Spojenie štúdia na základnej umeleckej a vysokej škole
Ahojte!
Chcela by som sa len opýtať, či má niekto skúsenosť s tým, že si dokončoval odbor na ZUŠ počas toho, ako už bol vysokoškolák? Chodím momentálne na ZUŠ do 3. ročníka I. stupňa I. časti (spev, zväčša klasika,. V minulosti som chodila len 2 ročníky na herectvo, ale v speve som sa našla viac) a tak niekedy rozmýšľam, že keby som chcela doštudovať odbor spev do toho 8. ročníka na ZUŠ, tak počas toho ôsmeho roka budem už prváčkou na VŠ. Kto má podobnú skúsenosť, že začal so ZUŠ na 2. stupni ZŠ a ťahal to so sebou až počas VŠ, dá sa to stíhať/ necítili ste sa už poprípade,,staro?"
Viem, asi by som nemala už tak rozmýšľať dopredu, mojím základným splneným cieľom bude, keď tam vychodím už tue 4 roky, ale veľmi ma to baví tak občas nad tým uvažujem...
Ďakujem🍀.
@thirstymonk Tak viete, keby som začala so spevom hoc i len o rok skôr, tak by som končila 8. ročník ZUŠ akurát ako maturantka (: ... Ale ako som vyššie spomínala, venovala som sa predtým na ZUŠ inému odboru, ale niektorí ľudia niekedy zistia neskôr, že čo vlastne naozaj chcú. Nie každý je už od detstva vedený (a možno trochu aj nútený :D) tými mimoškolskými aktivitami. Čo zase nie je zlé, pretože človek v tínedžerskom veku už vie možno aj lepšie rozhodovať za seba. Tie myšlienky typu ,,a keby skôr, a keby vtedy, a keby tamto" mi už nijako nepomôžu 😅. Čiže radšej sa sústrediť dlhšie roky na štúdium a riadne, ako uvažovať ešte aj nad tým, koľko rôznych rozhodnutí sme mohli urobiť 7 rokov dozadu 🙂)) .
@izabel231 Čo by bolo, keby bolo... ja keď som mal 16 a začal som cvičiť, mohol som dnes už stať na podiu mr. olympia. Lenže rodičom sa zdalo, že cvičim len zato, aby som mohol mlatiť surodencov, tak ma nepodporili. A rezance s praškovym cukrom poliate maslom fakt nie sú vhodná strava pre cvičenica. Nuž čo, rodičia nepodporili, tak som sa dal na alkohol a cigarety.
Tým chcem povedať, že je úplne jedno, čo bolo, dôležité je, čo bude. Dá sa úplne v pohode pokračovať v ZUŠ až do smrti. ;)
@izabel231 ahoj, sklbit sa da vsetko, priority si stanovis Ty 😊 na spev som chodila 13 rokov. zacala som v 3. roc. zakladky, spev som koncila po 1. rocniku na vyske (mohla som potiahnut este rok, mala by som ukonceny cyklus studia doapelych na ZUSke), ale prirodne vedy som uz tak naplno nevedela studovat so spevom. V tych casoch som brala prve miesta na sutaziach, koncertne snury, a tento level pocas vysky som uz nedala. Tu sme narazili s mojou ucitelkou spevu na hranu, pretoze ona ma drvila (za co som samozrejme vdacna ❤️), ale uz to nebolo v mojich silach. Otazka je, ci to chces pre radost, alebo "vrcholovo". Ja som preto, ze uz som nestihala cvicit, so spevom sekla. Ale nelutujem ani jeden rok na speve. Dalo mi to vela, naucila som sa vystupovat, nebat sa a vynajst v roznych situaciach + vzdelanie, ktore urocim aj teraz, manazovat cas. Po maturite som robila prijimacky na VSMU a JAMU, ale pre 1.5 boda som sa nedostala do finalneho kola a nastupila som tak na prirodne vedy. Mozes si vybrat vysku, ktoru budes vediet hravo sklbit.
Takze sama si urc, co chces a ako. Ale da sa vsetko, treba len pevnu volu.🥰

@izabel231 Na ZUŠ môžeš chodiť aj ako dospelý, samozrejme, je tam potom tak trošku iná cena. Ale problém to nie je. Na ZUŠ, kde som chodil ja, chodila aj jedna starká, už musela byť na dôchodku, aby sa naučila hrať na organe a mohla hrať v kostole :D
Takže dá sa to, samozrejme, bez problémov.