Nezvládam vysokú školu
Ahojte, píšem sem, lebo už fakt neviem čo mám robiť. Som prváčka na ošetrovateľstve, prišla som sem zo strednej zdravotníckej školy. Už na strednej som sa veľmi málo učila, už keď bolo niekoľko strán, nevedela som sa na to naučiť. Nejako som tú školu prešla s trojkami. Prax mi naopak išla bez problémov, len teóriu si nasúkať do hlavy bol problém. Rovnako to mám aj teraz na VŠ. Nespravila som jeden test, bola som jedna z mála čo to neurobila. Snažila som sa na neho pripravovať, lenže nedostatočne. Nedokážem sa učiť, mám problém sa na učivo sústrediť, vždy radšej idem robiť niečo iné. Nepomáha ani predstava, že ak zvládnem túto školu, budem sa mať dobre - výborný plat, vždy pracovné miesto. Dokonca ma na tú VŠ najskôr neprijali, až neskôr keď sa málo ľudí z prijatých prihlásilo. Tento predmet bol predmet, ktorý som mala celý čas na strednej a aj tak som ho nezvládla. Neviem ako zvládnem oveľa ťažšie predmety či skúšky. Asi jednoducho nie som študijný typ.. mám aj brigádu, síce v kaviarni ale úprimne má tá práca neskutočne baví a vždy sa tam teším. Čiže ak by som odišla zo školy, mohla by som aspoň na nejaký čas ostať tam na TPP. Alebo mám možnosť sa zamestnať ako zdravotnícky asistent v nemocnici. Myslite, že VŠ je pre šťastný život dôležitá? Stojí to za tie stresy, depresie, dennodenný plač, že som urobila chybu? Aj keď kto vie, či ma nevyhodia, ak takto všetko pokazím.. Nikto ma nechápe, všetci mi hovoria aby som sa viac snažila, aj priateľ, + do toho rodičia, tí to neprežijú, sú strašne šťastní, že ich dcéra išla študovať sestričku.. Ďakujem za rady, už naozaj neviem čo ďalej..
@lneviemmeno ja som plakala prvé 3 mesiace na gympli,že som si pomýlila školu asi,že to nedám 🙂 v pohode som ho nakoniec dala,aj keď so vseliakymi známkami..ale dala som.. ak ťa zdravotníctvo baví,skús v ňom začať robiť.. radšej ako v bare.. možno ťa to ešte viac nakopne a keď budeš dostatočne motivovaná,tak aj učenie pôjde lepšie...
Mysli na buducnost. Bc trva len tri roky, tolko by si sa mohla zatnut. Nasledne by si mala dobry plat, iste miesto. Casnicka je fajn ked mas 20 ale ked budes mat 50? Stale na nohach, tempo. Alebo budes mat deti male a casnicka na smeny. Alebo akykolvek zdrav problem typu chrbtica, koleno. S vs ako sestra si vies najst miesto na ambulancii a s prehladom stihnes aj deti, prip si usetris zdravie
@lneviemmeno Preco si radsej nesla na nadstavbu ako DVS?
@adelkaa159 áno, je to normálne vyššie pomaturitné DENNÉ (externe sa to nedá študovať) 3-ročné vzdelanie na SZŠ
@lneviemmeno nuž nie každý má nato ísť na vysokú školu, žiaľ. Netreba to siliť...
Ďakujem za množstvo motivácii a podpory, nečakala som, že táto diskusia bude až tak komentovaná. Nakoniec som sa rozhodla, že zo školy odchádzam. Bohužiaľ, nejdem to síliť, dám si aspoň rok pauzu, pôjdem pracovať, niečo si našetrím a potom uvidim, či sa naozaj chcem vrátiť do školy a skúsiť to, alebo mi to vyhovuje. Za ten rok zistím veľa vecí podľa mňa a aj si psychicky oddýchnem od učenia. Držte mi palce a ďakujem všetkým 🙂
@janka_266 aky odbor si studovala? Nemali ste skripta?
@lneviemmeno na vš je fajn obklopiť sa spolužiakmi ktorí to ,,chcú dať" nie tými ktorí to flákajú. Potiahnu ťa, môžte sa spolu učiť-my sme to tak robili s posledné 2r som potiahla kamošku ktorá by to bezomňa ani nedala. Všetko sa dá zvládnuť len treba ozaj chcieť. Píš si, kedy sa čo naučíš, odškrtávaj, plánuj a plň si plány a pôjde to 🍀
@lapersefona právo 🤣 mali, ale mne viac vyhovovali vlastné poznámky a pozvyraznované info v knihách 😃 na zvýrazňovanie šla väčšina mojich peňazí 🤣
@lneviemmeno na čašníčky školu nepotrebuješ.
Ak budeš mať deti budes potrebovať inú prácu a vtedy sa ti zíde vzdelanie.
Kľudne to môžeš celé opísať, sestier je malo, len tak vás nevyhodia
Ahoj, a nevies si od starsich rocnikov vypytat nejako testy? Alebo aj od spokuziakov a ist na neskorsie terminy? Ved tie testy koluju z rocnika na rocnik, z kruzku na kruzok..
@lneviemmeno odchadzas? To si sa lahko vzdala 😀 ved normalne si pozistuj od spoluziakov a od starsich rocnikov tie testy. Pripadne sa vzdy da spravit test aj s tahakmi. U nas kolkokrat ked bol na teste cely rocnik, tak za niektorych robili testy druhy 😅 v takom pocte sa to strati. A hlavne vacsina ludi naozaj nema na poctive studium veka casu, lebo nahanaju vedomosti v praxi.
@lneviemmeno nečítala som všetké komentáre, neviem či to niekto už spomenul...nerozmýšľala si náhodou nad tým, že môžeš mať ADHD? Stáva sa, že to ľudia zistia až v dospelosti. Je možné že práve to je príčina, prečo sa nevieš sústrediť a proste ti učenie nejde...nie lenivosť. Skús si o tom pozrieť info, aj na denníku N boli o tom rozhovory s ľuďmi....
@lneviemmeno ja by som sa na tvojom mieste netrápila. Je kopu zamestnaní ktoré nepotrebujú VS a je kopu ľudí ktorí majú VS a robia niečo úplne iné kde in ta VS je nanič. Sústredila by som sa na to skúsiť nájsť čo ta zaujíma a baví robit a išla si týmto smerom.
Po pauze sa k učeniu vrátiš ešte ťažšie, než je to teraz.
K istým prácam potrebuješ titul z VS, takže je viac dverí otvorených. Napríklad na Slovensku aj na takom MZV pracujú veterinári (ukončené štúdium), ale nieco museli mat ako diplom.
Mňa by zaujímalo, aký máš jedálnicek, keď sa ti tak ťažko rozmýšľa/učí. Ješ zdravo? Niekto už spomínal vitamíny a mne tiež napadlo , že aj v tom môže byť pes zakopany
Ahoj, mám tiež SZŠ, vyštudované oše. Len bc. Stupeň a som rada že som to popri svadbe, dieťati a stavbe domu dala
A poviem ti, po jednom neurobenom teste ideš von zo školy?😳😳 To keď raz netrafis žilu na odber krvi dávaš výpoveď, alebo? Ja som všetky skúšky ako biochémia, mikrobiologia robila na tretí pokus lebo akože chemické prvky, zlúčeniny a neviem aké kreposti mi nikdy nešli do hlavy ale ani len vo sne by mi nenapadlo proste odísť, načo prečo? Raz na tej škole som, tak sa idem snažiť nie sa vzdávať, čo by zo mňa potom v živote bolo? Tuším že prvy test som tiež neurobila, boli brutálne podmienku minimálne C test mal asi milión otázok a všetko opisovať postupy, takmer nikto to nedal, nebolo to reálne. Prvý ročník je proste taký, najväčšia skúška zo všetkých, ale nie vedomostna skúška tvojej vydrže a vytrvalosti, tvojho chcenia a túžby robiť to, čo si prišla študovať, ale ak to po jednom teste (ani nie skúške) vzdas, tak naozaj toto nie je povolaniempre teba. V praxi sa budeš pretĺkať cez veľa zlyhaní, či už svojich alebo takých ktoré na teba len niekto zhodi, vzdavanie sa však je vždy ta ľahšia cesta. Škoda toho miesta, čo si zabrala študentovi/študentke ktorá sa chcela tak veľmi dostat na tú školu, len bola ešte pod tebou a neprešla ani druhym kolom, teraz musí zaplniť ročnú dieru, a zarobiť si na posledný rok ktorý si bude musieť doplácať.
Prvý ročník nie je nikdy ľahký, robí sa väčšinou sito a veľké vyraďovanie. Sama si pamätám ako nás bolo 70 , po prvom ročníku 50 a zrazu zostatnicovalo 25.
Mať titul ti nezaručí ani dobrý život, ani ľahší život, ani dobrú prácu (to ti píše človek s doktorátom 😉). Nerob si vysokú školu pre niekoho iného. Nestojí to za to. Lebo po 5tich rokoch trápenia si možno povieš, že to ani vlastne nechceš robiť. Nerozumiem, prečo ľudia, ktorí vedia, že sa nechcú učiť, nad tým vôbec premýšľajú.
Druhá vec je učenie. Nik nie je neštudijný typ. Len si nenašla spôsob, akým sa učiť. To je jediné, čo ťa škola nenaučí a musíš na to prísť sama. Jeden si to potrebuje čítať neustále dokola, niekto celé učivo prepísať, inému stačí počúvať. Niekto musí urobiť pauzu v učení a o deň dva si učivo zopakovať. Sú ľudia, ktorí nad ním musia premýšľať a spájať si ho s inými poznatkami. Spôsobov je veľmi veľa.
Rozhodnutie je iba na tebe, nik iný ho trpieť nemusí. Ani jeho pozitíva, ani jeho negatíva. Držím palce.
no ja ti povem tak , ze sestra je mudr, pediatricka a ma so sestrami stale problem , teraz tam isla k nej 69 rocna mamka , leb uz bola zufala , my mame zdravotacke povolania v rodine, ja by som to este skusila, prave taketo typy ako si ty su velmi potrebne , ze to budes robit so srdcom a obetou :D a budes mat vzath k tym ludom ,skus to este ..nech ta priatel skusa alebo nejaka kamoska, my s kamoskou na vyske sme si stale volali a kazdy den sa skusali resp si hovorili o com sme sa naucili , bolo to super mat taku spriaznenu dusu...a uvidis ten zivot je o dost lahsi potom ...aj pre mna vyska bola dost narocna, aj ked nemam zdravotnu , ale uplne iny odbor , ale som velmi stastna a vadacna ze som ju dokonila a teraz ked ozem pomahat tolkym ludom je to super..
urcite sa nevzdaj ale bojuj :D prax je o dost ina ako skola, a uvidis kolkym ludom pomozes
tak sa vykašli na výšku. V zdravotníctve ju nepotrebuješ prácu si nájdeš.
@lneviemmeno ahoj, rozumiem ako sa cítiš. Teraz si bezradná, rozmýšľaš ci je vôbec dobre byt na tej skole. To ,ze ta zobrali na tu školu až ked neprišli iný záujemcovia, to je úplne nepodstatné! Dostala si tu šancu, si tam.
Mala som to podobne, ale ja som tom to nechala až na konci druhého semestra. S učením to bolo tiež podobné, ale s odstupom času to naozaj nebolo také tragické ako som si vtedy myslela. Nastal vo mne skrat. Ktorý som nezvládla...dodnes to ľutujem,ze som to len tak vzdala. Ze som mala skúšať co najviac...ale môžem povedať,ze obdobie na VS je fakt perfektne obdobie pre študenta. Aspon pre mňa tie 2 roky ( mimo učenia a stresov) boli fakt krásne obdobie 🥰
Je to len na tebe, tvoia šanca, skus spraviť aspoň, co najviac aby si si mohla neskor povedať,ze som naozaj spravila preto všetko co som mohla🙂 držím ti palce
A všetko sa deje pre niečo,...to to je skúška ktorá ti bola nadelená a nejak sa ňou musíš preborit 😉🙂✊
Ja som strednu mala ok.
Potom som isla na vysku a to bola jedna katastrofa. Same poucky. Biflovanie. Koooopa stran. To nebolo ze par. To boli aj 600-stranove.
Ja som sa ale ozaj snazila. Ucila. Ale aj tak som nepresla ani cez dekansky. Isla som na inu vysku a tam to islo.
Predmety boli zaujimave. Ucilo sa mi doslova “samo”. Mam sice iba bc lebo potom som uz bola tehotna. No uz teraz rozmyslam co si dorobim 🙂 ktorym smerom sa uberat.
@lneviemmeno ešte mi napadla jedna vec....ak teda rodiča su na tom finančne zle, neviem ci pracujú ci nie...mohla by si ma nárok poberať take sociálne štipendium. Ja som ho poberala. Vtedy to bolo okolo 300eur a bola som uplne samostatná co sa týka financií...platila intrak, stravu, cestovne a vlastne všetky výdajky....aspoň by ti to mozno pomohlo skusk sa niekde informovať.
@lneviemmeno ja som chodila na technicky odbor, kde boli pre mňa nepochopitelne predmety. Byvala som na intraku. Všetko som tam nenavidela. Snažila som sa učiť, ale mala som dojem, že som na inej planete. Nebavilo ma to tam, ani v skole, ani na intraku. Celkovo som bola nestastna. Nikto ma nechapal.. Az som raz s tým sekla.. Vydržala som to pár mesiacov. Rodicia síce boli v soku, ale nakoniec pochopili. Matika nikdy nebola moja kamoška, no na strednej som to zvladala. Ale na vs už nie. Nemalo absolútne zmysel sa tam trapit. Nakoniec som išla na úplne inu skolu a odbor externe a nasla si vytuzenu prácu. Skolu som skoncila a aj tak je mi na nič. Odisla som nakoniec do zahranicia 😃 odísť z vs nie je vôbec žiadna tragedia. Vs ti nezaruci, že sa budeš mat v živote dobre.. O to sa musíš postarat ty. Ak cítiš, že to nie je ono, netrap sa.. Všetci to časom pochopia a ide hlavne o teba.. Nedokazuj niečo druhým, neostavaj tam kvôli druhým, ak sama cítiš, že to nie je pre teba. Držím palce 🙂
@lneviemmeno Nevesala by som hlavu a nevzdávala sa priskoro.Zamysli sa nad tým,prečo si mala to šťastie sa tam dostať,hoci Ta pôvodne neprijali.Ja som študovala na dvojodborovom magisterskom štúdiu,na jeden odbor som sa ani nemusela učiť,vedela som všetko z prednášok a na druhom som sa vytratila,niektoré skúšky som opakovala viac krát.No ako správny študent som si z toho nerobila ťažkú hlavu,veď skúška je od slova skúsiť a tak som niekedy skúšala aj bez prípravy.Niekedy sa zadarilo,inokedy nie.Viem,že sa tento prístup nedá aplikovať všade,no chcem tým len povedať,že niekedy stačí sa pozerať na svet s ľahkosťou,viac optimisticky,veriť si.Hlavne sa vždy uisťuj a opakuj si,že nech je akokoľvek,všetko dobre dopadne a ak tomu budeš veriť,tak to aj dobre dopadne.Ci už s VŠ alebo bez.No radila by som Ti ešte to nevzdávať.Prajem veľa šťastia!
@lneviemmeno Ahoj, v prvom rade sa netráp, sama cítiš, že to nie je ono. Ja som začala študovať VŠ až , keď som mala 27 rokov, dovtedy som veľa cestovala. Teraz viem, že by som to ako 18 ročná nedala a ani som neskôr nebrala vážne, keď ma vyliali so skúšky, niektoré som robila aj na tretíkrát. Máš super strednú skvelú školu a ak Ťa práca baví , choď sa zamestnať smer Brno, Praha (samozrejme ak máš chuť spoznávať nove krajinu, v Čechách si ťa budú vážiť).
Uvidíš sú tam skvelé možnosti pre zdravotné sestry(sama som to absolvovala, skvelé
nemocnice ,kolektív, plat a tie skúsenosti a tam zistíš a pochopíš že tam nepotrebuješ vysokú školu ošetrovateľstva🙂), majú tam úplne iný systém zdravotníctva ako na Slovensku.
Držím palce Ti palce len sa správne ROZHODNI 🙂 a nič sa nedeje ak nedáš VŚ. Veľa šťastia si mladá a celý život pred sebou🙂 Drź SA🙂
Ešte raz ďakujem za toľko komentárov, no pre tých, ktorí písali, aby som to ešte nevzdávala, je neskoro 😄 odišla som odtiaľ, dnes som si vybavila už aj dočasnú prácu kým naozaj nezistím čo chcem robiť 🙂 to, že som teraz odišla z jednej vysokej, neznamená hneď, že o rok alebo aj neskôr to neskúsim na inej. Nič nie je stratené a radšej si urovnám myšlienky, zistím čo ozaj chcem robiť ako sa trápiť. Možno by som tu školu dokončila a zistila, že ma tá práca nebaví, to je podľa mňa horšie a viac zabitý čas. 🙂

@lneviemmeno ahoj.
Ja som koncila v roku 2000 SZS.
Nasledne som si spravila diplomovanu sestru popri praci ma ARO. - som bola mlada, slobodna.
Ked som mala 2 deti, zapisala som sa dialkovo na VS OSE Bc.
Prve dva roky super, potom 12 hodinove sluzby, chore deti, prednasky, skusky a moja perfekcionisticka povaha ma priviedli k vyhoreniu. Chcela som to pred statnicami zabalit, dokopali ma k tomu, ze som ich uspesne spravila, ziadna radost. Len som si "vyplnila" povinnost voci EU mat I. stupen VS.
Plat mam základný- nemám zatiaľ špecializáciu a Mgr.
Nad specializaciou uvazujem.
Skús sa zamyslieť, či toto povolanie chces robiť.
Je nas malo, byvame slovne napadane.
Prípadne zacat pracovat (paci sa mi to/ nepaci sa mi to?) a doštudovať diaľkovo - ale veľa veci Ti nebude vysvetlenych, budes si ich musiet sama dostudovavat (dialkove studium), pripadne náhľad do niektorých odborov Ti prinesie prax- lepsie zazit, ako 100x citat.
Mamina Ta ma rada, pochopi, ked sa rozhodnes tak, ci tak.
- zijes SVOJ zivot za SEBA a rozhodujes sa za seba. Lebo ako to spravis... Ponesies si nasledky pozit., negat. len Ty.