Rozširujúce štúdium matematiky
Mam veľkú dilemu ...potrebujem pomôcť.....neviem či ísť študovať rozširujúce štúdium matematiky do Nitry alebo Banská Bystrica....prosím poraďte mi ak má niekto skúsenosti ...každá informácia pomôže ďakujem
@majorosovalucia a v ostrave su teda tie stretnutia raz do mesiaca povinne alebo ako to tam funguje?
@magdalenkatomanova Učiteľ má mať vedomosť x-krát väčšiu než žiak. A áno, v matike počas štúdia zakopne aj o integrály. Na BB nedám dopustiť. Študovala som poctivo 5 rokov denne. Ale už pred 25 - timi rokmi.
@zuzanockamt je to presne ako píšeš … ale ako vidíš, naučiť sa niečo je to posledné o čo tu ľuďom ide. Dôležité je, aby to “zvládol bežný človek” (= aby to dali úplne všetkým)
@zuzanamisinko ano,ale pre Slovakov to neplati.V CR ak zijete tam je to mozne.
@romanaaa2012 nie su povinne stretnutia.
@ivka225 Áno, keď som si prečítala to spojenie "aby to zvládol bežný človek" 🤷🤦 Škoda slov. Ale do školstva sa berie už všetko, každý, kto prejaví záujem.
@zuzanockamt aj ja som jedna z tých, ktoré odišli do Ostravy a neľutujem a nikdy nebudem! Tento semester už končím. Ti, te je tu napísané- “ľudsky prístup” neznamená, že skúšku tu mame zadarmo! Neviem, prečo si to tak niekto vysvetľuje. Ale ako už bolo vyššie spomenuté- aby sa na Vás v BB vozili ako po 18 ročných študentoch… ďakujem pekne- týmto pozdravujem profesora Janiša.
Na rozsirujucom štúdiu mat. sa či v BB, či Ostrave učíš vysokoškolsku a vedeckú matematiku (mám z VŠ 4 skúšky matematiky - myslím originálnej VŠ). Neucis sa matiku pre základne školy! Najprv je fobre si overiť a potom posudzovať kvalitu učiva v Ostrave. Mame tam rovnaké predmety ako v BB.
A získané osvedčenie platí aj v SR na základne a stredne školy.
Takze prosím najpr overiť fakty!
@majorosovalucia ďakujem..a v bb su povinne kazdu sobotu si to tam odsediet,neviete?🙂
Vidím to však na tú ostravu🙂aj keď BB mam do hodiny cestu a Ostravu takmer 4hodiny🙈
@mysti Ja mám matiku v BB vyštudovanú. Klasicky. Žiadne rozširujúce. Viem, čo sme sa učili.
@zuzanockamt a čo z toho učíš žiakov na ZŠ?
@mysti presne tak,jasne,ze nie zadarmo.Suhlasim s vami.Drzim palce,nech sa vam dari a uspesne zvladnutie konca studia.
@bounties Ale štúdium učiteľstva nie je len o tom, že máš ovládať učivo ZŠ. Potrebuješ mať nadhľad a poznať súvislosti
@zuzanockamt myslím ze to vyjadrenie pre bežného človeka nebolo najšťastnejšie použité, ale na to rozsirko nemôžeš ist len tak. To je snáď každému jasné. Väčšina mame viac skol, len stále niečo potrebuješ, aby si to mohol robiť. A keďže matematikarov je nedostatok, a človek má aspoň ake-take predpoklady a vzťah k matematike, tak sa na to da. Určite musíš mat nadhľad a vidieť súvislosti, mat nejakú tú logiku a podobne. Však nikde nie sú tie skúšky zadarmo. Tu to máš o to ťažšie, ze to musíš študovať sám, nemáš žiadne cvika, ani toľko času ako keď si na dennom... a ešte si za to aj platíš nie male peniaze...
@majorosovalucia ďakujem
@zuzanockamt ja vám to neberiem. Denne štúdium je úplne iné ako rozširujúce. Tiež mám denne vyštudovanú prvú VŠ. Ale nehnevajte sa na mňa, aby sa v mojich 42 rokoch a pár rokoch pedagogickej praxe “vozil” nejaký zakomplexovaný dedko z BB na rozsirujucom štúdiu- to teda nie! Skuska u neho nebola z preberanej učiva a zo 42 nechal prejsť jedného- posledného any nemusel dávať nahradny termín…to je silne kafe! Overte si, koľko študentov koli nemu skončili. A ti, ktorí tam ostali si jeho skúšky prenášajú z roka na rok, a ani sa nemazdaju a majú ich 7-8 za semester.
Ale samozrejme nikoho neodrádzam! Všetkým Vám prajem veľa šťastia. 😉
A väčšina ľudí to vydrží rok a pol,potom to vzdávajú
Ale zas čo sa týka slovenských rsm,tak Bystrica je najlepšia,keby tam nebol tento pán
@ivka225 bez urážky...bežným človekom som myslela...PRACUJÚCI ČLOVEK, nie ŠTUDENT, ktorý študuje denné štúdium. Nie každý si mohol a môže dovoliť študovať za peniaze rodičov, existujú ľudia, ktorí museli aj musia pracovať počas štúdia. Denné štúdium je pre mnohých ...bežných ...len sen. Ja som 1.VŠ študovala popri zamestnaní, teraz opäť popri zamestnaní, živiť som musela aj seba aj 3 deti sama, takže si skutočne.premyslím, či si zaplatím 3 roky alebo 2 roky štúdia, tiež či strávim ďalsie 3 roky alebo 2 roky svojho života nad knihami a seminárkami. Zároveň som 30 rokov doučovala deti zš, ktorým to v škole nedokázali vysvetliť absolventi denného štúdia....takže.... Kde sa asi stala chyba?
Slovensko je známe tým, že máme v porovnaní so zahraničím kvantum ZBYTOČNÉHO UČIVA v osnovách. Potom žiaci strácajú záujem naučiť sa aj to naozaj potrebné. Mali by sme sa zamerať na využitie v praxi. Ja som mala z MAT na gympli vždy 1 a áno , bola som nadrvená aj integrály, derivácie, či goniometriu...ale úprimne...V ŽIVOTE NIKDY SOM TO NEVYUŽILA. Preto píšem, že by malo byť štúdium MAT rozdelené na MAT ZŠ a MAT SŠ. Deti potrebujú iné didaktické metódy ako 15roční. A stretla som učiteľky, čo boli úplne mimo z IKT aj z did.metód, zamrznuté v praveku, ale tvrdili, že majú 5 rokov poctivého denného štúdia a im nikto nebude hovoriť ako majú učiť. Školstvo je inštitúcia, do ktorej by mali zamestnať ľudí až keď odpracujú aspoň 5 rokov v inej firme, práci v reále, aby dokázali prepájať učivo s praxou, inak žijú v bubline.
@zuzanockamt po 50tke som si povedala, že odmietam študovať to, čo biem, že v živote nevyužijem. Z 1.VŠ.viem, že zo všetkých náročných skúšok z účtovníctva a audítorstva, ekonomiky,.manažmentu, ....mi najviac pomohlo samotné účtovanie, ktoré v PRAXI POTREBUJEM. Aj deti dnešnej doby zaujíma len to, ako využijú informácie, ktoré sa učia. Ostatné je pre ne zbytočné.
Podľa mňa by sme sa to mali od nich naučiť.
Čas je najdôležitejšia veličina.
A úprimne, nie je smutnejší pohľad ...keď učiteľka nevie zapnúť PC, nevie čo je to kahoot, padlet, metimeter, Canva, MS 365, nevie použiť edupage a podobne...a žiaci jej musia pomáhať s data projektorom, aby mohla spustiť prezentáciu...
@magdalenkatomanova Áno, určite sú aj také, osobne ich nepoznám.
@magdalenkatomanova Ako ste v beznom zivote vyuzili skutocnost, ze Zem je gulata? Ak nie ste astronautka alebo pilotka, asi nijako. Malo by sa to teda prestat vyucovat? Je dost rozsirenym omylom, ze ucit by sa malo iba to, co sa vyuziva v “beznom zivote”. Ciastocne by som s tym suhlasila na ucnovke ale uz urcite nie na gymnaziu. To ma pripravit cloveka na potrebu konzistentneho myslenie a nie na “bezny zivot”.
@ivka225 poznam x gymnazistov, ktori sa nedostali na vs alebo ju nedokoncili a neviem co by dali za vyucny list, ked si pisali zivotopis a chodili na prac.pohovory...
Ze Zem je gulata sa ucia deti na prírodovede...1.stupeň
Citatelska gramotnost chyba aj dospelym...opat opakujem, ze MAT by mala byt rozdelena na.MAT ZS a MAT SS....ja aj moje deti sme abs. Gymnazium, ktore vyhravalo cele roky 1 miesto medzi gymn. na SK...opat opakujem, ze som integraly ani derivacie NIKDY NEVYUZILA. Ale vyuzila som ANJ, SJ, biologiu, ....teraz je uz aj toto gymn.od 3.rocnika difer.na humanitne, mat a prirodovedne vedy a na konci 2.r.si studenti vyberaju, co pojdu podrobnejsie studovat, aby sa zbytocne neucili to, co nepotrebuju, na co sa nebudu zameriavat na VS. Takze uz to niektore gymn pochopili, ze ich absolventi su bez VS NEUPLATNITELNI V PRAXI, lebo su na miiiile od bezneho zivota. Kopec info a ziadna aplikacia, ziadna prakticka zrucnost. Skuste si zadat do Profesie, ze mate gymn a nic viac...ake prace vam ponuknu
@ivka225 a nie je nic dolezitejsie ako naucit ziakov, aby sa vedeli v beznom zivote o seba postarat. Ja ked detom poviem, ze toto ucivo vyuziju pri tomto a na co presne sa im zide, ovela lepsie pracuju a pocitaju...sami pridu na situacie, pri ktorych ho budu potrebovat.
Ahojte, je tu niekto to studuje RS matematiku v NR?
Ja som si chcela dat prihlasku tento rok, ale ked som si precitala vsetky vase prispevky, tak asi sa doucim vsetko co preberaju gymnazisti a rok radsej pockam, aby som nemala velke medzery v ucive, kedzte som maturovala z matematiky pred 20timi rokmi 🙂)
@zuzkabotka17 ahoj, ja som sice NR zavrhla, keďže mi odpísali, že výučba je každý piatok prezenčne...ale zvažujem tú Ostravu ( keďže to má byť 3krát za semester a nie povinné prezenčne) ale tiež som maturovala pred 19rokmi🙈síce na gymnáziu a aj na VŠ (STU) som mala matematiku, ale určite tiež budem potrebovať čo to oprášiť v tej hlave keďže som aktuálne ešte aj na materskej- vieš si to predstaviť🤭

@magdalenkatomanova ucim cely tyzden svoje predmety, suplujem v podstate vsetky predmety za chorych kolegov, poobede pripravy, kruzok, porady, rodicov.zdruz.a potom kazdu sobotu cestovat do BB od nas 4hodiny...a vecer naspat...a este aby sa ku mne chovali ako k 18r, ked mam 52, to by som asi nedala...a ak je tam 6 skusok za semester, tak to je.ozaj vela.