icon

Práca hlavou alebo manuálna

12. sep 2025

Ahojte. Stoji podla vas za to byt rozum. a pracovat hlavou alebo sa lepsie zije manualne prac?. Poviem napr - vzdy super studijne vysledky same jednotky gymnazium , vyznamnenania VS (ekon/ aplik. mat). Matik na urovni top 5 z cca 200 studentov VS. Samozrejme aj a nj. Zarobim sice napriemer ale nie je zase extrem. Riesim fakt mentalne zlozite veci procesy systemy a databazy. Cize z roboty mentalna unava a vycerpanie. V podstate si myslim ze niekto kto sa zivi remeslom je na tom ovela lepsie a ma cistu hlavu. Dobre moze odchadzat chrbtica ale to aj mne.

Strana
z2
autor
12. sep 2025

Mozno je to tak. Ze mam uspech ale su roky driny. Ci to stalo za to a ci sa to neda viac eazy. Myslim to co vie clovek ovplyvnit nie stastie. Mozno da🙂 ale vydat alebo ozenit je uz passe 🙂 to neodporucajtr. Ta politika ma tiez napadla ale to tiez neni take eazy a chce to tiez roky

synne
12. sep 2025
@thirstymonk

@synne Tak prečo neberie zálohy? Ja v IT beriem 50% z každeho projektu vopred, veď by som ošalel :D

@thirstymonk Nie vždy je možné zobrať zálohu v hodnote celého materiálu. A to nehovorím o hodnote práce.
Nájsť rovnováhu medzi tým, čo zákazníci sú ochotní zaplatiť vopred a tým, že ak sa mu nakoniec nedovoláš nie je ľahké. Veď si to predstav aj zo strany zákazníka. Dáš niekomu 30 000 zálohu na materiál? Môžeš mu veriť, že peniaze neudrbe a zákazku dokončí v požadovanej kvalite? Niekto proste dá a niekto nie.

anonym_c601ee
12. sep 2025

@anonym_autor Urcite lepsie remeslo. Teba nahradi AI

lucik194
12. sep 2025
@viestta

@lucik194 a bagristovi kto splaca lizing na bager, naftu, auto na prevoz bagra, udrzbu... Vies kolko stoji jeden zub na lyzicu a ze ho treba davat aj brusit a raz za cas aj vymenit. To nie je, ze za pol hodiny "hrajkania" sa s jojstikom v kabine ma cista ruka 30€ a este si vypyta stovecku za dopravu na miesto

@viestta no s tymi bagristamu co robi moj muz to je uplne inak ako pises...... vsetci chodia uplne v pohodicke vysmiaty a zarabaju nadštandardne..... a ver mi za tie hodiny co robia, maju taky príjem, ze neveris ...... BA velka stavba

modrahruska
12. sep 2025

Ano, dnes sa castokrat oplati lepsie manualna praca - remesla. Vidim to vzdy ked mame problem zohnat majstrov a ked zaplacem pri ich cenach 😁

viestta
12. sep 2025
@lucik194

@viestta no s tymi bagristamu co robi moj muz to je uplne inak ako pises...... vsetci chodia uplne v pohodicke vysmiaty a zarabaju nadštandardne..... a ver mi za tie hodiny co robia, maju taky príjem, ze neveris ...... BA velka stavba

@lucik194 oni maju "firemny" bager ci svoj? A na firemnom nemaju 60 ecok za hodinu, tak ako ho fakturuje zivnostnik, ktory ma vlastny bager

lucik194
12. sep 2025
@viestta

@lucik194 oni maju "firemny" bager ci svoj? A na firemnom nemaju 60 ecok za hodinu, tak ako ho fakturuje zivnostnik, ktory ma vlastny bager

developer prenajíma priamo bagristov

minenkaa
13. sep 2025

Ako pri ktorom remesle je čistá hlava?Ved tam treba tiež rozmýšľať a pracovať hlavou

amazonka13
13. sep 2025

☕ Obidve formy práce a zaťaženia sú zvládnuteľné pri správnom nastavení. Je potrebné sa dostať do harmónie a rovnováhy... Ako?
Keď vykonávaš prácu s mentálnou záťažou - mala by si ju počas dňa vyvažovať - cvičením, chôdzou, pohybom v prírode, dýchaním... Vtedy budeš cítiť menší tlak na psychiku, mozgové bunky sa okysličia pohybom, tvoje stuhnuté telo sa pretiahne a nebude bolieť.
Naopak, keď je prácou zaťaženie manuálne - kompenzujeme ho kľudom, posedíme, poležíme, prečítame niečo, pozrieme Tv, popočúvame hudbu..
V obidvoch prípadoch si pri takomto nastavení telo oddýchne a zvládneme obidve formy pracovného zaťaženia, či už pracujeme mentálne, či fyzicky. V obidvoch prípadoch je dôležité pre dostatočné zásoby energie pre mozog aj fyzické telo optimálne stravovanie, pitný a pohybový režim, okysličovanie tela ...

thirstymonk
13. sep 2025
@synne

@thirstymonk Nie vždy je možné zobrať zálohu v hodnote celého materiálu. A to nehovorím o hodnote práce.
Nájsť rovnováhu medzi tým, čo zákazníci sú ochotní zaplatiť vopred a tým, že ak sa mu nakoniec nedovoláš nie je ľahké. Veď si to predstav aj zo strany zákazníka. Dáš niekomu 30 000 zálohu na materiál? Môžeš mu veriť, že peniaze neudrbe a zákazku dokončí v požadovanej kvalite? Niekto proste dá a niekto nie.

@synne Tak zas 30k to je moj celoročný zárobok, moje 50% zálohy bývajú v sumách 200-1000€ a to mi zaplatí každý. Naopak, ľudí, ktorí už pri zálohe špekulujú, jednoducho filtrujem, lebo viem, že sú to špekulanti. A ja mám na krku ženu, tri deti a 29 rokov hypoteky.

bennn
13. sep 2025

Ano to je dobrá dilema. Mnohým sa oplatí viac, keby začali robiť manuálne, resp. si vybrali odbornú školu aj s dobrými známkami, akoby išli na gymnázium a VŠ. + začali by pracovať hneď po strednej. Zarobili by resp. našetrili by dosť do veku 25, keď tí čo skončia VŠ ešte len nastupujú do prvej práce. V 25 už tí čo skončili strednú, a ideálne pracujú viac ako 2 roky v nejakej firme, môžu brať hypo a usadiť sa. Tí čo končia VŠ majú pokial nie su fakt že IT a cudzi jazyk super na vysokej urovni zisťujú, že platovo to nie je nič moc, a že tá VŠ možno za to ani nestála, za tie "stratené" roky. A tak musia šetriť a šetriť rýchlo, aby vôbec nejakú rodinu mohli mať nie na staré kolená.

Ďalšia vec je že v súčasnosti sú platy veľmi podobné, nech už ide o manuálnu či mentálnu prácu. Rozdiely sú vlastne iba v tom, či je to veľká firma, čo dáva zvyčajne väčšie platy, alebo menšia čo menšie a že v jednej musíš fyzicky makať, a v druhej sedíš v kancli v podstate a riešiš veci a rozmýšlaš. ... Nejde o to, že zarobíš viac, ale že zarobíš rovnako ... povedzme... bez fyzickej námahy. Alebo ak niekto chce "ľahšie".

Ono keď je človek mladý, tak manualna praca je fajn. Ale keď má človek 40-50 tak v tej manualnej praci už to nebude take terno... Na druhej strane v mentalnej praci ťa to nijak neobmedzuje, možno menej rýchlo klikáš, ale to je nepodstatné.

viera012345
14. sep 2025

@anonym_autor V prípade, že vidíte výhody v manuálnej remeselnej práci oproti duševne namáhavej práci v tom,ze jednoducho povedané: Robím, keď sa mi chce a keď sa mi nechce, nerobím, tak bolo by dobré spomenúť, že živnostník platí odvody,aj keď mal menší príjem, lebo sa mu nechcelo al.nedarilo.Hovori sa,ze dobré správy sa šíria rýchlo, zlé ešte rýchlejšie.Plati to aj v prípade odmietnutia zákazky.Odmietnen raz, odmietnem 2.x a už sa rozchyri,ze dotyčný nerobí, čiže môže sa stať, že nebude mať prácu ani vtedy, keď sa mu chce.Remeselnik je závislý od roznych faktorov, medzi ktoré patrí konkurencia,potreba danej služby, ekonomická situácia obyvateľstva -potencionalnych zákazníkov, atď.Vdaka menovaným faktorom,je príjem remeselnika,napriek slušnej cene za jeho prácu, veľmi kolísavy, čo pre osobný, či rodinný rozpočet nie je veľmi pozitívne

anonym_cbe8f3
14. sep 2025

Podelim sa so svojou skúsenosťou. Mám 2 výšky, robila som v korporate, aj zahranicne projekty v zámorí, robila som niekedy aj 18 hodín denne. Bola som blizko vyhorenia, tak som šla na matersku, celu dobu som si manifestovala, že sa nechcem vratit, že by som išla robit aj manualne a niekde, kde nemusím hovorit po anglicky (som dobrá v komunikacii, anglictina ma extrémne limitovala a stresovala), takze keď sa prepúšťalo, tak som sa fiktívne uchadzala o svoju pozíciu a zviezla sa na vlne prepúšťania s niekoľkomesačným odstupným + maximálna podpora. Zoznámila som sa s jednym človekom, ten ma zavolal do firmy, kde vyrabame vlastne produkty (sezónne, čiže mesiace Makacky a zase 2 mesiace kludu a dookola). Okrem biznisu veľa robím manualne (čo som v podstate chcela) a po 3 rokoch som začala citit, že to nie je to práve orechove a okrem bolesti chrbtu citim presilene zápästie, bolesti kolien a celkovo mi odchádza telo. Takze som si povedala, že potiahnem ešte tak rok, rok a pol a pôjdem sa zas živiť čisto hlavou.teraz mi to vyhovuje, lebo mám úplnú flexibilitu (do prace môžem ist aj na 9:30, vybehnúť pre deti počas dňa, vecer sa vratit do prace atd). Som vdacna za tuto skúsenosť a hlavne precitnutie, aká je manuálna praca tazka (nechapem, ako môžu ľudia roky makat napr vo fabrike) a hlavne som prišla na to, že človek si musí dávať pozor na to, čo si želá😅 lebo v našich predstavách si mozeme veľa veci idealizovať

denis123456
3. okt 2025

Myslím, že každá práca má svoje plusy aj mínusy. Manuálna práca je fyzicky náročnejšia, ale často si človek po šichte naozaj oddýchne psychicky. Naopak, pri práci hlavou je to viac o únave z riešenia procesov a systémov, presne ako píšeš. Kamoš robí cez Titans https://www.titans.sk/sk/pre-firmy a tam je to skôr o projektoch – keď má rozpracovaný projekt, ide na plné obrátky, ale po dokončení má zase voľnejšie tempo. Asi je to celé o tom, čo komu viac sedí 🙂

Strana
z2