Rozhodovanie medzi štúdiom všeobecného a zubného lekárstva
Dobrý večer.
Bola som prijatá aj na zubné a aj na všeobecné lekárstvo, no neviem sa rozhodnúť, kam ísť. Viem, je to moje rozhodnutie, ale čo by ste volili vy ? 🙂
Ja som išla na prijímačky na zuby s tým, že idem si to len skúsiť, že to nie je mojim cieľom. No po tom, čo som prijatá, mám veľkého chrobáka v hlave… študium zubného je už len 5r., potom netreba atestáciu (iba niečo také “malé”) a nepracujem víkendy/sviatky prípadne v nemocnici nočné, 24h…
Doučovanie som “ukončila” s dohodou, že na zubné ani nejdem na skúšky - no spravila som opak, a nechcem, aby boli niektorí ľudia zo mňa sklamaní - že som nezvolila všeobecné.
Na druhej strane, od zubariny bolia kríže 😂. Neviem sa rozhodnúť, ake sú vaše postrehy ? Nie je zubárov moc veľa ? Ďakujem.
mozno jeden z pohladov-pri zubarine potrebujes stale funkcne a bezchybne ruky, intenzitu prace si volis sama, ...ale cely zivot ruky...a vibracie -to tiez nepridava ku radosti, pozri sa na seba o 30-40 r....budes zvladat taku pracu? nad tym vela mladych ludi nepremysla...to je aj tazko predvidat...kdezto ako vs. lekar je to predsa len ine....
no rozhodnut sa musis ty....
aj zubari maju nocne, aj pohotovost cez vikend....ci len tak si myslis, ze budes kupovat ordinaciu za statisice?....zubarinu chce kazdy, je to zlata bana....zas ty musis vediet, preco si na medicinu sla
@gelifil ved aj taki pediatri mozu mat mesacne 6000 € zisku po zdaneni okrem mes. mzdy...
sama neviem, čo presne chcem, išla som preto, lebo ma to všeobecne baví - biológia, chémia a všetko čo sa týka ľudského tela… na druhej strane aj preto, že chcem cestovať, celkom dosť a už aj cestujem a viem, že pri medicíne sa to dá, len pozerám sa na to z toho uhla, že možno zo zubariny sa to dá trošku intenzívnejšie 😃
Absolútne nerieš, či niekto "z teba bude sklamaný" - je to tvoje štúdium, tvoja budúcnosť, tvoja voľba. Ty sa musíš zamyslieť, akú profesiu by si vo výsledku chcela robiť radšej, k čomu máš intuitívne bližšie. Máš rada zuby, si maniačka na dentálnu starostlivosť, máš estetické cítenie a chceš robiť jemnú detailnú manuálnu prácu..?
a na zubarinu ste mali na prijimackach aj prakticku manualnu skusku zrucnosti?
@luxus10 nie, nebola
@luxus10 tá je v martine, davala som si košice, tam je test iba z testovnic
ano
Byt na Tvojom mieste, vyberiem si zubarinu, neskor by som sa specializovala na endodonciu alebo celustnu ortopediu.
ako zubarka by som sa uz znova na zubne neodhodlala, je to narocnejsie ako sa zda tiez som sa rozhodovala medzi vseobecnym a zubarinou a prave to ze niesu atestacia a mozes mat nieco vlastne bolo a nejaky svoj rezim bol pre mna rozhodujuci faktor no nie je to ani zdaleka take ruzove ako sa zda. Prva veta v kompediu je ze povolanie zubar ma najvacsi pocet samovrazd ... po 7 rokoch v praci tomu uz rozumiem.
Ako si sa rozhodla? Mam syna v rovnakej situácii, vybral si zubarinu.
Ako úplný laik...keby ide moja dcéra na zubarinu a chce byť zubárka skáčem tri metre pretože to, koľko stoja už teraz zuby je šialené a pôjde to len hore. Naopak, všeobecne lekárstvo..podľa mňa je to veľmi na psychiku záťaž, síce k tebe prísť človek, ze ho boli hrdlo napríklad ale začne ti rozprávať svoj životný príbeh.. a takých ľudí je veľa co sa chodia k obvodnemu sťažovať..a zubár co? Urobí si svoju prácu, maximálne sa mu tam pacient rozplače a ide dalsi..a s otvorenou pusou toho moc človek nenarozprava a často krát ani po zákroku. Keď občas čakám u obvodnej a počujem ako vedú siahodlhe dialógy o svojom živote a o zdravý tak to môžu ísť skôr psychológovy..
Ja by som na tvojom mieste išiel na všeobecné lekárstvo. Po skončení školy sa môžeš rozhodnúť pre akúkoľvek odbornosť a neskôr ju aj môžeš zmeniť, alebo si ju doplniť o inú odbornosť.
Ak ale vyštuduješ zubarinu, nič iné už robiť nebudeš. Ak by ťa tá práca bavila, tak si ju vyber. Ale potom to už nezmeníš.
Navyše - byť zubárom už nie je to, čo bolo. Vlastnú ambulanciu a vlastné podnikanie si ťažko zariadiš. Odkúpiť od niekoho ambulanciu s pacientami, to sú pálky od 50 tisíc a vyššie. Ambulancie odchádzajúcich zubárov odkupujú siete a tie si potom zubárov zamestnávajú. Zariadiť vlastnú ambulanciu - to je tiež pálka. Ako začínajúcemu lekárovi ti úver nedajú, jedine že by ti rodina požičala peniaze. A kým si zoženieš klientelu...
Tým ale nehovorím, že si nemôžeš vybrať zubarinu. Len musíš rátať s hore uvedenými rizikami.
Na druhej strane - ani začínajúcim lekárom nie je byť ružové. Kým si urobíš atestáciu na nejakú odbornosť, tak to po škole trvá 3 a viac rokov. A zariadiť si súkromnú prax ako nejaký všeobecný alebo odborný lekár si tiež vyžaduje financie. Odkúpiť fungujúcu ambulanciu - to už lietajú cifry s piatimi nulami.
aj vseobecne mas v ke?
Ako úplný laik...keby ide moja dcéra na zubarinu a chce byť zubárka skáčem tri metre pretože to, koľko stoja už teraz zuby je šialené a pôjde to len hore. Naopak, všeobecne lekárstvo..podľa mňa je to veľmi na psychiku záťaž, síce k tebe prísť človek, ze ho boli hrdlo napríklad ale začne ti rozprávať svoj životný príbeh.. a takých ľudí je veľa co sa chodia k obvodnemu sťažovať..a zubár co? Urobí si svoju prácu, maximálne sa mu tam pacient rozplače a ide dalsi..a s otvorenou pusou toho moc človek nenarozprava a často krát ani po zákroku. Keď občas čakám u obvodnej a počujem ako vedú siahodlhe dialógy o svojom živote a o zdravý tak to môžu ísť skôr psychológovy..
@sandra49 tak eiste dialogi maju aj v zubenj ordinacii len ktomu pridaju priejmnu vet: ako ta neradi vidia alebo ako sa sem netesili ale ved to nieje nic proti vam osobne vy ste najlepsia zubarka aku som mala ale aj tak to neznasam. Toto pocujes x-krat do dna a pritom si ty doslovne nicis vlastne zdravie a po par rokoch v praxi sa nevies od bolesti ako si vzkrutea nad kreslom ani postavit z postele.
a uprimne ak Ta to uz teraz netaha k zubarine ale skor k vseobecnemu tak ta cele to studiuma a uz vobec nie prve roky praxe nepresvedcia o opaku. budes skor nariekat, ze si ala ist na vseobecne. Naucit sa robit naucis aj laiku naucili ovladat modul takze ako taka cvicena opica tu prax zvladnes aj ked sme mali lavych spoluziakov tak to dali ale uz to nezmenis. Zatial co z toho vseobecneho sa skor mozes dostat na rozne odbory popripade si dorobit zubarinu velku cast skusok ti uznaju zo vseobenceho a dorabat mozes len zubne a pod ak by si v priebehu zistila ze ta to tam taha naopa je to uz zlozitejsie skor nerealne ale aj takych poznam co sli potom na vseobecne.
Všeobecné by som si vybrala
Ale, ak zubarinu tak celustnu ortopédiu
Ak máš pocit, že ťa bude baviť a napĺňať zubné, chod. Bolesť krížov môže byť aj na chirurgii, traume, neurologii…nad tým som sa teda nikdy nezamyslala. Šla si na prijímačky asi s odhodlaním, víziou, určite si šikovná, keď si zvládla oboje. Takže by som sa rozhodla podľa pocitu. Ja by som zuby nikdy nemohla robiť, takže som šla na všeobecné. Nebavilo by ma to a je to podľa mňa extrémne nechutné 🫣. Ty si však musíš premyslieť sama, čo by uspokojilo teba a čo by ťa naozaj bavilo robiť cely život. Na všeobecnom si vyberieš po 6 rokoch a budeš robiť čo chceš. Ak nie si úplne presvedčená o zubnom, šla by som na všeobecne a časom uvidíš.
Ja by som na tvojom mieste išiel na všeobecné lekárstvo. Po skončení školy sa môžeš rozhodnúť pre akúkoľvek odbornosť a neskôr ju aj môžeš zmeniť, alebo si ju doplniť o inú odbornosť.
Ak ale vyštuduješ zubarinu, nič iné už robiť nebudeš. Ak by ťa tá práca bavila, tak si ju vyber. Ale potom to už nezmeníš.
Navyše - byť zubárom už nie je to, čo bolo. Vlastnú ambulanciu a vlastné podnikanie si ťažko zariadiš. Odkúpiť od niekoho ambulanciu s pacientami, to sú pálky od 50 tisíc a vyššie. Ambulancie odchádzajúcich zubárov odkupujú siete a tie si potom zubárov zamestnávajú. Zariadiť vlastnú ambulanciu - to je tiež pálka. Ako začínajúcemu lekárovi ti úver nedajú, jedine že by ti rodina požičala peniaze. A kým si zoženieš klientelu...
Tým ale nehovorím, že si nemôžeš vybrať zubarinu. Len musíš rátať s hore uvedenými rizikami.
Na druhej strane - ani začínajúcim lekárom nie je byť ružové. Kým si urobíš atestáciu na nejakú odbornosť, tak to po škole trvá 3 a viac rokov. A zariadiť si súkromnú prax ako nejaký všeobecný alebo odborný lekár si tiež vyžaduje financie. Odkúpiť fungujúcu ambulanciu - to už lietajú cifry s piatimi nulami.
@chrobak7 keď si pri tých cenách, tak len poviem, že 50 tisíc za zubnú ambulanciu je nič, smiešny peniaz. Odborná ambulancia (nie zubná) v mojom okrese stojí 500 tisíc plus 🫣 keby mi ju niekto predal za 50k….
Ja by som si vybrala všeobecne, ak nie si rozhodnutá ísť na zubarinu. Tam vieš riešiť po škole hocijakú atestáciu, akú sa rozhodneš a kde sa postupne uvidíš. V okolo máme teraz veľa medikov, ale oni už všetci sú dlho rozhodnutí aj pre konkrétne špecializácie
Kvoli tomu, ze to je lahsie, by som si zubarinu nevyberala. Je to podla mna narocna praca a treba mat na nu aj talent - musis byt manualne velmi zrucna, precizna, aj okom musis vidiet drobne detaily, vediet sa dobre sustredit. Mas tieto danosti? Ja by som napriklad z tychto dovodov nebola dobra zubarka.
Kvoli tomu, ze to je lahsie, by som si zubarinu nevyberala. Je to podla mna narocna praca a treba mat na nu aj talent - musis byt manualne velmi zrucna, precizna, aj okom musis vidiet drobne detaily, vediet sa dobre sustredit. Mas tieto danosti? Ja by som napriklad z tychto dovodov nebola dobra zubarka.
@marianarem ano, to mas pravdu, synova frajerka chodi na zubarinu, ale ona je manuálne velmi zrucna. vie pekne kreslit, rucne práce jej idu dobre (aj sama sije na sijacom stroji dokonca), je v tomto pedantná a zubarinu chcela ist studovat od ZS a nic ine...
Osobne by som zvolila zubné, zubárov je stále malo a aj hneď po skole vieš zarábať nadštandard
To sa nedá povedať o vseobecnom kde si musíš robiť špecializáciu, veľa krat sa stane (najmä ak je človek z menšieho mesta, ze síce vie načo sa chce špecializovať, ale v nemocnici ho neprijmú, lebo nieje voľne miesto - stalo sa to dosť ľudom -chceli ísť napr na dermatológiu a skončili na internom )
Odporučila by som ti spísať si pre a proti a rozhodnúť sa podľa seba, len ty najlepšie vieš čo si vieš v budúcnosti predstaviť robiť a čo by ťa viac napĺňalo
Prajem ti aby si sa rozhodla správne
Ja by som sla na zubne a potom sa venovala ortodoncii alebo protetike
@sandra49 a máš pár stoviek tisíc na to, aby si po skončení skákania od radosti kúpila dcére kompletne vybavenú ambulanciu? Pretože to všetko, čo si popísala, je pravda. Ale zabudla si na to, že skôr, než ten zubár začne zarábať, tak musí investovať do ambulancie a potom každý rok do certifikátov, učiť sa novinky, konferencie, atď. Ani náhodou zubarina nie je o tom, že si odrobí 6 hodín a padla. Každý vidí iba koľko si zubári pýtajú za prácu, ale takmer nikto nevidí, čo je za tým. Pre mňa ako pre matku je toto jedno z posledných povolaní, ktoré by som pre svoju dcéru chcela.
@sandra49 a máš pár stoviek tisíc na to, aby si po skončení skákania od radosti kúpila dcére kompletne vybavenú ambulanciu? Pretože to všetko, čo si popísala, je pravda. Ale zabudla si na to, že skôr, než ten zubár začne zarábať, tak musí investovať do ambulancie a potom každý rok do certifikátov, učiť sa novinky, konferencie, atď. Ani náhodou zubarina nie je o tom, že si odrobí 6 hodín a padla. Každý vidí iba koľko si zubári pýtajú za prácu, ale takmer nikto nevidí, čo je za tým. Pre mňa ako pre matku je toto jedno z posledných povolaní, ktoré by som pre svoju dcéru chcela.
@melanta určite máš pravdu..ale aj taky zubár predsa môže byť zamestnaný na nejakej klinike a nemusí mať vlastnú ambulanciu hneď.. a ten zárobok si myslím, že je vyšší ako keby robí napríklad v nemocnici na smeny.. a ako už vyššie písali, nemusí roky čakať kým začne samostatne zarábať.. autorke určite pri rozhodovaní pomoze každý názor, zrejme je velmi šikovná a orientuje sa v tom, čo to konkrétne obnasa..
V prvom rade gratulujem k prijatiu. Chapem, ze vybrat si je narocne a treba to dokladne zvazit. Ja som vystudovala vseobecne lekarstvo a za zubne by som ho ani nahodou nevymenila.
Mna vzdy zaujimala diagnostika a liecba ochoreni, hlavne kardiovaskularnych, interpretacia EKG, RTG, labaky, rozne vysetrenia... zivot ohrozujuce stavy.. toto by som ako zubarka jednoducho nevedela (tak, ako po skonceni vseobecneho neviem osetrit zubne ochorenia). A to si ja predstavit neviem. Ano, po skole su atestacie, nemozes ist hned do svojho, ale co poznam zubarov, tak nikto nesiel hned do svojho, ale vsetci pracuju na klinikach pod niekym.. a ano, dokonca maju aj
pohotovosti, aj cez vikend, ci sviatok - to je podla mna nieco, co ked pri zubnom beries ako automaticku vyhodu, ale nemozes si hned po skole dovolit vlastnu ambulanciu, tak mozes ostat sklamana.
Zubne je podla mna casto mylne vnimane ako zlata bana prave skrz tieto vyhody, ktore si ale casto bezny mlady absolvent zubarstva dovolit nemoze.
Podla mna je spravna poznamka, ze treba zvazit aj tu fyzicku narocnost prace, lebo naozaj je rozdiel robit napr. obvodaka, kde vies ordinovat aj s rukou v sadre cely den na stolicke a zubne, kde by ti taky stav znemoznil vykon prace.
Doba, dokym si urobis atestaciu, je po vseobecnom lekarstve zvacsa dost otrocina, ale to velmi zavisi od konkretneho odd., kam pojdes robit, od odboru.. Ja vseobecne vnimam ako super volbu v tom, ze mas 6 rokov studia na to, aby si si vybrala, co chces dalej po skole robit - nieco manualne (chirurgia, ..), skor interne,
deti/dospeli?, nieco, kde nebudes robit s ludmi, radiologia, labaky.. posudkova lekarka, forenzna medicina… Jednoducho tych moznosti tam je a ak mas zapal pre medicinu, vybrat by si si vedela. Nemyslim si, ze lekar po atestacii vo vlastnej praxi by sa mal zle (aj ked su to dovtedy roky driny)… beriem do uvahy odbory, kde su kapitacie, ci dobre platene vykony.. Na druhej strane nie si ani nutena ist do ambulancie a ak ta to nelaka (su aj taki), mozes robit cely zivot v nemocnici. No a samozrejme, ak ta nejaky odbor omrzi, mozes robit iny😅, sice sa to lahko povie, ale mozne to je. Aj po skonceni studia mozes zacat pracovat cela odhodlana na ARO oddeleni a nakoniec po mesiaci ist na radiologiu.😅 Moznost zmeny mas kedykolvek.
Je tam ale vacsi kontakt s pacientom, hlavne take interne, kde anamneza urobi vela. Ale skuseny lekar uz vie komunikovat s pacientom a nenecha ho tam rozpravat svoj zivotopis namiesto relevantnych info, aby co najskor urcil dg a zacal liecbu… A toto je zasa nieco, co nie je pre kazdeho, ale hovorim, su odbory, kde si ten kontakt vies minimalizovat..
Hrozne dlhe to je, viem. Co som tym ale chcela povedat je, ze aj tam a aj tam su nevyhody. Ide len o to, co je pre teba zavazujuca vyhoda, resp. nevyhoda, ktoru by si nevedela prekusnut. V prvom rade by tam mal byt tvoj zaujem, chut sa vzdelavat v tom odbore a napredovat, lebo ver mi, len to ma drzalo v tazkych casoch na skole. Keby studujem nieco, co ma nebavi, nevidim sa v tom, tak by som to ani nedostudovala.
Drzim palce a keby nieco, pytaj sa alebo mi napis.

aj zubari maju nocne, aj pohotovost cez vikend....ci len tak si myslis, ze budes kupovat ordinaciu za statisice?....zubarinu chce kazdy, je to zlata bana....zas ty musis vediet, preco si na medicinu sla