icon

Mam ísť študovať za učiteľku?

22. sep 2022

Zdravím...Rozmýšľam či ísť študovať učiteľstvo... vidím ako stále spoločnosť učiteľov "zhadzuje", ponižuje, nerešpektuje a finančne tiež nie sú dobre ohodnotení. Ak ste učitelia šli by ste ešte raz na vysokú školu s učiteľským zameraním? Alebo by ste sa vybrali iným smerom?
Prečo má veľa ľudí potrebu si brať učiteľov do úst? (Neustále počúvam, že nič nerobia, 45min hodina, len piju kavičky, 2mesiace prázdnin....Viem, že je to uplne inak, otec je učiteľ a z práce si nosí prácu domov, opravuje, pripravuje sa na ďalší den, vymýšľa aktivity, vyhľadáva ich na internete, koľkokrát je tu pre študentov a ich problemy atd..) otec ma odhovara, že si mám vybrať niečo ine... Ake sú pre a proti? Ďakujem 👍

autor
22. sep 2022

@bilberryday lukratívne miesto? Preto chyba toľko učiteľov? Neviem neviem 🤷

jannies15
22. sep 2022

@adri266 Presne aj ja som rovnaký prípad 🤗🤗

asocial
22. sep 2022

Ucitelia naozaj chybaju najma v BA. Cim dalej od BA,tym mensia sanca. Je to tym, ze na BA pomery (a samozrejme aj ceny nehnutelnosti a sluzieb) je mzda pedagogickeho zamestnanca uplny vysmech a pod priemerom. Na druhej strane napriklad dakde v "Hornej Dolnej", kde kadernicka stoji 10 eur a byt 50.000, teda aj priemerna mzda je nizka, je to ozaj lukrativnejsie miesto a casto je cakacka na uvolnene miesto...

Este si mlada, uvidis, mozno budes uplne daco ine studovat.

katarinka289
22. sep 2022

@cukrikovavila ja som prave na PEP.Nesuhlasim vobec s tym,co pisete. Sito je vsade rovnake.Kto na to nema,neurobi skusky,odchadza.A to,ze nas nikto nezaplati? Ako ze nie? Ved v skolstve je plat tabulkovy

katarinka289
22. sep 2022

@suzy2508 to mi nevychadza.Ja mam zatial len strednu,prax 5rokov,vysoku este studujem a mam 770€ s kreditmi.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
autor
23. sep 2022

Ja mam rodinu z východu, nemyslím, že je to tam všetko také lacné a že je tam učiteľstvo lukratívny job . Aj tam su predražené byty, nehnuteľnosti... Zväčša chýbajú učitelia aj na východe, no je pravda, že najmä v rómskych osadách...

suzy2508
23. sep 2022

@katarinka289 úplne vážne myslím to číslo. Nemám dôvod klamať. Som po vysokej škole a za sebou mám 3 kompletné roky praxe. Toto je suma čistého základného platu bez príplatkov (žiadne inovačné, ani atestácie). 797,84 aby som bola presná. A obdivujem takých, ktorí učia za túto sumu v Bratislave, aj keď náklady na život stúpli úplne všade a je to des, keď sa ťahá aj hypo.

autor
23. sep 2022

@suzy2508 to je teda malo.

drzaopica
23. sep 2022

Nie, iba ak planujes mat muza, ktory dobre zarobi😀vies aky plat ma tvoj otec podla toho kalkuluj

jannies15
23. sep 2022

@suzy2508 pred 6 rokmi som ihneď po výške zarobila tesne pod 500€ v čistom, brat sa mi smial, že on má so strednou školou o 200€ viac.
Teraz je to už o inom, ale veľa robia príplatky za kadejaké školenia (tiež to stojí nemalé peniaze, čiže návratnosť trvá dlhšie), atestácie a iné veci.

katarinka289
23. sep 2022

Prepáčte,ale sama som učitelka a keď čítam takéto veci o plate,tak ma to hnevá. Veď existujú možnosti,ako si prilepšiť.Nie len sedieť a myslieť si,ze veď mám VŠ a teraz budem čakať,kým mi niekto nedá 1500€ v čistom. Ja mám zatiaľ len strednuú školu,čiže platová trieda 5, no s kreditmi 770€. Vzdelávania ma stáli 300€.Dávno sa mi vrátili.Moja sestra Mgr.s 2 atestáciami cca 1300€. Dá sa zarábať aj viac,no treba pre to aj niečo urobiť.Ani lekár nie je lekárom bez atestácií. A naozaj ten pracovný čas a voľno v lete za to stojí

autor
23. sep 2022

@drzaopica otec vsak pracuje vyse 30rokov, doručuje a pomaha mame vo firme. Tak je to asi ine trochu, ale mam predstavu.. 🙂

autor
23. sep 2022

@drzaopica doucuje 😀

autor
23. sep 2022

Ďakujem žienky, zvážim všetky pre a proti 🙂 pekný deň 🥰💞

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
suzy2508
23. sep 2022

@jannies15 môj brat má iba so strednou školou o vyše 300 e viac, než ja a VŠ.
Je pekné, že tu hovoríte o privyrobení po poobediach, ale stále sa bavíme o vedľajšom - NEPRAVIDELNOM príjme.
A tie školenia - inovačné sú nákladné (vráti sa ti suma po čase), platia ale len 7 rokov a potom môžeš znova začať. Po novom ťa na ne musí pustiť riaditeľ, čiže nie, že ty sa rozhodneš rásť platovo, lebo chceš. Atestáciu si môžeš robiť až po 5 rokov praxe (resp. ti bude platiť až vtedy ten príplatok), odkedy si samostatný učiteľ. Druhá atestácia po ďalších 5 rokoch. Samozrejmosťou je vypracovanie portfólií a iných náležitostí. A ak som dobre pochopila, ak pôjdeš na materskú, ako napr sa teraz chystám ja po 3 rokoch praxe, materská sa mi nebude počítať do pracovnej praxe, len do odrobených rokoch a budem stáť s atestáciou, kým mi nabehnú odpracované roky. Ja ťa nechcem strašiť, zariadiť sa budeš musieť sama. Má to aj výhody, len toto sú aj tie veci, nad ktorými človek hneď nerozmýšľa, keď sa rozhoduje pre povolanie. A keď rozmýšľam, koľko mi potom vypočítajú za tie roky dôchodok, tak to bude do plaču.
Btw - pozerám, že si z BA. Mám kamošky z VŠ, ktoré robia učiteľky v BA. Veľmi ťažko sa z toho platu vychádza. Niektorým zamestnávateľ pridáva + 100 e osobné, aby to trošku zlepšili, ale stále je to bieda, pretože cena za bývanie a celkové náklady ťa nepustia.
Za mňa - osobne by som to šla študovať opäť a potom robiť k súkromníkovi, nešla by som robiť do školstva, až keď by som mala deti, aby som mohla byť s nimi doma kým vyrastú a neriešiť, že čo s nimi cez prázdniny.

drzaopica
23. sep 2022

@katarinka289 aky bude rozdiel, ked si spravis VS?Autorka otec doucuje to su fajn peniaze, plus pred prijimackami sa nezastavi.Moja svagrina je ucitelka, ak by mala zit sama s detmi nevyzije.Spravila si kurz a predcvicuje po veceroch zumbu deti su uz vacsie.Najvacsie plus je, ze je o 14 doma priravy ma z minulych rokov pisomky casto opravuje pocas hodiny.Ale ona sa v ucitelstve nasla a nemenila by.

kp7333
23. sep 2022

Treba si jedno uvedomit: v korporate mozno dostanes nastupny plat po VS 1000 eur v cistom, casom mozno 1500, ale pracovna doba je cca od 9.00 do 18.00. To si zena - matka nemoze dovolit. Takze po materskej nastupis na polovicny alebo skrateny uvazok (ak budu suhlasit) a tym padom sa ti patricne krati plat. Plus budes musiet vykryt prazdniny - homeoffice, tabory, atd. lebo tolko dovolenky ti nikto neda. Pre pracujuce matky sa praca v skolstve stava zaujimava a financne nie az tak nevyhodna (v porovnani s platom na skrateny uvazok v sukromnom sektore).

lucinka1988
23. sep 2022

@kp7333 toto si super napísala, ja síce nie som pedagóg, prednášam na VŠ- ale! Najväčšia chyba je, keď začne človek pozerať len na číslo na výplatnej páske a nepozrie sa na veci komplexne..Jasneže z dobrého pocitu sa účty nezaplatia, ale- život nie je/ nemal by byť o otrokárčení od nevidim do nevidím v práci, ktorá väčšinu ľudí nebaví a nenapĺňa- síce majú vyššou výplatu- ale v prepočte na to, koľko času strávili v práci veľakrát aj nižšiu v porovnani s na prvý pohľad finančne neatraktívnymi pozíciami. Ja vidím učiteľstvo ako super dlhodobú investíciu v tom, že človek sa stáva expert v istej oblasti a časom to vie veľmi zaujímavo využiť aj inak- realizovať sa vo svojom fachu aj mimo práce v škole a super si zarobiť, zároveň na sebe makať a investovať do svojho rozvoja. Ja to krásne vidím na svojej profesii- máloktorý prednášajúci na VŠ žije iba z toho- aj keď je to zaplatené slušne, aspoň prednášky v cudzom jazyku..Ale realizujú sa aj inde, lebo si to odborníci vo svojom fachu..Pritom nejde o rutinnú a monotónnu prácu 8 a viac hod denne za PC, ako v mnohých prípadoch. Tam už nikto nehovorí o tom, ako sú mnohokrát ľudia z korporatov vyhorení, v depresii, frustrovaní a pod..Nechcem paušalizovať, ale ja osobne by som išla za tým, čo ma baví a snažila sa v tom zdokonaľovať- potom aj peniaze prídu a viac, než by človek čakal. Nehovoriac, že pre matku je pracovný čas a dĺžka dovolenky obrovský benefit

katarinka289
23. sep 2022

@drzaopica s Bc.postupim do 6tr., s Mgr do 7mej.S inovacnym vzdelavanim +12%.

durianka1973
23. sep 2022

@kp7333
@lucinka1988
Výborne vystihnuté. Žijem v dedine v okolí Bratislavy a vidím, ako do našej školy išlo pracovať pár ľudí (aj muž, nielen ženy), ktorí boli predtým v korporáte, sú po materskej, alebo proste vyhoreli vo svojej predošlej práci a rozhodli sa buď učiť alebo ísť robiť vychovávateľa do družiny. Nechcú už jednoducho každý deň dochádzať do BA, potrebujú viac času pre rodinu, a to aj za za cenu toho, že idú platovo dole. A sú to kvalitní a šikovní ľudia. Deti, ktoré ich dostali, majú šťastie. Oni zase zarobia viac, ako by zarobili na polovičnom úväzku v korporáte - a okrem toho, polovičné úväzky je aj dosť ťažko nájsť. Preto si myslím, že pedagogické vzdelanie určite nie je na škodu. Aj keby autorka nenastúpila ako učiteľka hneď po škole (s pedagog. vzdelaním sa dá nájsť v pohode aj iná práca), môže prísť životná etapa, kedy sa bude veľmi hodiť.

oblecenie99
23. sep 2022

VŽDY, celý život som túžila byť učiteľkou. Prehovárali ma moje učiteľky na strednej, že k tomu potrebujem bohatého manžela atď. Na taký ten vonkajší tlak (nepíšem nátlak, lebo konečné rozhodnutie bolo moje..) som si vybrala iný smer, ktorý znie lukratívne, ale (paradoxne) aby z neho mal človek aspoň také peniaze, ako učitelia - tak sa potrebuje veľa veľa veľa učiť a robiť. Potom môže mať samozrejme viac, a dá sa postúpiť vyššie, ALE chce to výdrž aj povahu aj lokalitu, kde to robí.. ja, s mojimi skúsenosťami a so súčasnou hlavou (mám 33), napriek tomu, že svoju prácu naozaj mám rada a koniec koncov neľutujem svoj výber - by som napriek tomu, mať dnes 18 - podávam prihlášku na pedagogický smer ;)

bessable
27. sep 2022

na tvojom mieste by som sa zariadila podla seba, ak citis, ze je pre teba ucitelstvo to prave, nevahala by som (velakrat si rodicia myslia, ze vedia co je pre nas to naj...) 🍀

novakkata
27. sep 2022

Ja som učiteľka, ale už by som to nešla študovať. Jediná výhoda sú tie prázdniny...po rodičovskej dovolenke som nešla naspäť do školstva a ani neplánujem.

pokojvdusi9
27. sep 2022

Moj bratranec je ucitel no radsej odisiel lebo by neuzivil rodinu Nie je to ohodnotene.Ale keby som mala byt ucitelkou tak na strednej alebo niekde na dedine v malotriedke.

letfenixa
27. sep 2022

Som učiteľka dvadsiaty rok a jediná ina profesia, o ktorej uvažujem, ze by ma bavila, je práca v knižnici. Takže za mňa má byť učiteľom ten, kto naozaj ním chce byť, bez ohľadu na platové podmienky. Ja mám momentálne najvyšší plat, aký môžem mať, lebo mám 2.atestaciu (o tu neprídem) a 12% príplatok (o ten časom prídem).

katarinka289
27. sep 2022

@pokojvdusi9 tiez je rozdiel ucitelka a ucitel.Tiez by som nechcela muza-zivitela rodiny ucitela.Pre zenu je to platovo aj casovo vyhodne

evkamotka
27. sep 2022

Kamoska uci anglictinu na strednej odbornej škole a je stastna. Ma dobry kolektiv, dobru prac dobu...ma okolo 34r takze to nerobí rok. Sama hovori, ze ma velmi rada svoju pracu. Plat povedala, ze ma tiez dobry.

Mozno závisí od tvojho okolia, no v mojom okoli sa ucitel nepovažuje za podradnu pracu. Pracuju s nasimi detmi a akt mam stastie na ucitelky, ktorym na detoch ocividne zalezi. Vies ono je to potom obojstranne. Ony su mile, ochotne, na urovni, staraju sa. Tak aj my rodicia si ich vazime a snazime sa byt ustretovi, napomocni.

Dalsia kamaratka napr uci na sukromnej skole Felix a tiez si pochvaluje. Platovo dobre ohodnotena a ze jej tam davaju zvyčajne deti rodicov, ktorym velmi zalezi na vzdelani, takze sa netrapi s lajdakmi atd. (Na vynimky)

Dalsia uci na beznej zakladke v BA, vyslovene ospevuje kolektiv aj riaditela a chvali dobrych rodicov, ktori pre nu znasaju modre z neba, lebo sa im paci ze je mlada, sikovna, zaujima sa.

Podla mna kazda praca vie byt na chu*a a v kazdej praci vies mat hrozny kolektiv/sefa. No ked rodicia vidia tvoj hmatatelny zaujem, ten vztah je uplne ina liga. Lebo ty sa staras o ich deti, co su im najcennejšie na svete.

janette2021
27. sep 2022

Ak si z BA, nájsť miesto učiteľa by nemal byť problém.
Ja som si tiež nebola istá, preto som si vybrala ucitelstvo ANJ a NEJ... že keby som nechcela učiť nakoniec, skúsim prekladať alebo si nájdem prácu nejakej firme. Všetci moji spolužiaci tak po výške urobili, učím len ja 😁
Výhody: sčasti práca na doma, veľa dovolenky cez letné prázdniny, práca, ktorá ma baví....
Nevýhody: hlučné pracovné prostredie a otrasný plat, v BA z učiteľského platu vyzijes ťažko.