icon

Samouk Frontend

17. jan 2022

Ahojte mate tu niektora skusenost, ze sa da naucit sam frontend a aj sa zamestnat bez suvisiaceho vzdelania a bez predchadzajucej praxe a ci je to vobec mozne sa sam naucit? Prosim realne akusenosti. Dakujem

dajanah
17. jan 2022

Frontend aa naucis uplne bez problemov aj sama. HTML a CSS s prstom v nose, JS je uz narocnejsi ale nic co by sa nedalo zvladnut. S pracou problem mat nebudes, avsak urcite si v procese ucenia sprav nejake portfolio aby si vedela ukazat co vies. Drzim palce 🙂

allie458
17. jan 2022

Moj priatel sa naucil aj backend sam. Na internete su kurzy skus udemy, coursera. Pracuje na plny uvazok uz 3 roky ako programator a skolu nema ale zas venoval sa tomu dost dlho a stale sa uci aj ked uz je zamestnany (fakt ze kazde rano pred pracou). Cize podla mna sa to da, v rodine mam vela ludi co robia IT a na pohovore ta skola nie je klucova pokial vies. Treba si robit hlavne svoje projekty aby si mala co ukazat a stale sa ucit. Ale podla mna aj pri frontende musis nejaky backend vediet mam pocit ze dnes uz nikto nema stranku len v html. Ja by som zacala s nejakym kurzom a ten ti ukaze co potrebujes vediet dalej.

autor
17. jan 2022

@dajanah dakujem a mas vlastnu skusenost?

autor
17. jan 2022

@allie458 to rada pocujem, aj moj manzel sa sam naucil javu, aj mi to ukazoval pred par rokmi ale nejak mi to hlava nebrala 🤷 pozerala som sa sama na sql ale hladam nieco jednoduchsie v it oblasti kedze je dobre platena

lindous
17. jan 2022

Keď som sa html a css zvládla naučiť ja, ktorá išla od nuly a nemá k tomu žiadny vzťah (učila som sa viac menej pre vlastné účely, aby som sa vedela postarať o úplne jednoduchú stránku pre projekt, na ktorý nemáme zrovna veľký rozpočet, tak si trebalo pomôcť svojpomocne), tak to musí zvládnuť každý 😅 samozrejme, ak sa tým človek chce živiť, asi bude musieť zamakať viac, ale nepríde mi to ako nič nezvladnuteľné 😊

dadis
17. jan 2022

skus pozriet sem https://ajtyvit.sk/

jumama
17. jan 2022

Ak chces pracu v IT hladaj pozicie testera alebo analytika. Tester je dobra startovacia pozicia, naucis sa pochopit system, neskor mozes prejst na analytika. Niede je tester samostatna pozicia, niekde je to spojene spolu, v podstate je to taky zaciatok, ked si analytik junior, ze tym testovanim systemu sa ho cely naucis pochopit. Analytik musi porozumiet reci zakaznika a pretlmocit to programatorom, nemusi vediet programovat, aj ked zaklady nejake sa mu zidu. Pracovala som ako IT analytik a na 80% tuto poziciu zastavali zeny. Pr. bankova aplikacia - musis porozumiet "biznisu", procesom. Podlatoho sa potom navrhuju obrazovky aplikacii, postupy, algoritmy - kazda firma moze mat trosku inu metodiku na analyzy, trosku ine sablony dokumentov, vedia si ta zaucit. A prave preto, ze malokto uz dnes stavia systemy na zelenej luke, ale prides a budes zapracovavat len rozne zmeny, tak je to cesta pre ludi, ktori su z danej oblasti, ktorych dana oblast bavi, lahsie sa zorientuju v systeme. Predstav si to tak, ze mas lubovolnu apku a akoby k nej vytvaras manual - popisujes, co sa na ktorej obrazovke deje. Niekde staci polozku popisat, no niekde su rozne kontroly, co tam je mozne vyplnit, niekde zbehne nejaky vypocet, ty presne popses matematicky krok za krokom, ako to ma programator pocitat a tak...

autor
17. jan 2022

@jumama to je zaujimave citat takto polopate, dakujem. A myslis, ze sa da naucit testovat? Neviem si to predstavit kedze nemas co testovat. Resp co by mal vediet taky tester? Asi si to predstavujem jednoducho ze manualny tester "len spusti test" a posuniem naspat s chybami. Ci ako? Co by som sa mala zacat ucit na poziciu testera?
Totiz pri html je to jasne co ale pri testovani mi to az take jasne nieje. Poradis?

jumama
17. jan 2022

Su dva typy testerov, jeden je taky, co vytvara rozne skripty a testuje hromadne nad databazami, robi rozne vybery z databaz a taketo veci. Druhy typ je ako som povedala, vacsinou spojeny s analytikom. Pri vyvoji aplikacii je vzdy nejake testovacie prostredie, kde su nahodene testovacie data. Pr. bankova apka, alebo apka na vypocet dochdodku, apka na vypocet davky v nezamestnanosti... zalezi, kde sa zamestnas, preto hovorim ze dolezite je vybrat si firmu s projektami z oblasti, ktora ta bavi. Vacsinou to v pracovnych ponukach byva vypisane, na ake projekty, pre aku oblast hladaju ludi.

Testovanie prebieha tak, ze pr. zaevidujes si v tom testovacom prostredi fiktivne data, aby si otestovala nejaku novu funkciu, co bola pridana, alebo chybu, co bola nahlasena, overis, ze uz je to ok... Vo velkych firmach byvaju aj testovacie manualy, ze mas zoznam testovacich prikladov, ktore by si pri kazdej novej verzii apky mala pretestovat, mozes podla toho postupovat. Ked je novy projekt, tak moze tester mat ulohu taky testovaci manual napisat. Vypmysliet tie testovacie priklady, aby bola preverena vsetka funkcionalita. Pretoze vacsinou malicka zmena, a niekde inde sa system rozhasi 🙂 Cize vzdy treba pretestovat vsetko, lez odide nova verzia zakaznikovi.

Vacsinou vo velkych firmach maju nejaku apku na pridelovanie uloh. V tej ulohe je presne popisane, kde bol problem a co mal programator spravit - toto zadanie zadal analytik, alebo tester ak nasiel chybu. Pridelovanie uloh programatorom robi projektovy manazer, on odhaduje aj clovekodni na vyriesenie... Programator ked to opravi, tak zase ti to prideli na test. Ak ok, uzavries ulohu, ak ne ok, tak mu das vystrizok obrazovky a napises, kde je chyba... Cize je to aj narocna praca zo zaciatku, pretoze musis tu oblast dobre poznat, a moze byt aj nenarocna, ak tu oblast uz poznas. Pr. robila si v banke, vies ake su podmienky, ves ako funguje apka, kde ste evidovali klientov... vies potom ako to ma fungovat, vies to otestovat.

Ak je dobra firma, ma podrobny analyticky popis apky - cosi ako zoznam obrazzoviek, zoznam poloziek na nich, popisane mozne hodnoty, kontroly, co sa udeje ked sa stlaci take onake tlacidlo...

Je to velmi komunikativna pozicia - jednak komunikujes so zakaznikom, zistujes, co potrebuje a potom s programatorom - nieco navrhnes, co treba, overis si u neho, aky je mozny sposob riesenia, casom uz si budes istejsia, ze tie riesenia, co navrhujes, su ok...

Ak je toto moc narocne, tak druha pozicia, ktoru v IT zeny casto zstavaju je PM - projektovy manazer. Zase je to stycny clovek medzi zakaznikom a timom. Tento dohaduje stretnutia so zakaznikom, vedie ich, dohaduje s nim clovekodni, niekedy aj financie - niekedy tie financie a zmluvy dohaduje zvlast este obchodnik. Prideluje analytikom, programatorom, testerom ulohy a kontroluje plnenie planu. Zase treba ine znalosti a inu povahu. Vediet ponahanat ludi, aby plnili terminy, vediet uchlacholit zakaznika, ze hoci mala zmena, tak jej zaparacovanie naozaj tak dlho bude trvat a tolko stat 🙂

Som sa rozpisala trochu, mno 🙂

autor
18. jan 2022

@jumama To je super siahodlha odpoved, dakujem 😉 ako tak citam zistujem, ze asi to jednoduche nieje lebo ja niesom komunikativny typ, alebo skor v anglictine je trochu problem niesom v tom taka uzasna aby som viedla meetingy. Tak netusim co by bola najjednoduchsia cesta do sveta it 🤦

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená