Mám si spraviť maturitu, alebo odíst pracovať do zahraničia?

25. sep 2023

Mám 26, rokov. Vyštudovala som 3 ročný odbor cukrár, ktorému sa nevenujem a rozmýšľam, či si dorobiť maturitu externe, popri práci, alebo ísť pracovať do zahraničia. Prácu tam budem mať podradnú, ale to mám aj tu. Celkom ma láka aj výška, no nechcem predbiehať.

Ak maturitu, poznáte niekoho, kto chodil takto na nadstavbu externe, popri práci? Dá sa to stíhať? Ako to vlastne funguje? Môžem študovať odbor aký chcem? Nadstavba je 2 roky, čiže takisto 2 roky, hoci robím externe, však?
Podotýkam, že som single a bezdetná, čiže hádam budem mať času dosť.

Vopred ďakujem za rady.

melanta
26. sep 2023

Nerobíš podradnú prácu, žiadna práca nie je podradná. Robíš nekvalifikovanú prácu a s veľkou pravdepodobnosťou ju budeš robiť celý život. Sú ľudia, ktorí sú úspešní aj bez maturity, ale v niečom vynikajú, napríklad v nejakom remesle. Ja sa priznám, že mi je trocha smiešne, keď čítam že niekto premýšľa nad VŠ, ale nemá maturitu a váha či si ju urobiť. Sú ženy, ktoré majú muža, niekoľko detí, chodia do práce a popri tom externe študujú VŠ. Zvládneš to aj ty, ak budeš naozaj chcieť. Avšak veľa ľudí iba sníva o tom, že bude študovať, že chce lepšiu prácu, lepší príjem. Ale neurobia pre to nič. Ty sama sa musíš rozhodnúť, čo chceš. Nie je hanba robiť celý život nekvalifikovanú prácu. Ale ak tú prácu vnímaš ako podradnú, tak pozri si vo svojom okolí, ktoré školy ponúkajú externú maturitu, vyber si a choď do toho. Nie je dôvod, aby si to nezvládla, ak budeš chcieť.

anjelicek26
26. sep 2023

Robis skvelu pracu, prosim len to, ze je horsie platena nikdy nesmie definovat pracu ako "podradna"... ak ti maturita nejako pomoze karierne, chod do toho, ale urcite ju nepotrebujes ak chces pracovat v obore... v dnesnej dobe sa cukrarky vedia svojou pracou dobre uzivit, ano potrebuju fb, instragram, prezentaciu, pozerat nove trendy, ale ide to... ist studovat len kvoli "aby som mala maturitu" a "aby som mala vysku" uplne bez planu skonci vyberom tretotriednej vysky, s ktorou aj tak skoncis na kase niekde v lidli (a nie, ani tato praca nie je podradna), ale proste zamestnavatelia pozeraju velmi dokladne, kto kde a co studoval, neodhaknu "aha titul ma"... My zijeme v zahranici, ano remeslom si zarobis na slusny zivot, malo by to tak byt vsade, aj ked viem, ze nie je.

tina5959
26. sep 2023

Aj keď si spravíš maturitu,nezaručí ti to na100% lepšiu prácu. Ale možno áno, ale hlavne budeš mať viac možností na výber. Som v každom prípade za vzdelanie.

tiezjedna
26. sep 2023

Utekaj do zahraničia, ak by si tam aj nenatrafila na luxusne platenú prácu, budeš mať jedinečnú príležitosť naučiť sa jazyk, čo možeš v živote xkrát zužitkovať viac ako maturitu či vš...

elenita
26. sep 2023

Pozri, ked si slobodna a bezdetna, urcite zvladnes dorobit si maturitu popri zamestnani. A potom mozno aj tu VS a to Ti opat otvori nove obzory, ci uz doma alebo v zahranici. Ja som promovala na VS s rocnymi dvojickami, teraz mam 3 deti (2 x puberta v rozpuku a 1 x nespavec a mrzut 2r), chodim do prace a rozhodla som sa externe si este spravit pedagogicke minimum. A verim tomu, ze to zvladnem. Dufam 🙈🤣

lulu0123
26. sep 2023

Urob si tu maturitu.V 26 rokoch to zvladnes hravo aj popri praci.Do zahranicia mozes ist aj o 2 roky,ak budes stale chciet.A vzdelanie ti uz nikto nevezme.

angela85
26. sep 2023

Určite si sprav náturu. A ak teraz rozmýšľaš či sa to dá zvládnuť popri robote,tak určite nezvladnes vysokú externé. Keď to chces spraviť,tak choď za tým. Lebo aj zahraničie bude pre teba len na chvíľu ak si není ochotná sa posúvať ďalej vo vzdelaní či odbornosti.

ivangeline
26. sep 2023

Mam znamu,kt si robi maturitu. Zatial je doma s dietatom ale teda aj popri praci bude.. Chod do toho. ;)

dankabetka
26. sep 2023

Ahoj, normalne som sa zamyslela co by som urobila ja. A teda : ak by som mala 26 a bola slobodna a bez zavazkov, odisla by som do zahranicia, ale len ak mam na 100 % istu pracu. Za ten cas by som sa naucila jazyk...brala by som to asi ako jazykový kurz 😉, ale stanovila si limit kedy sa vratim ( 2-3 roky). Po navrate by som si dorobila maturitu. Citala som , ze ti tu zienky pisali opacne, ja som za vzdelanie, urcite, ale ... ak neodides do zahranicia teraz, je mozne, ze sa tam uz neskor bud neodvazis alebo sa usadis tu a zalozis si rodinu, maturitu na 2 roky urobis " hocikedy" ( naschval v uvadzovkach .... lebo su to len 2 roky a tie ubehnu ako voda), popri praci aj popri materskej, ale tu skusenost so zahranicim, osvojenie si jazyka krajiny uz nemusis potom stihnut. Ale to je cisto len moja kalkulacia... ako mat prakticky oboje 🙃

autor
26. sep 2023

@melanta Ja neváham či si ju urobiť. Len rozmýšľam, či si ju spraviť teraz alebo trochu neskôr.

autor
26. sep 2023

@anjelicek26 Treťotriednu výšku by som si nevybrala. Žiadna sociálna práca, či cestovný ruch, ani právnickú by som v tomto štáte neštudovala.

autor
26. sep 2023

@angela85 Chodia na dennú formu VS aj ľudia v 30tke? Či je to už divné?

melanta
26. sep 2023

Neskôr? Máš 26. Čo znamená neskôr? Keď budeš mať rodinu a deti? Nebude lepšie neskôr sa už orientovať na kariéru? Ak teda prácu, ktorú robíš teraz, považuješ za podradnú. Mimochodom, právo v tomto štáte by si neštudovala. Poznám veľa právnikov, ktorí úspešne robia právo kade tade po svete a začínali s právom na Slovensku. Možno skús najprv popracovať na tvojom postoji. Máš učňovku, ale právo v tomto štáte by si neštudovala. Prácu, ktorú robíš nazývaš podradnou. Skús aj trochu pokory mať, voči nekvalifikovanej práci, pretože aj tá je dôležitá a tiež voči ľuďom, ktorí vyštudovali na Slovensku. Lebo oni vyštudovali, ty si zatiaľ ani maturitu neurobila. A áno, na dennú formu VŠ chodia aj ľudia po 30 či dokonca starší.

autor
26. sep 2023

@dankabetka Tak o to, že si založím rodinu sa nebojím. Nechcem deti. Prácu v zahraničí istú nemám.

simca06022011
26. sep 2023

Dorob si maturitu, cim skor. To nie je vec momentalnej situacie, ale aj do buducna.

autor
26. sep 2023

@melanta Deti mať nikdy nechcem. Fajn, máš pravdu. To čo som povedala o práve bol nezmysel. Uvedomila som si to. No neviem, právo ma aj tak veľmi neťahá.

angela85
26. sep 2023

No s tým skúsenosť nemám,dorabam si externé,ale keď máš sponzora na život,tak môžeš aj denné. A aj denné štúdium si vyžaduje dosť penazi

melanta
26. sep 2023

Veď právo študovať nemusíš. Môžeš robiť čokoľvek. Podľa toho si v tejto chvíli vyber maturitu a potom prípadne aj VŠ. Ale maturita je dnes viac menej základ. Jedna ti tu napísala, že choď do zahraničia a uč sa jazyk, že to je podstatné. Nesúhlasím. Robím s pracovným trhom mimo SR. Angličtina a nemčina na vysokej úrovni nie je dnes nič wau. Ak si zamestnávateľ bude môcť vybrať medzi človekom, ktorý má maturitu či dokonca VŠ, prečo by si vybral človeka s učňovkou bez maturity. Dnes už nestačí vedieť iba jazyk. Z časti má pravdu anjelicek, o remeslách, ale keby si chcela byť cukrárka a bola by si v tom skvelá, tak by si sa tým živila. Takže ak sa nechceš živiť týmto remeslom, tak zahraničie je fajn, ale urob si najprv vzdelanie. V zahraničí sa nikto nebude byť o človeka bez maturity ak chceš robiť niečo lepšie ako robíš teraz. Máš pár mesiacov na to, aby si sa rozhodla, akým smerom ísť. Pozri si SŠ, ktoré robia externú maturitu a aké sú podmienky, nech máš nad čím premýšľať, aby si vedela, čo ťa čaká.

kiki68
26. sep 2023

A co si nespravis maturu, doucit dobre jazyk a hybaj robit cukrarku do zahranicia? Kamosi v tomto fachu zarabajudost pekne sumy. Pracu mimo Fach vobec nebrat.

lulu0123
26. sep 2023

Cim skor si ju urob.Neodkladaj to na neskor.Potom sa k tomu uz vobec nedostanes.Maturita neuskodi,skor ti nejake dvere otvori.

stanka_k
26. sep 2023

Určite by som maturitu dorobila. Len pri CV sa oberáš o šancu, že si to niekto vôbec prečíta.. stačí si pozrieť pracovné ponuky, čo sa vyžaduje.. to že dnes nás prácu ok, no čo bude za x dlhý čas...vždy je lepšie mať aspoň niečo, ako nič...