icon

Na akú vysokú školu môžem ísť, keď som vyštudovala gastronómiu?

natynatt
24. aug 2020

Dobrý deň ,mám takú otázočku. Za malú chvíľku si budem musieť vybrať vysokú školu. Stále mám na to dosť času, ale ja si radšej veci pripravím vopred, než na poslednú chvíľu. Chcela by som sa spýtať. že na akú vysokú školu môžem ísť ,keď som vyštudovala gastronómiu v odbore cukrár/ka. Výučný list + maturita. Ide o to že doma mi povedali ,že môžem ísť na akúkoľvek vysokú ,no ja si to nemyslím. Neviem ako to funguje ,ale nemyslím ,že sa dá z gastronómie skočiť zrazu na právo. To je len príklad ,ale naozaj som si neni istá podľa akých kritérií sa vyberá vysoká škola. Viete mi niekto prosím poradiť ? Vopred ďakujem za rady.

tncka
24. aug 2020

@matqa411211 nehovorim ze stat sa nemoze,ale musela by sa sakramentsky snazit. Mam 2vysky a isla som z OA zameranej na matiku...Doucovanie ma neminulo len aby som to nejak dala. O statistike ani nevravim. Ak prezije 1.rocnik moze si pogratulovat,ale pochybujem...Teraz je uz neskoro,mala rozmyslat skor o buducnosti.

tncka
24. aug 2020

@eliska13 no ano s tym suhlasim. A potom decko musi trpiet.

hettinka
24. aug 2020

@katulka1992 môžem sa spýtať, na ktorej univerzite si vyštudovala?

katulka1992
24. aug 2020

@hettinka Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

majusska202
24. aug 2020

@natynatt tak v podstate môžeš ísť na hocijakú. Moja sestra ma ukončené konzervatórium a vysokú študuje veterinu. Zo začiatku chodila na doučovanie lebo bola mimo ale v pohode to teraz zvládala.

adamadent
24. aug 2020

Treba si pozrieť aj podmienky pre prijatie na externe a denne štúdium v jednotlivých odboroch sa líšia.

natynatt
autor
24. aug 2020

@terezia1477 uvažujem nad psychológiou a ešte možno niečo s obchodnou alebo pedagogická zameranie ešte presne neviem čo sa tohto týka. Ako animatorku ma práca s deťmi bavila a rozmýšľala som nad tou psychologiou a pedagogickou ,no stále tu je to ze by som si raz chcela rozběhnout aj vlastny obchodovanie s tak je dobrá tá obchodná. Stále mám 2 roky sa rozhodnúť

natynatt
autor
24. aug 2020

@majusska202 áno budem musieť aj ja keď budem chcieť ísť na vysokú. Uvidím musím sa rozhodnúť mám dva roky ešte. Ďakujem

renatik91
24. aug 2020

@robin30 Prečo nie? Právo v Brne patrí medzi veľmi dobré fakulty. Akurát, že je potrebné sa zmieriť s tým, že dcéra v ČR definitívne ostane.

robin30
24. aug 2020

@renatik91 s tym ja nemam problem nech zije aj v kanade😁skor mi islo o to,ze vas je vela nevidim nejak ruzovo jej buducnost hoci je cielavedoma a makat vie ale tak uvidime co prinesie buducnost.inak pekna fotka som ta nesla spoznat nick mi sedel ale fotka nie🤣🤣🤣

hettinka
24. aug 2020

@natynatt možno by bola cesta urobiť si Doplnkové pedagogické štúdium a robiť majsterku odborného výcviku v svojom odbore. Ak ta baví práca s deťmi a uvažuješ nad pedagogickým smerom.

deti95060810
24. aug 2020

@katulka1992 a ja že prečo mi dcérina učiteľka napísala sms sprvávu a tam slovko "kolegiňa".... no možno má tiež strednú záhradnícku.... 😉

oli18
24. aug 2020

@natynatt Prečo si išla za cukrárku? Baví ťa tá práca, alebo si nemala vedomosti na gymnázium, obchodnú, či inú strednú školu, z ktorej by si mala lepšie základy na VŠ?

zuzuliennka1
24. aug 2020

@tncka ale coby, moze ist napr. na cestovny ruch, hotelierstvo,... myslim ze umb ma taky odbor... uz co vystudovala, nezmeni ale nic nie je stratene, ak naozaj chce a zamaka 🙂

hettinka
24. aug 2020

@zuzuliennka1 na cestovný ruch musí vedieť aspoň 2 jazyky. Angličtina na výbornej úrovni je bez debaty.
Určite nestačí úroveň, na akej maturuju žiaci na SOŠ.

zuzuliennka1
24. aug 2020

@hettinka tak to je jasne, ale cudzi jazyk sa douci aj sama v nejakej jazykovke, na to netreba vysku 🙂 len treba chciet

ejanjelik
24. aug 2020

Ozes si urobiť pedagogické minimum A robiť majsterkou v tvojom odbore

oblecenie99
24. aug 2020

@natynatt Ahoj,tak ja ťa skúsim povzbudiť ;) ak dobre tipujem,uvažujes skôr o humannych odboroch,ako prírodných.. niekde aj v diskusii som zachytila,že by ťa možno zaujímalo aj to právo,tak co sa týka tohto odboru a všeobecne,uplatnenia v ňom,viem ti trochu popísať situáciu.Ja som chodila na 8 ročne gymnazium,ale nezdá sa mi,že by ma to nejako extra pripravilo na prijímačky..dosť sa u nás tlačili prírodné vedy a jazyky.Na prijímačky som sa pripravovala vlastne sama.Treba mať rád dejiny a samozrejme mať zvládnuté základy náuky o spoločnosti,určite treba ísť na kurz,zvyčajne robia aj jednotlivé fakulty už rok pred prijimackami,treba sa vopred informovať.Co sa týka samotného štúdia,dá sa to zvládnuť,ak keď treba veľa memorovat a aj rozumieť tomu.prvý ročník bol taký celkom v pohode,aj keď to množstvo sa samozrejme nedá porovnať s tým,čo bolo na strednej,bolo toho oveľa viac.. na práve sa skutočne rosambo začína až neskôr,keď zrazu vhupnes v druhom ročníku do občana,ústavného práva,atď.atd.,a už je to o inom,ako nejaké rímske právo.Mozno sa nájdu geroji,áno,poznám aj ja :D ktorí tu školu dali ľavou zadnou,ja som sa veľa učila,na skúšky som sa jednoducho nevedela pripraviť tak,že na hocijaku známku,ja som sa učila každú jednu otázku a poctivo..čiže ja som tu školu brala vážne,možno až príliš :D ale v každom prípade,dá sa aj s tvojim odborom,ALE sama sa musíš poznať,ako si na tom s memorovanim,ktorému musíš aj rozumieť,a nie,nestačí sa len vyrozprávať na skuske a la právnik :D musíš rozprávať k veci.Ak sa však rozhodneš pre právo,musis vedieť,že to robiť chces aj v budúcnosti,lebo uplatniť sa je dooooost náročné,štátna správa priam sci fi,v advokácii aj hej,tam však treba počítať s ďalšou trojročnou praxou koncipienta,podľa lokality aj možno s menším príjmom,zodpovednou prácou, kedy všetko čo robíš stojí a padá na lehotách,v advokácii sú nadčasy viac než samozrejmosť,neustále sa treba vzdelávať ďalej,kopec štúdia aj mimo kanclu (judikaty,komentáre,prípravy na pojednávania),nie je to práca,kedy zabuchnes dvere na kancli a máš pokoj,ale chodí s tebou aj spat,a na konci praxe ta čakajú mimoriadne náročné advokátske skúšky.Ide o prácu,ktorá tá musí baviť,aby si v tom bola dobrá,najmä však spokojná!Lebo toto je veľmi dolezite v každej profesii,a právo je špecifické tým,že takpovediac "stratis" veľa času,a rokov,kým z teba bude hotový právnik,advokát.Pre ženy preto odporúčam tento odbor iba vtedy,ak to veľmi chcu robiť.Lebo posúva sa aj to materstvo (donedávna bola prax koncipienta 5 rocna,tak si to spočítajte s 5 ročným štúdiom,a to je len ideálny prípad,kedy ste sa zamestnali hneď po skole),a podľa môjho názoru,žena advokátka má čo robiť,aby stíhala byť aj mamou,venovať sa deťom a zároveň aj robiť právo.Da sa to,len to povolanie treba mať fakt rád.Vyber si odbor,ktorý ťa vie síce uživiť,ale ktorý ťa bude aj baviť.Su školy,ktoré sú o tom,za "aby som dajaky titul mala",ale týmto smerom nechoď,naozaj nie,bola by to zbytočná strata casu.. potom by som už zostala radšej pri svojom remesle, máš vystudovany krásny odbor,ktorý by ťa vedel slušne uživiť ;) samozrejme,beriem,aj toto musí človeka baviť.Ak máš záujem o štúdium na VŠ,smelo do toho,aspoň rok pred tým by som však išla na doucko,kurzy,ale nemyslím si,že by to bolo v tvojom pripade nereálne 🙂

ela_79
24. aug 2020

@natynatt niektorý z potravinárskych odborov alebo výživu na SPU v Nitre, prípadne na STU.

oblecenie99
24. aug 2020

@natynatt Ešte dopisem niečo...ako som písala,tá stredná ta ani nepripravuje na prijímačky všeobecne..ale skôr na to štúdium.Preto majú gymnazisti tak trochu výhodu na výške,lebo (ak je to teda dobre gymnázium),sú zvyknutí učiť sa ináč,v podstate sa aj biflovat. Neviem to porovnať so strednou odbornou,neštudovala som tam,ja viem povedať za seba,že možno ak aj na prijímačky na konkrétny odbor nie,ale na samotnú školu,na to,že si sadnem a učím sa a viem sa učiť rýchlo a efektívne nárazovo veľa,tak na toto už hej,na toto ťa to gymnázium pripraví,taký výcvik do budúcna 🙂 .Preto to všetko závisí najmä od teba:akú máš povahu,či sa vieš učiť v štýle sadnem si na stoličku a nevstanem pol dňa :D, ako si sa predtým učila (nemyslím ani tie známky,skôr štýl tvojho učenia sa).Skúsiť určite skús,a uvidíš.. ;)

janka95
24. aug 2020

Ahoj. Drzim ti palce. Utcite aspoň vyskúšaj ísť. Ja som sa bála ísť na vš. Mám 5 ročnú hotelovu a až ked sa mi narodil som som si uvedomila že to nie je pre mňa že chcem byť zdravotná sestra. Teraz som na večernom štúdiu praktická sestra. V máji maturujem. mám základ a snáď sa pohnem ďalej 🙂

slniecko187
24. aug 2020

ahoj nechces skusit studovat nejaky manazment? podla mna to mozes vyuzit niekde v hoteli, restike atd
mozes skusit aj studovat nieco s potravinami nejaku hygienu

nikca101
24. aug 2020

@natynatt ak nechceš zostať v odbore tak môžeš ísť študovať čo chceš a čo by ťa bavilo a je úplne jedno akú máš strednú dôležité je čo máš v hlave 🙂
a ak chceš zostať v gastronómii tak v čechách v karvinej je slezská univerzita kde je odbor hotelierstvo, gastronómia a turizmus 🙂 ja mám túto školu vyštudovanú a musím povedať že je to v fajn škola, celkom jednoduchá a mňa to bavilo. pritom som na strednej študovala marketing ale pre mňa bola prax v kancelárii úplné peklo takže táto škola mi fakt sadla. a uplatnenie sa v živote je bez problémov . ja som pracovala teraz niekoľko rokov v rakúsku ako kuchárka a dajú sa v tomto odbore zarábať krásne peniaze + ja ešte pečiem torty a na tom sa dá tiež krásne privyrobiť si takže ak ťa tento odbor baví a chceš mať aj výšku spravenú tak táto škola je pre teba dobrý tip ;)

karmen118
25. aug 2020

@natynatt dá sa to, len človek musí vedieť, čo chce študovať, zvážiť svoje schopnosti a možnosti a snažiť sa dostať na VŠ. Ja som šla z hotelovej akadémie (na túto strednú ma donútila ísť mama, ja som mala vybranú inú), na VŠ do BA na archeológiu, bohužiaľ sa mi zhoršil zdravotný stav ku koncu štúdia, takže v odbore aktívne nerobím (vykopávky atď.), čo ma bude do konca života mrzieť, ale čo človek narobí.
Hlavne si treba dobre premyslieť, na aký odbor sa prihlásiť, preštudovať si pozorne čím sa daný odbor zaoberá, aké má predmety, a aké profesie potom môže absolvent vykonávať, dôležité je aj aké majú uplatnenie na trhu práce + potom zistiť z čoho sa robia prijímačky.
Odporúčam poslať minimálne 2 prihlášky buď na dva rôzne odbory na rovnakej škole, prípadne aj na dve univerzity, alebo na rovnaký odbor - ale dve rôzne univerzity, zvýši sa tak šanca na prijatie. Na psychológiu sa chce dostať väčšinou veľmi veľa študentov, takže sa treba podľa toho zariadiť.
Neviem ako si na tom s cudzími jazykmi, ale na VŠ býva minimálne jeden povinný počas štúdia, ak priamo nevyžadujú z neho aj prijímačky - to už závisí od odboru, aký si vyberieš. My sme mali povinné dva jazyky počas štúdia, ďalšie sa dali pribrať za kredity navyše.

renatik91
25. aug 2020

@robin30 Ďakujem! 😀😊 Vyštudovaných právnikov je síce veľa, avšak presadiť sa je umením. Pre právnikov bude práce vždy dosť a veľmi dobre ohodnotenej, len treba na sebe pracovať, to je fakt. Ak je dcéra cieľavedomá a je rozhodnutá, nemala by mať problém. Držím palce! 😊😊

natynatt
autor
25. aug 2020

@oblecenie99 dakujem určite skusim. Tak mne bolo vždy hovorené že som inteligentná ,ale mic lenivá. Ja to o sebe viem úprimne a mic dobre aj viem že som lenivá ,ale ak chcem niečo dokázať lenivosť ide bokom.

natynatt
autor
25. aug 2020

@renatik91 moc Vám dakujem !😊som rozhodnutá ,že si chcem splniť aspoň jeden sen , takže si pôjdem za tým.

natynatt
autor
25. aug 2020

@nikca101 Moc vám ďakujem určite skúsim a uvidím ,ešte musím sa rozhodnúť na ktorú školu pôjdem a ujasniť si čo vlastne budem chcieť robiť a podľa toho si chcem splniť aspoň jeden z tých snov, ktoré mám.

natynatt
autor
25. aug 2020

@slniecko187 Ďakujem vám za radu ale toto nie je presne čo by ma bavil. Ja by som rada študovala niečo čo by som neskôr aj robila a chcem aby ma to zároveň bavilo pretože predsa je len lepšie ísť do práce s úsmevom a nadšením nie vstávať s nechuťou že tam vlastne musíme ísť.

natynatt
autor
25. aug 2020

@tncka isto mala ale v 15 som bola rozhodnutá ,že pôjdem na umeleckú ,ale potom som sa rozhodla že ma baví variť a piecť.vzdy som chcela robiť čo ma baví a tým sa aj živiť ,pretože ja sa chcem do prace tešiť ,nie tam ísť len preto aby som nejako vyžila.