icon

Štúdium medicíny po 30-tke

10. júl 2025

Dobrý deň.
Chcela by som sa opýtať, či si niekto začal robiť lekársku vysokú školu už vo vyššom veku. Ja mám 30. Dve deti. A od narodenia prvého dieťaťa (5 rokov), stále uvažujem, že by som začala študovať. V pláne som mala ešte jedno dieťa, preto som sa do štúdia nevrhla hneď. A teraz je taký čas, kedy ma to štúdium láka čoraz intenzívnejšie.
Ale mám aj hrozné obavy, alebo ako to nazvať. Jednou je vek, 30. Druhou sú deti, keďže externe sa všeobecne lekárstvo študovať nedá. A treťou je, ze mam skončenu OA, takze by to bolo extrémne náročné pre mňa, ale aj tak stale nad tým premýšľam. Chcela som sa zamerať na pediatriu/neonatologiu.
Študovali ste niekto takto? .... alebo poprípade nejakú alternatívu? Pôrodná asistentka, detská fyzio?

Môžte sa podeliť aj o svoje príbehy, kto ste začali študovať v neskoršom veku, už ako matky, ako sa vám darilo, ako ste to zvládali ❤️

Strana
z2
anonym_6049e5
10. júl 2025

@anonym_autor Chceš študovať medicínu? V 30 -ke s dieťaťom a máš vyštudovanú OA? Asi skôr nie.

deti95060810
10. júl 2025

na LF sa študuje len denná forma. musela by si vyriešiť finančnú záležitosť ako "prežiť" 6 rokov.
ak máš OA tak máš pomerne veľké medzery v chémii, a biol. - to sú predmety z ktorých sa robia prijímačky... najskôr by si musela vyriešiť prijímačky.
inak poznám maminky čo mali 2-3 deti v mladom veku a v 30tke sa dali na študovanie vš. študovali pedagogiku.
úspešne.
podporu mali u manž. a rodiny.

deti95060810
10. júl 2025

viem že na zdrav. školách sa študuje popri zamestnaní 2 roky niektoré odbory...
pozri napr. https://szszilina.sk/stranky/studine-odbory---d...
alebo potom pozri na katol. univerzite odbory https://www.ku.sk/fakulty-katolickej-univerzity...
len neviem či sa dá študovať externe na Kat. univerzite... to si zisti.

colsami
10. júl 2025

Ahoj, vek ako problem nevidim, ale:

1. si 10 r po skole ktora je navyse velmi slabym zakladom na medicinu - podla mna bude v prvom rade "takmer nemozne" sa tam dostat. Je tam obrovsky pretlak a prisne kriteria, ani vsetci jednotkari z gympla co sa rok poctivo pripravuju na speci pripravach, sa tam nedostanu...

2. Ak by si sa aj dostala, musis mat velku podporu rodiny, 90% starostlivosti o deti bude na nich. Ci semester, ci skuskove. Ci s tym ok? Realne cele dni deti skoro ani nevidiet? Cvika a prednasky nepustia, a skusky potom ani nehovorim.

Ale samotny vek problem nie je. Vela stastia pri rozhodovani.

deti95060810
10. júl 2025
@colsami

Ahoj, vek ako problem nevidim, ale:

1. si 10 r po skole ktora je navyse velmi slabym zakladom na medicinu - podla mna bude v prvom rade "takmer nemozne" sa tam dostat. Je tam obrovsky pretlak a prisne kriteria, ani vsetci jednotkari z gympla co sa rok poctivo pripravuju na speci pripravach, sa tam nedostanu...

2. Ak by si sa aj dostala, musis mat velku podporu rodiny, 90% starostlivosti o deti bude na nich. Ci semester, ci skuskove. Ci s tym ok? Realne cele dni deti skoro ani nevidiet? Cvika a prednasky nepustia, a skusky potom ani nehovorim.

Ale samotny vek problem nie je. Vela stastia pri rozhodovani.

@colsami zas až tak hrozné to nie je, si pozri stránky LF ako teraz zas navyšovali počty študentov...
ale jasné je že nie každého tam zaberú...

laurinka27
10. júl 2025

Ak máš isté zázemie (financie, podporu rodiny) a vieš sa učiť, tak choď do toho, ak je to tvoj dlhodobý sen, inak to budeš stále ľutovať. Nájdu sa aj takí študenti. Ak máš na medicínu vhodný mozog, gymnaziálnu chémiu a biológiu (+ modelovky) sa dokážeš do nasledujúcich prijímačiek v pohode naučiť z netu + si zohnať nejaké maturitné knihy.

colsami
10. júl 2025
@deti95060810

@colsami zas až tak hrozné to nie je, si pozri stránky LF ako teraz zas navyšovali počty študentov...

@deti95060810 ved keby, ja jej to zelam, nech ide do toho aj skrz vek. Ale i tak si myslim ze v prvom rade bude problem sa na tu skolu dostat z jej aktualneho miesta. Klobuk dole ak to da, preco nie.

stanzi
10. júl 2025

Za mna nie. Financie a vek ako taky su podla mna v tomto najmensi problem, skor si neviem predstavit, ako by si fungovala s rodinou - budes chodit do skoly denne (v neskorsich rocnikoch aj na prax), plus po skole sa este pravidelne ucit, plus samozrejme cele skuskove zavreta s nosom v knihach…Kedy by si realne travila cas s detmi a muzom? Prakticky cela vychova a starostlivost o deti by musela byt na niekom inom. Takto by to bolo 6 rokov, a potom este roky aby si mala atestacie…

anonym_b22b0c
10. júl 2025

Nerád kazím sny, ale myslím si, že v tomto prípade to bude extrémne náročné nielen sa tam dostať, ale aj vyštudovať + keď máš deti a pokial viem, LF sa nedá študovať extrene. Všetko je v poriadku, pokial chceš ísť na vš, ale určite by som si na rvojom mieste zvolil iný smer. Medicína je náročná aj pre gymnázistov, kt. majú čerstvo ročné prípravy, doučovania a maturitu. Myslím si, že ísť na vš po 10 rokoch môže byť náročné, ale na medicínu z obchodnej akadémie, to fakt nie. To nie je o tom, veď sa doučím čo neviem a bude, to sa len tak ľahko nenabiflíš tobož nie 4 ročné štúdium biológie, chémie poprípade fyziky pre medikov, ale to je tuším v ČR. Naozaj plne ťa podporujem ak si chceš rozšíriť vzdelanie, je to super, ale uŕčite iný smer. Veď ale urob si po svojom, ja len qby si potom neľutovala.

goblinko1
10. júl 2025
@anonym_b22b0c

Nerád kazím sny, ale myslím si, že v tomto prípade to bude extrémne náročné nielen sa tam dostať, ale aj vyštudovať + keď máš deti a pokial viem, LF sa nedá študovať extrene. Všetko je v poriadku, pokial chceš ísť na vš, ale určite by som si na rvojom mieste zvolil iný smer. Medicína je náročná aj pre gymnázistov, kt. majú čerstvo ročné prípravy, doučovania a maturitu. Myslím si, že ísť na vš po 10 rokoch môže byť náročné, ale na medicínu z obchodnej akadémie, to fakt nie. To nie je o tom, veď sa doučím čo neviem a bude, to sa len tak ľahko nenabiflíš tobož nie 4 ročné štúdium biológie, chémie poprípade fyziky pre medikov, ale to je tuším v ČR. Naozaj plne ťa podporujem ak si chceš rozšíriť vzdelanie, je to super, ale uŕčite iný smer. Veď ale urob si po svojom, ja len qby si potom neľutovala.

@anonym_b22b0c + aj keď ju skončíš (v ideálnom prípade 6 rokov, tak následujú niekoľkoročné atestácie, čiže je to naozaj minimálne 10 ročná cesta)

anonym_b22b0c
10. júl 2025
@deti95060810

@deti95060810 a čo že zvýšovali počty študentov? To nie je o tom jeej prijali ma, aj na pravnicku na UK berú okolo 300 a po prvom semestri je ich tam 150 keď nie menej. Prijat na skolu je jedna vec ale realne ju aj vystudovat je vec druhá.

domkakvet
10. júl 2025

@anonym_autor vek nie je ziadny problem, mas malo rokov, ale myslim si, ze z dovodu tvojej strednej skoly ta tam ani nezoberu, ale vyskusat mozes, ale ak chces studovat urcite si daj prihlasku aj inde na nejaky zdravotny odbor, lebo ako som napisala toto nevidim ruzovo, nakolko sa tam ani z gympla nedostanu.

deti95060810
10. júl 2025
@anonym_b22b0c

@deti95060810 a čo že zvýšovali počty študentov? To nie je o tom jeej prijali ma, aj na pravnicku na UK berú okolo 300 a po prvom semestri je ich tam 150 keď nie menej. Prijat na skolu je jedna vec ale realne ju aj vystudovat je vec druhá.

@anonym_b22b0c má vôbec zmysel tebe odpovedať? zamysli sa nad svojim správaním ...

simona20201309
10. júl 2025

@anonym_autor možno zdravotná sestra - teoreticky to by šlo.
Lekárstvo? Nie. Ani by ťa nevzali a ani by si to nedokončila. To nie je 6r štúdia ale potom milión atestácii a rotacii atď

katusik456
10. júl 2025

@anonym_autor ahoj, vek určite nebude problém skôr tvoja stredná škola, prijímačky sú fakt náročné a tebe to učivo a vedomosti budú chýbať a neviem či sa to dá tak ľahko popri 2 deťoch a financie na to tiež treba mať o čase ani nehovorím. Myslím, že by to bolo pre teba veľmi náročné, ale nič nie je nemožné. Ja ťa chápem vidíš predstavu seba a povieš si , že toto by so chcela ale reálne to už môže byt inak…. Ja mám tiež takúto túžbu a bijem si hlavu o múr, že som nešla po gymnáziu študovať medicínu. Život zariadil inak, možno skúsim, mám totiž vyštudovanú na vs fyzioterapiu teda určitý background by som mala, rovnalo podporu rodiny ale či mám na to “gule” uvidíme. Mám ale 26 rokov, jedno dieťa, jeden muž 😀 tak necháme sa prekvapiť, on ma v tomto veľmi podporuje aj finančne by to vedel zabezpečiť

katusik456
10. júl 2025

@anonym_autor pôrodná asistentka som toho názoru že vyjdeš ako hotová, teda nejaké ďalší vzdelávanie áno samozrejme. Fyzio detská to nie, nevyjdes z vs akp detsky fyzio, treba ti kurzy, rovnako môžu trvať špecializované kurzy aj 2 roky ako Vojta, Bobath a podobne. Vs fyzio dá len základ taký rozhľad, potom treba pokračovať vo vzdelávani. To len dodatok ku detskému fyzio.

taktotedanie
10. júl 2025

@anonym_autor za mna ako lekara nie, nie a este raz nie
Nemas ziadne zaklady biologie a chemie, dve deti, chciet je fajn ale treba sa na to pozriet realne, ty mas viac proti ako pre
Skus iny odbor fyzio ci porodna asistentka je ok, menej narocne, skusky sa mi zda sa robia aj tak
Alebo zdrav sestra skus tiez..

anonym_b22b0c
10. júl 2025
@deti95060810

@anonym_b22b0c má vôbec zmysel tebe odpovedať? zamysli sa nad svojim správaním ...

@deti95060810 nemusíš sa vyjadrovať ja ťa o to ani nežiadam ;)

barbie2023
10. júl 2025

Veď skús 😂 pánu Bohu vďaka,že toto je denné štúdium a prosím nech to tak aj ostane.

bubinkaaa
10. júl 2025

@anonym_autor pri 2detoch je náročné už aj externé štúdium na szš ako prakt.sestra.
Podľa mňa medicínu nedáš,a ak Ťa aj vezmú,že teda prijímačky spravíš, vzdáš to buď sama,a to v relatívne veľmi krátkom čase alebo nespravíš skúšky už v 1.semestri,a odideš tak či tak...a to ťa nepodceňujem,no pri deťoch denné štúdium nehrozí...ani časovo,ani náročnosťou...6rokov byť zatvorená v izbe 😒🙈ach jaaaj

kika845
10. júl 2025

Rada by som ti napísala ze chod do toho a ze raz budeš počúvať ako ti nikto neveril a ty si to dala,
Ale v tvojom prípade sa prosím ta fakt radšej vy*ér na to,
bude to vašu rodinu stat kopu peňazí, externé štúdium není for free, kopu času a pravdepodobne to aj tak nebudeš robiť, lebo kto chce chodiť externej doktorke s obchodnou akadémiou

lienka.7
10. júl 2025

@anonym_autor so svojím doposiaľ vzdelaním sa tam ani nedostaneš a po ďalšie 30 je fakt už viac ako dosť 👎

deedol
10. júl 2025

poznam lekara, ktory ma SS odborneho zamerania, potom studoval myslim spec pedagogiku a po nej si urobil este aj medicinu. ale v case nastupu na medicinu mal menej ako 30r, ucil sa brutalne a hlavne nemal zavazky v podobe rodiny/deti. vyskusaj prijimacky a myslim, ze sama uvidis a zhodnotis.

bubinkaaa
10. júl 2025
@deedol

poznam lekara, ktory ma SS odborneho zamerania, potom studoval myslim spec pedagogiku a po nej si urobil este aj medicinu. ale v case nastupu na medicinu mal menej ako 30r, ucil sa brutalne a hlavne nemal zavazky v podobe rodiny/deti. vyskusaj prijimacky a myslim, ze sama uvidis a zhodnotis.

@deedol u chlapoch je to iné ....no žena,ak už sa stane matkou stále premýšľa o deťoch ;tá hlava je už nonstop zaneprázdnená -mysľou pri deťoch ,sústredenie je už iné ako u bezdetnej

anonym_026150
10. júl 2025

@anonym_autor Sny si treba plniť, ale ja osobne by som si na LF netrúfla. Reálnejšie mi prídu odbory čo sa dajú študovať externe - tá pôrodná asistentka, príp.fyzio. Ja som sa v 31 dala na štúdium psychológie. Syn bol škôlkar, ale teda mala som max.podporu od rodiny. Úspešne som doštudovala a hneď po VŠ sa mi podarilo aj zamestnať v zariadení, v ktorom som robila počas VŠ prax. Takže neľutujem a som šťastná, že som sa na to dala...už je to nejaký ten rok a stále sa vzdelávam. Ty ako lekár by si musela tiež a mnohonásobne viac. Titulom to nekončí, čakala by ťa atestácia atď...nooo je to na tebe a držím palce ;)

anonym_c064b2
11. júl 2025

@anonym_autor a kedy a ako chces dohnať tie 4 roky ktoré ti chýbajú na gymnázium? 😬

taktotedanie
11. júl 2025
@kika845

Rada by som ti napísala ze chod do toho a ze raz budeš počúvať ako ti nikto neveril a ty si to dala,
Ale v tvojom prípade sa prosím ta fakt radšej vy*ér na to,
bude to vašu rodinu stat kopu peňazí, externé štúdium není for free, kopu času a pravdepodobne to aj tak nebudeš robiť, lebo kto chce chodiť externej doktorke s obchodnou akadémiou

@kika845 externe studium mediciny neexistuje

anonym_4f7bf6
11. júl 2025

@anonym_autor tiez som mala pred 3ma rokmi takyto sen. Mala som vtedy 4rocnu a 1rocnu. Manzel povedal ze ma bude podporovat. Ja mam ale phd uz z biologie. Aj som sa uz ucila testovnice a pocitala priklady, ale… potom mi doslo ze pocas studia deti ledva uvidim, vychovavat by ich musel manzel so svokrou a mojou mamou a potom plus roky atestacie. Tak som si povedala ze mi to predsa len za to nestoji, aj ked ma to stale trapi ze som si nesla za svojim snom. Ja som vlastne od detsva chcela byt lekarka, ale potom v poslenych 2och rokoch gymnazia som si to rozmyslela a isla na vedecky smer biologie. Dodnes to lutujem, ze som nesla na medinu

zeldia
11. júl 2025

@anonym_autor hovori sa tomu naivita (hlúposť). Nie nepojde to, ak nemáš výnimočný talent napr. fotografickú pamäť a plus rodinne zázemie ktorým myslim že napríklad tvoj svokor je primár. Zas na druhej strane fakulty ocenia aj poplatok že sa prihlasia uchádzači takže skúsiť môžeš.

lauricka
11. júl 2025

@anonym_autor čiže ťa živí muž, o deti sa ti niekto postará s si perfektná z predmetov, z ktorých sú prijímacue skúšky? Biola, chémia? To máš namakané? Lebo aj tí , čo áno, sa tam mnohí nedostanú. Z OA nemáš nič, čiže si sa to naučila za tú dobu, čo si doma, či ako? Tieto info nám chýbajú. Lebo ak nie, zbytočne sa tam budeš hlásiť, podľa mňa.

Strana
z2