icon

Štúdium pedagogiky v Prešove a Ružomberku

janette2424
11. aug 2025

Ahojte, chcela by som sa spýtať, aké máte skúsenosti so štúdiom na Pedagogickej fakulte v Prešove alebo na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Rozmýšľam, kam by som šla, lebo by som chcela študovať externe popri mojom trojročnom synovi.

Zaujíma ma, či sa dá najprv študovať špeciálna pedagogika na bakalára a potom pokračovať magistrom na učiteľstve pre primárne vzdelávanie, alebo či musím najprv ísť na bakalára z predškolskej a elementárnej pedagogiky. A tiež by ma zaujímalo, ako je to so spevom a hudobnou výchovou – či je to veľká časť, alebo skôr doplnok.

Ak máte skúsenosti s praxou, budem rada, ak mi poviete, ako to prebieha a či sa to dá zvládnuť popri práci a dieťati.

Vďaka za každú radu!

sajmonka_1216
11. aug 2025

ahoj, ja som študovala v Prešove predškolskú a elementárnu (Bc) a potom Mgr. predškolskú.. všetky stupne externe.. Študovala som aj tehotná, aj som robila ústne skúšky pár dní po pôrode, aj som skončila s vyznamenaním už s 2 ročnou dcérou.. dá sa zvládnuť 🙂 ja na Prešov nedám dopustiť, bola som tam veľmi spokojná..
Hudobná bola viacmenej iba na Bc. 1. a 2. ročník ale nič nezvládnuteľné... mala som spolužiačku úplne antitalent.. nevedela na ničom hrať ani spievať..ale aspoň hru sa dokázala perfektne naučiť, aj základnú teóriu a mala ešte aj Ačka. . 🙂 Vôbec sa toho netreba báť.. nie je to o nič väčšia časť než napr. telesná alebo výtvarná..
a... nemôžeš ísť na špecku a potom na primárne, musela by si zase začať Bc. na predškolskú a elementárnu.. ak chceš aj to, aj to, radšej by som to riešila cez rozširujúce..

janette2424
autor
11. aug 2025
@sajmonka_1216

ahoj, ja som študovala v Prešove predškolskú a elementárnu (Bc) a potom Mgr. predškolskú.. všetky stupne externe.. Študovala som aj tehotná, aj som robila ústne skúšky pár dní po pôrode, aj som skončila s vyznamenaním už s 2 ročnou dcérou.. dá sa zvládnuť 🙂 ja na Prešov nedám dopustiť, bola som tam veľmi spokojná..
Hudobná bola viacmenej iba na Bc. 1. a 2. ročník ale nič nezvládnuteľné... mala som spolužiačku úplne antitalent.. nevedela na ničom hrať ani spievať..ale aspoň hru sa dokázala perfektne naučiť, aj základnú teóriu a mala ešte aj Ačka. . 🙂 Vôbec sa toho netreba báť.. nie je to o nič väčšia časť než napr. telesná alebo výtvarná..
a... nemôžeš ísť na špecku a potom na primárne, musela by si zase začať Bc. na predškolskú a elementárnu.. ak chceš aj to, aj to, radšej by som to riešila cez rozširujúce..

@sajmonka_1216 Ďakujem ti veľmi pekne za odpoveď, fakt si ma potešila, že sa to dá zvládnuť aj s malým dieťaťom a že hudobná nie je taká strašná. 😊

Môžem sa ťa ešte spýtať – ako často ste chodili do školy externe? Bolo to skôr raz za čas alebo každý týždeň? A ako prebiehala prax – riešila si ju počas školského roka alebo len v lete?

A k tomu rozširujúcemu – nevieš náhodou, ako to funguje, aj keď si ho ty nerobila?

Ešte by ma zaujímalo, ako prebiehajú prijímačky – či sú nejaké testy, pohovory alebo iné skúšky a ako sa na ne najlepšie pripraviť?

sajmonka_1216
11. aug 2025

Ja som chodila iba v soboty, ale väčšinou každú sobotu - závisí od počtu predmetov.. rozvrh je dostupné aj voľne online, tak si to vieš pozrieť, ako to majú teraz.. ja som končila minulý rok..
a prax bola tak, že sme dostali pokyny, čo treba odovzdať, čo treba robiť na praxi, do kedy máme odovzdať všetko, čo treba a zbytok sme si riešili sami.. nemali sme stanovený termín, že napr. budúci týždeň musíš mať prax... môžeš ísť v pondelok, potom pôjdeš budúcu stredu a tak.. ako ti vyhovuje a ako sa dohodneš so školou, kde praxuješ..
a rozširujúce myslím stojí okolo 1000€ na rok (už možno aj viac) a rozvrh sa tiež dá online pozrieť na nete..
Prijímačky nie sú žiadne.. len podáš prihlášku a príde ti rozhodnutie.