Štúdium IT pri praxi: Skúsenosti a motivácia?
Ahojte, už cez 8 rokov pracujem v IT normálne na technickej pozícii, mám zopár certifikátov, ale nemám však IT VŠ vzdelanie. Priebežne sa, samozrejme, vzdelávam - najmä samoštúdium a nejaké školenia. S ponukami práce/mzdou problém nemám, ale v poslednej dobe ma láka urobiť si externe aspoň prvý stupeň. Je niekto, kto to takto mal? Pomohlo vám štúdium aj keď už ste boli zabehnutí v praxi? Nie som si istá, čo je moja motivácia, tak sa trochu bojím, či to nebude zbytočne minutý čas a peniaze.
Nie som síce v tvojej pozícii no určite ti škola už teraz nič nedá. Hlavne v IT je len prvý stupeň často brany tak ako keby si vôbec neštudovala. Ak máš čas a peniaze tak budú oveľa lepšie investované do nejakeho zmysluplneho certifikátu.
@stannkal skola ti vzdy nieco da. minimalne ti rozsiri obzory v obore a plus minus ta nasmeruje na cestu kritickeho myslenia...
moj ex je IT-ckar, bez vysokej skoly, ma neskutocne vela skusenosti a urcite je dobry programator. Nikdy nemal problem s pracou, mesacne zarobi aj 7tisic (on je do toho zazrany) a viem, ze ho viackrat uprednostnili pred absolventom z vysokej skoly 😀 v tejto kariere skor uprednostnuju cloveka so skusenostami a nie podla titulu. On aj bol chvilu na VS (FIIT STU), ale vykaslal sa na to, lebo to nudilo a zabil tym cas, ktory vyuzil napr na ucenie sa noveho prog. jazyka.
@veklipo ahoj, vďaka, za obsiahlu odpoveď. Vedela by si, prosím, aj povedať, čo dnes študentom chýba? Prípadne v čom má človek z praxe pri štúdiu “navrch”, vie lepšie pochopiť súvislosti?
A áno, asi mám len pocit, že mi niečo chýba.
@stannkal, nejde mi o titul, ale práve prednášky a cvičenia. Systematické pochopenie témy, vypracovávať projekty a podobne. Len sa bojím, že to vidím veľmi ružovo.
No len ten prvy stupen VS pre it je hlavne dost o matike, ktoru uz nikde nepouzijes. Ak mas prax v it asi ti skola moc neda, jedine ze to fakt chces a si studijny typ , ale ak si vyslovene studijny typ a nevadi ti ze prve dva roky budu sama matika tak skusit mozes

Ja mam pedagogicku a som IT architekt a manager (20r) praxe
VS dnes nikto nerieši, ak
1. Nejdes do krajiny, kde potrebuješ pracovne víza. Keď som zacinala ja, bolo treba všade, dnes USA (nie je podmienka, ale veľká výhoda)
2. Nejdes do armády alebo verejnej správe
3. Nejdes na freelance
Pre IT ti VS netreba, ale je fakt, ze bez VS sa človek akosi stále môže cítiť, ze mu niečo chýba. Je to subjektívne a len na tebe, ci sa s tým vyrovnas alebo budeš štúdovat. Škola sama o sebe Ti už vela nedá. Robím oponentúry pre FEI STU, tak viem, ze po 8r praxe si uz pravdepodobne ďalej.