Rozhodovanie medičky o odbore po škole
Ahojte🙂, tému zakladám z dlhej chvíle v nádeji, že ma možno niekto skúsený inšpiruje svojou cestou. Som medička a ešte nie som úplne rozhodnutá, akým smerom by som sa chcela vydať po škole ďalej. Nemám v rodine ani žiadneho lekára, o to ťažšie sa mi získavajú dôvernejšie info a prehľad o jednotlivých odboroch a čo v praxi obnášajú. Viem, že chcem ísť cestou interného kmeňa a ďalej si urobiť atestáciu pravdepodobne z imuno-alergiológie alebo pneumológie. No nevylučujem ani iný interný odbor. Nie je tu náhodou lekárka z tejto oblasti, ktorá by bola ochotná sa podeliť, ako je spokojná so svojím odborom a ako sa dá vybalansovať aj s nejakým osobným, rodinnym životom? A v neposlednom rade by ma zaujímalo, ako je to s týmito odbormi v ambulantnej praxi a poisťovňami.. Prípadne, akékoľvek skúsenosti, aj z iných odborov, budem vďačná.🙂
Už len samotná cesta ku kmenu a potom k atestácii je dosť kľukatá :D ja som lekárka tretí rok po škole... vysnívaný odbor gyn-por. som vymenila za internu, o ktorej som celé štúdium tvrdila, že nikdy, nikdy robiť nebudem :D no proste cesty po škole sú rôzne ... ten prvý rok/ respektíve aj tie ďalšie roky po škole si myslím, že veľa ľudí mení odbory až nájdu to svoje "pravé orechové" ... počas štúdia človek získa len veľmi žalostné informácie o tom, ako ten daný odbor vyzerá, alebo aká je cesta k nemu... a zdravotníctvo ako také je dosť svojský systém a kapitola sama o sebe :D
neviem ako je to presne s poistovnami, lebo som nemocnicna, ale tak co viem, ambulantni imuno alergo ak chcu robit kvalitnu medicinu s odbermi, musia casto riesit vysetrenia roznymi priplatkami a pytat to od pacientov. Nemocnicni zase mozu vidiet viac zavaznych stavov, osobne si aj myslim, ze je to dobry odbor, sice menej akcny, ale z hladiska vyhorenia asi lepsi ako tie chirurgicke alebo aristicke smery, pripadne interna je z mojho pohladu aj tak z 80% geriatria , kde smrt je pritomna kazdy den....Imuno alergo ma take to svoje spektrum , bude sa urcite vdaka genetike a liecbe coraz viac rozvijat...a pacientov mozes mat aj detskych...Ja som pediater, kedysi som uvazovala o naslednom odbore imunologia, ale zlakala ma neurologia nakoniec...
@anonym asi mi kľudne napíš súkromnú správu, ak chceš 🙂 úplne takto verejne to aspoň zatiaľ vypisovat nechcem 🙂
Vies, to ako to je v realite musis zistit sama. Potom si aj sama urcis, ze co je tvoja priorita. Boj lekara so systemom je boj s veternymi mlynmi, ale to vidi malokto.
Ja mam dvojatest, primarne som anesteziolog a intenzivista, vzdy som to chcela robit a iny odbor som ani nezvazovala. Ambulanciu ja zvladam tak 1-2 dni, to obdivujem vsetky kolegov, ktori to maju ako full time job.
Moja rada je, nastup na interne oddelenie a uvidis kam ta to zaveje. Do atestacie je aj tak ten zivot popretkavany nekonecnymi hodinami v praci, vela sluzieb, tam ten work life balance naozaj neocakavaj
Pokial si vo vyssich rocnikoch tak pockaj kym si prejdes vsetkymi klinickymi predmetmi
Ja som to tak mala, najskor som chcela interny kmen a do toho bud alergo imuno alebo reumatologia, ked sme to mali nasledne absolvovat prisla som na to, ze to nebude pre mna, rozhodla som sa pre uplne nieco ine ale je v poriadku to nevediet ani na konci studia, vela spoluziakov sa takto hladalo, isli na interne odd a tam sa to vyprofilovalo
Ked nastupis tak do nemocnice cize nejaky ten ambulantny system ty absolutne riesit nemusis ani poistovne, aj tak sa ten system neustale meni
Imuno alergo je taky menej akcny odbor no v dnesnej dobe velmi ziadany, casto to riesia ludia co uz nevedia na koho sa obratit takze pricinu casto hladas ako ihlu v kope sena kedze pred imunoalergo vacsinou ludia absolvovali dalsich xyz vysetreni ( chodim na imunoalergo a nikdy som nic navyse neplatila)
Co sa tyka pneumo mam dve zname, ktore sa prave vdaka covidu rozhodli zmenit odbor a riesit prave toto tak sa im to zapacilo
Cesta za atestaciou je dlha, klukata, ambulantnu sferu ries potom aj to nie je len tak, ze sa rozhodnes a idem na ambulanciu, byrokracia je tu neskutocna kym povolia otvorit novu ambulanciu , s poistovnami je to boj ako s veternymi mlynmi..
Kazdopadne ambulantna sfera prides rano odrobis o 15:00odchadzas domov, pacientov si objednavas tolko kolko chces, mas tam aj sestricku atd atd
Praca lekara sa da sklbit s rodinnymi zivotom, mat aj dieta atd, je to narocna praca ale to su aj ine profesie a ludia to zvladaju
Drzim palcce aby si sa rozhodla spravne, je skvele si vybrat odbor, ktory ta fakt bavi 🙂
Pokial si vo vyssich rocnikoch tak pockaj kym si prejdes vsetkymi klinickymi predmetmi
Ja som to tak mala, najskor som chcela interny kmen a do toho bud alergo imuno alebo reumatologia, ked sme to mali nasledne absolvovat prisla som na to, ze to nebude pre mna, rozhodla som sa pre uplne nieco ine ale je v poriadku to nevediet ani na konci studia, vela spoluziakov sa takto hladalo, isli na interne odd a tam sa to vyprofilovalo
Ked nastupis tak do nemocnice cize nejaky ten ambulantny system ty absolutne riesit nemusis ani poistovne, aj tak sa ten system neustale meni
Imuno alergo je taky menej akcny odbor no v dnesnej dobe velmi ziadany, casto to riesia ludia co uz nevedia na koho sa obratit takze pricinu casto hladas ako ihlu v kope sena kedze pred imunoalergo vacsinou ludia absolvovali dalsich xyz vysetreni ( chodim na imunoalergo a nikdy som nic navyse neplatila)
Co sa tyka pneumo mam dve zname, ktore sa prave vdaka covidu rozhodli zmenit odbor a riesit prave toto tak sa im to zapacilo
Cesta za atestaciou je dlha, klukata, ambulantnu sferu ries potom aj to nie je len tak, ze sa rozhodnes a idem na ambulanciu, byrokracia je tu neskutocna kym povolia otvorit novu ambulanciu , s poistovnami je to boj ako s veternymi mlynmi..
Kazdopadne ambulantna sfera prides rano odrobis o 15:00odchadzas domov, pacientov si objednavas tolko kolko chces, mas tam aj sestricku atd atd
Praca lekara sa da sklbit s rodinnymi zivotom, mat aj dieta atd, je to narocna praca ale to su aj ine profesie a ludia to zvladaju
Drzim palcce aby si sa rozhodla spravne, je skvele si vybrat odbor, ktory ta fakt bavi 🙂
@taktotedanie ja zvazujem ze sa prihlasim na medicinu, deti uz mam a stale ma to velmi taha a láka. Sklbit by sme to vedeli, jedine co ma odradza ked pocujem lekarky hovorit ze druhykrat by si uz vybrali ine povolanie.
@taktotedanie ja zvazujem ze sa prihlasim na medicinu, deti uz mam a stale ma to velmi taha a láka. Sklbit by sme to vedeli, jedine co ma odradza ked pocujem lekarky hovorit ze druhykrat by si uz vybrali ine povolanie.
@carduelis nevybrala by som si ine povolanie, za tie 4 pismenka som vdacna a na seba hrda, vybrala som si odbor, ktory sa mi paci a rpbim ho rada
Denne studium si s detmi- viacerymi- uprimne neviem predstavit
A nehovoriac ze v tejto dobe pri tyh cislach urobit skusky je fakt umenie aj pre sikovnejsich ziakov
Na tvojom mieste by som skusila nieco menej narocne zachranar a pod
Kedze dostat sa na skolu na prvykrat treba rok ucit sa, dalsich 6 rokov skola, dalsich min 5 rokov ak sa clovek voobec dostane na atestaciu kedze to nezavisi od teba
Mam dieta, no uz davno skolu vystudovanu , za sebou roky praxe a stabilne miesto v ambulantnej sferw

Prečítaj si príspevky pneumologičky MUDr. Kataríny Dostálovej (Rockmed, Strečnianska, Bratislava) na LinkedIn, facebooku, budeš mať predstavu, ako funguje s poisťovňami.