icon

Naozaj sa neoplatí študovať informatiku?

7. jan 2025

Mám pred sebou maturitu na elektrotechnickej škole, známky mam dobre (jednotky, dvojky), a rozhodujem sa kam na vysokú školu. Čoraz viac sa ku mne dostávajú informácie o tom, že ITčkárov je veľa a neuplatnia sa, navyše umelá inteligencia preberá množstvo pracovných pozícií.
Mojou prvou voľbou bolo štúdium informatiky ale teraz neviem.
Zvažujem podať prihlášku na kyberbezpečnosť do Košíc, zaujalo ma aj biomedicínske inžinierstvo na UNIZA, alebo elektroenergetiku v KE.
Čo by ste si z týchto troch vybrali?
Nechcem byť ďalším prebytočným absolventom odboru, v ktorom sa bude ťažké uchytiť.
Ďakujem za všetky odpovede.

shee11
7. jan 2025

Biomedicina má velku budúcnosť, v ZA majú projekty v spolupráci s MIT, velmi kvalitné vzdelanie. Ostatné sa neviem vyjadriť, ale určite su to veľmi dobré odbory.

fineta
7. jan 2025

Informatikov je napríklad na školách hlboký nedostatok (ak by si chcela raz učiť). Dôvodom je ale fakt, že ich nezaplatia tak ako v súkromnom sektore. Podľa mňa je to stále výborný smer v digitálnom svete. Zaujala ma kyberbezpečnosť. Môžeš robiť hoci aj pre banky.. veľa šťastia a trpezlivosti.🍀

vroni
7. jan 2025

Pracujem v IT už roky rokúce. Momentálne je zúfalý nedostatok akýchkoľvek kvalifikovaných ľudí, od testerov cez analytikov až po manažérske pozície. Nenapadá mi ani jedna jediná IT firma, ktorá by mala plný stav a momentálne nikoho nebrala. Na to, aby AI naozaj húfne ničila miesta je treba ešte roky a veľmi veľa ITakov, aby sme sa tomuto stavu aj priblížili..

amelia89
7. jan 2025

Informatikov (vyvojarov) bude nedostatok stale. Ale z tychto troch odvetvi sa uplatis urcite s kazdym. Takze hlavne aby to teba naplnalo,resp zaujimalo. Drzim palce 😊

sella38
7. jan 2025

@fineta iba blazon by isiel ucit inf za dany plat a tym duplom, ked je to chlap.... ak teda vystuduje inf

fineta
7. jan 2025

@sella38 áno, to všetci vedia a nikto s tým nič nerobí. Preto sa INF na školách väčšinou točí len okolo balíka MS Office. 🙄

kevi1
7. jan 2025

Niekto bude musiet predsa riesit aj to AI. Ano, AI nam uz naprogramuje kde-co, ale je to otazka nekonecneho vyvoju aby AI fungovalo lepsie a lepsie a za tym stoji clovek. A nie clovek biolog 🙂 takze by som sa uplatnenia nebala, len sa ten obor rokmi vyvija ako kazdy iny (uctovnicky pred tym tiez uctovali na papier do knihy a teraz maju na to programy)

dennkka
7. jan 2025

@vroni kde je ten zúfalý nedostatok? Syn minulý rok promoval z Aplikovanej informatiky, popri škole brigádoval ako programátor a tester 3 roky, takže má aj prax, posiela životopisy pol roka a nikto ho nezavolal ani na pohovor

hama_ba
7. jan 2025

@dennkka má github, linkedin? Niečo je zle, bud zle napísaný životopis, portfólio atď

dennkka
7. jan 2025

@hama_ba linkedin má, životopis mal skontrolovaný na trhu práce personalistkou

vroni
7. jan 2025

@dennkka, tak je niekde zrada. V životopise, znalosti jazykov, platových nárokoch, neviem. My už tretí rok redukujeme rámcové zmluvy s dodavatelmi, lebo proste nemáme dosť ľudí. A všetky okolité firmy detto. Možno by bolo fajn dať CV skontrolovať aj personalostovi z branže.

guudy
7. jan 2025

@dennkka moje dieta si naslo pracu ako vyvojar v prvom rocniku VS (18 r). Firma bola v tom case startup v Silicon Valley. Dieta zije v Europe. Pocas celej doby studia tam pracovalo na 3/4 uvazok, od skoncenia skoly na plny. Zije si naozaj kralovsky😊

dennkka
7. jan 2025

@vroni angličtinu ovláda veľmi dobre, maturoval na C1 na bilingválnom gymnáziu, platové nároky nemá vysoké, ja už neviem, kde je pes zakopaný

vroni
7. jan 2025

@dennkka, jazyk mimo angličtiny? Tá nikoho neohuri, C1 z angličtiny je dnes pomaly samozrejmosť.

dennkka
7. jan 2025

@vroni reaguje na ponuky, kde je požadovaný len AJ, tak v tom by nemal byť problém

gab1sol
7. jan 2025

Jednotlivé školy neviem posúdiť, ale k IT - môj brat a môj muž má vyštudovanú FRI v ZA. Brat končil v 2006 a muž 2010. Muž podniká úplne v inom smere, našiel sa niekde inde. Brat síce využíva do veľkej miery vedomosti z IT, ale nie je informatik. Pracuje ako elektrikár - tým nemyslím toho, ktorý v montérkach montuje kabliky, ale sedí za PC a programovo oživuje veľké výrobné linky (veľmi jednoducho povedané). A rozmýšľam, či niektorý z jeho spolužiakov je vôbec itečkár ako taký, každý k tomu asi pripojil niečo iné…
Aby som to upresnila, pre mňa je IT španielska dedina, takže itečkára si predstavujem ako vývojára, či pracujúceho v Esete (to len pre príklad). Teda viac zameraného na SW. Takých je stále málo, ale ak k tomu IT pripojíš ešte nejaký ďalší smer, ktorý ťa bude baviť, napr. ako môj brat sa rozhodol ísť smerom HW (nie SW), to spojil s elektrikou, určite sa nestratíš a budeš žiadaný.
Podľa mňa uvažuješ rozumne, ideš dobrým smerom a počas školy to môžeš rozvíjať aj iným smerom, ak sa v niečom nájdeš (aj môj brat mal na začiatku štúdia inú predstavu, ale našiel sa v tom HW a v tom, čo robí aj teraz). A ak ovládaš jazyky, určite nebudeš mať problém uplatnenia. 😉 Držím palce.

simca06022011
7. jan 2025

IT bude treba vzdy.. riadnych IT: programatorov, vyvojarov, co vedia aj ine ako vyrobit obrazov v Canve, vedia vymysliet, naprogramovat, najsit buggy, opravit... podla mna vzdy bude treba xy pozicii na vyrobu programov, testerov ale aj ludi na "helpdeskoch" pre pouzivatelov
Ci na t otreba vs neviem.. moj chlap studoval IT v budapesti a rovno z prveho rocnika ho doslova ukradli do firiem a nezastavil sa. Zo skoly nakoniec odisiel, lebo realne podla neho mu to treba nebolo = do dnes nie je.

dorottka
31. jan 2025

Ja mam tiez taku skusenost, ze sa redukuju vsade stavy, minuly rok boli v KE velke layoffs a toho roku sa chystaju dalsie. My, ak berieme, tak jedine velmi skusenych seniorov, ale musia byt fakt tip top. Doba sa velmi zmenila, este 3 roky dozadu nebol jediny problem a clovek si mohol vyberat. A sama vidim, ze recruiters ma sice kontaktuju, ale v podstatne nizsej kadencii, ako to bolo kedysi a nie je to tym, ze som nahle prisla o schopnosti... naopak.
Ak si pozries hocico z americkych medii, tak aj kedysi dream FAANG firmy poprepustali hordy zamestnancov a uz ohlasili dalsie layoffs, ludia su na trhu aj vyse roka, proste dosiel cash, uroky su vysoke, musia splacat uvery a kazdy sa zameriava na treningy AI kvoli dalsim znizovanim stavov. Proste setri sa uz velmi. U nas to este nie je take viditelne, ale pride to, pretoze to je proste domino efekt.