Oplatí sa ísť na vysokú školu, keď mám 22 rokov?
Mám 22 r. .. mám dobrú prácu zarábam viac ako moji rodičia.. viem si zarobiť naozaj pekne peniaze keď sa snažím , nešla som na vysokú lebo som mala istú prácu.
Avšak stále mám takú medzeru v živote že som neskúšala výšku stále ma to tak láka .. páči sa mi úprimne mať titul.
Myslite že sa mi v mojom veku ešte oplatí vysokú robiť? Moje spolužiačky zo strednej už budú pomaly končiť.. počas štúdia by som si vsetko sama hradila.. dokonca by som aj chcela odísť bývať do Bratislavy a začať tam študovať
Akurát neviem prečo mám pocit že je už neskoro.. mňa by bavilo strašne právo akurát že právo je ťažké a neviem či mám takú hlavu..
Ved vyskusaj externe, popri zamestnani.
Na psychológiu je dosť ťažké sa dostat, sama som to skúšala asi 4x a nakoniec som si zvolila iný odbor. Ja som začala študovať keď som mala 31, môj ujo dokonca skoro ako 50 rocny. Takže 22 je nič. Ale študovať výšku iba kvôli titulu mi príde ako slabý dovod
ak sa ti páči mať titul, tak sa ti vôbec neoplatí na vysokú školu...zbytočnééé..prepáč...
@mane01 to sa bojím že budem v robote nervózna a nesustredena.. hlavne v obdobi skúškového keď budem mať toho veľa
Len preto, že sa ti páči mať titul sa naoplatí, za mňa je to slabá motivácia na to, aby človek zvládol náročnejší odbor...a vybrať si školu, kde tituly dávajú "len tak" už vôbec význam nemá... ak sa chceš úprimne vzdelávať a ideš si za nejakým cieľom, prácou, ktorá ťa bude napĺňať a štúdium ti ku tomu pomôže, vtedy to určite za to stojí, ale treba vedieť čo chceš v prvom rade... vek nie je najmenší problém, mala som aj starších spolužiakov, na VŠ sa to už úplne stráca... teraz máš prácu, v ktorej pekne zarobíš, ale vieš si predsatviť ju robiť celý život? baví ťa čo robíš? to by som sa pýtala samej seba
@janka_23 to je divne .. ja som si ešte na strednej skúsila len dať prihlášku na psychológiu a zobrali ma ale nenastúpila som
Ja som robila prijímačky, ktoré boli zložené z 3 kol a brali cca 5 ľudí, hlásilo sa nás tam 200. Takže neviem ako ta mohli zobrať bez prijímaciek
Všetci ste sa chytili toho že sa mi páči mať titul.. áno páči napísala som to narovinu ako to je. A taktiež som napísala že by ma bavilo právo a psychológia… určite by som nešla študovať niečo čo ma nebaví len pre titul.. právo je môj sen a ten titul mať z neho je niečo úžasne pre mňa.
@janka_23 a do akého mesta si sa hlásila?
Bola som v Trnave a v Banskej Bystrici
Ja som sa bez VŠ dostala vysoko, super plat. Teraz podnikám a musela som si kvôli tomu urobiť tesne pred 40 VŠ, pretože bez VŠ nie je možnosť mať firmu s takým zameraním, nedostane človek povolenie. Teraz si robím druhú VŠ, ktorú skončím pár rokov po 50, robím ju lebo chcem. Ty si mladá, nemáš deti. Externe študujú náročné VŠ aj ženy s malými deťmi a prácou. Takže ak chceš, určite školu zvládneš. Povinná VŠ nie je. Ale je veľa odborov, kde to bez VŠ nejde a je veľa ľudí s VŠ, čo znamená, že ak má niekto na dobrú pozíciu kandidáta s praxou s VŠ a bez VŠ, tak to môže byť rozhodujúce. Takže ak máš ambície, išla by som na VŠ skôr ako som to musela urobiť ja.
@janka_23 aj ja v Trnave na UCM. Zobrali ma, mam doteraz odtiaľ papier že ma prijímajú.
@melanta to si pekne zhrnula.. pravdu máš
A študovala si a študuješ externe? Dalo sa to popri práci? Koľko hodín denne môžeš venovať učeniu ?
Však ok, ja ti hovorím ako to bolo ked som sa hlásila ja. Ked ta vtedy prijali tak skus znovu, možno budeš mat šťastie znovu. Ja som urobila výšku externé a to som mala vtedy velmi náročnú prácu. Keď človek chce, zvládne všetko
22 si este mlada, kludne do toho chod 🙂 ja som praveze mavala spoluziacky okolo 25r 😅
ja mam zas nazor, ze na psychologiu je sa lahke dostat (aspon za mojich cias bolo pred 15rokmi) a pravo to je ina liga no.. tam je kvantum uciva, malo ludi tam vydrzi 😅
Dôvod páči sa mi mať titul je podľa mna úplne normálny, aj mne keď bolo najhoršie cez skúšové motivovalo práve to, že chcem ten titul😄. Podľa mna chod do toho, uvidíš ako to budeš zvládať prvý semester, prvé skúškové a potom sa rozhodneš. Možno zistíš že ta to neskutočne baví a nebudeš mať žiadny problém aj popri práci, alebo naopak budeš z toho na nervy, ale lepšie to skúsiť ako potom rozmýšľať aké by to bolo, vek vôbec nerieš si mladučká😊
22 je nič , ľudia študujú VS v 30-40 ak v 50 rokoch .akú prácu robíš ?
Prvú školu som študovala popri klasickej práci, časté služobné cesty k tomu. Zvládala som to. Chodila do mnou žena, ktorá pracovala a 2 deti na prvom stupni ZŠ. Zvládneš aj ty.
moja dcera je akurat v 3 ročniku psychologie a hovori že zrvona tento 3 ročnik je najťažsi .. ale inak ju štúdium baví a je max spokojna .
Zalezi na tvych ambicich a zivotnich cilech.
Vzdyt 22 let je zacatek celeho zivota.
Bude ti stacit a bude te naplnovat tvuj nynejsi job, i kdyz ti bude 50? 60? Budes spokejena s tim, co jsi dokazala a jak jsi zila, az se jednou budeš ohlízet zpet?
Mas se kam vyvijet ve svem oboru bez studia?
Nebo te v budoucnu převálcují a preskoci zamestanci s vyssim vzdelanim?
Mimojine - v zahranici, napr.v Německu, Holandsku atd. se bezne zacina studovat az okolo 20-23 let nebo dokonce pozdeji. Nejdrive maturita, pak rok dva prace, cestovani nebo tzv.dobrovolny rok na zlepšení sanci na prijeti na VS, a pak az VS.
Jdi do toho, jsi mlada, zivot mas pres sebou, doba je cim dal tezsi, vyuzij toho, pokud studovat muzes.
Neskoro? ja som mala spolužiakov, co mali cez 50 rokov a plnili si uz iba svoj sen. Nikoho z nich to realne neživí, niektori uz aj zomreli, kedze to je cez 20 rokov. Chod to toho, Ved mas iba 22 rokov.
@melanta ďakujem za podporu a klobúk dole pred tebou 😊
titul si môžeš kľudne písať pred menom - to nie je trestné.... to len keby si už zamestnávateľovi narozprávala že máš vš a nič z toho, keby si z toho mala finančný osoh - vtedy je to trestné.
22 rokov je ešte nič, to niektorý si ešte len maturitu dorábajú a ok...
nikdy nie je neskoro, smelo do toho.
urcite to nie je neskoro studuju bezne aj starsi ludia 40-50+ a psychologov je teraz malo tak aj externe do 30 budes mat pravdepodobne aj atestaciu a do dochodku este vela rokov 😊 a aj keby si mala viac na vzdelanie nikdy nie je neskoro aj keby si to mala studovat len preto, ze ta to zaujima a neplanovala si sa tym zivit. A ak zacnes externe dovolim si skromne tvrdit, ze budes jedna z najmladsich v rocniku ak nie uplne najmladsia
Ste všetci super ďakujem za podporu… neviem sa rozhodnúť ktoré zameranie si vybrať skôr.
Autorka, podla tvojho vyjadrovania aj myslenia si nezrela na svoj vek a mas jednoduche myslenie aj vzhladom na to,ze mas absolvovanu nejaku maturitu..ja by som chcela vidiet uroven tej tvojej maturity..... Takze na tvojom mieste neuvazujem o VS... pretoze su rozne VS aj ich urovne. Na tu kvalitnu mentalne si nedozrela....A neviem si predstavit,aky odbornik by z teba bol s tvojim zmyslanim .uz mas 22 rokov,ale zmyslanie na 13.... Vraj sa ti paci titul...... ach jaj..... Vystudovat VS a potom sa stat erudovanym odbornikom su dve rozdielne veci..
...Na dobrej kvalitnej VS aj titul nie je na kupenie...sama citis, ze na dobru VS nemas.....Obsolvovanie VS je len zaciatok toho,aby bol predpoklad ,ze sa vies uzivit ako obborik... Ale mnohi ani po absolvovani VS sa odbornikmi nestali..len maju VS....Ci uz po 22 roku ci trochu neskor, /co este je bezny vek pre studium na VS/ alebo pred 50 tkou.. Co uz je vela na vybudovanie nejakej odbornosti..ale to nie je tvoj pripad...
Ak máš k obom odborom rovnaký vzťah a máš pocit, že štúdium oboch by ťa bavilo, preštuduj si ročenky, infolisty, zisti si aké predmety budeš musieť reálne absolvovať a pozri sa na to aj cez to čo budeš robiť po škole, zisti niečo o uplatnení, finančnom ohodnotení, možnostiach, ktoré vyštudovanie ponúka, právo aj psychológia má rôzne odvetvia a oba odbory vyžadujú vzdelávanie aj po škole, hľadaj čo ťa zaujme, zváž na čo máš "lepšie" osobnostné predpoklady

Ešte by ma bavila psychológia.