sa prepracovala ku pozícii, kde by si robila s AI a technológiami budúcnosti 🙂. Takže nemá zmysel si robiť žiadny kurz. Nehovoriac o tom, keby ťa to reálne bavilo, nepotrebovala by si ani kurz a učila by si sa to sama, na ytb sú basic návody dostupné.
tak ako hovorí milanemila, začni kurzom testera, aby si si osvojila nejaké tie základné zručnosti, kódy atď.... Do čoho by som išiel ja, by bola administratíva e-shopov, to dosť letí...Alebo programovanie Java, Python, C+/+ ..je toho veľa 🙂 pozri si ponuku prác, čo najviac zháňajú. Ale tam sa treba naozaj učiť, nieje to len tak (mám to vyštudované) keby čokoľvek kľudne napíš súkromnú správu
@mahony6 A kde leti administrativa eshopov? Lebo taku robotu sa snazim najst,odkedy ma z tejto pozicie prepustili z byvalej firmy a teda som nasla vsetku moznu administrativu,len ponuka na manazovanie eshopu bola AZ 1.
Kto ti hovori ze nie, ten nema tusenie, o com hovori. Pre predstavu, ano mam wordpress, ano mam nejake znalosti tvorby webstranok, ale pre svoju firmu to davam robit babe, ktora si za cely web vypyta 600€ a ked ma takych klientov ako ja par kazdy mesiac (weby aj priebezne spravuje klientom), tak zarobi krasne. Mne sa jednak nechce s tym babrat a za druhe nemam na to cas, nervy a kreativity. Existuju portaly pre malych zivnostnikov (Fiverr, Pretlak, Upwork), kde mas pristup ku klientom z celeho sveta a tieto sluzby su ziadane najma pre eshopy, kde musis riesit komplexne platobne integracie napriklad a prenosnost z browsera na mobil. Urcite chod do toho, ked ta to bavi.
Kto ti hovori ze nie, ten nema tusenie, o com hovori. Pre predstavu, ano mam wordpress, ano mam nejake znalosti tvorby webstranok, ale pre svoju firmu to davam robit babe, ktora si za cely web vypyta 600€ a ked ma takych klientov ako ja par kazdy mesiac (weby aj priebezne spravuje klientom), tak zarobi krasne. Mne sa jednak nechce s tym babrat a za druhe nemam na to cas, nervy a kreativity. Existuju portaly pre malych zivnostnikov (Fiverr, Pretlak, Upwork), kde mas pristup ku klientom z celeho sveta a tieto sluzby su ziadane najma pre eshopy, kde musis riesit komplexne platobne integracie napriklad a prenosnost z browsera na mobil. Urcite chod do toho, ked ta to bavi.
@zorienka28 ale nemá takých klientov niekoľko každých mesiac podľa mňa 😀 môj muž mával pravidelne vo firme zákazníkov, ktorý museli zaplatiť tisíce poriadne firme za prerábku webu, ktorý im robil predtým niekto za pár stoviek a museli to prerábať po ňom 🤷♀️ tá tvoja známa je asi svetlá výnimka, ktorá robí kvalitné a cenovo dostupné weby, ale tiež predpokladám že nemá za sebou jeden dva kurzy, ale roky samovzdelavania
@zorienka28 kto hovorí, že nie, tak pracuje v blízkosti tejto profesii. Áno, sú ľudia, ktorí na tom zarábajú dobre ale viac je tých, čo nezarábajú a buďme úprimné, keď sa na túto sféru niekto pýta na Mk… 🙂
@zorienka28 Ano,ale ta baba to nerobi po 2 kurzoch. O tom tu je rec. Ja robim s WP vyse 4r.,tiez by som si vedela spravit stranku,ale stale si nemyslim,ze mam dostatocne technicke znalosti na to,aby som to vedela predavat.
ja to poviem z pohladu niekoho, kto nerobi web dizajn, ale asi 3x rocne proste nieco potrebujem na web stranke (v aplikaciach) opravit, vynovit cez html.
mam presne kurz hotovy, dokazem si v tom vselico porobit (ale vzdy sa opytam chat-a ako to urobit), nezivi ma to. Urobit kurz za mna znamena , ze dostanes nejaky zaklad a info o programe a teraz budes stovky hodin nad tym sediet a skusat a skusat.
ako tu spominali, my sme mali tiez graficku v praci, a uz sme s nou rozviazali zmluvu, ked sme sa s nou bavili, tento rok dosla o 3 klientov, a to je v BA, vsetko sa robi teraz interne.
A este jedna poznamka o tom co Ti tu radili ohladom testovania...... podla mna toto, tento nazor, ze chod robit testerku je na MK zažitý uz x rokov, ked dozadu asi pred 4-5 rokmi, bola silna kampan ženy do IT, že na zaciatok urobte si testersky kurz a pracu ako junior najdete. Ze to je lahke. Toto uz davno neplati, Mnohe testerske juniorske pozicie su davno zrusene, lebo testovanie sa velmi zautomatizovalo.....
podotykam robim inu pracu s informačnymi systemami, trocha sa v tom "vyznam".....
@zorienka28 Ano,ale ta baba to nerobi po 2 kurzoch. O tom tu je rec. Ja robim s WP vyse 4r.,tiez by som si vedela spravit stranku,ale stale si nemyslim,ze mam dostatocne technicke znalosti na to,aby som to vedela predavat.
@iwesska Ake ste mudre vsetky. Autorka predsa nehovori, ze si urobi jeden kurz a tam to konci, ale je to super sposob, ako zacat. To, ze zivnostnicka robota zalezi od sikovnosti je jasne, tak, ako vsetko ine, predovsetkym kreativna oblast. Dnes vie po anglicky aspon zaklady skorp kazdy, a to otvara dvere na medzinarodne portaly s milionmi klientov z celeho sveta, ktori ako ja nechcu platit drahym agenturam. Uzasna logika toto, radit jej, nech radsej ani nezacne, lebo VY VIETE, ze urcite neuspeje. Ja poskytujem pohlad z opacnej strany a vravim, ze urcite uspiet moze. Staci si otvorit Fiverr, co ste neurobila ani jedna, a uvidite, ze tvorcovia webov maju tisicky recenzi, co znamena tisicky klientov, kedze recenzia sa tam da napisat iba po zrealizovani transakcie. Hlavne treba hejtovat, len tak dalej baby.
ano, je to sposob ako zacat, ale iba zacat. po absolvovani kurzu sa neuplatis ako web dizajner, ani nahodou.
chce to stovky hodin cviceni, skusania a praxe ..... a k tomu bud bohateho manzela, co bude platit ucty, alebo mat inu platenu pracu.....
lebo web dizajn ju este dlho nebude zivit
ano, je to sposob ako zacat, ale iba zacat. po absolvovani kurzu sa neuplatis ako web dizajner, ani nahodou.
chce to stovky hodin cviceni, skusania a praxe ..... a k tomu bud bohateho manzela, co bude platit ucty, alebo mat inu platenu pracu.....
lebo web dizajn ju este dlho nebude zivit
@lucik194 Cely svoj biznis v nutricnej oblasti som zacala bez bohateho manzela a bez studia biznisu (studovala som nieco ine), tym, ze som si robila kurzy po veceroch pocas fulltime roboty v nemocnici, ale jasne, ked sa neda, tak sa neda. Moj biznis bezi krasne, bohateho manzela stale nemam, ale skoda ze som ta nepocuvala a vobec zacinala, mala som ja krava vediet, ze sa neda 😁
@iwesska Ake ste mudre vsetky. Autorka predsa nehovori, ze si urobi jeden kurz a tam to konci, ale je to super sposob, ako zacat. To, ze zivnostnicka robota zalezi od sikovnosti je jasne, tak, ako vsetko ine, predovsetkym kreativna oblast. Dnes vie po anglicky aspon zaklady skorp kazdy, a to otvara dvere na medzinarodne portaly s milionmi klientov z celeho sveta, ktori ako ja nechcu platit drahym agenturam. Uzasna logika toto, radit jej, nech radsej ani nezacne, lebo VY VIETE, ze urcite neuspeje. Ja poskytujem pohlad z opacnej strany a vravim, ze urcite uspiet moze. Staci si otvorit Fiverr, co ste neurobila ani jedna, a uvidite, ze tvorcovia webov maju tisicky recenzi, co znamena tisicky klientov, kedze recenzia sa tam da napisat iba po zrealizovani transakcie. Hlavne treba hejtovat, len tak dalej baby.
@zorienka28 presne to napísala. Či sa môže po 2 kurzoch úspešne uplatniť na trhu práce a zvýšila by si svoj životný štandard. Takže odpoveď na to je jasné nie, po 2 kurzoch sa neuplatní na trhu prace, trh je toho presýtený a ako píšeš, že má niekto tisícky recenzií, tak skôr dám urobiť web niekomu, kto má tie dobré recenzie, ako začiatočníkovi v dnešnej dobe..a tak isto aj firma zamestná radšej niekoho so skúsenosťami ako úplného juniora, lebo dnes si maju dosť z čoho vyberať a ani tie platy nie sú už bohviečo.. za to že ty si občas zaplatíš nejakého programátora tak neviem prečo si myslíš že do toho vidíš viac ako niekto kto v IT aj reálne pracuje..
@zorienka28 presne to napísala. Či sa môže po 2 kurzoch úspešne uplatniť na trhu práce a zvýšila by si svoj životný štandard. Takže odpoveď na to je jasné nie, po 2 kurzoch sa neuplatní na trhu prace, trh je toho presýtený a ako píšeš, že má niekto tisícky recenzií, tak skôr dám urobiť web niekomu, kto má tie dobré recenzie, ako začiatočníkovi v dnešnej dobe..a tak isto aj firma zamestná radšej niekoho so skúsenosťami ako úplného juniora, lebo dnes si maju dosť z čoho vyberať a ani tie platy nie sú už bohviečo.. za to že ty si občas zaplatíš nejakého programátora tak neviem prečo si myslíš že do toho vidíš viac ako niekto kto v IT aj reálne pracuje..
@13uzivatelka11 Jasne, neda sa. Este tolko k tomu, ze za moju prvu zakazku som zaplatila 38€ uplnemu zaciatocnikovi, lebo viac som nemala. Ale co ja o tom viem, po 6 rokoch podnikania a intenzivnej prace so zivnostnikmi, ktorymi nahradzam fulltime zamestnancov 🤷♀️
@13uzivatelka11 Jasne, neda sa. Este tolko k tomu, ze za moju prvu zakazku som zaplatila 38€ uplnemu zaciatocnikovi, lebo viac som nemala. Ale co ja o tom viem, po 6 rokoch podnikania a intenzivnej prace so zivnostnikmi, ktorymi nahradzam fulltime zamestnancov 🤷♀️
@zorienka28 ale nepracujes v IT a hadas sa tu s niekým, kto v IT sfére pracuje 😀 nechápem čo ma tvoj nutricny biznis s týmto spoločne.. píšeš že si začínala pred 6 rokmi.. odvtedy je to fakt úplne inak všetko
@zorienka28 ale nepracujes v IT a hadas sa tu s niekým, kto v IT sfére pracuje 😀 nechápem čo ma tvoj nutricny biznis s týmto spoločne.. píšeš že si začínala pred 6 rokmi.. odvtedy je to fakt úplne inak všetko
@13uzivatelka11 Pretoze IT-ckar nemusi nutne vidiet do dopytu po zivnostnikoch v nejakej kreativnej praci, a z komentov usudzujem, ze ani nevidi. IT-sfera nie je nejaky klub vsevedov, ale struktura pozicii od najzakladnejsieho supportu po devops. Inymi slovami, ked niekto robi s pocitacom, nie je automaticky expert na vsetko, co ma do cinenia s pocitacom. Ja mam naopak roky osobnej skusenosti.
@lucik194 Cely svoj biznis v nutricnej oblasti som zacala bez bohateho manzela a bez studia biznisu (studovala som nieco ine), tym, ze som si robila kurzy po veceroch pocas fulltime roboty v nemocnici, ale jasne, ked sa neda, tak sa neda. Moj biznis bezi krasne, bohateho manzela stale nemam, ale skoda ze som ta nepocuvala a vobec zacinala, mala som ja krava vediet, ze sa neda 😁
@zorienka28 Ale prosim ta,porovnavas tu pracu nutricnej poradkyne s web dizajnerkou. Vsetky,co pracujeme v tejto oblasti sme "mudre", lebo vidime vyvoj situacie. Ako ho ty mozes vidiet,ked si len objednavatel sluzby?? Vidis a pritom by ti stacil 2 dnovy kurz a nepotrebovala by si ani tu babu,lebo by si si vsetko vedela na webe spravit sama. Bola som na viacerych marketingovych kurzoch a ti,co ich absolvovali so mnou boli prave majitelia roznych firiem a webstranok,ktori uz nemali zaujem to davat robit niekomu inemu. Naco,ked to netreba programovat a cez sablonu si vies upravit co potrebujes? A ti,co tie weby robia uz dlhodobo maju svoju klientelu a recenzie. Takze presadit sa s absolvovanym kurzom je sakra tazke. Navyse musi ovladat aj zaklady marketingu, inak ten web bude na dve veci.
@zorienka28 Ale prosim ta,porovnavas tu pracu nutricnej poradkyne s web dizajnerkou. Vsetky,co pracujeme v tejto oblasti sme "mudre", lebo vidime vyvoj situacie. Ako ho ty mozes vidiet,ked si len objednavatel sluzby?? Vidis a pritom by ti stacil 2 dnovy kurz a nepotrebovala by si ani tu babu,lebo by si si vsetko vedela na webe spravit sama. Bola som na viacerych marketingovych kurzoch a ti,co ich absolvovali so mnou boli prave majitelia roznych firiem a webstranok,ktori uz nemali zaujem to davat robit niekomu inemu. Naco,ked to netreba programovat a cez sablonu si vies upravit co potrebujes? A ti,co tie weby robia uz dlhodobo maju svoju klientelu a recenzie. Takze presadit sa s absolvovanym kurzom je sakra tazke. Navyse musi ovladat aj zaklady marketingu, inak ten web bude na dve veci.
@iwesska Kde si prosim ta nabrala, ze som nutricna poradkyna? Mam firmu v oblasti vyzivy (nie poradenstvo) a hovorim, ze pracu freelancerov vyuzivam casto a nieken ja, ale aj ini, takze na rozdiel od toho, co sa tu pise, dopyt je aj po malych zivnostnikoch. Fakt ako ked si z toho pochopila, ze som nutricna poradkyna s porovnavam svoju pracu s vyvojom webstranok, tak gratulijem k schopnosti citania s porozumenim. Zbytocne cokolvek vysvetlovat.

@leliale myslim si ze nie…web stranky uz davno nie su zarobkovo nejake terno, hlavne ked je k disp wordpress (urcite si si vsimla, ze vela napr eshopov vyzera skoro totozne), malokto si dava programovat od 0 uplne custom web stranku a ak ano urcite nie od niekoho s kurzom. Tvorba loga je hlavne o kreativite a nove spolocnosti ho davaju vacsinou vytvarat spolu s celou “marketingovou identitou”. Takze si povedz akym smerom sa chces uberat, ci to ma byt IT alebo nejaka kreativa (reklamna/medialna agentura) a hlavne sa aj pozri ake mas vzdelanie a ci by ti uzitocnejsia nebola VS.
Ak chces zabrdnut do sveta IT a nemas na to vzdelanie a zatial ani ziadne vedomosti, tak by som zacala skor kurzom na testera (je to jednoduche aj pre uplneho zaciatocnika) a nasla si pracu v tomto obore a neskor sa zlepsis a mozes pisat testovacie scenare atd…