Oplatí sa viac VŠ alebo kurz?

moncek88
14. júl 2019

Ahojte mamičky.
Prosím vás poraďte... oplatí sa v dnešnej dobe radšej viac kurzov alebo VŠ a ak VŠ aký odbor... pretože ako vidím vyše 80% VŠ nerobí v odbore čo vyštudovali...
Viem že v dnešnej dobe je dobré vedieť jazyk a počítače... mám sa zamerať na to či?
Ďakujem 💋💋💋

tynda
14. júl 2019

@moncek88 zalezi aj od toho aku strednu skolu mas. O gymnazistu bez specializacie neni zaujem ale o elektrotechnikov ci itckaeov je zaujem a su firmy ktore nevyzaduju vyssie vzdelanie. Na druhej strane ak chces is robit pre stat ci mesto tak s vs budes mat vyssiu tabulku ktoru bez vs nildy nebudes moct dosiahnut - tot zakon. Takze aku mas strednu?

judar
14. júl 2019

Ja zas poznam vela ludi ktori si nerobili ani kurz ani vs ale radsej si robili popri praci vyucne listy a maturity na skolach zameranych na elektropriemysel/programator a podobne kvoli vacsiemu uplatneniu..poniektori si v zahranici z takychto oblasti uz zarobili aj na slusne domy

dopolbokaodrata
14. júl 2019

@moncek88 hlavne sa zamerajú na to, čo chceš v živote robiť, čo ti ide a v čom si dobrá. A VŠ nerobiť pre titul, potom jasné, že málokto zostane robiť v odbore, ktorý vyštudoval.

ivkazba
14. júl 2019

Záleží čo chceš robiť. Ak chceš byť právnik, učiteľ, psychológ, musíš si urobiť konkrétnu VŠ. Ak chceš robiť niečo remeselné či nejaké služby, treba konkrétne kurzy. A potom sú profesie, kde je jedno aké máš vzdelanie, musíš začať od nuly, makať a postupne sa posúvať.

abriela
14. júl 2019

VŠ ti dáva možnosť kariérneho rastu, ale titul nie je patent na rozum. Jazyk potrebuješ vedieť aj ako recepčná, aj čašnícka. Počítače? Čo je to - ovládanie officu - to musia vedieť aj administratívne pracovníčky so strednou školou, alebo obchodníci (školila som napr. tvorbu kontingenčných tabuliek v potravinárskej firme). Ku programovaniu musíš mať aj vzťah. Napr. u nás študenti v 4 ročník brigádujú vo firmách s tým, že na štátnice si už zvyčajne vyberajú dovolenku.

elementissa
14. júl 2019

Ja som absolvovala VŠ len nedávno a vo svojom odbore nemôžem robiť - nie preto, že by som nechcela alebo by som študovala len pre titul... To vôbec nie. Ale 1.nie sú miesta na pracovnom trhu, po 2. VŠ, ktorú mam ja je ti nanič bez dodatočných výcvikov a kurzov, ktoré stoja majland a trvajú roky, po 3. ú nás nie je o danú profesiu tak veľký záujem ako v zahraničí napríklad, po 4. Ak by som sa uspokojila s prácou, ktorú by som mohla dostať, tak žijem asi zo životného minima.

Ja osobne ľutujem, že som si vybrala humanitny odbor, bohužiaľ, k technickým smerom som nemala blízko. Každý sme nejaký. Keby mi niekto povedal, že to bude po skončení VŠ takto vyzerať, tak by som sa rozhodla inak. Ale vtedy nie, všetci mi len vraveli, aké to bude super a aké budem mat s VS super uplatnenie. No houbys. Kým na Slovensku nestudujes preferovaný VŠ odbor, tak nemáš v ruke vlastne nič. Keby som sa mohla vrátiť 10 rokov späť, tak sa rozhodnem aj pre inú strednú, nie pre gympel. Ale čo už. Učíme sa na vlastných chybách. Teraz pracujem v úplne inom odbore, ale baví ma to, musím sa neustále vzdelávať, ale aj to je fajn, stále je to lacnejšie ako kurzy v mojom odbore.

A čo sa týka jazykov - ak sa chceš dobre zamestnať, tak ovládať 2 jazyky na úrovni aspon B2 je nevyhnutnosť. Firmy, do ktorých som si posielala CVcka ja, vyžadovali minimálne dva jazyky na úrovni C1 a každý ďalši aspoň na úrovni B2 výhodou. Závisí aj kde chceš pracovať (lokalita na SR, mam pocit, že v BA sú už dosť vysoké nároky aj na upraticacy pomaly)

Ak ťa baví programovanie, smelo do toho, sprav si kurzy a môžeš byť veľmi úspešná, k tomu VŠ nepotrebuješ. Mam známeho, ktorý programátorsku VŠ nechal v prvom semestri, lebo sa tam nič nové nenaučil, založil si vlastnú firmu, programuje na zákazky a je veľmi úspešný.

Nájdi si to, čo ťa bude baviť a snaž sa byť v tom smere odborník. Jazyky sú samozrejme nevyhnutnosť pri akomkoľvek serioznejsom povolaní

ivkazba
14. júl 2019

@elementissa veľmi pekne si to všetko vystihla, hlavne s tou školou. Ale keď má človek 14 rokov, veľa vecí nevie, mnohí by sme urobili iné rozhodnutia. 🙂 Jediné, s čím nie úplne súhlasím, je znalosť jazykov. Ja robím aj som vždy robila serióznu prácu, roky som ako zamestnanec zarábala cez 3 000 čisté a nepotrebovala som cudzí jazyk. Teraz robím sama na seba, zarábam poväčšine cez 4000 mesačne a cudzí jazyk vôbec nepoužívam. Záleží od odvetvia a spoločnosti.

elementissa
14. júl 2019

@ivkazba to máš fakt super 🙂 ja našťastie jazyky ovládam, len ma to prekvapilo v tých inzerátoch, lebo tam, kde som hľadala ja mali stále takéto požiadavky 🤷‍♀️ ale rozhodne závisí aj od odboru... A super, ze tak veľa zarobíš 🙂 to sa aj mne snáď raz podari, tiež som živnostník 🙈

hettinka
14. júl 2019

@moncek88 odporúčam precízne vybrať VS a následne doplniť kurzom podľa potreby zamestnávateľa. Jazyky bez debaty, angličtina je braná ako samozrejmosť, že vieš a dalsi jazyk k tomu.

moncek88
autor
14. júl 2019

@tynda marketing 🤷

moncek88
autor
14. júl 2019

@judar presne to programovanie ma napadlo...

moncek88
autor
14. júl 2019

@dopolbokaodrata sto pro nie pre titul...ak výšku tak len to v čom sa uplatnim...

moncek88
autor
14. júl 2019

@elementissa krásne napísané 😍😍 ďakujem ďakujem ďakujem 💋💋💋

moncek88
autor
14. júl 2019

@ivkazba
@ivkazba klobúk dolu ❤️ že si šikovná...waw 😍😍😍😍

tynda
14. júl 2019

@moncek88 tak ale na tom sa da stavat aj s kurzmi. Netreba VS ;) len ako pisali niektori ak chces v budjcnosti rpbit nieco na co sa vyzaduje vs tak vtedy ju treba. Inak aj bez nej. Len chit do prace a robot to co ta bavi. A pno tp pojde ;)

adelakom12
15. júl 2019

Tak bud pojdes externe /denne na vysokoskolske studium, kde budes chodit na skusky, naucis sa vsetko sama, budes si sama studovat popri skole,lebo uroven nasho skolstva je taka,aka je (cest vynimkam) a vyjdes zo skoly a budes ptorebovat staze a prax v inych firmach, alebo to mozes urobit rychlejsie kde si zozenies kurzy a budes ich navstevovat a mozno ta z kurzu hned niekto stiahne pracovat ku nim do firmy. Je vela ludi, ktori su sikovni a vedia podat veci efektivne, ale zase si budes musiet aj studovat sama veci okolo, predsa je to zivot a bez toho sa nezaobides.
No a uz si iba vyber co ta viac bavi - ci robit s ludmi, alebo naopak.. Teraz celkom ide do popredia oblast IT a su dobre kurzy na to. Napr https://www.learn2code.sk/kurzy/online/programo... je take tehcnickesie, ak si kreativny typ, odporucam mozno photoshop a ilustrator - cize dizajnove kurzy, kde sa naucis ako s nimi pracovat. Je to blizko pri IT, vyhladavana oblast a zaroven to je kreativne. Takisto sa rapidne rozvija marketing, na to su tiez kurzy, nemusis navstevovat 5r vysku.
Humanitne oblasti su tazsie a popravde ti poviem, neuzivis sa. Ale mozno ta to bude fakt bavit a vtedy peniaze nie su otazkou,ale ako som uz vravela, trebalo by trafit nieco, co sa pekne rozvija a ma potencial.

Este taka vec, ze raz mi kamos povedal taku zaujimavu myslienku- Ak nieco nemas rad, ale venujes tomu vela casu a usilia, je velmi pravdepodobe, ze ta to eventualne zacne bavit.
Drzim prsty, aby si nasla to, co ti vyhovuje najviac