icon

Mám ísť na právo?

23. dec 2021

Zdravim vospolok, mam troska dilemu a potrebovala by som poradit alebo najst niekoho, kto riesil nieco podobne.
Mam 26 rokov, tri male deti a uz asi rok zvazujem studium prava. To, co ma zneistuje, vsak je to, ze som nechodila na gymnazium (cize som nemala dejepis a obciansku ako gymnazisti), ale na strednu marketingoveho zamerania. Takze z profilovych predmetov nemam dostatocne znalosti. Tu je prva otazka - da sa to dohnat, ked by som sa do toho pustila? Okrem toho, obavam sa, ako stihat skolu (aj ked externe) a domacnost s detmi. Ste tu niektora taka a viete mi napisat, ako ste to zvladali? Tiez nepoznam osobne nikoho, kto pravo studuje/studoval a tak neviem uplne presne, co to obnasa. Je toho ucenia velmi vela alebo sa to da zvladat aj popri detoch? Co sa tyka pomoci s detmi, manzel pracuje v zahranici, na deti som pocas jeho nepritomnosti sama, co sm tiez zneistuje. Po skole by som sa rada venovala trestnemu pravu, prokurature. Zmeskala som uz svoj vlak alebo sa stale oplati pustit sa do toho a realne sa s pravom raz zivit?

zuzanka.zuzu
23. dec 2021

presne tak prijímačky sa už dávno nerobia a aj TT to má len akože 😂 berú všetkých...

medzi denným a externým nie je žiadny rozdiel v zmysle, že diplomy máte rovnocenné (ale toto si už mala mať naštudované, prepáč na toto sa nezvyknú pýtať ani 17roční). rozdiel bude asi v rozsahu vedomostí lebo inak sa pracuje denne so študentami a inak sa pracuje s niekým raz na prednáške

poznám 🙂 čo chceš vedieť?

zuzanka.zuzu
23. dec 2021

@panelacikova "panebože"... a? 99% to nezaujíma ani trochu, ona nemá 23 a nie je absolventka... v 33 jej max povedia, aby priniesla kópiu diplomu 🙄 zase nepíš len aby si niečo napísala.

domini404
23. dec 2021

Ahoj, ja študujem 1. rok externe právo v Trnave. Dnes od dnes sú všade už info, že externé vrátili späť na 3 roky Bc. a 2 roky Mgr. Ale mne sa tie 4 roky na Bc. celkom pozdávajú, pretože nemám toľko voľného času ako denný na voliteľné predmety. Tiež mám vedomosť, že len v TT sú prijímačky, ale vpohode som ich zvládla, keď chceš, napíš mi súkromne, napíšem ti k tomu viac. TT som si vybrala aj preto, že sa ročné školné platí len 600€, v BA to bola tento rok 1000€. O BB neviem. Mám aj spolužiakov z BA, ktorí si zatiaľ pochvaľujú viac tuná. Korona časy ti prajú, všetko učivo a prezentácie sú online.

Čo sa týka profesie, v štátnej správe hľadajú furt právnikov, priemerný plat, ale istota.

missdiva
23. dec 2021

Citim diskusiu a @monka105 to zhrnula velmi dobre, zabudla som na koncipientske kurzy pred skuskami a po skuskach tazke vyberko, sance, ze budes moct posobit vo svojom meste su minimalne...

panelacikova
23. dec 2021

@zuzanka.zuzu reagovala som na tvoju vetu, že do životopisu predsa neuvedie, že absolvovala externé štúdium. a už keď sme pri tom, tak osobne som tiež názoru ako aj
@renatik91 že v praxi budú zručnejší a vymakanejší absolventi denného štúdia, ktorí sú v jednom kole, než mamička, ktorá študuje externe popri 3 deťoch, na ktoré je úplne sama. ako som písala na začiatku. musela by mať naozaj perfektnú hlavu, aby toto všetko zvládala ľavou zadnou a bola šikovnejšia, než sú denní študenti, ktorí sa venujú len problematike štúdia práva a nemajú plnú hlavu navyše detí, rodiny, domácnosti...

panelacikova
23. dec 2021

@domini404 a tiež máš tri deti, ak sa smiem opýtať, na ktoré si sama?

21oktober
23. dec 2021

@panelacikova denní študenti sa ani zďaleka nevenujú len štúdiu práva , ale sú tam aj chlastačky, žúry, chodbovice, krúžkovice a neviem čo ešte ice. Len málo z nich sa venuje na 100 % právu .

madeline1
23. dec 2021

Ked sa rada biflis a citis to tak, skus.

domini404
23. dec 2021

@panelacikova to nie, pracujem.

panelacikova
23. dec 2021

@21oktober viem, o čom je denné štúdium, hoci sama som študovala externe (iný smer), ale.... nikde nie je napísané, že práve tí, čo denne holdujú tejto zábave, právo aj ukončia 🙂 nehovorím, že si tým neprejdú všetci a občas sa odviažu. ale ak chcú seriózne študovať, tak sa odviažu párkrát do roka a zvyšok sa venujú svojmu rozvoju a štúdiu. tí, čo denne robia žúrky, málokedy majú šancu takúto školu zvládnuť. študovala som omnoho jednoduchšiu školu, a áno, aj sme čo-to na kurzoch popili.... ale odtiaľ-potiaľ... mali sme tam jedného z 20, ktorý ľúbil len tie žúry a zábavy. vzdal to v 3.ročníku...
@domini404 tak to je poriadny rozdiel. nevieš si ani predstaviť, koľko času zaberú 3 deti, starostlivosť o ne a o domácnosť, navyše, ak mám autorka muža v zahraničí a ani rodičia nie sú poruke, aby odbremenili..

natalienka12
23. dec 2021

autorka: Studium je narocne a praca na prokurature bola vzdy moj sen, aj tu pracujem. A nie je pravda, ze na prokuraturu rovno zabudni. Vyberove konanie na pravnych cakatelov je velmi narocne ale ked by ta napriklad pripravim na vyberko ja alebo akykolvek iny prokurator, tak sa dostanes v pohode, lebo my vieme, presne ake typy otazok sa pytaju a co sa pytaju.

madeline1
23. dec 2021

ked budes vystudovana zarobis slusne, nasledne mozes aj karierne rast....
reagujem i na komentar vyssie...poradila by som vyberat si podla pozicie, pracovnej naplne atd, plat spravidla zavisi od toho, co robime a aku mame zodpovednost, nie od toho, kde sa praca vykonava a istota, ta realne neexistuje. Hlavne,ak ta to laka, tak do toho chod a skus.

domini404
23. dec 2021

@panelacikova nevravím, že je to štúdium ľahké. Ale ak pani po tom túži, mala by to minimálne vyskúšať. A napr. prečo by skúšala BA za 1000€, keď môže ušetriť 400€ q vyskúšať TT. Alebo ak je BB lacnejšia, tak tú. A detto, predpokladám, že ak jej nemá kto pomôcť s deťmi, určite ocení to, že prednášky sú online, a ak by aj bolo treba chodiť do školy a nestíhala by, tak si môže pustiť nahrávky prednášok/komentované prezentácie, ktoré dávajú pedagógovia online. Alebo si večer otvorí povinnú literatúru a bude sa učiť priebežne. Ak si nájde o rok staršieho študenta, ktorý jej bude posúvať informácie/poznámky/knihy/vypracované otázky, opäť o to ľahšie pre ňu.

panelacikova
23. dec 2021

@domini404 samozrejme. za vyskúšanie nič nedá. ak nerátam tých niekoľko sto eur za semester....

21oktober
23. dec 2021

@panelacikova ja som vyštudovala právo dennou formou s jedným dieťaťom. Viem ako sa študujú denní študenti a môžem ti povedať že sa chľastalo žúrovalo počas semestra. počas skúškového sa učilo a aj to niektorí .
Pracujem v advokácii už naozaj dlho , prijímam koncipientov taktiež už dlho , rovnako aj manžel je advokát. Sme väčšia právna kancelária , máme viac koncipientov a narovinu poviem že ma vôbec nezaujíma či študoval externe alebo denne alebo či niekde brigádoval . Momentálne mám 42 ročnú koncipientku , veľmi šikovná . Vstupné testy napísala najlepšie z nich a teda že jednoduché nie sú .

marylin84
23. dec 2021

Zdravim, ja študujem Právo externe 4. rok, práve pisem bakalarku. Mam jedno dieťa 12rocne, teraz porodim o par tyzdnov druhe. Nedaj sa odradit, ak nieco chces, dokazes to. Pravo ale je sakra narocne, su to kvantá a kvantá a to uz nejaky titul mam pred aj za menom, no az teraz sa citim študentom. Berie mi to de facto vsetok volny cas, pravo vystuduje nie mudra hlava s dobrou pamäťou, ale mudra hlava s dobrou pamäťou a obrovskou sebadisciplinou. Musíš najprv poznat sama seba, ci ti to stoji za to, ci ta to az tak zaujima. O uplatnenie by som obavu nemala, kto povedal, ze bude z teba advokat v praxi? Je mnoho pracovnych pozícii, kde pravo uvitaju, mat Právo v dnešnej dobe je top, aj v osobnom živote a kto tvrdi opak, len ta chce odradit.

autor
23. dec 2021

@zuzanka.zuzu UMB BB mam najblizsie, tak by som chcela ist tam, ale o tej skole sa hovori vselico, aj o fakulte samotnej. Vraj nie je taka dobra ako ta v Trnave alebo BA, je tam nizsia uroven, atd.. Je to tak, nemas skusenost?

@marylin84 dakujem😊, kde studujes, ak sa smiem spytat?

marca12
23. dec 2021

@panelacikova kamoska studovala popri dvoch detoch. Takze sa da

21oktober
23. dec 2021

autor , myslím že už si tu písala. https://www.modrykonik.sk/forum/uz-je-dospely/studium-prava-a-prokuratura-2/

ak si odhodlaná a ako tu niekto napísal disciplinovaná určite choď. Ak to ani neskúsiš , môžeš si to neskôr vyčítať. Ja mám 5 detí , s jedným som vyštudovala , druhé sa mi narodilo po škole , potom som 10 rokov tvrdo na sebe pracovala , urobila advokátske skúšky , po 10 rokoch do dnes som porodila ďalšie tri deti .

kittykat22
23. dec 2021

problem nebude vystudovat, problem bude uplatnit sa. Kazdy rok vychadza z pravnickych fakult 400 pravnikov a situacia u nas je tak mizerna, ze niektori po ukonceni studia nielen ze robia zdarma, ale dokonca platia za koncipientsku prax. Mam v okoli uspesne pravnicky a pracuju 14 hodin denne, aj pocas vikendu. Nemaju ziadny - ale prisaham ziadny zivot. Su to (so vsetkou uctou) kompletne bestie a nejaku matku s detmi by zozrali zaziva. Su abmiciozne, nekompromisne a velmi inteligentne. Uspesni pravnici su skutocne ludia ktori maju zeleznu volu a vydrz. Ak si tuzila po prave, tak to si mala asi riesit skor ako s 3 detmi na krku. Nemyslim to v zlom. Ako pravnicka mozes byt vzdy - ale za aku cenu? Studium je narocne, prax je nulovo platena ... takze 8r budes urcite bez cashu aj bez casu.

marylin84
23. dec 2021

Studujem v Košiciach

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
oblecenie99
23. dec 2021

Štúdium je pomerne náročné, ja vtedy mladá, bezdetna, na dennom štúdiu som mala co robiť, ak som si chcela udržať aj dobre známky. Navyše externé je dlhšie.
Uplatnenie... Závisí, kde. Ak si napr. Z BA tam sa teoreticky skôr uchytís v súkromnej sfére.. Štátna správa vo všeobecnosti dosť vybookovana a platy nič moc. Spomínaš políciu, možno by som na to išla opačne, skúsiť sa tam zamestnať a potom študovať externe právo, za vidinou neskoršieho kariérneho rastu. Čerstvo po skole bez skúseností a praxe to ťažko vidím na podnikového právnika, skôr na koncipienta v advokátskej kancelárií, ale z nástupných platov, ktoré často ponúkajú, by si sa dlho spamätávala, a nemyslím to tak, že by si nestíhala výplatu míňať.
Teraz to náročné: treba to vedieť robiť. Za prvé, právo musíš mat rada. Ináč sa v práci budeš trápiť. A musíš tomu rozumieť. Poznám takých, čo dali školu s červeným diplomom, lebo nabiflit sa dokáže každý, ale robiť v kancelárii nevedeli. Naučiť sa dá, prakticky to vedieť a robiť je už ťažšie.. Treba mať na to cit. Vediet rozmýšľať v súvislostiach. Vedieť písať. Jednať s klientmi. Pojednávat na súde so všetkým čo k tomu patrí.
Ďalej je tu velka zodpovednosť. Nadčasy sú samozrejmosťou. Najmä ak by si sa chcela venovať trestu, tam sú také lehoty, že musíš byť k dispozícii stále, aj cez víkendy. Aj v noci. Študovať spisy, zákony, judikatúru.. Pripravovať sa niekedy aj do noci. Momentálne som home office, lebo maleho sme v decembri pre choroby nedávali do jasliciek, štvrtý deň som robila do štvrtej rána aby som stihla svoje lehoty, keďže cez deň s aktívnym dvojročným by som aj prácu nezvladla.
Písala som už aj v inej diskusii, že som mala hovor s klientom aj počas výstupu na Rysy, aj na mori niekde medzi Maltou a Barcelonou. Si proste vždy k dispozícii. Nehovorím, že nemáš život, ale nie je to práca, ktorú necháš v kancelárii za zatvorenými dverami. A ešte som nepísala o advokatskych skúškach, bežne sa na ne učia aj 7 mesiacov. A popri nich sú štátnice fakt len malý aperitív,ver mi.
A čo ta asi zaujíma najviac: kariéra v tejto oblasti, obzvlášť v advokácii, s malými deťmi sa nedá robiť. Ibaže by si mala veľa peňazí aj z iného zdroja, ako práca v práve (najmä prvé roky) a zaplatíš si baby sitting, alebo muža, ktorý zarába tak, že v pohode zaplatí stráženie deti, ak by bolo treba. Aj jasle ci škôlka sa dajú, z vlastnej skúsenosti ale píšem, že keď je dieťa choré a treba ho ošetrovať, tak jasle sú ti akurát na nič. Neviem, aké máš staré deti, ale vieš si predstaviť, že dostaneš predvolanie na pojednávanie, a deň predtým ti dieťa ochorie..? Proste sa na teba nedá žiaľ spoľahnúť. Ak máš externú pomoc, tak áno, ináč len ťažko. Veľmi veľmi ťažko.
Nechcela som ta odradiť, to určite nie, iba napíšem reálne ako to funguje, aby si mala predstavu, či sa ti do toho oplatí investovať nemalé peniaze a najmä cenný čas, ktorý ti nikto nevráti. Právo je typická oblasť, ktorej sa po skole musíš naozaj veľa venovať, jednak dlhodobo, lebo sa veľa učíš aj po skole a získavas prax, aby si v tom bola dobrá a aj kratkodobo: 8 hodinový pracovný čas môže byť pokojne dlhší a dovolenky ti často spestria rozhovory ci maily s klientmi.

patricka
23. dec 2021

Ja som študovala pravo a tiež som nemala gymnázium, štúdium.bolo externé na univerzite komenskeho ale teda ja osobne by som si to nevedela predstaviť popri rodine a detom bol to fakt masaker a to už jednu vysokú školu som mala za sebou, štúdium je ťažké ale pokiaľ si to vieš pekne všetko zorganizovať smelo do toho....ja som.bola stresak veľký

jazernica
Autor odpoveď zmazal
kristina284
23. dec 2021

Ja chodím na právnickú, na UK, momentálne tretí rok, pomaly (snáď 😅) bakalár za sebou. V marci mám termín s prvým bábom, chodila som na gympel, dokonca som maturovala z dejepisu a z občianskej, ale na nič mi to nebolo, história ktorú sa budeš učiť na právnickej je aj tak inak zameraná ako tá na strednej, filozofia to isté.. štúdium je náročné, najmä teraz v online dobe nevieš kde ti hlava stojí, ale to je denné, externé neviem. Všetko je to najmä o prístupe a o celkovo o tvojich schopnostiach sa učiť, pamätať si - mne napríklad stačí pravidelne robiť poznámky z prednášok, poprípade z knihy a vypracovať si zadania čo dostaneme. Niekto sa musí učiť týždeň na skúšku, niekto 3 dni, a tak, sama musíš vedieť, ako si na tom a či na to "máš ". Moji spolužiaci tiež nemajú všetci gympel, maturita dejepis / občianska je skôr rarita. Prijímačky som nerobila, vzali nás veľa, ale veľa ľudí aj vypadlo počas tých 3 rokov...
Čo sa týka práce prokurátora, pokojne môžeš, nie každý to chce robiť, pochopíš neskôr, advokát-to už je horšie, to chce robiť každý skoro z právnickej, veľa detí rodičov, ktoré majú už vopred chytené fleky. Trestné právo nie je také ako si to ľudia predstavujú, treba si ujasniť či ťa zaujíma naozaj právna stránka alebo napr kriminalistika, kriminológia... život koncipienta je čistý fail, dostaneš dohodu o brigádnickej práci, v lepšom prípade 4 eurá na hodinu a pracovný čas tzv. "Nonstopka " .. ale vieš čo? Verím, že to stojí za to, napriek tomu, že je to ťažké štúdium a konkurencia je veľká. Nemusíš byť advokát, prokurátor, môže ťa to baviť a môžeš robiť niečo čo si prvotne neplánovala. A pokiaľ ti pomôže rodina s deťmi, bude ťa to baviť a máš na takéto učenie "bunky", určite to zvládneš. Držím palce, stará určite nie si ešte na žiadne štúdium, pokojne to vyskúšaj 🙂

zuzanka.zuzu
23. dec 2021

autorka - akože... ehm... a nie je ti to jedno kde je aká úroveň? ona je približne rovnaká na všetkých fakultách ale táto otázka ma ozaj pobavila v tvojom prípade 🙂 najväčší problém sú tie 3 deti a ozaj nie ktorá fakulta 😉 ber to čo je najbližšie, najlacnejšie, najmenej časovo náročné (pozri koľko predmetov treba za semester, na nete nájdeš študijné programy)... akože fakt nerieš úroveň fakulty 😀

hope170317
23. dec 2021

@kristina284 konštatovanie, ze advokát to chce robit každý ma mierne pobavila. Advokaciu dnes uz nechce robit nič. Robila som takmer 5 rokov v advokácii (potom som bola na materskej ale vela sa toho nezmenilo), ked som ja nastupovala v 2013 na moje miesto sa hlásilo 200 ludi v roku 2016 ked ame obsadzovali miesto prislo ledva 5 životopisov, teraz je to viac menej o tom istom, i ked opatovna 3 r koncipientura trochu to pohla vpred. Realita je taka, ze ja som napriklad mohla ist na advokatske skusky, stale môžem, ale nema to ziadnu perspektívu pre zivot s rodinou. Skoncila som na cas ako firemny právnik vo vacsej firme, kdr som nastupila a mam 3 x taky plat ako v advokácii, pracovnu dobu do 15 a 15,01 a vikend sviatok, piatok cistu hlavu, ziadne od nevidim do nevidim, stres za minimum

kristina284
23. dec 2021

@hope170317 keby sa prídeš opýtať na právnickú fakultu, čo chcú robiť študenti po skončení štúdia, tak ti väčšina povie, že chce byť advokát. 🙂 advokátov bude veľa, nakoľko veľa deciek má popredu vybavený dobrý flek. Takže tak.🙂 autorka písala len o pozícií prokurátor a advokát, tak som jej to opísala z môjho pohľadu🙂

portret7
23. dec 2021

📌