icon

Pustili by ste psychicky choré dieťa na vysokú školu?

23. nov 2025

Naša 19 ročná dcéra má diagnostikovanú schizofréniu, už zo strednej školy dosť veľa vymeškávala kvôli nemocniciam. Bojíme sa, že by to nezvládala, ale ona si to nedá vyhovoriť.
Chcela by študovať Slovenský jazyk a literatúru. Vysvetľujeme jej, že vysoká škola obnáša veľa stresu, veľa učenia a nie je to med lízať... a ona aj tak ide to svoje, že to chce vyskúšať.

Vy by ste svoje psychicky choré dieťa pustili na vysokú školu? Sme príliš prísny rodičia, keď jej to nechceme dovoliť?

Strana
z5
anonym_ea4f65
23. nov 2025

Nie, je to škoda peňazí. Školu nedokončí a stav sa jej len zhorší. Máme to v rodine a každý stres prežíva ťažko. Začala študovať dvakrát a vždy to dopadlo zle.

mamina7070
23. nov 2025

Nie nedovolila, je to zavazna diagnoza a len jej ten stres jej moze zhorsit stav
nieco nenarocne chrannena dielna alebo tak by som riesila

anonym_0f8cfa
23. nov 2025

Ja by som ju pustila. Hlavne na tom odbore sa už berie ktokoľvek a len niektoré predmety sú také, že sú tam prísni učitelia. Väčšinou už kašľú na to a pustia hocikoho, keď povie aspoň dačo. Úroveň sa znížila, mohla by to zvládnuť. Prípadne nech to aspoň skúsi a uvidí sama, aspoň nebudete za zlých. Veď keď berie lieky, nemala by byť nebezpečná pre svoje okolie či pre seba, či?

autor
23. nov 2025
@anonym_0f8cfa

Ja by som ju pustila. Hlavne na tom odbore sa už berie ktokoľvek a len niektoré predmety sú také, že sú tam prísni učitelia. Väčšinou už kašľú na to a pustia hocikoho, keď povie aspoň dačo. Úroveň sa znížila, mohla by to zvládnuť. Prípadne nech to aspoň skúsi a uvidí sama, aspoň nebudete za zlých. Veď keď berie lieky, nemala by byť nebezpečná pre svoje okolie či pre seba, či?

@anonym_0f8cfa Nie je nebezpečná.

andrea_82
23. nov 2025

Ma 19, teoreticky sa vas uz nemusi pytat. Kedze predpokladam, ze nie je zbavena svojpravnosti. Aku predstavu o jej zivote mate vy? Co by podla vas mala robit?

reela
23. nov 2025

Len za okolnosti, ze je akademicky schopna, a ze by vedela studovat z domu (aby ste pri relapsoch vedeli zasiahnut). Na internat do cudzieho mesta to s touto dg. nevyzera.

anonym_c53dd0
23. nov 2025

@anonym_autor a doteraz jej ako išla škola?Možno ju chcete príliš chrániť.Spytala by som sa na názor psychiatra

beata_k
23. nov 2025

@anonym_autor Ak je mala sanca, nech to aspon skusi. Ak je to jej sen, tak aby ti raz nevycitala, ze si jej branila. No, tazke rozhodnutie. Individualny studijny plan je este moznost.

anonym_2faa57
23. nov 2025

O individuálnom vyučovaní neuvažuje?

autor
23. nov 2025
@andrea_82

Ma 19, teoreticky sa vas uz nemusi pytat. Kedze predpokladam, ze nie je zbavena svojpravnosti. Aku predstavu o jej zivote mate vy? Co by podla vas mala robit?

@andrea_82 Ma dôchodok. Vravíme jej, že nemusí pracovať.

andrea_82
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor to je sice pekne, ze nemusi pracovat. Ale comu sa ma "venovat"? Ved studium nie je praca, ludia studuju aj na dochodku, aby si vyplnili cas. Co ma robit cely zivot? Len sediet doma?

janinah
23. nov 2025

Ved tito ludia pri spravnej liecbe žiju skoro normalne.Poriadila by som sa s jej psychiatrom a urcite by som ju podporila.

anonym_ead913
23. nov 2025

@anonym_autor Ake uplatnenie by mala po ukonceni VS? Ucit s jej diagnozou urcite nemoze. Co teda moze robit s vystudovanou slovencinou?

dzulli1980
23. nov 2025

No dobre, vyštuduje a čo potom? ... nič v zlom, no nebola by som príliš nadšená, keby takýto človek učil moje dieťa.

pribinak
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a do bude celé dni robiť? Vy bude žiť 200 rokov? Však ak môže pracovať aspoň na nejaký part time tak ju treba podporiť

Ak je šikovná ja by som ju podporila aj v štúdiu. Ľudia ani len netušia, ale ja poznám dvoch veľmi uznávaných docentov a obaja sú schizofrenici.

pribinak
23. nov 2025
@anonym_ead913

@anonym_autor Ake uplatnenie by mala po ukonceni VS? Ucit s jej diagnozou urcite nemoze. Co teda moze robit s vystudovanou slovencinou?

@anonym_ead913 môže doucovat na nejakom krúžku. Napr v BA sú poobedňajšie krúžky slovenčiny mimoriadne žiadané. Chodia na ne dwti ktoré chcú ísť na gymple.
Nemusela by učiť v škole, len pár hodín poobede

anonym_0f8cfa
23. nov 2025
@anonym_ead913

@anonym_ead913 ak chce študovať len slovenčinu, tak by nemohla učiť, jedine keby si spravila pedagogické minimum. Mohla by robiť niekde externú jazykovú redaktorku z domu, alebo korektorku v novinách, v médiách. Ísť robiť vedu, ak by bola schopná...

anonym_4f0c57
23. nov 2025

@anonym_autor za mňa nie. Keď si predstavím že mňa by na škole mal učiť niekto so schizofréniou, tak to je des.

andrea_82
23. nov 2025
@anonym_4f0c57

@anonym_autor za mňa nie. Keď si predstavím že mňa by na škole mal učiť niekto so schizofréniou, tak to je des.

@anonym_4f0c57 studovala by slovensky jazyk, nie pedagogiku. Takze by neucila.

anonym_bdcbfe
23. nov 2025

@anonym_autor Vysoká škola je veľmi veľmi psychicky náročná.Neviem posúdiť ,ale vzdalo to už veľa múdrych, šikovných a stalo to rodičov nemalé peniaze. Ale druhá strana mince je,že zakazovať jej ro aspoň skúsiť a ísť si za svojim snom je tiež také...Mala som kamarátku čo to psychicky nezvládla a počas štúdia vysokej školy psychicky ochorela. Mala ťažké depresie, manio depresie .
Školu si vybrala veľmi náročnú a napriek tomu sa jej podarilo spromovať,dokonca sa venovala roky tomu čo vyštudovala .Dokonca sa vydala,ale po čase sa čím dalej viac nezvládala prácu, bezdetné manželstvo a napokon v mladom veku spáchala samovraždu.
Dodnes sa neviem s toho spamätať.Verím,že sa rozhodne správne a držím palce nech sa jej podarí nad nemocou zvíťaziť.

anonym_cab3f1
23. nov 2025

a to jej lekar potvrdi prihlasku?😵

cyneric
23. nov 2025

Nevidím dôvod prečo by to nemohla skúsiť, existujú individuálne študijné plány, externé štúdium, tých možnosti je dnes veľa. Aj keby nedoštudovala do konca tak je to stále hodnotná skúsenosť do života, niečo sa naučí, niečo nové vyskúša.

enmery
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_0f8cfa Nie je nebezpečná.

@anonym_autor Ja poznám schizofrenika, ktorý vyštudoval 2 vysoké školy. Ale on dodržuje liečbu. Jedna z toho bola IT zameranie.

ivik4
23. nov 2025

Moja kedysi davna znama ma schyzofreniu a vystudovala ucitelstvo SJ a Etiku. Normalne uci na zakladnej skole a ma aj male dieta

mullerova46
23. nov 2025

@anonym_autor je to psychicky náročné no náročnejšie je byť doma bez socializácie. Psychicky chori ľudia potrebujú vidieť že nie sú na zahodenie a vedia byť prospešný pre verejnosť. Každý sa potrebuje cítiť potrebný a určite by som ju v rozhodnutí podporila ak to je vo vašich finančných možnostiach

marianarem
23. nov 2025

@anonym_autor Pustila by som ju. Problemy sa mozu zhorsit nielen stresom, ale aj tym, ak clovek nevidi vo svojom zivote ziadny zmysel, nema pred sebou ziadny ciel, nema sa rano na co tesit, co ho vytiahne z postele.

mandzula
23. nov 2025

Co jej viac zhorsi stav - ked bude sediet doma na ID a snivat alebo sa o splnenie sna aspon pokusi?

veselo_neveselo
23. nov 2025

@anonym_autor preboha, v tejto dobe este odhovarat niekoho od studia???
Ak ma chorobu stabilizovanu, tak ju predsa do skoly nechajte ist. Vzdelanie je dolezite, v kazdom veku, za kazdych okolnosti.
Nemusi predsa studovat na plny uvazok, moze si poziadat o individualny plan, mat menej predmetov, natiahnut to na viac rokov.
Ak je inak zodpovedna, ze bude brat lieky, bude sa ucit priebezne, bude mat svoju disciplinu, tak preco by nemohla? Co bude inak doma robit, sediet na zadku a kukat telku?? A zit z invalidneho prispevku, nemoct ist na dovolenku, nikdy nemat vlastny dom, nemoct si vyskakovat, nic si dopriat? Ved odopretim vzdelania ju odsudite na celozivotnu chudobu.
A vy ako rodicia, ju chcete nechat len tak ladom, ked vsetci jej rovesnici pojdu dalej?
Jak vas toto napadlo, nepochopim...

@anonym_ead913
@dzulli1980
Isla by studovat slovensky jazyk, nie ucitelstvo. Moze robit vsetko, kde sa pracuje s jazykom, nie len ucit deti v skole. Pisat (nielen) knihy, ak sa nauci cudzi jazyk tak aj prekladat, moze pracovat pre urady, pre media, v umeleckej sfere.

janka1798
23. nov 2025

@anonym_autor dcéra je už dospelá, môže si vybrať čo chce študovať sama, ale tento odbor jej určite neodporúčam, vyštudovala som učiteľstvo slovenského jazyka a geografie a slovenský jazyk bol dosť náročný…je tam množstvo kníh, ktoré treba v každom semestri prečítať, v gramatike sa ide do naozaj do hĺbky a potom treba myslieť aj na uplatnenie…bude dcéra učiť alebo sa chce dať vedeckým smerom? Ak vedeckým smerom čaká ju ďalšie štúdium, ak bude chcieť učiť, zvládne sa postaviť pred triedu plnú žiakov?

anonym_ead913
23. nov 2025
@veselo_neveselo

@anonym_autor preboha, v tejto dobe este odhovarat niekoho od studia???
Ak ma chorobu stabilizovanu, tak ju predsa do skoly nechajte ist. Vzdelanie je dolezite, v kazdom veku, za kazdych okolnosti.
Nemusi predsa studovat na plny uvazok, moze si poziadat o individualny plan, mat menej predmetov, natiahnut to na viac rokov.
Ak je inak zodpovedna, ze bude brat lieky, bude sa ucit priebezne, bude mat svoju disciplinu, tak preco by nemohla? Co bude inak doma robit, sediet na zadku a kukat telku?? A zit z invalidneho prispevku, nemoct ist na dovolenku, nikdy nemat vlastny dom, nemoct si vyskakovat, nic si dopriat? Ved odopretim vzdelania ju odsudite na celozivotnu chudobu.
A vy ako rodicia, ju chcete nechat len tak ladom, ked vsetci jej rovesnici pojdu dalej?
Jak vas toto napadlo, nepochopim...

@anonym_ead913
@dzulli1980
Isla by studovat slovensky jazyk, nie ucitelstvo. Moze robit vsetko, kde sa pracuje s jazykom, nie len ucit deti v skole. Pisat (nielen) knihy, ak sa nauci cudzi jazyk tak aj prekladat, moze pracovat pre urady, pre media, v umeleckej sfere.

@veselo_neveselo Mas velmi naivne predstavy o uplatneni absolventov studia slovenskeho jazyka.

Strana
z5