icon

Poplatky za externé štúdium výrazne narastú

9. aug 2024

Máme málo lekárov, učiteľov.... Ale treba tým budúcim ešte podkopať nohy na tej ceste. Nikde inde som to nenašla, tak neviem ci je to 100% informácia ale dúfam, že nie.
https://news.refresher.sk/164947-PREHLAD-Vysoko...

ivana11155
9. aug 2024

Malo lekarov....to ano, ale medicina sa pokial viem neda studovat externe, tak o com je tvoj prispevok?

katkaseiner
9. aug 2024

je to smutne, ale hlavne sa neriesi to ze ten mlady clovek po gymnaziu tolko penazi nema ani omylom... ak si zaraba tak sa snazi setrit penazenku rodica... ktory mimochodom tiez nema tolko penazi navyse... ja ked vidim tie palky tak mam pocit ze ak budu deti studovat dialkovo, resp. na skole kde sa plati skolne, tak na dovolenku pojdeme tak akurat za dom do zahrady...

@ivana11155 tiez som chcela presne takto reagovat... ale tam sa spomina nejake skolne aj na medicinu... tak tiez nechapem presne.

majka99999
9. aug 2024

Kolko lekarov studuje externe? 0. Ak studujes externe masmedialnu komunikaciu, socialnu pracu, tak bud na to mas peniaze zo zamestnania, alebo nestuduj. Kolko z tych ludi sa naozaj socialnej praci aj venuje? VS sa plati z dani, tak radsej prispejem doktorovi ako dalsiemu pravnikovi, co studuje externe.

sisa_s
9. aug 2024

Medicina sa externe nestuduje...a pokojne mozu zvysit poplatky za kadejake externe socialne prace, ved tu skolu robia ludia len z nudy alebo kvoli titulu..ziadny osoh na trhu prace

abbey1
9. aug 2024

Externé štúdium na vysokej škole by malo byť výnimočnou formou štúdia a teda primárne pre ľudí, ktorí si už len doplňujú vzdelanie.
Úprimne? Vôbec by ma netešilo ísť k lekárovi, ktorí študoval externé, či svoje dieťa zveriť psychológovia, ktory vyštudoval externe.
A niekedy, ked vidím, ako mladí ľudia behajú z jednej vysokej školy na druhu, menia odbor, opakujú ročníky, prenášajú skúšky,... zvažujem, či predsa len nestojí za to spoplatniť štúdium, samozrejme ošetriť to študentským pôžičkami, ktoré by následne splácali po ukončení štúdia.
Potom by nemuseli ľudia vyplakávať, že tu niekto zadarmo vyštuduje a potom utečie do zahraničia.

30majka71
9. aug 2024

Veď to sa týka iba tých čo študujú externe. Ako úprimne ten čo opakuje ročník, nech si aj zaplatí, je mi to jedno, kopec mojich spolužiakov z lenivosti neurobili skúšky a prenášali predmety do ďalších ročníkov. Tak im treba.

autor
9. aug 2024

@ivana11155 @sisa_s @majka99999 spomína sa tam všeobecné, zubné lekárstvo aj napr. farmácia. Preto som to uviedla ako príklad, no o tom článok ani príspevok nebol, o lekároch.

autor
9. aug 2024

Tak napríklad ja som študovala 1.stupen externe aby som mohla aj pracovať. Teraz mam rok pauzu lebo som bola hlavne kvôli škole finančne vyštavena, s tým, že 2.stupen budem pokračovať na ďalší rok. No môžem sa na to vykašľať, dám výpoveď, vyberiem sociálne dávky a doštudujem zadarmo. A myslím si, že toto spraví veľa ľudí. Mam platiť dvakrát toľko plus sa naháňať do roboty?! Alebo si nájdem len brigádu a školu nechám platiť štát?! Odpoveď pre mňa je jasná.

titla
9. aug 2024

Ten clanok je napisany uplne od veci. Ministerstvo ustanovuje kazdy rok sumy maximalneho rocneho skolneho. To nie je ziadna novinka. Ale to su maxima, konkretnu sumu si urcuje kazda vysoka skola a mala by byt odvodena od realnych nakladov na studium. V praxi to znamena, ze ak sa dobre pamatam max. skolne pre magistersky stupen je limitovane na 8500 eur, realne sa tie sumy pohybuju od 600-2000 eur v priemere. Skolne je sjor vyssie u studentov denneho studia, ktori opakuju rocnik

katkaseiner
9. aug 2024

@autorka, napad skvely ale niekto ti bude musiet pomoct financne... lebo kym pracujes, mas financie... ak len studujes denne, tak mozno trochu casu mas po skole ale tolko nezarobis... je to trosku zacarovany kruh ale chapem, usetris skolne...

ivka225
9. aug 2024

Iba poznamenávam, že keďže vzdelanie (myslím skutočné, nie DTI alebo Sládkovičovo) má svoju hodnotu, malo by mať aj svoju cenu. Prečo vlastne sme si už tak zvykli, že vzdelanie musí byť bezplatné? Ak preto, že vzdelanie je nevyhnutné pre plnohodnotný život, tak to sú aj potraviny (dokonca pre akýkoľvek život). Podľa rovnakej logiky by teda aj tie mali byť bezplatné.

kiki68
9. aug 2024

@ivka225 je bezplatne z toho principu, ze da tam moze rovnako dostat clovek z nejakych chudobnejsich pomerov, ktoreho rodicia mozno vzdelanie nevidia ako cestu. Pretoze to byvanie a skripta nieco stoja, to sa stale da zarobit nejakou brigadou. Za mna sa neda plnohodnotne venovat studiu a este 40 hod pracovat. Ako su odbory, kde to urcite ide, ale nie vsade. Hlavne by mala byt moznost platenej praxe, agentury priamo na uni, aby clovek mohol najst uplatnenie ihned. Spravit z toho nejaky uver na 150tis eur je nezmysel. Nie v nasich podmienkach. V Rakusku tiez studuju zadarmo a nikto na to nepinda. Aspon som to tu nezaznamenala. Len ludia uz pomaly ani nechcu ist studovat, nakolko v tom nevidia zmysel.

liz_lemon
9. aug 2024

tie poplatky su asi skor za prekrocenie dlzky studia

ivka225
9. aug 2024

@kiki68 To všetko chápem, ide mi skôr o princíp bezplatnosti. Píšeš "bezplatne z toho principu, ze da tam moze rovnako dostat clovek z nejakych chudobnejsich pomerov" - no a ten človek z chudobnejších pomerov nepotrebuje potraviny? Prečo sa nám zdá samozrejmé, že za potraviny platí a za štúdium nie?

kaktusik007
9. aug 2024

ja nerozumiem co tu robis halo --- studujem ucitelstvo, maximalne skolne zdvihli o nejakych 200 eur, mas tam porovnanie.... avsak ja platim 800 za rok, nie cez 2000, ako tam pisu.... takze pokoj!!!! klud a nihy v teple ;)

kiki68
11. aug 2024

@ivka225 tak keby sa to tak bralo, tak studuju iba bohati ludia, ti dalsi by nakupili potraviny a potom uz by nezostalo na poplatky za studium. Vidiet to napr na sukromnych skolach, kolko a akych deti mas napr na takej sukromnej Cambridge v Bratislave? Lebo z bezneho platu to neuplatis. Ale pritom by bolo pekne, keby mali vsetky deti narok na skolu takeho typu, hlavne ked maju Talent na jazyk. A o tom to je.

ivka225
11. aug 2024

@kiki68 Predstav si svet, v ktorom sú potraviny bezplatné, ale za štúdium sa platí. Prišiel by niekto, kto by sa snažil potraviny spoplatniť. Podľa tvojej logiky by bol namieste argument, že to sa nemá, pretože potom by jedli iba bohatí ľudia.

ivka225
11. aug 2024

@kiki68 Aby si rozumela… Nemyslela som to tak, že ten, kto naozaj nemá žiadne peniaze, nesmie študovať, rovnako, ako ten, čo nemá žiadne peniaze, má zomrieť od hladu. V takýchto prípadoch som za bezplatné dávky potravín aj bezplatné štúdium. Ale drvivá väčšina ľudí má peniaze na jedno aj druhé. A môj názor je ten, že jedno aj druhé by malo byť istým rozumným spôsobom spoplatnené.