Oplatí sa študovať psychológiu, alebo je to až príliš precenený odbor?
Precenený,ale má budúcnosť.Najprv si však zisti čo všetko bude treba od skončenia školy po samostatnú prax,vôbec to nie je také jednoduché.
@zzzh ja som psychologicka v praxi.my slim ze odbor ma buducnost,uz teraz mame bezne tolko prace my psychologovia ze nestihame naplnit dopyt.samostatnu prax nemam,takze mi stacilo vystudovat VŠ.uvidime co dalej,moznosti je vela
Moja 42 rocna psychologicka je napr. Dnes na skoleni. Kde co sa robi pre psychologov, je tam. Po skolneci studia urobila rigorozku, atestaciu, sudno znalecku skusku, 4or rocny plateny kurz (neviem ho pomenovat😀) a dalsie skolenia a kurzy, ktore si sama plati. Takze vzdelavanie na cely zivot.
@zzzh
Vsetko sa oplati, ked mas preto vasen a chces to velmi robit a urcite taky clovek aj v tom je dobry.
@zuzinabila môžem sa spýtať, kde robíš keď ti stačilo vyštudovať VŠ? Kľudne aj do správy, ak to nechceš rozoberať tu. 🙂
je strašne ťažké zohnať termín u psychológa, čiže za mňa áno, ak sa na to cítiš o prácu nebudeš mať núdzu nikdy
@lucka_ke to potvrdzujem, známy čo potreboval terapiu pred cca pol rokom sa ešte stále k žiadnej psychologicke nedostal, lebo nemali volny termín.. a ľudí s rôznymi problémami pribúda a tento trend bude zrejme pokračovať.
Ale teda je treba dodať, že na súkromnú prax nestačí len vyštudovať VŠ, tam ešte potrebuješ strašne veľa vecí okrem toho, je to proste beh na dlhé trate (dlhodobý výcvik, špecializácia, prax v zdravotníckom zariadení…). Kým sa človek dopracuje k vlastnej praxi, natlačí do toho veľa peňazí. Aj s tým treba rátať. @zzzh
Podľa mňa je málo takých, čo sú skutočne dobrý, a ešte ich je v našom okolí málo. Ja sama žiaľ chodím k psychológičke aj k psychiatričke a mám taký problém, že musím dosť cestovať, lebo v našom okolí väčšina už neberie nových pacientov.💙 Ak budeš dobrá, tak určite to budúcnosť má, iba ti chcem poradiť jednu vec. Ak nie si zhovorčivá, tak sa do toho nepúštaj. Moja psychiatrička je milá, lenže väčšinu času je ticho a rozprávam len ja, čo je dosť nepríjemné, keď dôjde reč...
@zzzh Určite áno. Psychológ bude mat vždy prácu rovnako ako lekár a nemusí za ňou cestovať ako technik. Ale nie je ľahké vraj dostať licenciu. Len škola nestačí. Treba aj nejakedalsie vzdelania aby ťa vzali medzi seba a stojí to prachy. A určite nie je preceňovaná. U nás naopak je podceňovaná. Väčšina psychických porúch sa dá liečiť len psychoterapeuticky alebo v kombinácii liekmi. Len lieky nestačia.
@54tinka54 samozrejme,robim v mimovladnom sektore.jasne,ze staci mat vystudovanu VŠ🙂vycviky navyse su plus,ale nie nevyhnutnost🙂
@54tinka54 mozno sa tu v diskusii trochu pletie co je psycholog,a co je psychoterapeut...preto asi tie myty ze na pracu psychologa nestaci mat VŠ.🙂staci
ked som ja koncila gymko pred 15 rokmi, bol to precenovany odbor.
dnes to uz vidim inak, aj z vl. skusenosti, pre syna viacmenej neuspesne zhanam vyse 2 rokov psychologicky, logopedicky,… dnes je to ine, priprav sa ale, ze to bude celozivotne vzdelavanie a ked sa rozhodnes pre konkretnu pracu v odbore/oblasti, kde je dnes dopyt, mas to “v kapse”
dospelych aj deti, ktori potrebuju psychologa, bohuzial pribuda a dnes to ani nie je hanba taku pomoc vyhladat, takze buducnost to ma

@zzzh Predstav si, čo budeš po skončení robiť a keď sa ti to páči, choď do toho.
Problematické deti s rôznymi druhmi porúch a problémov, posudzovanie školskej zrelosti, posudky na polícii, ľudí, čo potrebujú analyzovať a zlepšiť život atď...