Mám začať s nemčinou alebo s angličtinou?

12. mar 2023

Ktory cudzi jazyk by sa deti mali zacat ucit ako prvy, aby v dospelosti ovladali oba?

kaktusik007
12. mar 2023

kedze anglictina je povinna od tretej triedy, a vacsinou uz ju maju skoly od prvej, s nemcinou by si musela zacat priserne skoro ;)

nechaj to tak, nemcinu pridaj podla schopnosti dietata - kludne az v sedmicke, avsak potom aj cez jaxykovku, dotacia 2 hodiny v tyzdni je priserne malo

sissy27
12. mar 2023

Podla mna na poradi nezalezi. Nie vsetky deti maju nadanie na jazyky, nie kazde dieta ma / bude mat moznost (a chut) oba jazyky pravidelne pouzivat.
Idealne by bolo, ak by jeden z vas, rodicov, bol native speaker a viedol dieta k jednemu cudziemu jazyku bilingvalne a druhy jazyk neskor prida v skole.

tanyan
12. mar 2023

Ja som začala s nemčinou mimo školy asi v druháku na základnej. V tretej triede sme v škole začali s ruštinou, ale prišla revolúcia, tak nám vo štvrtej triede zrušili ruštinu a začali sme s angličtinou a v piatej triede sa aj v škole pridala nemčina. Jazyky ma bavia a istý čas som celkom slušne tlmočila simultánne aj prekladala nemčinu aj angličtinu.
U dcéry som tiež chcela začať s nemčinou, ale pre malé deti je väčšinou k dispozícii len angličtina. Dcéra teda začala ako jeden a pol ročná navštevovať (najskôr spolu so mnou) kurzy Helen Doron. Dali sme ju aj do jazykovej škôlky, kde mala angličtinu a španielčinu. Teraz je už druháčka na základnej a v škole má angličtinu, chodí aj mimo školy (aby napredovala ďalej a nestagnovala - niektorí spolužiaci sú začiatočníci) a tento rok začala s nemčinou.
Rozprávky a filmy pozerá primárne (a radšej) v angličtine a jej jazykový prejav je úplne plynulý, porovnateľný s rodnou slovenčinou.
Dôležité je podľa mňa, aby dieťa malo intenzívnejší kontakt s jazykom minimálne v pasívnej forme, nielen počas vyučovania a robenia domácich úloh.

stvura
13. mar 2023

Podla mna to je uplne jedno (ak vies ze ta bude ucit cudzi jazyk native speaker tak zacat s tym ako prvym)...ja som zacala s anglictinou v piatej triede na ZS, s nemcinou na SS, chodila som jazykovu SS s vyucbou troch jazykov (tretia spanina). Po skole som bola dva roky v DE a rok v UK na skole. Pobyt v zahranici ti da viac ako akakolvek dlha ci intenzivna vyucba v cudzom jazyku na Slovensku. Tiez je diskutabilne kto ta tu na SK uci.
Osobne ked hodnotim svoje deti - mam ich na ZS zameranej na jazyky, dve deti z troch v jazykovych triedach tak vidim sakra ten rozdiel. U nas ide prvy jazyk od tretiaku, druhy od piataku, pri nejazykovej variante triedy prvy od tretiaku, druhy od siestaku - ale spravidla tymto triedam davaju slabsich vyucujucich. Osobne by som dala prvy jazyk nemcinu ale taka moznost nie je lebo deti su z anglictinou konfrontovane uz v skolke a tiez vela filmov pozeraju v anglictine. Ja to robim tak ze starsiemu pustam filmy i v original nemcine, ale teda ked mu porovnam uroven jazykov tak vie lepsie anglicky (akruat robil nemecky diplom a v lete robi anglicky)

yoxinka
13. mar 2023

Nie je podstatné, ktorý jazyk sa začnú učiť prvý, ale s ktorým jazykom budú stále v kontakte a ktorý budú môcť aktívne používať. Moje deti hovoria plynule anglicky, lebo sú v anglickej škôlke/škole. Syn bude budúci rok priberať nemčinu. Jazyk sa dospelý človek naučí za dva roky, ak mu venuje 30minút DENNE. Ak sa tvoje deti budú učiť nemecky a okrem školy sa tomu nikde nebudú venovať, zabudnú ho. To sa stalo mne s nemčinou. Učila som sa to 10rokov na všetkých stupňoch, aj na základke, aj na strednej, aj na vysokej. Po nemecky ti poviem 5viet. Nikdy som ten jazyk mimo školy nepotrebovala/nepoužívala. Dnes je učiť sa jazyk mega jednoduché, netreba ísť ani do zahraničia (aj keď jasné, že to ti dá najviac). Existuje youtube, tam je xy učiteľov jazkov, existujú podcasty zamerané na učenie jazykov, existuje platforma italki, kde si vieš nájsť native speakra a pravidelne s ním komunikovať v jazyku, ktorý sa učíš. Filmy, seriály majú jazykové mutácie. Ak máš možnosť, aby sa dieťa učilo s native speakrom (moja dcéra sa anglicky naučila v škôlke v priebehu jedného roka, učiteľka bola z USA) začala by som takým jazykom. Ak taká možnosť nie je, tak je to asi jedno. Najdôležitejšie je, aby ich ten jazyk bavil a venovali sa mu.

svetlonos
13. mar 2023

Ahoj,
uvidis ci nadanie na jazyky ma a potom je to jedno. Ja som mala v zs, ss nemcinu. AJ mi prisla nemozne tazka. Ked som odisla do Nemecka, po roku som mala super zafixovanu nemcinu. Po dvoch rokoch v DE som odisla na pol roka do Londina a naucila sa anglicky vdaka kurzom, zivotu priamo v krajine a ludom, s ktorymi som vedela hovorit len anglicky. Pokial vies uz skvelo jeden jazyk, druhy sa uz rychlo naucis.