icon

Nezdá sa vám, že dnes má už takmer každý vysokú školu?

28. aug 2021

Nezda sa vam, ze dnes uz kazdy nieco studuje, kazdy ma VS, ze tu VS vzdelanych ludi mame az prilis? Hlavne teda v takych odboroch, ktore ani nie su nejak specialne potrebne a teda potom taki ludia nenachadzaju uplatnenie v praxi.. Ja si to dost vsimam v okoli. Hlavne, ze na VS idu ak take nestudijne typy, ktore na ZS/SS ledva ze neprepadli a to, ze studuju beru ako nejaku vysadu. Ja len neviem pochopit toto zmyslanie. Nie je lepsie sa uz ked tak vyucit v nejakom odbore (elektrikar, murar, ..) nez ist na nejaku socialnu pracu len aby bol titul a potom robit niekde predavaca? Aky mate nazor vy? Aj vam sa zda, ze mame prilis vela vysokoskolakov a ta uroven potom ide dolu vodou?

bettie
28. aug 2021

@moni73 len to ze niekto ma vysoku skolu a titul neznamena, ze je vzdelany

littlebubble
28. aug 2021

@evora Moj muz mal 4 z matiky tak ten predmet nenavidel a kaslal na neho z vysoka aj ked by sa ho vedel naucit.
Slovencina to iste.Chemia, fyzika, biologia, geografia a v tej dobe aj anglictina mu sla.

A predstav si urobil skolu kde ludia nemozu ani predmety prenasat.A preco ju urobil? Lebo chcel.
To, ze nie je karierista je vec druha.

Studium vobec nebolo lahke a obetoval tomu hodiny na zadku.Neda sa podla mna porovnavat aky bol clovek ako dieta.Kolko ludi dostalo rozum az neskor a zle znamky mali len z lenivosti.

bettie
28. aug 2021

🤣🤣🤣dcera rozpravala, ako k nim na gymnazium prisla praktikantka - buduca ucitelka geografie. Chcela, aby jej povedali, ktore more obmyva krajinu xy. Oni ze ziadne, aj tak im neverila, az jej to museli ukazat na mape 😁

evora
28. aug 2021

@littlebubble S týmto súhlasím, ja som tiež nebola na matiku a čuduj sa svete, mam technickú školu kde jej bolo habadej 😀 Nechcela som sa dotknúť ľudí ktorým nešiel niektorý predmet. Len ma zaráža to, čo som opísala vyššie. Ze baba, ktorá ledva prešla ucnovku za predavačku, zrazu zaberá miesto na vš niekomu, kto má na to kapacitu a lepšie predpoklady.

alchemilkazltozelena
28. aug 2021

@moni73 mozem sa spytat ako si sa uplatnila s gymplom bez vs?

jana_eyre_2
28. aug 2021

@evora Vieš, aj ja som bola 5tkarka, matematika bola moja smrť (teraz som presvedčená že som mala dyskalkuliu, a to som bola za blbu považovaná už aj doma) Slovensky jazyk mi robil veľký problem.. každý má iný štart, iný život.. ja poznám ľudí, ktorí boli jednotkari na základnej, mne sa vysmievali za môj pravopis a keď teraz vidím ich pravopis mohla by som sa smiať.. známky o ničom nevypovedaju a nikdy nevypovedali..

Ak tvoja spolužiačka mala 5tky na základnej, neznamená že na strednej nezačala makať a neznamená to ani, že by nemakala na VŠ.. ak aj tak dlho študuje, neznamená že si titul nezaslúži.. titul si nezaslúži ten, čo si ho kúpi a nevykoná žiadne úsilie k tomu aby ho dosiahol.. nie ten čo poctivo studuje, nech už má za sebou akýkoľvek priemer známok..

littlebubble
28. aug 2021

@evora No ona vlastne nezaberá lebo ten niekto lepší sa tam evidentne nedostal :D.Neviem na základe čoho ju tam prijali.
Ale chápem o čom píšeš.Niekedy sa aj ja čudujem ako niekto vyštudoval školu keď sa zakaždým opýtam nejakú hlúposť.

Ale ako moja polovička hovorí :Vysokú školu vyštuduje každý kto si sadne na prdel a bude sa učiť.To nevypovedá o jeho inteligencii 😂.

moni73
28. aug 2021

@bettie ak som to niekde povedala/napisala, tak sa ospravedlnujem. V ziadnom pripade si to nemyslim a 100% s tebou suhlasim

zuzuliennka1
28. aug 2021

@littlebubble tvojej poslednej sprave pre mna nerozumiem

moni73
28. aug 2021

@littlebubble odkaz polovicke, ze si myslim to iste

zuzuliennka1
28. aug 2021

@evora mala som z matiky cele gymko 4ky na vysvedcku, proste mi matika nikdy nesla… ale zas mi isli jazyky…
a nemyslim si, ze niekto niekomu zabera miesto na vs - ak spravila prijimacky, tak nezabera nikomu, dostala sa tam..
ale tiez napr. ja som sa v ziadnom pripade nehlasila na matfyz.. hlasila som sa na jazyky… takze ano, aj ludia so 4kami na vysvedcku mozu vystudovat vs, ak sa zameraju na to, co im ide

moni73
28. aug 2021

@alchemilkazltozelena sekretarka, vyrobca a predajca vizitiek, dlha prax odborneho referenta na pravnom oddeleni, spravca bytovych domov. Zistila som o sebe, ze mi najviac sedi praca s ludmi + praca v kancli v jednom + neustale dovzdelavanie sa a riesenie vzdy niecoho ineho/noveho aj ked je to niekedy dost na nervy🤪

marca12
28. aug 2021

Nemam pocit,ze uz pomaly vela ludi ma VS. Ale je pravdou,ze VS moze ist studovat hocikto skoly sa biju o studentov,ale to je chyba statu a nie ludi,ktori tam idu. Ja som studovala narocny odbor a nie je nas vela,nasa univerzita si drzi uroven. Aj ked do 1.rocnika nabrali viac,postupne sa to vyselektovalo a zostalo nas malo. Mne skor vadia tie rychlokvasene skoly. Niekto skonci skoku s ing. titulom a nevynalozil na to ani 1/3 usilia akoby musel na riadnej univerzite

littlebubble
28. aug 2021

@zuzuliennka1 Spomenula som, ze ludia radi ukazuju prstom ak niekto nerobi na VS pozicii alebo nema VS titul a, ze to casto vnimam aj ja, ale neviem preco kedze ja nerobim ziadnu tazku ani spinavu pracu.

Narazala som na to, ze niekedy clovek moze robit aj manazera a ajtak je pre niekoho nedostatocny lebo nema titul a nema kopec roboty nad hlavu.

A este som odpovedala, ze poznam vsetky kategorie.Takze poznam aj ludi ktori bez VS zarabaju pekne peniaze a pracuju z domu, poznam aj ludi s VS ktori robia predavacov, aj ludi ktori robia pracu srdcom aj ked je slabo zaplatena a predsa kvoli tomu vystudovali, nepoznam vsak nikoho kto by pracoval priamo v odbore.

kikus7
Autor odpoveď zmazal
zuzuliennka1
28. aug 2021

@littlebubble tituly pre pracu priamo v odbore su napr. lekari, pravnici, ekonomicke odbory,.. na ostatne fakt konkretnu skolu/titul netreba..
a ze to ludia riesia, ukazuju prstom a nedajboze ponizuju, lebo nema dotycny titul - tak to vypoveda v prvom rade o nich samych a ich charaktere… vs z nikoho stastnejsieho cloveka neurobi, ale je pravda, ze dokaze “otvarat dvere”

littlebubble
28. aug 2021

@kikus7 Ja ked vidim pani predavacku tak si vzdy poviem, ze ta musi mat bohovsky pevne nervy a poprajem jej krasny, najkrajsi den lebo viem co musi zazivat.Ked som za tou pokladnou sedela ja tak som bola bleda ako stena.

Aj keby ponukali 2000€ za tuto poziciu tak to robit nechcem.Lebo ja na to nemam trpezlivost.Nie su to lahke prace a vzdy si treba uvedomit, ze niekoho ta praci aj bavi a nerobi ju pretoze musi.

ivangeline
28. aug 2021

Podla toho v akom prostredi sa pohybujes...Niee. Mne sa nezda,ze kazdy ma vs ale je pravda,ze mnohi s vs sa nevedia dobre uplatit.. ale to je zapricinene aj nasim sposobom vyucby a trhom prace a pod..

zuzuliennka1
28. aug 2021

@littlebubble inak presne toto - osobne som sa s tym davnejsie nastastie nestretla, ale kedysi to bolo, ze “robi len predavacku”, alebo “nebudes sa dobre ucit, skoncis ako predavacka, alebo na poste peciatkovat obalky”… a to su ale v podstate neuveritelne psychicky/fyzicky narocne povolania, ako vsetky, kde prichadzas priamo do kontaktu s ludmi

zuzuliennka1
28. aug 2021

@ivangeline zalezi aj, s akou vs sa nevedia uplatnit, nie je vs ako vs

littlebubble
28. aug 2021

@zuzuliennka1 Mam taky pocit, ze najviac absolventov ktori robia to co vystudovali su lekari.

zuzuliennka1
28. aug 2021

@littlebubble ano 🙂 lekar je asi jedine (jedno z mala) povolanie, na ktore naozaj potrebujes skolu 🙂

littlebubble
28. aug 2021

@zuzuliennka1 Vsetka praca s ludmi je neskutocne tazka+ malo financne ohodnotena.
Mozno keby to bola pani predavacka a nie predavacka s 500€ tak by sa na to ludia pozerali inak.

Nech tam je rozdiel medzi SS/VS, ale zase nemusia mat ti ludia za tazku pracu almuznu a ratat kazdy cent.

littlebubble
28. aug 2021

@zuzuliennka1 Tak tam ma clovek obrovsku zodpovednost.To nemoze robit kazdy.Nie je to len o biflovacke.

shinon258
28. aug 2021

@littlebubble robotník a 2000€??? To možno niekde na hraniciach s Rakúskom... Môj otec robí robotníka v nemeckej firme 15 rokov. A má plat okolo tisícky. Vždy mi vravel, keď prišiel z ťažkej šichty, kde sa nadrel ako kôň, ako ľutuje, že nemá nejaké vzdelanie, len učňovské. A ani nehovorím, aké zdravotné problémy má on a aj jeho kolegovia, ktorí už majú za sebou x operácií. Majú tam mimochodom aj veľa mladých chalanov. Takže nie všetkým smrdí robota.
Takisto aj murár alebo iné remeslo. Aj tam sa berie ohľad na vzdelanie. Myslíte, že nejaký mladý chalan s ucnovkou bude robiť vedúceho? Možno tak za 20 rokov praxe. A taktiež človek musí byť veľmi šikovní aby dobre zarobil. Alebo odišiel do zahraničia.
A taktiež na margo tých zdravotných sestier, SŠ jednoducho nie je dostatočne vzdelanie. Neviem, či niekde v zahraničí existuje taká stredná škola vôbec. Napr v amerike alebo iných krajín prvého sveta sú normálne vysoké školy pre zdravotné sestry, tam nurse potrebuje proste nejaký titul, či už 2 ročný alebo 4 ročný bcs degree. Tam majú stredné školy čisto zamerané na všeobecné vzdelanie. Napr. Aj keď chce ísť niekto na medicínu, musí mať najskôr bakalára a až potom sa prihlásiť na medicínu. Ale niee, na Slovensku stačí stredná škola. Som zvedavá, či by ste si vybrali aby vám odborné úkony robila 18 ročná absolventka SZŠ alebo 23 ročná absolventka ošetrovateľstva. Sama si odpovedzte na otázku. A nie je pravda, že s a kvalita degenerovala, takto to bolo odjakživa. Preto to museli zmeniť, pretože to nebolo v súlade s EU smernicami (ďalšími krajinami v EU).
A áno, je veľa rôznych odborov, ktoré sú zbytočné. No lenže v každej krajine sú také odbory. Preto sa často stáva, že človek vyštuduje nejaké liberal arts, dá za to 100 tisíc a potom nemá robotu. Čiže toto nie je len plátne pre Slovensko. Môj bratranec študoval v usa, dal za to fakt veľa peňazí a už roky nerobí to čo študoval. Čiže asi 70 tisíc vyhodených do vzduchu.
Mám pocit, že niektoré si myslíte, že Slovensko je vo všetkých smeroch hovno, ale to tak vôbec nie. Vy si vôbec neuvedomujete v akej krajine žijete. Áno, sú aj lepšie a horšie krajiny, ale to neznamená, že Slovensko je najhoršie. Kamarát môjho otca sa vrátil z usa po 20 rokoch. Viete čo povedalm? Že však my tu máme ameriku. Ale toto som trocha odbočila haha

kikus7
Autor odpoveď zmazal
zuzliq
28. aug 2021

@zuzuliennka1 nesúhlasím. Je omnoho viac prác, kde sa bez konkrétneho vzdelania nepohnete. Len ich nepoznáte.

zuzliq
28. aug 2021

Bohužiaľ, mnoho povrchných príspevkov, mnoho predsudkov. V prvom rade, mladí sú takí, ako ich doma vychovajú. Ak sú od malička vedení k práci, pracovať budú. Ale ak im bude mama aj v 30 behať okolo zadku jasné, že im nebude žiadna práca dobrá. Po druhé, odpovedzte si na otázku, kto študuje tie slabé vysoké školy? A kto ich tým deťom platí? Ja mám v rodine tiež chlapca, čo chcel študovať hlúposť. A miesto toho, aby mu povedali ok, ale plať si to sám, rodičia robotníci dreli, aby študovať mohol. Aj on je teraz robotník.... Nič proti tomu, ale tú VŠ sme mu vlastne zaplatili všetci. Na záver chcem povedať, že je mnoho pozícií, kde potrebujete konkrétny odbor. Že ich ľudia masovo nepoznajú je už iná vec.

slovakboy
28. aug 2021

Vzdelanie obyvateľstva je pre krajinu veľmi dôležité. Vedeli to aj komunisti a výrok Lenina učiť sa, učiť sa, učiť sa je asi jediná dobrá myšlienka čo tá chorá hlava vymyslela. Som proti tomu aby si musel chudobný šikovný chlapec platiť VS. Môj otec bol z chudobnej roľníckej rodiny ale zverbovali ho na techniku a nakoniec celú kariéru robil úspešného konštruktéra ktorého výtvory vidím ešte teraz na Slovensku. Ak štát platí a dotuje VS školy tak by mal mat právo si diktovať ktoré odbory bude dotovať a ktoré nie. Každý ma právo na vzdelanie ale VS zadarmo len tie odbory a toľko miest koľko štát potrebuje. Zvyšok nech si študuje na súkromných vysokých školách za svoje a môže sa učiť hocičo. Lenže tento štát riadia už dlhé roky neschopní diletanti ktorí si urobili vysokú školu pre seba na ktorej študujú podvodne oni ani nevedia čo naša krajina potrebuje. Študenti jednej takej školy zistili až na promóciách, že s nimi chodila do školy aj jedna známa politička.Teraz zistili že lekári nie sú. Dobre ráno. Im je jedno že nie sú. Chodia na kliniky v Rakúsku. Nikto za nič nie je zodpovedný hlavne že majú nejakého šaša na TV obrazovke ktorý im zaistí moc aj ďalšie volebne obdobie. Druha vec je že školstvo nemá úroveň. Hlavne to stredne. Potom každý chce VS. Otec prišiel z dediny na strednú školu a tam ho učili učitelia z Čiech a z praxe. Poznámkové zošity zo strednej si nosil niekedy aj na služobne cesty tak veľa kvalitných informácií v nich mal. Murárov treba aj remeselníkov. Majú kvalitne učňovské školy bez šikany? Kde by ich naučili nové techniky a nechceli od nich vzorce? A chcú vôbec sa učiť? To by sme mohli diskutovať. Výhoda spoplatneného školstva je tá že žiak v Amerike nebude si platiť školu ktorá by ho nenaučila. Mal som na VS kopec spolužiakov ktorí chceli len diplom a nikdy nerobili v odbore. To sú vyhodené prostriedky. Preto titul ešte nič neznamená. Titul stratil punc lebo akolytov stratili. Možno v Tesco chcú VS predavačku ale Konstrukter ktorý nevie kresliť sa neuživí. A naopak stredoškolák ktorý neprešiel prvým sitom na VS ale v podniku ukázal schopnosti tak je lepšie zaplatený ako VS. Študenti musia chcieť od školy aby ich niečo naučila a musia sa chcieť učiť kvôli vedomostiam a nie kvôli titulu. Našťastie sa toto zlepšuje. Tento rok k nám prišli noví absolventi a som rad že úroveň sa zlepšuje. Aj školy sú po krôčikoch lepšie ale hlavne študenti sa snažia a chcú.

zuzuliennka1
28. aug 2021

@zuzliq samozrejme, toto mi len v rychlosti napadlo, ale je aj dost prac, kde sa uplatnis aj bez vs vzdelania, ked je clovek sikovny a ide si za tym…
a teda niektore pozicie obsadene absolvetmi z pre
mna osobne zbytocnych vysokych skol - to je to, co som mala na mysli…
robit v mediach dokaze aj clovek s ekonomickou univerzitou, absolvent marketingu z uk, na to nam netreba dotovat napr. fakultu masmedialnej komunikacie, ktoru vystuduje kdekto, a stihne aj 5 zuriek za tyzden..
titul naozaj nie je nic - postavis vedla seba dvoch mgr, jeden ma vystudovanu fakultu na ekonomickej uni, ovlada 3 cudzie jazyky na prof. urovni, alebo sa uplatni v manazmente vs. mgr. z pevs, masmedialnej fakulty alebo podobnej zbytocnosti 🤷🏼‍♀️
proste - skola a titul je jedna vec, realita preveri..
ale byt lekarom mozes jedine s titulom mudr.

mame podla mna na svk prilis vela vs a zbytocnych odborov, malo by sa to nejak radikalne pretriedit, lebo takto sa podla mna aj dehonestuju niektore tituly #sorrynotsorry 🤷🏼‍♀️