Štúdium na vysokej po rokoch. Má to zmysel?
Mám už dobrých 7 rokov po strednej, momentálne pracujem ako predavačka v Lidli a rozmýšľam, či ísť študovať na vysokú. Jedna časť mňa hovorí, že sa na to mám vykašľať, ani moc neviem, čo by som študovala. Druhá časť hovorí, aby som šla. Chcem niečo viac, no nemyslím titul. Rozmýšľam aj nad tým, či by som to vôbec zvládla, samozrejme záleží na tom, čo študujem. Na základnej som mala veľmi zlé známky, boli aj štvorky. Na strednej som sa uvedomila a bolo to oveľa lepšie. Nebola ani jedna trojka. No nemyslím si, žeby som to s mojím štýlom učenia zvládla. Som bifľoška. Zapamätávam si učivo od slova do slova. Neviem sa učiť tak, že si párkrát prečítam text a potom hovorím z hlavy. Buď toho vážne nie som schopná alebo nemám dosť trpezlivosti. Neviem, ako sa rozhodnúť.
Aký štýl učenia ste mali vy?
Ak by si mala dostatok odhodlania tu skolu fakt dostudovat, tak urcite by ti to padlo na uzitok. Existuju odbory, kde by stacilo vystudovat len prvy stupen a mohla by si mat fajn pracu.
Je ti vážne jedno, či budeš študovať dejiny alebo teoretickú fyziku? Ak áno, určite na vysokú nechoď.
A aký štýl učenia som mala ... poriadne si veci prečítať a dôkladne ich pochopiť. Iný asi ani neexistuje.
Je ti vážne jedno, či budeš študovať dejiny alebo teoretickú fyziku? Ak áno, určite na vysokú nechoď.
@ivka225 Tak až tak jedno zas nie. Zaujímam sa o psychológiu. Rada čítam knihy o psychologických veciach. Len som počula že šúdium je ťažké.
Psychologia sa nedá studovat biflovanim.
Psychologia sa nedá studovat biflovanim.
@barka1 ja veľmi dúfam, teda úprimne verím, že nijaká vysoká škola sa nedá študovať biflovaním.
autorka, vysoká škola je, alebo by mala byť o rozmýšľaní, o schopnosti použiť naučené veci v iných situáciách. Nie je to copy-paste. AK sa učíš biflovaním, myslím si, že vš nebude nič pre teba, ale veď existujú aj jazykové kurzy, rôzne nadstavby, školenia, skús sa poobzerať takým smerom. A možno niečo praktické, čo sa netreba nabiflovať, ale vyžaduje tréning, lebo biflovanie naozaj k ničomu nevedie.
Ak chces ist studovat urcite by si mala byt pevne rozhodnuta co by to malo byt a tiez ci by ta praca bavila.
no napisem ti to asi tak: pokial si rozhodnuta takto makat do smrti, tak sa vykasli na skolu, ale pokial takto makat nechces, tak samozrejme doporucujem studium. kamoska si pri dvoch detoch urobila skolu a teraz je riaditelka zakladky. za mna hore hlavu a nemas co stratit
Skus sa zamysliet nad tym, co ti v skole islo. Ci humanitne vedy alebo matika. Aku mas strednu skolu? Mozes si urobit aj nejaku nadstavbu, nemusi to byt hned VS, tym zacat. Dolezite je vediet, kde by si sa videla. Kozmeticka, nechtarka, zdravotacka, špeciálna pedagogička, fyzioterapeutka…. Daj si najprv odpoved na to, kde by som sa rada videla.
No podla mna prave psychologia sa studuje biflovanim… potom uz v praxi je to urcite o inom, ale studium ani nie.
Kazdopadne, podla toho co pises si myslim, ze nevystudujes taku skolu, aby si mala pracu platenu lepsie, nez mas teraz. A ist studovat len kvoli tomu, aby si mala nejaky trapny titul Bc. (ja mam tiez len bc), tak to si viem predstavit aj lepsie minute peniaze za skolne. Ale ak ta to k studiu taha, tak do toho, nevyskusas, nevies.
Za mňa študovať choď - robíš to pre seba, svoj rozvoj a pre zlepšenie svojho života/životných podmienok. Avšak, rozhodni sa, ktorá škola ti k tomu naozaj pomôže.
Kludne, v nasim skolstve vobec neni problem ucenie od slova do slova, prave naopak😆
Baby maju pravdu, studovat nema zmysel, pokial nemas ciele a sny, kde sa "vdaka" tomu studiu chces dostat o 5-10-15 rokov. Ty jedine, co vies je to, ze predavacku do smrti robit nechces. Co je legitimne. Daj tomu par mesiacov, mozno aj rok a zacni hladat to, co ta zaujima... psychologia je nielen o biflovani, ale o empatii, talente a schopnosti komunikovat spravne, to nedokaze kazdy. A je rozdiel "toto ma zaujima" a "takto viem pomoct vela ludom".
Pozri, prihlášky a prijímačky teraz už aj tak úplne nestíhaš, možno niekde druhé kolá, ale tak či tak, dala by som si ten čas medzi tým na poriadne premyslenie toho akú chcem vš a prečo ju chcem… píšeš, že ťa baví psychológia, ale to zrovna je štúdium, ktoré trvá viac ako tých 5 rokov, aby sa človek uplatnil a chce veľa úsilia, času, financií… ale skús si v klude prebehnúť čo všetko sa študovať dá a ako by si sa s tým vedela uplatniť a aj naopak, hľadaj povolania, ktoré by ta zaujali, sú pre teba fajn ohodnotené a máš v nich možnosti vo svojom okoli a zisťuj akú kvalifikáciu potrebuješ, niekde možno budú stačiť kurzy a zamakať na sebe
Ja ťa nebudem odrádzať prečo? Podľa mňa to skús.. chceš niečo viac v živote a možno by si ľutovala keby do toho nejdeš
Štúdium má zmysel, keď človeka odbor, ktorý študuje,aj zaujíma a vďaka dovzdelaniu sa človek aj lepšie uplatní na trhu práce/pracuje v odbore, ktorý ho zaujíma, práca ho napĺňa a zabezpečuje lepšie finančné ohodnotenie/.Inak nemá zmysel obetovať čas a prostriedky na štúdium len preto,aby človek mal len titul
Taká bifľoška bola aj moja bývala spolužiačka na gymnáziu. A potom sme si z nej robili srandu. Lebo fakt od slova do slova. Ale, keď sa jej učiteľ niečo spýtal, tak nevedela odpovedať. Škola nie je o bifľovaní. Človek by mal tomu rozumieť. A vedieť povedať vlastnými slovami. A štúdium si treba vybrať také, aby Ťa bavilo. Ale podľa popisu sama nevieš kam by si išla, ak by si išla. Okrem toho vzdelanie, kurzy, … nikdy nie sú až tak na zahodenie.
Urob si nadstavbu alebo kurzy. Začni najprv selektovať čo určite nie a prečo. Potom porozmýšľaj čo by ťa bavilo a k tým profesiám si pozri platy na www.platy.sk a tak si zadaj cieľ.
Vysoká škola by to nemala byť.
Skôr rozmýšľaj o nadstavbach alebo kurzoch. Je veľa rekvalifikacnych kurzov, ktoré si vieš spraviť aj cez Úrad práce aj keď si zamestnaná.
Tiež v psychologických centrách sa dá urobiť test na základe ktorého ti výberu vhodné povolanie. Skús sa o to popýtať. Vyhľadaj si niekoho, kto ti natypuje lebo vidím, že sa v tom sama stracas.
Držím palce !
Pozri sa na to z iného uhla,všetko čo vieš, sa dá v budúcnosti zúročiť v tvoj prospech. Štúdiom si vieš zabezpečiť lepšie platenú prácu. Externé štúdium je teraz bežné, vedľa ešte starších ľudí ako si ty si robí VS. Dá sa vybrať kade čo, možno by si mohla ísť študovať za fyzioterapeutku. Tých je vždy malo, veľa nemocníc zháňa fyzioterapeuti na rehabilitačných oddeleniach, sú rôzne stacionárne, kde by si sa uplatnila. Treba si len niečo vybrať a študovať. Do dôchodkového veku máš ešte ďaleko, určite by sa ti to oplatilo 👍

Rozhodne nie. Ved ani nevies co chces studovat.