Nezvládam vysokú školu
Ahojte, píšem sem, lebo už fakt neviem čo mám robiť. Som prváčka na ošetrovateľstve, prišla som sem zo strednej zdravotníckej školy. Už na strednej som sa veľmi málo učila, už keď bolo niekoľko strán, nevedela som sa na to naučiť. Nejako som tú školu prešla s trojkami. Prax mi naopak išla bez problémov, len teóriu si nasúkať do hlavy bol problém. Rovnako to mám aj teraz na VŠ. Nespravila som jeden test, bola som jedna z mála čo to neurobila. Snažila som sa na neho pripravovať, lenže nedostatočne. Nedokážem sa učiť, mám problém sa na učivo sústrediť, vždy radšej idem robiť niečo iné. Nepomáha ani predstava, že ak zvládnem túto školu, budem sa mať dobre - výborný plat, vždy pracovné miesto. Dokonca ma na tú VŠ najskôr neprijali, až neskôr keď sa málo ľudí z prijatých prihlásilo. Tento predmet bol predmet, ktorý som mala celý čas na strednej a aj tak som ho nezvládla. Neviem ako zvládnem oveľa ťažšie predmety či skúšky. Asi jednoducho nie som študijný typ.. mám aj brigádu, síce v kaviarni ale úprimne má tá práca neskutočne baví a vždy sa tam teším. Čiže ak by som odišla zo školy, mohla by som aspoň na nejaký čas ostať tam na TPP. Alebo mám možnosť sa zamestnať ako zdravotnícky asistent v nemocnici. Myslite, že VŠ je pre šťastný život dôležitá? Stojí to za tie stresy, depresie, dennodenný plač, že som urobila chybu? Aj keď kto vie, či ma nevyhodia, ak takto všetko pokazím.. Nikto ma nechápe, všetci mi hovoria aby som sa viac snažila, aj priateľ, + do toho rodičia, tí to neprežijú, sú strašne šťastní, že ich dcéra išla študovať sestričku.. Ďakujem za rady, už naozaj neviem čo ďalej..
@lneviemmeno ošetrovatelstvo mám vyštudované aj ja, 3 roky denna forma a veru nebola zo prechádzka ružovou záhradou a teda žiaden super študentský život sa nekonal. Buď som bola v škole alebo na praxi. Ale poteším ta: ak dáš prvý ročník tak dáš celé štúdium 👍 držím ti palce.
@lneviemmeno skús sa učiť v prirode.....na hojdačke na terase.....ja som sa chodievala učiť do parku....rob si prestávky...., Uč sa každý deň/pravidelne, nie len na skusku....prvý ročnik je ťažký ....dá sa to...ja som popri dennom študiu na VŠ aj pracovala ..... Treba sa rozhodnúť, buď spravím pre to všetko alebo to vzdám. Sú horšie podmienky, mát popri škole male s deti, prácu na HPP. ....
ahoj, neboj zvládneš to, niesi prvá ani posledná, niektorí vypadnú aj viackrát, veď nemusia byť A, sú baby čo skúšky robili viac krát,mali D, E a dnes sú Mgr., my sme mali takého Dr. čo aj pol triedy vyhodil zo skúšky, keď nemal náladu, stačilo okom mrknúť inam, dnes sa na tom smejeme, alebo iného, čo na prednáške mrmlal sebe popod nos, materiály nám poslal na zaplakanie a skúška o všetkom možnom inom, bojuj, nevzdávaj to, veľa googli na nete v knihách , pomôžu aj dievčatá, čo tomu rozumejú, odbornosť sa snaž pochopiť ako to je, v 1. ročníku sa viac všetko opakuje zo strednej školy, pride aj horšie, nie každému všetko sadne, budeš musieť aj tlačiť do hlavy poučky a paragrafy napr. v takom práve a legislatíve a pod. ale neboj, nie každá má A, nuž štipendium nebude, ale svet sa nezrúti, hlavne to nevzdávaj a ber to tak keď vypadneš zo skúšky, že je to výška a bežná vec, niesi jediná, učiť sa musíš to je jasné, robia si externé školy aj ženy s malými deťmi a dávajú to, učivo je to isté, musia si všetkým prejsť, len nesedia v škole denne, no musíš byť zamestnaná v zdravotnictve vtedy, takže si zober, tiež to nieje ľahké, času na učenie je málo, či máš rodinu alebo pracuješ, hlavu hore dievča, vypadneš, ideš ďalej, skúšky robia niektorí aj na viackrát a testy zvyknú dať na opravnej tie isté, pozisťujte si to s vyšších ročníkov, my sme si vždy odfotili,ak máš A zohnaj si aj B, ak ústna, neboj obkecaš, pomôžu, držím palce, hlavne to nevzdávaj ak ťa práca sestry napĺňa, poznám také, čo ledva školu urobili a v práci sú veľmi šikovné, sestričky potrebujeme, takže pekne študuj , veľa šťastia prajem, držím palce ❤️
Ahoj. Je ti to skoda sa na to vykašľať. Ak budeš pracovať ako asistent tak vždy budeš ako pomocný personál. Aj platovo nedocenena. Sak sa da prejst s horšími známkami. Tiez som študovala ošetrovateľstvo tak viem ze to veru nieje ľahké. Ked vystudujes a ides do praxe nik neriesi ake si mal známky. Niektoré byfle zo školy boli na praxi neobratne a nepomohlo im ze vedia teóriu. Ja som sa nikdy extra dobre naučila ale na praxi nebol problém.
Vyska Ti nezaruci stastnejsi zivot ale musis si uvedomit, ze bez tej vysky tu sestricku robit nemozes.Budes asistentka a to je dost ine.Aj ked si mozno myslis, ze nie.Ked ta bavi prax a to ti ide tak sa na to nevykasli prosim. Potrebujeme sestry ako sol a ked prides do nemocnice verim, ze z teba bude skvela sestricka.
@elisebah91 ahoj, VS ti šťastný život nezaručí, no otvára ti oveľa viac možností v živote. Teraz máš jedinečnú šancu si túto možnosť zabezpečiť...keď nie teraz neskôr sa k tomu už nedostanes... Podľa mňa musíš zvoľniť z brigád, a nechať si viac priestoru na štúdium...a nejaký čas aj pre seba. Nedá sa všetko robiť naraz. Rodičia aj priateľ by to mali vedieť a podporiť ťa aj finančne.
@lneviemmeno stresy? VS bol moj najlepsie vyuzity cas ever! Ked bolo treba sa ucit,tak sa clovek uci. Ale tie moznosti…erasmus,cestovanie, cudzi jazyk sa naucis al chces. Pre mna VS nebola strateny cas, ani nervy ani nic. Proste skola. Niektore skusky som dala na tretikrat,niektore na prvy,uplne klasicky priemer. Ako pises bavi ta biac brigada jak VS no tak tam nebud. Ostatni cakaju frontu aby mohli studovat. Ale ked to teba nenaplna a vies sa uzivit inak tak proste rob ine.
@lneviemmeno ja to napisem. Na slovensku budes mat ako sestra napr vamb. 750 eur.
Ak budes robit v nemocnici, makat 12tky a hlavne vikendy a nocne, stale len choroba, smrt, starosti, depky, zarobis max 1200 eur.
Stoji ti to za to?
Vykasli sa na to, chod do zahranicia a na cele Slovensko sa vyser....
Ja to robim... Ale nestoji to za to vobec. V tescu, v kauflande, hoikde zarobia viac a neziju len v chorobe a umierani.
@lneviemmeno mozno mas nejaku poruchu učenia a najhorší je prvý ročník na výške potom to uz zvládneš. 🙂
@lneviemmeno Ahoj. Nerozmyslala si nad externym studiom osetrovatelstva? Ja som teraz zacala chodit externe a predmety mame take iste ako na szs az na biofyziku a transkulturne ose.
@danielak84 aj kolegyna začala externe a majú aj radiologiu a ešte nejaký menezment katastrof… úplne odveci.
@lneviemmeno no....môj názor...pokiaľ nezvládas nestuduj...VS ti šťastný život nezaručí
@lneviemmeno ahoj, myslím že VŠ nie je v živote potrebná na to aby si sa mala dobre. Ak sa tam máš zbytočne zodierať psychicky určite to nechaj tak. Ja som chodila tiež, učenie mi problém síce nerobilo aj keď som sa musela učiť deň noc niekedy, ale skľučovalo ma to, nenapĺňalo ma to. Spravila som si Bc., odišla som našla som si prácu, ktorá ma neskutočne baví, nemá nič s VŠ, normálne ma uživí a už som tam 5 rok na TPP spokojná a šťastná bez stresov. Držím palce nech sa rozhodneš akokoľvek 😉
@lneviemmeno Ahoj! Ja by som to skusila takto - aky predmet ta nebavi? Co ta na nom nebavi? Skus sa priamo poradit s vyucujucim, ja si myslim ze by ti vedeli poradit, nasmerovat, na co sa pri studiu zamerat. Pises, ze sa ti nejake predmety stitia - to az tak? Ked studujes odbor ktory ta bavi, tak snad aspon trosku nejakym sposobom by ta tie predmety mohli motivovat. Ucis sa narazovo? Ak sa ti da, skus sa ucit priebezne, nevynechavat prednasky, praktika a pod. Dnes je moderne sa chvalit tym, ako sa ktosi "nic neucil na zapocet, a dostal za A, ucil sa den predtym", na taketo reci sa vykasli, ak si ich niekedy pocula zvlast v oblasti zdravotnictva sa taketo neda. Viem co pisem, tak stara nie som 🙂 Pisem to preto pretoze si myslim ze sa mladi moc porovnavaju medzi sebou.
Zaťať sa kym si mlada, kym ti to páli. Trosku akcie do toho ;) a studium je tazke v prvych rocnikoch VS myslim na kazdom odbore, takze sa nevzdavaj. Ak mas naozaj az depresie a dennodenny plac tak sa podla uváženia porad so psychologom, vyucujicimi a tak. Srdecne ti drzim palce aby si studium zvladla :*
@lneviemmeno ja som tiež skončila VS v druhom ročníku, prvý ročník som prešla aj prvý semester druhého ročníka ale cítila som že to nezvladam tak som skončila. Mama bola takisto veľmi šťastná že ma dcéru na VS ale netreba to siliť. Ak to nejde tak to nejde. Všetko zle je na niečo dobre🙂 časom možno aj budeš rada že si skončila. Ak to cítiš tak že pokračovať nechceš tak kašli na to, ak to cítiš tak že to chceš zvládnuť tak ostan
@lneviemmeno da sa naucit ucit sa.ak existuje niekto,kto tu skolu absolvoval,tak to mozes dokazat aj ty.poriadne sa naser a pusti sa do toho.nebifluj,rozmyslaj,vyuzivaj to co vies z praxe.olutovala by si to a pustila by si sa do toho neskor,ak by si este deti nemala.az taka blba nie si,ked si chodila na zdravotnicku.a ano,myslim si,ze aj led nebudes s vs stastnejsia,budes mat istejsiu buducnost.nepocuvaj tych,co ti povedia,ze radsej zivot bez stresu v kaviarni.do boja!
Ahoj! Ak nezvládaš, tak tú školu nechaj! Nemá zmysel sa trápiť!!! Aj tak po čase by si to urobila, a vrazíš do toho čas aj peniaze
@vevapeto my to mame ako jeden predmet Zdravotnicka biofyzika, biochemia a radiologia. Je to narocne, tiez neviem ci mam pokracovat ale ja som v inej situacii ako autorka. Chodim este na pomaturitne studium praktickej sestry, mam 4 deti, z toho 2 skolkari a domacnost vacsinou na mne kedze muz je cele dni v praci.
@lneviemmeno necitala som ine prispevky, ale castokrat byva problem, ze na SK skolach ta nenaucia ucit sa, vela ludi sa uci neefektivne a potom maju pocit, ze to nedokazu. Skus si precitat knihu Nauc se to! od Brown, Roediger, Mcdaniel. Mne to velmi otvorilo oci.
@lneviemmeno ja som maďarka a som chodila na strednú školu na zdravotnú do maďarskej triedy, vysokú školu urgentnú medicínu som už mala po slovensky, nebolo to ľahké lebo všetko som sa musela začať od znova pre mňa s cudzím jazykom.
Potom som ešte spravila špecializáciu v bratislave a v nemecku ďalšie vzdelanie po nemecky čo bolo velmi náročné a ťažke.Treba mať cieľ a treba chcieť..Kup si daaku ginko gilobu ,alebo niečo ine v lekarni na lepšie funkciu mozgu,ja som brala Memo plus ale daaky čas som to už nevydela v lekarni.
Už keď si sa tam dostala buď na seba hrdá, zvládneš to!
Držím ti palce
@lneviemmeno kvoli jednej nezvladnutej skuske to urcite nevzdavaj. Skus sa ucit pomocou myslienkovych map. Nas syn ma problem si zapamatat si dlshie texy a cez pojmove mapy mu to ide velmi krasne.
Pokial ta odbor bavi, urcite by som to nevzdavala. Budem drzat palce!
@lneviemmeno moja zlatá, ale tak je to na každej VŠ - kopa predmetov zbytočných, ktoré už nikdy v živote neuvidíš. Keby to každý bral ako ty, neviem koľko by dneska bolo vysokoškolákov. Tvoje pocity sú normálne. Treba si stanoviť presne čas odkedy do kedy sa budeš učiť, čítať si to, alebo prerobiť učivo vlastnými slovami. Otázka je či toto povolanie chces naozaj robiť. To si povedz. Chces byť sestrou, alebo nie ? A od toho sa odraz.
podla mna nie kazdy moze mat vysoku skolu, i ked na slovensku asi uz je skor ten nazor ze to zvladne kazdy… asi zalezi aj aku skolu… snaz sa dalej, urob vsetko co sa da… a bud to zvladnes alebo neprejdes skuskami… a potom ked to nedas sa jednoducho zamestnas… ale
tak povies si ze si to apson skusila… ak to velmi chces tak to podla mna zvladnes, mozes opakovat aj 2-3 krat…viem o pripade kedy na vysokej skole vyletel ziak vo 4 tom rocniku este pred bc, a siel odznova od 1.
@nhispvm tak tomu ver ze vyska ti zvysi sance sa dobre zamestnat, nesir taketo bludy prosim dalej. zalezi samozrejme aj aka vyska a kam sa hlasis, uz len ked si otvoris profesiu a pozries na poziadavky na vzdelanie ak je tam od I alebo II stupna na VS, si vyradeny. Jasne skusit to mozes ale budes mat nizsiu sancu ako kandidati s VS ked sme uz pritom. Nerobim IT, moja prva praca bola ohodnotena na 1400 brutto, moja druha praca kde robim na 4000 brutto a vdacim tomu aj tym ze mam vysku pretoze to uz raz mam v zivotopise.
@lneviemmeno ahoj skončila som VŠ Osetrovatelstvo Bc. a potom aj Mgr a potom som si spravila aj pedagogiku. Bc bolo náročné hlavne 1 rok si zvyknúť, stresovala som brutalne pred každou skúškou, lebo ja som typ, že proste som to musela vedieť dokonale a učila som sa nonstop, za to som dostávala prospechové štipendiá a tie boli veľmi pekne finančne.
Nakoniec som jediná s červeným diplomom z 100 študentov skončila Bc (odbory osetro a urgent) červený potom aj z Mgr a pracujem ako instrumentarka na operačnej sále. Len 8čky, žiadne nočné, žiadne sviatky a plat 2x ako asistent so službami, takže ten tvoj odchod zváž, ale keď na to nemáš, tak ako radšej si priznať svoje možnosti.
@lneviemmeno chceš byť sestra? Zmier sa s tým, že vysoká škola je iba začiatok, ak chceš byť skutočne dobrá sestra, budeš sa musieť učiť q vzdelávať celý život, lebo medicína a ošetrovateľstvo ide dynamicky a rýchlo dopredu. To nie je iba o tom že spravíš vš a koniec. Ak si spokojná viac v kaviarni a ťa to napĺňa, tešíš sa tam, našla si sa v tom, prečo nie? Veď to je pekná práca, každá profesia má to svoje a ľudia sa zvyknú vracať do podnikov nielen kvoli ponuke, ale aj kvôli obsluhe. Lepšie byť šťastná ako čašníčka alebo baristka, než sa nervovať na vysokej škole, ktorá ťa nebaví. Veď to nie je ostuda. Maturitu máš a časom sa môže objaviť iný odbor, ktorý ťa zaujme a jeho štúdium ťa bude baviť. A ak aj nie...tak nie je ostuda nemať vysokú školu. Tiež som ošetrovateľstvo nedoštudovala, lebo už jen tá teória bola otrasná. Neskôr som sa dostala na medicínu a vieš čo? Aj keď to bolo oveľa náročnejšie, bolo to úplne o niečom inom, veľmi ma to bavilo, aj keď to bolo naozaj ťažké. Ale to, že ma škola bavila, ma hnalo vpred. A to sa o ošetrovateľstve povedať nedalo, tiež som sa na to nevedela svojim spôsobom učiť, lebo bolo ťažké prinútiť sa učiť niečo, čo mi absolútne nič nehovorilo a s čím som nebola v pohode.
@lneviemmeno vysoká škola nie je zárukou šťastného života.....ale.....rovnako to bolo moje vysnívané zamestnanie, ale vtedy som sa na strednú školu nedostala. Napriek tomu som sa nevzdala, urobila som si nadstavbové štúdium, začala som pracovať, a už som mala dve deti, keď som sa rozhodla skúsiť VŠ. Bolo to ťažké....práca, rodina a škola, ale dala som to. Najprv prvý stupeň, potom druhy, doktorát, dve špecializácie.....neučím sa ľahko, ale nejako to potom už išlo samo. Teraz už môžem využiť aj školu, robím vedúcu sestru, plat slušný. Možno by bolo lepšie, nastúpiť do práce a robiť školu externé, budú peniaze, v praxi sa človek vselico naučí....a urcite zalezi aj na ktorej skole studujete, su rozdiely aj tam......kľudne poradím ak by bolo niečo treba... držím palce

Ahoj. Asi viem co prežívaš. Ja som isla na VŠ až keď som mala 24. Ešte som počas VŠ otehotnela. Neskôr keď mal syn asi 2r, som nastúpila do prace na logistiku. Tak to bolo dosť náročné, učiť sa na štátnice, starať sa o malé dieťa, chodiť do práce. Ale nevzdala som to, najmä preto aby som niektorým ľuďom ukázala ze na to mám.
Potom som presla rôzne iné práce a skončila som na oddelení kvality v automotive. Komunikujem s BMW a Rolce Royce, zarábam viac ako muž a bola som už vo viacerých krajinách na služobke. Týmto všetkým chcem povedat iba to ze na škole je všetko ťažké a aj ja by som niekedy radšej isla do výroby na 3 zmeny ako toto(vo výrobe som bola niekoľko rokov tak viem porovnať) Ale keď si uvedomím co som dokázala, som na seba hrdá.