icon

Neviem, či mám zostať na vysokej škole

22. sep 2025

Som prváčka na VŠ. Tento odbor som si vysnivala a vyidealizovala za posledný rok. Po týždni však cítim že to nieje ono, máme veľa teórie malo prsxe. Zvažujem, že zo školy odídem, ale neviem čo potom. Máte niekto nejaké skúsenosti, čo ste robili? Nemám odbornu školu, myslíte že mám vydržať alebo odísť?

mirokub
Odpoveď bola odstránená
anonym_3d4216
22. sep 2025

@anonym_autor vacsina vysokych skol ma zial malo praxe, a to hlavne zo zaciatku. Daj tomu aspon par mesiacov a poriadne sa porozpravaj so studentami z vyssich rocnikov a tymi, co su v poslednom rocniku - ako to vidia oni, stoji ta skola za to?

mirkam3
23. sep 2025

@anonym_autor iba si “snívala”, no nezistovala si si vopred ako to na škole vlastne bude? Nuž, chyba, ved k tým info sa v dnešnej dobe dá dostať ozaj jednoducho.
Určite by som na tvojom mieste nerobila veľké závery hneď po týždni. Ešte chvilu tam pockaj a navnimavaj, zvlášť, ak zatiaľ nemáš rozumný plán B. Ak sa utvrdíš v tom, že to nie je ono, odísť predsa môžeš kedykoľvek.

anonym_26b2c0
23. sep 2025

@anonym_autor na kazdej skole je zaciatok taky a preto je prvy rocnik najtazsi, najviac teorie mas v prvaku. V druhom a vyssom uz to je pestrejsie aj s projektami a praxou. Ja by som na tvojom mieste vydrzala.skola zacala pred par dnami, je skoro sudit mozno po roku by som zvazila, ale osobne by som vydrzala ked jeto vysnivany odbor

lintu
23. sep 2025

Po týždni nevieš zhodnotiť objektívne dokopy nič.

Niektorí si hľadajú prax sami aj popri škole (nepíšeš čo študuješ, ale ak chceš rady viac k veci, tiež ti radím túto info doplniť) .

anonym_80362d
23. sep 2025

@anonym_autor po tyzdni sa naozaj neda objektivne zhodnotit nic. ano, na vs byva vela teorie. ja som studovala popri detoch, domacnosti a praci externe, cize som si platila za studium, chcela som s tym 100 krat skoncit, ale bolo mi luto strateneho casu a penazi.
ak vies, ze ta to bavit nebude a nebude sa ti chciet ucit, tak to ukonci z kratsej cesty. chod sa spytat na studijne, ake mas moznosti, ci mozes studium prerusit, alebo k akemu datumu mozes ukoncit. a potom si hladaj pracu a chod pracovat.

anonym_4b45f6
23. sep 2025

My sme na Bc. stupni mali napríklad prax až v poslednom semestri tretieho ročníka... Na magisterskom sme ju mali nonstop... Záleží od typu školy, ale pokiaľ ten daný odbor chceš študovat, lebo je pre teba vysnený (ako bol aj pre mňa ten môj a celé tri roky som hovorila, ako by som najradšej odišla), tak sa zakusneš a zvládneš to... Bola by blbosť to vzdať pri prvom probléme, nie? Vieš koľko ich bude ešte počas skúškového? A potom v živote...?

tilly
23. sep 2025

Veď tomu daj šancu. Po týždni môžeš mať všelijaké pocity...

anonym_0ee7ca
23. sep 2025

Co studujes? Ved prvy tyzden ste sa este ani poriadne ucit nezacali. Ako chces dostudovat uplne hocjaku skolu?
Opakujem co bolo pisane - na vela VS je prvy rocnik (niekde az prve rocniky) o teorii a minimalnej az ziadnej praxi. Ku koncu studia sa to nabaluje s praxou.

anjelicek26
23. sep 2025

Trosku skoro sa na to vykaslat, vydrz aspon rok, kym to budes nejako hodnotit... ked tak si na jar das prihlasku na inu VS, ked budes stale citit, ze to nie je ono... ale dovtedy sa snaz...to, ze si tam "nezapadla" a "vsetko je to len teoria" to je uplne normalny pocit prve tyzdne... chce to cas...

diewcatqoo
23. sep 2025

Studovala som na dvoch a vzdy som mala na zaciatku pocit, ze to nie je ono. Jednu som takto skoncila po prvom semestri, lebo cim dalej to slo, tym viac som bola presvedcena, ze vazne ma to nebavi a dalej to studovat nechcem. Na druhy pokus som si v prvom tyzdni hovorila, ze sakra, to je zas nejaka blbost, no musim uz vydrzat, lebo to bude trapas, zas sa na to vykaslat. Ale potom sa to nejako rozbehlo a bavilo ma to. Prax sme mali realnu az v tretom rocniku a potom na mgr.
Uvidis, daj tomu cas aspon do zapocov. Ked ta to nebude bavit ani potom, tak mozes si skusit podat prihlasku inde. Koncit po prvom tyzdni je totalna blbost.

baboobchod
23. sep 2025

Na akej si škole? Na mojej začal semester iba včera, nie pred týždňom. Akú chceš prax, keď najprv treba vybudovať nejaké teoretické základy? Dnes by chceli všetci všetko hneď 😁 vydrž tam aspoň semester/rok, po týždni ešte nemôžeš mať jasný obraz.

reela
23. sep 2025

Po tyzdni toto povedat - si leniva pohnut zadkom...

januska12323
23. sep 2025

Po týždni nemôžeš robiť závery veď ste sa ešte ani poriadne nezačali učiť, počkaj aspoň jeden semester a potom sa rozhodni.

jar_ka
23. sep 2025

V prvom ročníku sme mali len teóriu, v druhom sme mali už aj prax aj to až v druhom semestri a potom už každý semester až do konca Mgr. Neviem ako chce niekto hneď po týždni praxovať, ak nemá z danej oblasti teoretické vedomosti,ktoré by mal pretaviť do praxe.

taktotedanie
23. sep 2025

@anonym_autor v prvom rocniku vacsinou kazda skola ma teoriu a teoriu a teoriu, praxe malo, skor vo vyssich rocnikoch
Ak je to tvoj vysnivany odbor toto by ta odradit nemalo

anonym_992e6d
23. sep 2025

Ja som študovala tri roky do zadu ošetrovatelstvo Bc. Denné štúdium, chcela by som hrozne sestra. Ostala som tam 3 mesiace preto, lebo hrozne veľa teórie a žiadna prax.. ale oľutovala som to. Teraz opäť študujem osetrovatelstvo ale externú formu popri práci ako praktická sestra v nemocnici + mám malé dieta čiže ešte to mám oveľa ťažšie. Zmierila som sa s tým, že na VŠ je dosť teórie bohuzial, ale ak to chcem robiť tak tu skolu potrebujem. Neurob rovnakú chybu, že odídeš a budeš to lutovat. Keby som nebola blba a naivná tak tento rok by som už skončila a mala kľud

anonym_12fbd2
23. sep 2025

@anonym_autor v prváku je vždy na každej škole najviac teórie

marca12
23. sep 2025

@anonym_autor odist po tyzdni? Neblazni a vydrz. VS je narocna a je hlavne o vytrvalosti,nevzdavat sa,ked sa ti nebude darit. Bol to tvoj sen a po tyzdni sa neda zhodnotit. Ja som mala VS celych 5 rokov v zuboch,tesila som sa,ked uz budem pracovat,ale nikdy som nepomyslela na odchod. Prax pride vo vyssich rocnikoch a VS je hlavne o teorii. Prax pride az v zamestnani,ty potrebujes ziskat vedomosti najskor.

anonym_eef32d
23. sep 2025

@anonym_autor
A zas žiadna reakcia od autora... 😏

margotka17
23. sep 2025

@anonym_autor na začiatku je to tak ani nenastane ani neslávne, človek nevie čo tam robí a či je na správnom mieste. Veď ešte počkaj, zisťuj, pýtaj sa.... Určite to nevzdávaj, všetko čo sa naučíš je veľké plus pre teba do budúcna. Držím ti palceky 👍

anonym_a1afce
24. sep 2025

Ja som osobne po prvom dni citila ze ma dana vyska nenaplna...snazila som sa chodit kazdy den ale po 3 tyzdnoch som odisla, zacala pracovat a teraz si robim skolu kombinovane popri praci...niekto sa hecne a vydrzi a potom lutuje, niekoho to zacne bavit...urobit to rozhodnutie hociake je v tejto situacii narocne

alexanderkovacs
25. sep 2025

@anonym_autor vysoka skola nie je o praxi. Tam sa uci teoria. Viac praxibje len na zdravotnych odboroch.

sasesoe
25. sep 2025

Ahoj, je super, ze si uvedomujes, ze chces viac, zamysli sa, ako by si to mohla dosiahnut i v tejto situacii ako studentka. Teoria je prvy krok, potom moze prist prax. Ake mate moznosti volitelnych predmetov? Skus zistit moznosti nejakej staze alebo Erasmus a pod aktivit,, ktore su pristupne prave vdaka statutu studenta. Su odbory, najma v IT, kde chalani studovali bakalara 5 rokov, nedokoncili, ale pracuju v obore, nieco sa naucili. Taktiez je to trening na ine zrucnosti - stihnut termin, prezentovat, pracovat s informaciami atd