Štúdium medicíny po 30ke
Ahojte, je tu niekto kto sa odhodlal na tento krok po 30ke? Jednu VS už mám vyštudovanú, pracujem v odbore ale nejako ma to nenapĺňa. Deti zatiaľ nemám. Rozmýšľam ze by som skúsila aspoň prijímačky. Mam dobru pamäť, som zvyknutá aj na kvantum učiva - ale čo je kvantum na medicíne? Koľko strán na jednu skúšku? Koľko skúšok za semester?
@chiaraaaa súhlasím, že štúdium je náročné, ale myslím, že to nebolo predmetom otázky a každý súdny človek o tom vie. V mojom okoli končili 3 v posledných 2 rokoch, neprešlo ani jednej, normálne sa na skúšky pripravovali, neberú antidepresíva, dokonca sa spokojne zamestnali. Čo sa týka pitvy…každý, kto sa ich zúčastnil ti povie, že problém nerobí ani tak telo, s tým myslím počítať, keď ideš na pitevňu, ale formaldehyd ci aká chemikáliami, v ktorej je to naložené. Začína sa myslím končatinami..proste ten zápach.
Myslím, že to už bolo spomínané- autorka, musíš sama zvážiť, čo si ochotná obetovať. Pokial ale obstojíš, s kombináciou VŠ máš vyhráté! Fakt nerozumiem, prečo ste sa mnohé chytili len počtu strán. Možno sa opýtala nešťastne, ale vy ste schopné z nej čochvíľa urobiť negramotnú, len aby ste ju presvedčili o tom, že to nedokáže! A pritom mnohé ste skončili NIČ, sedíte doma na prdeli a riešite MK!
Pozri sa, ked je to tvoj sen a tuzba, chod si za tym. Za vyskusanie nic nedas. Navyse si zrela zena, ktora uz jednu VS ma, preto ak zistis po roku, ze to nie je nic pre teba, nie si viazana ziadnou zodpovednostou. Proste sa vratis k povodnemu povolaniu a mozes si povedat, ze si to skusila...
Jedine na co mysli je to, ze medicina je ozaj tazka a vyzaduje si celeho cloveka. Poznam par medikov, s niektorymi som byvala na intraku, a teda ich mimoskolsky zivot bol chaby. Preto si zvaz, ci chce v 30tke sediet nad knihami den a noc, vikend ci sviatok.
@slovenka753 nie, nešla by som do toho
@slovenka753 ahoj, uprimne napis na ceskeho kona, tam mozno najdes cielovku a niekoho koho hladas na rozhovor (aj ked skor by som patrala v studentskych skupinach na fb ak chces mat niekoho na dopytovanie sa). U nas je vsetko co sa odklana od priemeru brane ako abnormalita. Ja ti fandim, lekarov bude treba vzdy, je to zmysluplna praca, neviem ci mas aj predstavu kde to chces ist studovat, ale naviazala by som komunikaciu aj s nimi, myslim nejake otazky smer studijne oddelenie, relevantne, ak mas alebo sa ist aj pozriet. U nas je vela VS taka vacsia stredna skola, kde je to nejako nalinkovane, nechcem tu rozputat nejake boje - suboje, kazdy kto zazil zahranicnu VS vie o com hovorim. Volenie si predmetov, velky vyber, pristup a moznosti, ktore mas, kniznica...ou ak mas blizko co i len Brno, tak by som sla tymto smerom. Kazdopadne velmi ti fandim, naj sa dobre rozhodnes a aj to primackovo zvladnes a najdolezitejsia je tvoja motivacia a chut venovat sa tomu
@laurita285 to o roznych kopkach neviem, no ja si na nich vzdy spomeniem z nejakeho clanku na sme, kde sa stazovali ze su norski studenti velmi priami a ze ich oslovuju menom 😀 nie titulmi a to je tak trochu dotvoreny obraz toho ako to je inde a u nas, u nas je to s odstupom s nalezitostami, formalne, vonku je to partnerske, o predavani skusenosti
@atinkaa
Áno, toto je ďalší aspekt, ktorý by ma od štúdia v 30+ rokoch na Slovensku odrádzal. Lebo u nás je to na trj úrovni, že najmä starí lekári sa až boja učiť nejako zmysluplne, aby ich náhodou študenti nepreskočili. Ja by som mala stres aj z posmeškov a sprostých poznámok, ktoré by si autorka, myslím, užila celkom dosť. Nie od spolužiakov, od vyučujúcich. Áno, slovenské zdravotníctvo potrebuje doktorov ako soľ, ale u nás je to štúdium len v porovnaní s Českon dosť za opicami. Keby sa rozhodnem takto zvrtnúť život, tiež by som skúsila minimálne Česko.
@slovenka753 súhlasím, že tu sa normálnej odpovede nedočkáš. Držím prsty 🙂
@palicka
Momentálne pôsobím ako lektor a učím cudzincov slovenský jazyk. Pozri, ja si to nevymýšľam. Každý lekár, učiteľ, ktorý študoval na Slovensku a v zahraničí a na Slovensku mi povedal, že sa to nedá porovnať. Poznám lekárov pracujúcich v ČR a keď som sa pýtala, či sa nechcú vrátiť, povedali mi, že pokiaľ sa tu neprekopr systém a nezmenia veci, tak v žiadnom prípade. To isté platí napríklad pre fyzioterapiu. Môj fyzio mi opakovane rozprával, že vždy keď sa stretne s ľudmi, ktorí študovali napríklad v Olomouci, je prudko frustrovaný, lebo to, za čo sa u nás musí platiť a robiť si extra kurzy, to sa tam študuje ako štandard vrámci štúdia na vysokej škole. A Olomouc s Prahou patrí v tejto oblasti k úplnej špičke. Moja švagriná žije v Prahe, máme rovanko staré deti a pravidelne si rozprávame, ako veci fungujú u nás ako u nich. Takže, môžeš sa paprčiť koľko chceš, ale pokiaľ ide o vzdelanie, západ je ďaleko ďaleko pred nami. Môj najstarší syn má 10 rokov a keď si odmyslím interaktívnu tabuľu v triede a edupage, učí sa to isté čo ja a tým istým štýlom ako som sa ako dieťa učila ja. Aj my sme mali na vysokej super profesorov, docentov, ale oni boli super napriek systému, nie vďaka nemu. Pokiaľ študuješ medicínu, lebo tak to z tvojho písania chápem, tak si spokojná?
Mna muz na toto iste nahovara. Lenze ja mam 2 male deti, tretie na ceste. To nedam, si myslim. A uz aj pamat mam daku horsiu, kedze deti ma rozptyluju stale. Pokial nemas deti, chod do toho a zvladnes to 👍 Sak aj na prave ste museli vela memorovat. Videla som ucebnicu Ortopedia, doma mam ucebnicu Porodnictvo, ma to 1000 stran, ale netreba memorovat vsetko - treba prepajat, logicky rozmyslat, ako na inych VŠ
@yoxinka si vedľa, Janku som ďaleko za studijnymi časmi. Na VŠ už študujú deti… mrzí má, že máš taký negativisticky postoj. Nie, nemyslím si, že všetko na západe je niekde inde, viac cool či popredu. Práve naopak. Myslím si, že všetko a všade je o ľuďoch. Takze ak Tvoj syn má k štúdiu len interaktívnu tabuľu a memorovanie, je mu ho úprimne ľúto. Deti v mojom okoli sa učia zážitkovo, veľa s ucitelmi vymýšľajú, cestujú, skúšajú…
@slovenka753 ja by som šla. Ja to ľutujem ,že som sa nechala odradiť, bol to môj sen od mala. Vyštudovala som techniku a stále nad tým rozmýšľam,len mám už deti a určite si to teraz nemôžem dovoliť. Možno keď budú veľké a budem mať na to financie. Minimálne si však chcem urobiť zdravotnú sestru,to sa dá tuším aj externé.
Nie kolko stran ale kolko kniziek. Ale drzim prsty. Ja som to nedala a potom som vystudovala ucitelstvo s cervenym diplomom . Ak by som sa nevydala tak by som sa tam mozno este vratila.
@evica17
Prečo študujú Nóri na Jeseniovej lekárskej fakulte? Možno preto, že dostať sa na nórsku univerzitu je veľmi ťažké. Nerozhodujú prijímačky, ale výsledky zo strednej školy. V Nórsku je najlepšia známka šestka a na medicínu treba mať skoro samé šestky plus nejaké extra body za predmety, v ktorých si študent prehlboval vedomosti. Na lekársku fakultu na univerzite v Osle sa hlási vyše deväťkrát toľko študentov na jedno miesto, ako sú schopní zobrať. Takže počty záujemcov ďaleko prekračujú možnosť, ktorú im nórsky vzdelávací systém zdarma poskytuje. Ďalší spôsob je vstúpiť do armády. V Nórsku je pre mužov vojenská služba povinná a od roku 2016 je povinná aj pre ženy. Mladí, ktorí idú na vojnu, dostanú extra body k svojmu skóre zo strednej školy, a tak majú o rok trochu väčšiu šancu dostať sa na nórsku univerzitu 😉. Preto hľadajú Nóri spôsob, ako študovať medicínu v zahraničí a teda aj na Slovensku.
@palicka to nie je o pozitivite a negativite to je o reflexii a kedze sme slovaci tak aj o sebareflexii, ano niekedy musis vyjst na kopec a za humno kuknut, aby si videla ako bezi svet inde a ze nie kazde to nase neda sa, je skutocne take "podlozene faktami" ze sa to ozaj neda.
V zdravotnictve nam ta reflexia uz hori nielen za patami ale priamo na pate, pretoze ak ti vacsina doktorov povie, ze by sa nevratili alebo ze tu ani nechcu nastupit a tych dovodov je viacero a nie je prvy a jediny peniaze, tak asi to je na zamyslenie nad sebou a svojim pristupom uz ako dospeli, nielen si stale zatlieskat, ze jak bajecne nam to ide. Pretoze fakt je, ze nejde.
A ak ti nestaci zdravotnictvo, tak ak pozries na kulturu a skolstvo mozes plakat rovnako. V rozklade mas kompletne celu rozkradnutu krajinu.
Nejde o nadavanie ale o to, ze ak clovek zakazdym len zavrie oci ako skolkar a ma pocit, ze ho ini nevidia, tak je to smiesne a to ze si tu zijeme ako vo velkej skolke, takej celoslovenskej je fakt a chapem, ze sa ta to dotklo. Mozno ucis a robis co mozes, o to skor asi vnimas a vidis, ze to inde ide aj inak a vobec to neznamena ze kazdy ucitel, individualne robi malo. Je to skor obecne o nasej povahe a neschopnosti pozriet sa na seba uprimne a nielen sa z toho zlozit, ale aj cosi robit krok po kroku.
Nechcela som to tu tak rozduchat. Kocka len reagovala na mna a dala mi za pravdu.
@evica17 ozaj to chces vediet?
pretoze je to pomer cena vykon, pretoze tu asi nejde uplne kvalita norska ale skor ti, ktorych nevzali k nim a nemaju na UK, pretoze ta bude inde v EU alebo v USA a mozno ano, mozno niektori a to ale ak je tak, tak robime dobre, su tu, lebo sme im tu poskytli priestor aj ich spolocny, kde vedia fungovat ako komunita. Naj nie sme len v tom horsom zabere vo vsetkom.
@slovenka753 ja by som v 30ke do toho nešla. Štúdium medicíny je veľmi špecifická životná skúsenosť, niekde na pomedzí čistej lásky a absolútneho sebatrýznenia. 6 rokov neustále v knihách, stres, nervozita, ponižovanie prepletené krásnymi obrázkami študentského života, ako keď máš 19 a super partiu na intraku 😊 mne celé štúdium od nástupu na fakultu po získanie atestácie trvalo 12 rokov a to som mala šťastie na normálne vedenie oddelenia, ktoré ma na atestaciu "pustilo" po 6 rokoch (nie všade je toto pravidlom) a nešťastie, že zatiaľ nemám deti (niektoré moje spolužiačky majú iba 1-2 roky praxe kvôli materským povinnostiam). A poviem ti, že príprava na atestačnú skúšku bola 10x náročnejšia na všetky aspekty s tým súvisiace a verím, že jedným z hlavných determinantov bola práve 30tka na krku... Vtedy to človeku už proste toľko nemyslí... Až po ateste začali byť čísla na páske zaujímavé 🧐 ale keď si niekedy prečítam diskusie tu na MK, názory ľudí na zdravotnikov, hoci si to snažím nepripúšťať, si poviem, že to za to absolútne nestálo. A preto ti radím sa realizovať inak, nájsť si iný sen, víziu, naplnenie.
@slovenka753 Ahoj ja mam kamarátku ktorá si začala robiť v 30r a doma mala muža a 2 deti malé. A upne super to zvládla. Pokiaľ nevyskusas nebudeš vedieť ci máš na to ci nije .Vyskúšaj ,drzim palce 🙂
Ahoj, ja by som ti poradila ísť do toho. Ak je to tvoj sen, máš na to financie, čas a odhodlanie, vyskúšaj teraz, aby ťa to neskôr nemrzelo. Veď ak to nepôjde, vždy môžeš štúdium ukončiť. Ja som študovala medinu v Olomouci, bola to drina ale bolo to úžasné obdobie, strašne rada na to spomínam. Treba sa samozrejme učiť veeeľa, veeeľa a ideálne priebežne, hlavne základy. Keď máš dobrý základ, dá sa na tom krásne stavať vo vyšších ročníkoch, dáva to potom celé zmysel a už nie je treba sa toľko vecí “bifľovať” naspamäť. U nás dokončila drvivá väčšina ročníka, ak nie s nami, tak o rok dva neskôr, netreba to zas démonizovať.
A konkrétnejšie k tvojej otázke, mala som spolužiačku, mala 26, keď sme začínali, mala už techniku vyštudovanú. Zapadla ako nič a bez problémov štúdium dokončila. Podľa mňa sa dá v každom veku, problém môže byť potom s osobným životom - hlavne aby si dietky stihla v nejakom rozumnom čase, ak plánuješ. Inak nevidím až tak problém.
@yoxinka Áno, funguje to tam tak, že prijímajú len na základe známok. Ale už si ďalej zabudla povedať, že Nóri, ktorí sa tam nedostanu, tak si potom platia súkromné stredné školy, kde maturujú znova( kvôli lepšiemu priemeru a potom skúšajú zas). A niektorí to robia aj viac krát a externe. Tak neviem, či je toto výber typu, že sa tam dostanú len tí najlepší. A neviem čo je na tom také spravodlivé, keď niekto je nadaný na prírodné vedy ale 3x dostane dvojku z občianskej a dejepisu a už sa nemôže nikdy dostať. A navyše Nórske školy sú síce oveľa lepšie ako naše, ale oproti napr. USA, VB, Švajčiarsku alebo aj Švédsku sú ďaleko pozadu. A navyše v nijakej inej krajine to nefunguje, tak ako v Nórsku, že prijímajú len na základe jedného kritéria a to blbého priemeru. Takže v Nórsku je bežné, že sa niekto nedostane na školu kvôli pár dvojkám( v Nórsku 5kám), ale zas sa dostane napríklad na Oxford, kde sa pozerajú na viac kritérií, takže tak.
@laurita285 Mam Martin.Rodicia neboli lekari.Medicina nie je o protekcii.Dostanes sa a nemas vyhrate.Skusa Ta x docentov a profesorov a ver mi, aj na to nemas, vyrazia Ta. Anatomiu som urobila prva, 11 sti leteli..Musis byt nielen vybavena dobrou pamatou, ale ja po 2 atestaciach mozem povedat, al logikou...
@slovenka753
Ano, mala som 36 ked som zacala, momentalne 3.rocnik, mam 3 deti a tiez skoncene pravo. Da sa to
@marianarem wow 🙏

Ja som sice iba sestricka, ale chod do toho.
V UK je uplne bezne mat mature students, kolkokrat mam studentov starsich odo mna a nikto to neriesi.
Pravo a medicina je vynikajuca kombinacia, Bude o teba velikansky zaujem.
Zivot mas Len jeden. AK si budes mysliet, ze studium je pre teba narocne, vzdy mozes prerusit, ale aspon to skusis.
Drzim palce x