icon

Prečo by mal človek vedieť toľko jazykov?

18. sep 2023

Len tak som sa zamyslela. Ze vlastne niektori sa ucia cudzie jazyky. Vselijake maju to ako konicek alebo sa to nejak oplati ?

kemrang
Odpoveď bola odstránená
kemrang
Odpoveď bola odstránená
omg1992
Odpoveď bola odstránená
kemrang
Odpoveď bola odstránená
kemrang
Odpoveď bola odstránená
fopardi
19. sep 2023

@beronsche teraz si ma ,,zabila,, to akoby som o sebe čítala. Presne 9 rokov nemčina zš+ste.š a nič vôbec nič iba veta že nám dú.
Dva roky sa učím angličtinu a teda pokrok som urobila celkom dobrú ale do môjho cieľa je ešte pekných pár rokov učenia....

yoxinka
19. sep 2023

@omg1992
Si platil niekedy za niečo na instagrame alebo na youtube? 🤷‍♀️

luuubik
19. sep 2023

Áno, vedieť v súčasnosti jazyk je veľký benefit. Ale pre tých, čo im jazyky nejdu do hlavy (lebo verím, že sú ľudia, ktorí na to nemajú proste bunky, podobne ako niekto hneď nepochopí pre iného uplne logickú zložitejšiu matematiku, skrátka, každého mozog je "šikovnejší" v niečom inom) malé upokojenie: Už dnes to vidíme - a trend budúcnosti bude v tomto smere ešte výraznejší - že vďaka rôznym aplikáciám, programom a umelej inteligencii - bude pre nás porozumenie aj komunikácia v akomkoľvek jazyku čoraz prístupnejšia aj bez toho, aby sme daný jazyk naozaj ovládali. Tlmočník, prekladateľ - to bude urcite jedno z prvých povolaní, ktoré s masovým nástupom umelej inteligencie úplne zanikne. Pri učení sa jazykov však stále zostane benefit minimálne v podobe tréningu vlastného mozgu a dobrého pocitu zo zdokonaľovania seba samého.

omg1992
Odpoveď bola odstránená
dkethe
19. sep 2023

Anglictinu treba vediet perfektne. Je to must have. To ti staci pre zivot - ci uz pracovne, cestovatelsky, alebo kuknut netflix.
Nemcina je benefit v pracovnom zivote.
A vsetko ostatne je konicek, pokial nie si v medzinarodnych vztahoch, osn, alebo vo vysokej fcii kde rotujes po krajinach.

Tiez sa mi nepaci prehnane vyzdvihovanie jazykov. Ani to rceni, ze kolko vies jazykov, tolkokrat si clovekom 🤦 Ak chcem sebarozvoj, je tisice inych moznosti, netreba dehonestovat cloveka ze vie len Anj.

beronsche
19. sep 2023

@fopardi 😁 ja som tu vetu povodne aj chcela napisat, ale zistila som, ze neviem ako.. 😂

@jovka no, to ja veru ani neviem posudit. Uplne spokojna som nebola nikdy (najma s vyslovnostou) a je to coraz horsie, kedze uz jazykom aktivne nekomunikujem(najma slovna zadoba sa rychlo zmensuje).. Rozhodne to nie je tak, ako poniektori tvrdia, ze po roku v krajine su experti..
Ja som si napr. po cca 3,5r nasla pracu v odbore a tam som veru mala zo zaciatku problem - odborna terminologia + lokalny dialekt mi dali zabrat. 🤪
Ale pre mna ultimate achievement - zdvihnut telefon a zavolat British gas (ci ineho providera) a vybavit, co clovek potrebuje.. 😂😂

akiana
19. sep 2023

Fantom MK, @omg1992, v kazdej diskusii poodhaluje jednu pricinu svojho kardinalneho problemu za druhou - ze onho ziadna zena ani bicykel neoprie. Jeden debilnejsi komentar a nazor za druhym, kazdemu je jasne, preco toto zadubene a osprostene chuda je spolocnost tak za trest, len jemu jedinemu to nedochadza a tape v tme za pricinou, preco je v 30-tke panic, co priznal v inej diskusii. Ked sa mu nedostane uspokojivej odpovede na jeho tyzdenne periodikum o tom, preco ho ziadna nechce, uchlacholi sa tym, ze zeny su aj tak vsetky plytke a sproste, a on nema v sebe kuska chyby. Tragikomicky pribeh, ale som zvedava na pokracovanie. Co sa este dozvieme okrem toho, ze s cudzincami sa nebavis 😁

omg1992
Odpoveď bola odstránená
akiana
19. sep 2023

@omg1992 Vies, ja dlhe roky zijem ako cudzinka v inej krajine, vystudovala som tu, usadila som sa tu, pracujem tu, platim dane, mam pracu v zdravotnictve, takze pomaham ludom, prispievam do socialneho systemu. A drviva vacsina miestnych ma akceptuje, nerobi rozdiely, vazi si moju pracu. Pretoze su to rozumni ludia, ktori sa na cudzincov pozeraju ako na ludi a nie ako na podradny odpad len preto, ze mame v pase inu narodnost.

A potom sa najde par hlupakov, ako ty, ktori sa rozhodnu mi zneprijemnit den, nepomoct, nepozdravit, nebavit sa, lebo maju rovnake zmyslanie, ako ty. Cudzinci nie, cudzinci fuj, cudzinci su vsetci zli. Mozes sa ale v klude povazovat za vynimocneho, lebo je vas ozaj malo, lebo aj priemerny az jednoduchsi clovek v dnesnej globalizovanej dobe informacii a internetu vie, ze cudzinci su kategoria ludi tak obrovska, ze ju nemozno generalizovat na zaklade nejakych skusenosti.

No a potom, uplne naspodku, ste vy, xenofobni chudaci. Ja len dufam, ze budes panic este velmi dlho, aby nevzniklo riziko rozmnozenia.

jankafresova
Odpoveď bola odstránená
jankafresova
Odpoveď bola odstránená
omg1992
Odpoveď bola odstránená
viestta
20. sep 2023

@jankafresova co si mi chcela? Nestihla som precitat

beronsche
20. sep 2023

@akiana vyborny prispevok!
Moja skusenost je rovnaka ako tvoja. Drviva vacsina miestnych ludi sa ku mne spravala normalne. Zo zaciatku, ked som mala tendenciu sa za uroven mojej Ang ospravedlnovat, bola zvycajna odpoved - don't worry, je lepsia ako moja slovencina. 🤪
Moja skusenost je aj, ze cim vzdelanejsi clovek, tym mensia pravdepodobnost, ze bude reagovat ako @omg1992
Kym som totiz zo zaciatku robila nekvalifikovane prace, tak som sa stretavala aj s neprijemnymi reakciami a povysenectvom. To boli zvacsia ludia, co skoncili skolu v 16r a odvtedy makali vo fabrike na rovnakej pozicii, ziaden rozhlad, nic.
Potom, ked som uz pracovala v odbore, kde to bez vzdelania (ci min. skusenosti a "sediackeho rozumu" v pripade ludi z prevadzky) neslo, aj pristup tych ludi bol diametralne odlisny.

omg1992
Odpoveď bola odstránená
kemrang
Odpoveď bola odstránená
kemrang
Odpoveď bola odstránená
beronsche
20. sep 2023

@omg1992 vynimka potvrdzuje pravidlo.

omg1992
Odpoveď bola odstránená
kemrang
Odpoveď bola odstránená
omg1992
Odpoveď bola odstránená
omg1992
Odpoveď bola odstránená
kemrang
Odpoveď bola odstránená
akiana
20. sep 2023

@omg1992 Hovoris, ze mas penazi ako sup, ale v jednom kuse ta len zaujima, co je kde zadarmo, kde dostanes kurz zadarmo, a v ziadnej diskusii nezabudnes pripomenut, ze keby si teoreticky niekedy v paralelnom vesmire randil s babami, nebudes nic platit. Ty netrep aspon.

kemrang
Odpoveď bola odstránená